Tik 5% Mac vartotojų IBM prireikia IT specialistų pagalbos, tuo tarpu jos prisireikia net 40% naudojančių PC

Temos: IBM, Mac, Mac vs PC

IBM darbuotojams pradėjus kompanijoje naudoti Mac kompiuterius - ji sugebėjo sumažinti IT darbuotojų skaičių bei sistemų palaikymui reikalingus kaštus.

IBM kompanijos „Workplace-as-a-Service“ viceprezidentas Fletcher Previn, kalbėdamas „JNUC“ (JAMF Nation User Conference) konferencijoje sakė, kad kompanijai vietoje PC pradėjus diegti Mac kompiuterius - ženkliai pagerėjo darbo IT departamento darbo našumas ir efektyvumas.

Kalbėdamas daugiau nei tūkstančiui konferencijoje susirinkusių IT administratorių IBM viceprezidentas sakė, kad jų kompanijoje darbuotojams per savaitę įdiegiama 1 900 Mac kompiuterių pakeičiančių PC ir dabar IBM jau yra 130 000 iOS įrenginių ir Mac kompiuterių ir visi šie įrenginiai yra palaikomi 24 žmonių komandos.

Previn sakė: „kiekvienas Mac kompiuteris, kurį mes nusiperkame taupo IBM pinigus ir Mac išsaugo savo vertę nuo trijų iki penkių metų“ bei pasidalino informacija, kad tik 5% darbuotojų naudojančių Mac kompiuterius kreipiasi į kompanijos pagalbos tarnybą, tuo tarpu PC vartotojų tarpe šis skaičius yra 40%.

IBM viceprezidentas Fletcher Previn „JNUC“ konferencijos metu pasakoja apie tai kiek efektyvesni yra Mac kompiuteriai kompanijoje.

IBM darbuotojai gavę Mac kompiuterius, Apple „Device Enrollment Program“ ir JAMF Software sukurtos „Casper Suite“ pagalba gali greitai ir patogiai įsidiegti darbui reikalingą aplinką bei IT departamento patvirtintas aplikacijas. JAMF Software savitarnos tarnyba leidžia IBM darbuotojams paprastai įdiegti licencijuotą programinę įrangą - darbuotojas tiesiog aplikacijų sąraše pasirenka įdiegti pvz. Microsoft Office ir aplikacijos įdiegiamos, o IT departamentas sutvarko visą licencijavimo rutiną nekvaršindamas vartotojui dėl to galvos.

Nežiūrint to, kad Mac kompiuteriai yra brangesni - juos pirkdama ir naudodama kompanija sutaupo, nes juos paprasčiau administruoti ir taip taupomas brangus IT darbuotojų laikas, o ir pačių Mac aptarnaujančių IT inžinierių reikia mažiau nei tam pačiam PC kiekiui bei Mac yra gerokai ilgaamžiškesni už PC.

Previn sakė, jog Gartner manymu optimalus IT darbuotojų skaičius turi būti 1:70, tačiau vidutiniškai kompanijose kompiuterių ir juos aptarnaujančio personalo santykis yra 1:242, o IBM šis santykis yra 1:5 400 8-) (vienas IT darbuotojas aptarnauja 5 400 kompiuterių).

IBM atstovai šią vasarą sakė, kad kompanija iki 2015 metų pabaigos planuoja savo darbuotojams įdiegti 50 000 Mac kompiuterių, o kai Mac įsisavinimo projektas bus baigtas kompanijoje bus 150 000-200 000 Mac'ų.

Ar kompanijose, kuriose dirbate daug Mac'ų ar darbdaviai neskaičiuoja savo investicijų ir jiems svarbu, kad dabar (perkant) pigiau?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 13 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Aš dar nedirbau įmonėje, kurioje kas nors naudotų Mac kompiuterius. Šiuo metu organizacijoje net nesvarsto apie tokius variantus, nors visi HP, Samsung, "Lievuonuo" laiks nuo laiko užsilenkia, net ir premium klasės kompai (valdovams) užsilenkia ir vargsta su jais. Aš bent pats namie naudoju Mac ir matau, kad įmonė išloštų, pasirinkusi Mac. Deja, ne visiems tai suprantama. Tikiuosi, kad atvykęs į Vilnių greitu metu rasiu kur įsidarbinti kokioje įmonėjė, kur bus naudojami Mac. O jeigu nebus tokių įmonių mano kelyje, tada nebent sukūręs savo, tikrai naudosiu Mac :)

  2. Nėra nei vieno mac. Nors asmeniškai namie pas mane visi prietaisai Apple. Čia iš tų kompanijų kurios taupo nežiūrint į nieką.

  3. Idomu kaip buhalterija dirbtu su Mac. Ogi turbut niekaip, nebent darbas butu facebook.

    Nera programu ant mac. Ant windows tai va visko yra ko reikia. Yra net nemokama buhalterijos programa. Mac yra pavirsutiniam darbui. Stabilus, grazus ir lengvas. Bet kazka rimciau daryti, su mac jau viskas. O pirkti mac ir ant jo leisti windows, tai mano nuomuone yra kvaila.

  4. Noreciau pamatyt buhaltere prie Mac :D

    O uz Mac kaina iseina 3 Stacionarus PC, kurie puikiai tarnauja firmos labui, ir tikrai negenda kas 6 menesius. Galbut todel ir nera imonese Mac kompiuteriu kuriu taip visi nori. Dar turbut juos nori ir namo nesti "dirbti" namie.

    • Žinoma, kiekvienoje kompanijoje dirbančių patirtis gali būti skirtinga, tačiau įprastai kompanijose kompiuterius naudoja ne tik „buhalteriai“ ir, dažniausiai, buhalteriai sudaro labai neženklią dalį darbuotojų.
      Kad darbuotojas kompiuterį galėtų parsinešti namo ir padirbėti, išplėšdamas šeimai skirto laiko lopinėlį kompanijos naudai, norėti turi darbdavys, o ne darbuotojas. Taip pat kaip ir sutaupyti. Daug darbdavių skaičiuoja išlaidas labai primityviai, tačiau teko matyti nemažai biurų, kuriuose ant stalų dominuoja šviečiantys obuoliukai (pas buhalterius situacija gal ir kitokia - nesidomėjau).

      • Sutinku su Ramūnu.
        Kad už 1 Mac išeina 3 PC - labai primityvus palyginimas. Kol "sudėvėti" 3 PC, vietoj jų užtektų 1 Mac. Kam tas bereikalingas darbas aptarnauti, administruoti, keisti 3 vnt kompų vietoj vieno, nelabai suprantu. Na matyt dėl to, kad įmonėje nėra ką veikti, tai bent kompų keitimu užsiimti, arba atvirkščiai-įmonėje nėra tvarkos, visi tiek užsiėmę, kad nėra laiko pagalvoti apie Mac. Todėl, kaip ir Ramūnas minėjo, išlaidos skaičiuojamos primityviai ir nesigilinima net į tokius dalykus, kad darbo davėjas turi norėti, jod darbuotojas dirbtų namie. Bet čia kaip kam - gal kiti yra tiek motyvuoti, kad sugeba ir namie padirbėti. Nežinau. Ne apie tai tema. Būtų tiesiog geriau, jeigu įmonėms, bent pabandžiusios naudoti Mac, išaugtų efektyvumas. Bet čia, manau, slypi mūsų tautos bruožai - dramaturgija, mąstymas kategorijomis, sėdėjimas tunelyje ir panašiai. Džiugina, kad jaučiamas prašviesėjimas :)

        • Na nezinau is kur tiek fanatizmo, bet kad 3 pc nusidevi greiciau nei mac, tai cia apsoliuti nesamone ;)

          Dziugu siaip jog tiek daug Lietuvoje imoniu, kurios sau gali leisti pirkti mac'us. Ir jog visi cia pas mus prie kompu tik ir dirba. Nereikia mums nei montuotoju, nei slaveju nieko. Suprantu tuos kurie taip nusikalba, jei jie ne lietuvoje. Nes tiek kurie lietuvoje gyvena, taip nekalbetu.

          Lietuvoje tiek imoniu kurios gali sau tai leisti, tiek kiek pasaulyje mac varototju.

          • DNABUG, tiems kas nesėdi prie kompiuterių darbe - nereikia jokio, nei Mac, nei PC.
            Aš tavo sarkazmą „Dziugu siaip jog tiek daug Lietuvoje imoniu, kurios sau gali leisti pirkti mac’us“ perfrazuočiau į „Keista, kad įmonės Lietuvoje vis dar gali leisti sau pirkti PC“. Kodėl? Paprastas, gal ne visiškai tinkamas, bet pavyzdys:
            Galima nupirkti darbininkui, kurio darbas kalti vinis, plaktuką už 20€, bet jis „atlaikys“ 2 dienas ir tada reikės arba jį taisyti arba iš karto pirkti 100 plaktukų. Taisyti plaktukus nėra „vinių kalėjo“ darbas - jo darbas kalti vinis, taip kaip kaip jo darbas nėra ir juos pirkti, tad sugedus darbo įrankiui jis arba sėdės ir lauks kol kas nors tą plaktuką nupirks, pataisys, arba ims iš dėžės naują seną dėdamas į šoną. Šio scenarijaus atveju reikės papildomo žmogaus užsiimančio plaktukų remontu arba/ir pastoviu pirkimu bei sandėliavimu ir apskaita (kompanijose gi negali be apskaitos). Tiems papildomiems žmonėms, kurių dėl nekokybiškų įrankių gausos turės būti nemaža armija, bus mokamas atlyginimas (tikriausiai didesnis nei plaktukų vertė), suteikiamos socialinės garantijos ir t.t. Priešingu atveju (jei tų „plaktukų remontininkų, pirkėjų ir t.t. nebus ar bus nepakankamai) nebus atliekamas darbas ir vietoje to, kad būtų kalami vinys - „vinių kalėjas“ užsiims plaktukų remontu arba vaikščiojimu po parduotuves. Kai „vinių kalėjų“ įmonėje ne vienas ir ne dešimt - nepriklausomai nuo to ar yra papildomi žmonės užsiimantys plaktukų remontu ar kalėjai juos taiso patys - įmonei tai yra nenaudinga.
            Nupirkus kokybišką plaktuką už 70€, kuris nelūš taip dažnai - begalės „vinių kalėjų“ armijai prižiūrėti reikės daug mažiau žmonių - nereikės daug: plaktukų remonto ekspertų, pirkimo žinovų, plaktukų atvežėjų iš parduotuvės, plaktukų sandėlio darbuotojų ir t.t. Kokybiškų įrankių pirkimo atveju - įmonėje dirbantys keli žmogeliukai puikiai susitvarkys su labai retai problemas sukeliančių plaktukais. Į įmonei juos bus paprasčiau prižiūrėti ir administruoti, logistika bus paprastesnė ir efektyvesnė, darbas našesnis - be prastovų, o „vinių kalėjas“ laimingesnis turėdamas gerą įrankį ir darbdaviui nereikės klausytis nesąmonių jog darbas ir vėl neatliktas laiku ar atliktas nekokybiškai, nes eilinį kartą „lūžo plaktukas“. Taigi, darbdaviui suteikus tinkamas darbui atlikti reikalingas priemones ir efektyviai bei toliaregiškai paskaičiavus įmonės kaštus (strategiškai protingai planuojant ne plaktuko, o įmonės strategijos, kaštų efektyvumo ir kokybės bei sąnaudų klausimus) - jam labiau apsimoka pirkti kokybišką, tiesa brangiau kainuojantį plaktuką.

          • DNABUG, žodį "fanatizmas" turbūt šiaip kažkur teko ne kartą girdėti? Ar teko pasidomėti jo tikrąja reikšme? Jeigu taip, tai kurioj vietoj įžvelgiamas nepakantumas ar netolerancija diskusijos dalyviams? Sakyčiau panašiau būtų nebent fanizmas, nes aš turėjau mintyje efektyvumą, naudą patogume ir kituose dalykuose (apie tuos 3 PC ir 1 Mac), o ne beatodairišką Mac kompų pritaikymą.
            O ir apie nesąmonę - ar kas nors žino, kad nebūna nesąmonių? :) (Yra variantų, kai 3 PC nusidėvi greičiau nei Mac).
            Arba kas kaip supranta "tiesą"?
            Nesvarbu.
            Reikia mums Lietuvoj daug ko. Tik šitoj diskusijoj nereikia taikyti ar kišti to, kas ne į temą. Tema apie įmones ir kompiuterius, tai gal ir reikėtų rašyti apie įmones, kuriose kompiuteriai yra neatsiejama dalis. Tie patys montuotojai ar šlavėjai irgi gali būti susiję su kompiuteriais. Tai tam tikra prasme irgi gerai. O kažoks komentaruose atsispindintis nuomonių atspalvis apie Lietuvos sunkų įgalumą būti geresne ar su daugiau Mac'ų įmonėse, man vis labiau primena tuos žmones, kurie nenori, kad būtų geriau arba nesupranta, kad gali būti geriau. Netaikau to šios diskusijos dalyviams.
            Smagu, kad diskusija būtų kam nors naudinga ar tiesiog įdomi.
            Beje, DNABUG, "Lietuvoje tiek imoniu kurios gali sau tai leisti, tiek kiek pasaulyje mac varototju."-kaip tai atrodo skaičių pavidalu?

  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

    O pavizdys, tai nelabai tinkamas. Yra medinis plaktukas uz 2 eurus bei medinis ir uz 20 euru. Bet metalini gali paimti ir uz 6 eurus, kuris pranoks anuo du medinius. Bet jei medinis uz 20 kals pats, tada neperkam metalinio. Ne viskas rozem klota pas ta apple gi. Ko cia parinates dabar ?

    Cia kaip sirsiu lizdas koks, pajudini biski ir duzgia savaite.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų