Savaitės naujienų apžvalga (2014/03/01-07)

Tema: Naujienos

Apie Tim Cook pasiūlymą kai kuriems akcininkams parduoti Apple akcijas, CarPlay, Microsoft ir iOS, Google Street View Lietuvoje, 4G LTE ir Omnitel bei kitas naujienas ir gandus, didesnei daliai kurių nebuvo dedikuoti atskiri straipsniai Mac Arena svetainėje.

  • Apple pradėjo naują iPhone 5c reklaminę kampaniją, šį kartą Tumblr tinkle pavadintą „Kiekviena spalva turi savo istoriją“, pažiūrėti trumpas istorijas ir paklausyti kiekvienai spalvai skirtą 15 sekundžių muzikinį fragmentą galite „isee5c“ Tumblr svetainėje.
  • Apple metinio akcininkų susitikimo metu vieno konservatyvių pažiūrų Viešų taisyklių tyrimų centro atstovo teigimas, kad Apple turi nešvaistyti pinigų visokioms gamtos apsaugoms (pvz. saulės energija maitinamiems duomenų centrams) ir visą dėmesį sutelkti į pelno gavimą, gerokai užsiutino Apple CEO Tim Cook ir jis pareiškė, kad to nebus, o jei jiems tai ką Apple daro nepatinka, gali parduoti Apple akcijas. Tai ko gero vienas retų momentų, kai Tim Cook galima buvo išvysti piktą viešumoje.
  • 6 dieną prasidėjusioje Ženevos automobilių parodoje, Apple pakeis savo „iOS in the Car“ pavadinimą į „CarPlay“ . Pirmosios „CarPlay“ kregždutės bus gimusios Ferrari, Mercedes-Benz ir Volvo gamyklose. Vėliau, šiais metais ši technologija leisianti iPhone vartotojams sujungti savo iOS įrenginius ir automobilių informacines sistemas į vieną bus įdiegtos ir BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai Motor Company, Jaguar, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki ir Toyota gamintojų automobiliuose.
  • Microsoft paskelbė programuotojo, kuris įeis į naujos „New Devices and Gaming“ komandos sudėtį vakansiją. Sprendžiant iš aprašymo, komanda kurs kodą, kurio tikslas bus kurti su Windows, Windows Phone, iOS ir Android suderinamus žaidimus. Ši komanda pilnai atitiks naują Microsoft strategiją. Jei anksčiau kompanija uždirbo pinigus pardavinėdama savo produktus, tai dabar besivaikydama vartotojų ji nemokamai diegia savo operacines sistemas net į konkurentų įrenginius.
  • Antradienį Apple išleido būsimos OS X Server 3.1 Preview versiją (12S4122). Apple programuotojai šią versiją gali atsisiųsti iš Apple Developer Center.
  • Ar kada susimąstėte „kodėl kompiuterinės pelės žymeklis (rodyklė) yra pasvirusi“? Priežastis paprasta ir istorinė. Kai Xerox kūrė grafinę vartotojo sąsają, ją kurianti komanda suprato, kad vertikalus žymeklis yra blogai matomas, to meto, žemos skiriamosios gebos ekranuose ir vietoje to, kad žymeklį padaryti didesniu jie nutarė jį pasukti 45˚ kampu taip padarydami jį geriau matomu. Nežiūrint to, kad šiuolaikinių monitorių skiriamoji geba gerokai skiriasi nuo tų, kurie buvo naudojami patekant grafinės vartotojo sąsajos aušrai, pelės žymeklis išliko pasviręs visus 33 metus.
  • Apple CFO Peter Oppenheimer rugsėjo mėnesį išeis į pensiją, jį birželio pradžioje pakeis Apple viceprezidentas ir korporacijos kontrolierius Luca Maestri.
  • Įvykus Twitter sistemos klaidai, kai kurių vartotojų paskyros buvo užrakintos ir kompanija tų paskyrų vartotojams išsiuntinėjo laiškus su prašymu „resetinti“ slaptažodžius.
  • Ženevos automobilių mugėje Mercedes-Benz pademonstravo savo naują C klasės automobilį ir tai kaip šio gamintojo automobiliuose veiks CarPlay. Nors šis 7 minučių video, man atrodo sukurtas nevispročiams, bet bendram išprusimui pažiūrėti galima.
    Video iš Ženevos automobilių mugės taip pat yra išplatintas ir detalesnis Volvo automobilyje įdiegtos Apple CarPaly apžvalga (prasidedanti už maždaug nuo 00:45).
  • Antras pagal dydį Rusijos mobilaus ryšio operatorius Megafon, sakė, kad per tris metus iš Apple nupirks 750 000 iPhone, praneša Reuters. Remiantis MTS prognozėmis, per ketvirtą praeitų metų ketvirtį Rusijoje parduota apie 650 000 iPhone.
  • AFP cituodama Taiwan’s Commercial Times praneša, kad nauja Apple partnerė procesorių gamintoja TSMC jau pradėjo gaminti A8 procesorius, kurie bus naudojami Apple iPhone 6. Naujasis 20-nanometrų procesorius turės keturis 64-bitų branduolius ir keturių branduolių grafinį procesorių ir ankstyva, lyginant su ankstesniais laikotarpiais, naujų procesorių gamybos pradžia suteiks Apple galimybę patogiai ir be skubos išleisti naujus iPhone šių metų trečiame ketvirtyje.
  • Sakoma, kad Flipboard iš CNN įsigijo personalizuotų naujienų žurnalą Zite už 60 milijonų JAV$. (CNN Zite įsigijo 2011 už 20 mln. JAV$).
  • Dropbox atnaujino savo Mac kompiuteriams skirtos aplikacijos versiją į 2.6.2
  • Jei naudojate Gmail aplikaciją skirtą iOS - Google ją atnaujino išleisdama 3.0 aplikacijos versiją, kuri geba tikrinti laiškus net nebūdama atidaryta (reikia, kad bent vienas „notification“ tipas jai būtų įjungtas). Aplikacijoje taip pat suprastintas prisijungimas prie kitų Google paslaugų - prisijungę prie GMail, automatiškai būsite prijungti (nereikės įvesti slaptažodžio ir lankantis Google Maps, Drive ir t.t.) .
  • „The Information“ rašo, kad jų duomenimis Apple ruošiasi programuotojams suteikti prieigą, kad pastarieji galėtų savo aplikacijose išnaudoti ir Siri. Galimas dalykas, kad ši prieiga pirmiausia bus suteikta tiems kas kurs aplikacijas iWatch.
  • Balandžio 4 dieną, Apple Turkijoje planuoja atidaryti pirmąją šalyje savo Apple Store.
  • Praėjus beveik metams po „Google Street View“ pristatymo Lietuvoje ši paslauga įgavo papildomas galimybes - dabar galima virtualiai apsilankyti Lietuvos muziejus bei parkus. Visus filmavimus rugpjūtį atliko vienas žmogus, kuris aplankė 8 muziejus ir 23 parkus. Dabar galima apžiūrėti visus Gedimino pilies aukštus, Belmonto parką, Kauno zoologijos sodą ir net UNESCO saugomas Mirusias Kuršių nerijos kopas. Taip pat galima „užeiti“ į muziejų vidų, ir kokybiškose nuotraukose apžiūrėti eksponatus bei jų aprašymus.
  • Žmonės visaip išnaudoja pasenusią elektroniką, bet su šiuo Mac mini panaudojimas gal kiek persistengta, nors ir juokinga :)
    Mac mini tualetiniam popieriui
    Nuotrauka: Ifrankland
  • Kovo 6 dieną Omnitel pranešė, kad „paleido“ 4G ryšį. Tiesa, jis veiks ne visų telefonų savininkams. pradžioje 4G ryšiu naudotis galės HTC, „Nokia“, „Sony“ bei „BlackBerry“ savininkai, po kelių savaičių prie jų galės prisijungti 4G palaikančius „Samsung“ ir „LG“ įrenginius turintys. Kalbant apie iPhone savininkus: „Trečiuoju etapu, atlikus itin griežtą Apple sertifikavimo procedūrą gyvame tinkle, 4G ryšys bus įjungtas klientams, turintiems iPhone 4G telefonus“, - sakoma Omnitel pranešime spaudai.
  • Onswipe duomenimis, Apple vasario 21 dieną išleistas iOS 7.0.6 jau įdiegtas daugiau nei 50% iOS įrenginių.
  • Apple savo programuotojams išplatino pirmąją OS X 10.9.3 (13D12) beta versiją. Šioje versijoje Apple prašo programuotojų atkreipti dėmesį į grafikos tvarkykles ir audio. Taip pat 4K monitorių savininkus turėtų nudžiuginti žinia, kad OS X 10.9.3 Apple leidžia nustatyti 60Hz „Retina“ režimą 4K monitoriams.
  • Spotify įsigijo Echo Nest, už nemonimą sumą, tačiau „sakoma“, kad tai galėtų būti 100 milijonų JAV$. Echo Nest paslaugomis naudojosi Spotify, Rdio, Beats Music, MTV, VEVO, Yahoo!, BBC, Twitter ir Foursquare. Spotify sakė, kad šios kompanijos galės nemokamu Echo Nest API naudotis ir toliau.

Mac Arena savaitės straipsniai (2014/03/01–07)

Apple

iOS / iPhone / iPad

OS X / Mac

Saugumas

Internetas

Kitos naujienos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų