17-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

17-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Gali būti, kad „Apple“ netrukus leis kūrėjams Europos Sąjungoje naudoti savo mokėjimo palietus (‌tap-to-pay) technologiją. „Reuters“ rašo, kad ES reguliavimo institucijos gali pritarti „Apple“ pasiūlymui jau kitą mėnesį atidaryti mokėjimo sistemą, kas pagaliau užbaigs dvejus metus trukusią teisinę kovą.
    Greičiausiai tai reiškia, kad „iPhone“ atsiras galimybė mokėti per „Google Pay“, nors nėra aišku kodėl „iPhone“ naudotojai turėtų tai daryti, nes „Apple Pay“ yra daug patogesnė. Vien jau tai, kad norint mokėti kita kortele, kai naudojamas „Google Pay“ metodas, turi atrakinti telefoną, atidaryti „Google Pay“ aplikaciją, atlikti ten pakeitimus pasirenkant kitą kortelę ir tada vėl aktyvuoti mokėjimą, gali nuo šio būdo atgrasyti bet ką kas naudoja „Apple Pay“ ir yra išlepintas „Apple“ sukurto patogumo.
  • Savo įraše X soc. tinkle Kosutami rašo, kad dėl prasto patvarumo „Apple“ sustabdė „FineWoven“ priedų („iPhone“ dėklų ir „Apple Watch“ dirželių) gamybą. Bendrovė ateityje gali pereiti prie kito odos pakaitalo savo aukščiausios kokybės priedams. Kosutami anksčiau yra pateikęs tikslią informaciją apie „FineWoven“ priedus.
  • Pasirodė gandas, kad „Apple“ užsakė nemažą kiekį SiP modulių iš Taivanio „Advanced Semiconductor Engineering“. SiP moduliai tai moduliai žinomi kaip „Taptic Engine“, kurie naudojami vibracijos sukūrimui kai paspaudžiamas sensorinis mygtukas. Kalbama, kad kompanija planuoja „iPhone 16“ atsisakyti fizinių mygtukų (garsumo reguliavimo ir įrenginio į/išjungimo) pakeisdama juos sensoriniais. Kažkada kompanija taip pasielgė su „Home“ mygtuku pakeisdama jį jutikliniu su įmontuotu „Touch ID“ skeneriu. Gandai apie tai, kad „Apple“ planuoja atsisakyti fizinių mygtukų sklandė dar prieš pasirodant „iPhone 15“, tačiau matyt bandymų rezultatai nebuvo teigiami ir kompanija nusprendė šį pakeitimą atidėti vėlesniems laikams. Kitas šaltinis teigia, kad kompanija bandė jutiklinius jungiklius ir „iPhone 16“ modeliuose, tačiau jų veikimas taip pat kompanijos nepatenkino ir galimai šis pakeitimas bus įgyvendintas tik 2025 metų „iPhone“ modeliuose.
    Kaip bus iš tikrųjų pamatysime WWDC metu.
  • „Apple“ įsigijo dar vieną dirbtinio intelekto srityje dirbančią kompaniją, Paryžiuje įsikūrusią „Datakaleb“. Viena iš „Datakaleb“ veiklos krypčių yra dirbtinio intelekto modulių dydžio mažinimas.
  • „UBS Global Research“ pirmadienį paskelbtame pranešime sumažino savo taip vadinamųjų „Big Six“ — didžiojo technologijų kompanijų šešeto – „Apple“, „Amazon“, „Google“ tėvinės kompanijos „Alphabet“, „Meta“, „Microsoft“ ir „Nvidia“ akcijų reitingą.
  • Pietų Korėjos karinės pajėgos padėjo drausti mobilių įrenginių, naudojant kuriuos galima įrašyti garsą ir, kuriuose nėra galimybės trečių šalių aplikacijų pagalba šios funkcijos atjungti. „iPhone“ buvo paminėtas išskirtinai. „Apple Watch“ taip pat yra draudžiamųjų sąraše. Manau šis „iPhone“ draudimas Pietų Korėjos kariuomenėje yra mažiau sietinas su saugumu ir daugiau su prastai sukurtu mobilių įrenginių valdymo rinkiniu (MDM) bei nacionalizmu. MDM galintis blokuoti mikrofono darbą išleistas dar 2013 m. ir 2021 m. jau buvo naudojamas visose kariuomenėse. „Android“ operacinės sistemos pagrindu veikiantiems įrenginiams, tokiems, kaip „Samsung“ telefonai ir išmanūs laikrodžiai draudimas netaikomas. Pietų Korėjoje dar vyksta diskusijos ar draudimą taikyti visai kariuomenei, o kol kas draudimas pritaikytas tik šalies oro pajėgų štabe.
    Tam tikrose veiklos srityse ribojimai išmaniuose telefonuose ir telefonų naudojimo ribojimas tam tikrose patalpose yra įprasti, tačiau visiškas tam tikrų telefonų modelių ribojimas - ne. Tiesa, tai nebus labai didelis nusiminimas P. Korėjos kariūnams, nes 7 iš 10 jų naudoja „Samsung“ telefonus.
  • „Apple“ paskelbė sekančio įrangos pristatymo renginio datą, kurio metu tikimasi išgirsti apie naujus „iPad“, taip pat ir „iPad Pro“ su OLED ekranu bei naują „Apple Pencil“, „Magic Keyboard“ ir kitus priedus.
  • „Apple“ antradienį išleido „XProtect Remediator“ saugos programinės įrangos („Catalina“ ar naujesnėms versijoms) naujinimus, nauja versija 131 ir „XProtect“ (visoms „macOS“ nuo „El Capitan“), nauja versija 2192.
  • Anot „TF International Securities“ analitiko Ming-Chi Kuo dėl stipriai kritusio „Vision Pro“ populiarumo, „Apple“ gerokai sumažino įrenginio pardavimų planus 2024 ir 2025 metams.
  • Kalbama, kad dar šiemet, praėjus daugiau nei 14 metų nuo „iPad“ išleidimo kompanija išleis šiam planšetiniam kompiuteriui skirtą kalkuliatoriaus aplikaciją. Taip pat kalbama, kad „macOS“ skirta „Calculator“ aplikacija bus stipriai patobulinta.
  • „Apple“ išplatino oficialų ketvirtojo „Trying“ sezono anonsą, kuriame vaidina Esther Smith ir Rafe Spall. Ketvirtasis serialo sezonas apie mylinčią susituokusią porą, kuri ryžosi įvaikinti vaiką, „Apple TV+“ prenumeratoriams su dviem pirmosiomis serijomis debiutuos gegužės 22 dieną.
  • Vieną rytą pabudę kalifornietis Philipas Obando pamatė, kad dingo jo BMW. Obando laimei, jis anksčiau savo automobilyje paslėpė „AirTag“, tam atvejui jei kas nors panašaus atsitiktų. Naudodamas „Find My“ Obando sugebėjo susekti vagį. Vagis automobilyje miegojo, pakeitė valstybinį numerį ir net nuvežė automobilį į plovyklą.
    Obando ir jo žmona nusprendė patys sekti vagį, ko policija ir „Apple“ daryti nepataria. Obando „NBC News“ sakė, kad susidūrė su vagimi degalinėje, įrodydamas, kad automobilis priklauso jam, naudodamas atsarginį raktą ir įjungdamas automobilio garsinį signalą. Tada vagis pabėgo. Patiems sekti automobilį ir konfrontuoti su vagimi labai rizikingas sprendimas ir, jei yra galimybė, tokio žingsnio reikėtų vengti. Tačiau „AirTag“ žymių paslėpimas automobiliuose, net jei juose yra įmontuota automobilio vietos stebėjimo sistema, matyt, yra naudingas dalykas padėsiantis rasti automobilį jei jį kartais nudžiautų ilgapirščiai.
  • Artėjant „iOS 18“ debiutui WWDC birželio mėn., „Apple“ išleido atvirojo kodo didelių kalbų modelių šeimą pavadintą „OpenELM“, kurią „Apple“ apibūdina kaip atvirojo kodo efektyvių kalbų modelių šeimą (Open-source Efficient Language Models). „Apple“ teigia, kad „OpenELM“ siūlo panašų našumą kaip ir kiti atviros kalbos modeliai, tačiau reikalauja mažiau mokymo duomenų.
  • „Apple“ naujos dirbtinio intelekto (DI) funkcijos, skirtos „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „macOS 15“, bus pristatytos „WWDC 2024“ pagrindinio pranešimo metu. Nors jau nemažai žinoma apie tai, ką Kupertino gigantė gali pristatyti, nauja informacija rodo, kad „Apple“ gali būti vienintelė didelė technologijų įmonė, apmokanti savo dirbtinį intelektą legaliai.
    Atsiradus „OpenAI ChatGPT“, „Microsoft Copilot“ ir „Google Gemini“ pasirodė informacija, kad šie DI moduliai apmokomi nelegaliai. Pavyzdžiui, 2023 m. pabaigoje „The New York Times“ padavė į teismą „OpenAI“ ir „Microsoft“ dėl autorių teisių pažeidimo.
    Kita vertus, pranešama, kad „Apple“ bandė licencijuoti „Conde Nast“, „IAC“ ir „NBC News“ darbą, kad apmokytų savo DI. Ar sandoris įvyko, neaišku. Vis dėlto, kadangi „Apple“ DI, kaip pranešama, veiks įrenginyje, tai reiškia, kad „Apple“ DI nereikės jungtis prie interneto, todėl neturės problemų dėl autorių teisių. Neseniai pasirodė informacija, kad „Apple“ sudarė sandorį su „Shutterstock“ ir sumokėjo nuo 25 iki 50 mln. USD – (tiksli suma lieka paslaptyje) už prieigą prie didžiulės nuotraukų ir vaizdo įrašų bibliotekos, įskaitant licencijuotas ir mokamas. Visa tai skirta siekiant apmokyti neuroninį tinklą.
  • „Spotify“ pateikė „Apple“ patvirtinti naują „iOS“ aplikacijos versiją, kuri turėtų suteikti programėlės naudotojams Europos Sąjungoje kainodaros informaciją už prenumeratas, įsigytas ne „Apple“ mokėjimo sistemoje. Tačiau, gali būti, kad jos ir vėl „Apple“ nepatvirtins. „TechCrunch“ teigimu, naujausioje programėlės versijoje nėra tiesioginės nuorodos į prenumeratos planus „Spotify“ svetainėje, kas, kaip bendrovė tikėjosi, leis jai apeiti 30 procentų „Apple“ imamą mokestį už prenumeratą įsigytą per „App Store“. Vietoj to, ES vartotojai bus kviečiami „rankiniu būdu“ apsilankyti „Spotify“ svetainėje naudojant interneto naršyklę, kad galėtų įsigyti pigesnį prenumeratos planą.
  • „Apple“ išleido 193-ą „Safari Technology Preventyviai“ naršyklės versiją.
  • Kongo Demokratinė Respublika pranešė „Apple“ mananti, kad „iPhone“ gamintojo tiekimo grandinė naudoja medžiagas, susijusias su sukilėlių grupuotėmis.„Apple“ ir bent jau dauguma „Big Tech“ kompanijų jau seniai kaltinamos alavo, volframo ir tantalo tiekimu iš regionų, kur tai reiškia smurtinių grupių finansavimą. 2020 m. „Apple“ paskelbė, kad nuo 2009 m. nustojo bendradarbiauti su 123 lydyklomis ir perdirbimo įmonėmis dėl kompanijos reikalavimų ignoravimo. 2019 m. kompanija nutraukė bendradarbiavimą su 18 lydyklų ir perdirbimo įmonių, nes šios nesilaikė taisyklių dėl medžiagų iš konflikto zonų naudojimo. Vėliau, 2022 m., dėl tų pačių problemų, „Apple“ nustojo bendradarbiauti su dar 12 tiekėjų.
    Besidomintys šiais reikalais kompanijos 2023 m. „Žmonių, aplinkos ir tiekimo grandinių“ ataskaitą gali paskaityti paspaudę ant šios nuorodos.
  • Iki to, kai dirbtinis intelektas sukūrė galimybę kalbėti kieno nors balsu tik iš garso fragmento, sukčiams norintiems apsimesti garsiais žmonėmis reikėjo tikrų įgūdžių. Paimkime Hargobind Tahilramani, kuris tariamai apsimetė tokiomis galingomis Holivudo moterimis kaip Amy Pascal, Kathleen Kennedy ir Wendi Deng Murdoch.
    Aferistas, pramintas „Holivudo sukčiavimo karaliene“, siuntė aukas į Indoneziją, tada iš jų išviliodavo nemenkas grynųjų pinigų sumas, atrodytų, įprastoms išlaidoms, žadėdamas kompensacijas, kurių aukos taip niekada ir neišvydo. Scott Johnson iš „The Hollywood Reporter“ pirmą kartą šią istoriją paskelbė 2018 m., o vėliau apie tai parašė ir knygą. „Apple TV+“ dokumentinis filmas yra paremtas šiuo jo darbu. Filmo premjera – gegužės 8 d.
  • Gegužės 17 d. „Apple TV+“ su dviem pirmosiomis serijomis debiutuos „The Big Cigar“ — istorinis trileris apie „Juodųjų panterų vakarėlio“ įkūrėją ir jo neįtikėtiną pabėgimą nuo FTB į Kubą.
  • Buvęs NSA programišius Patrick Wardle ir buvęs „Apple“ darbuotojas Mikhail Sosonkin įkūrė startuolį „DoubleYou“, kurio tikslas padėti antivirusinės programinės įrangos kūrėjams geriau nuo kenkėjų apsaugoti „iPhone“ ir „Mac“. Patrick Wardle dirbo JAV Nacionalinėje saugumo agentūroje, o vėliau tapo nepriklausomu saugumo ekspertu besispecializuojančiu „macOS“. Sosonkin 2019-2021 metais dirbo „Apple“ saugumo komandoje. Abu draugai startuolį įkūrė, nes mano jog turi pakankamai žinių apie „Apple“ sistemas ir įrangą, kuri vis dažniau tampa programišių ir virusų taikiniu, o efektyvių apsaugos priemonių, anot dueto - nėra.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų