Žymiausi Apple kompanijų įsigijimai

Apple, kaip ir kitos technologijų kompanijos dažnai perka kitas, mažesnes kompanijas kuriančias tai ką didžiosios gali panaudoti savo produktuose. Tiesa, kartais kompanijos perkamos grynai dėl vartotojų skaičiaus ar žmonių (intelekto) esančio tose kompanijose.

Siri Inc.

Įkurta 2007 metais Siri Inc. buvo aplikacijos siūlančios balso pagrindu veikiantį skaitmeninį asistentą Apple vartotojams kūrėjai. 2010 metų balandį už neskelbiamą sumą Apple įsigijo šią kompaniją ir Siri balso asistentas tapo iOS sistemos dalimi ir 2011 metais juo galėjo naudotis iPhone 4S vartotojai.

Emagic

2002 metais, už neskelbiamą sumą Apple įsigijo Emagic - Vokietijos kompaniją kūrusią programinę įrangą skirtą muzikos kūrimui. Kompanijos Logic muzikos sekvenceris dabar yra profesionalams skirtos Apple Logix Pro X kainuojančios 179,99€ aplikacijos dalis.

Nothing Real

Nothing Real kūrusią skaitmeninių efektų programinę įrangą Apple įsigijo 2002 metų vasarį. Jos sukurtos technologijos tapo Apple Shake skaitmeninių efektų aplikacijos dalimi. Shake palaikymas ir vystymas buvo nutrauktas 2009 metais.

Power Computing

Power Computing buvo licencijuota Macintosh klonus gaminanti kompanija. 1997 metais ji buvo nupirkta už 100 milijonų JAV dolerių vertės Apple akcijų. Po kelių mėnesių į Apple grįžęs Steve Jobs nusprendė nutraukti licencijuoti ne Apple gamybos Macintosh kompiuterius ir taip užbaigė Mac klonų verslą.

NeXT Inc.

Po to kai buvo išspirtas iš Apple, 1995 metais Steve Jobs pradėjo savo verslą NeXT Computer kompanijoje ir sukūrė Mac ir Windows PC alternatyvą „NeXT Workstation“. Berners Lee, kurdamas pirmąją interneto naršyklę ir Web serverį naudojo NeXT kompiuterį. Nepavykus parduoti daug NeXT kompiuterių, kompanija sutelkė pajėgas į savo operacinės sistemos „NeXTStep“ pardavimus. Operacinė sistema patraukė Apple dėmesį ir NeXT už 429 milijonus JAV$ 1996 metais buvo nupirkta Apple. Tai iš ir pasitarnavo Steve Jobs sugrįžimui prie Apple kompanijos vairo.

Proximity

2006 metais Apple įsigijo Proximity, kompaniją sukūrusią programinę įrangą skirtą vaizdo klipų, animacijos, nuotraukų bei garsų organizavimui.

P.A. Semi

2008 metais Apple už ganduose sklandančią 278 milijonų JAV$ sumą įsigijo P.A. Semi kūrusią mažai energijos reikalaujančius procesorius. Šis Apple įsigijimas tuojau pat paskleidė gandus, kad Apple kurs savo procesorių. Gandai pasitvirtino Apple sukūrė savo A5 debiutavusį iPad 2 ir vėliau A6 „plakantį“ iPhone 5 kūnuose.

Lala

2009 metų gruodį Apple įsigijus „Lala“ pasklido kalbos, kad Apple planuoja pradėti savo muzikos „stream’inimo“ verslą. Po metų Apple išjungė Lala internetinės muzikos paslaugą.

Quattro Wireless

Quattro Wireless - mobiliems įrenginiams skirtose reklamose besispecializavusi kompanija kurią už manomą 275 milijonų JAV$ sumą, 2010 metų sausį įsigijo Apple. Vos tik visiems pradėjus kuždėtis, kad Apple matomai kurs savo reklamos tarnybą, po poros mėnesių, 2010 metų balandį Apple paskelbė apie iAd.

Intrinsity

Mobiliems įrenginiams procesorius kūrusi Intrinsity, 2010 metų balandį už manomus 121 milijoną JAV$ buvo nupirkta Apple, kuri tuo metu kūrė greitesnius procesorius naudojančius mažau elektros energijos.

Placebase

2009 metų liepą, už neskelbiamą sumą įsigyta Placebase inicijavo diskusijas, kad Apple nori atsisakyti Google maps paslaugų savo įrenginiuose ir sukurti analogišką savo paslaugą.

Poly9

2010 metų liepą įsigyta Web pagrindu veikiančių 3D žemėlapių kompanija Poly9 leido manyti, kad Apple kuria savo Google Earth versiją.

C3

Po to kai 2011 metų spalį Apple įsigijo C3, ji tapo trečioji Apple įsigyta žemėlapių kompanija. Savo žemėlapius Apple pristatė 2012 metais kartu su iOS 6 ir iPhone 5. Po daugybės vartotojų nusiskundimų Apple CEO Tim Cook atsiprašė vartotojų ir pasakė, kad kompanija dirba taisydama klaidas žemėlapiuose ir susijusiose tarnybose.

AuthenTec

2012 metų liepą Apple, už 356 milijonus JAV$ nupirkta AuthenTec analitikams leido daryti išvadas, kad Apple ruošiasi iPhone ir iPad padaryti saugesniais mobiliems atsiskaitymams naudojamais įrenginiais.

Žinoma, tai toli gražu nėra visos Apple įsigytos kompanijos, nes vien per 2013 metus Apple jų įsigijo 12.

Taip pat skaitykite:
Apple kompanijų pirkimo smagumai 2013
Pranešama, kad Apple įsigijo SnappyLabs
Apple įsigijo nedidelę socialinių tinklų analitikų kompaniją
Apple įsigijo Prime Sense (gandai)

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų