20-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

20-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ buvo apkaltinta tiekėjų technologijų perkėlimu į Kiniją, siekiant sumažinti pagrindinių komponentų tiekimo sąnaudas. Kalbama, kad „Apple“ pasidalijo tiekėjų technologija su Kinijos įmonėmis, kad sumažintų tokių įrenginių, kaip „iPhone“ ir „iPad“, komponentų kainą. Kalbama, kad nukentėjusių kompanijų tarpe yra „Sony“ ir SDC.
  • Gali būti, kad „Google“ būsimoms „Chrome“ naršyklės versijose skirtose „iPhone“ ir „iPad“ pasiskolins „Safari“ funkciją leidžiančią naršyklėje kurti skirtingus profilius (beje, labai patogi funkcija). Nors apie šią galimybę „Google“ kol kas viešai nekalba „MacObserver“ teigimu šie planai yra labai realūs.
  • Neseniai paskelbtame įraše „Weibo“ tinkle naudotojas žinomas kaip „Instant Digital“ teigia, kad „iPhone 16 Pro“ ekranas galės pasiekti iki 1200 nitų tipinio SDR ryškumo – 20 proc. daugiau nei dabartiniuose modeliuose. Didžiausias HDR ryškumas išliks toks pat – 1600 nitų.
  • „Geekbench“ pasirodė naujųjų M4 „iPad Pro“ modelių greičių testų rezultatai, leidžiantys suprasti, kiek greitesni „Apple“ antrosios kartos 3 nanometrų lustai, juos lyginant su M3, M2 ir kitais ankstesnių kartos „Apple“ silicio lustais. Įsivaizdavimui, žemiau vieno/kelių branduolių testų rezultatai:
    • M4 - 3 715/14 551
    • M3 - 3 087/11 702
    • M3 Pro - 3 112/15 286
    • M3 Max - 3 128/20 957
    • M2 - 2 540/9 360
    • M2 Pro - 2 651/14 295
    • M2 Max - 2 802/14 800
    • M1 - 2 272/8 208
    • A17 Pro - 2 908/7 234
  • „Apple“ atnaujino savo platformų saugos vadovą, kuriame pateikiama išsami techninė informacija apie jos gaminiuose įdiegtas saugos funkcijas. Pirmą kartą išleistas 2015 m. gidas papildytas šešiomis naujomis temomis, įskaitant pirmą kartą išsamią informaciją apie apsaugą nuo „BlastDoor 0-click“[1] ir „App Store“ saugą.
  • Pranešama, kad „Apple“ planuoja reikšmingą „Siri“ atnaujinimą. Anot „The New York Times“, technologijų milžinė, į savo pastaruoju metu kiek apleistą skaitmeninį asistentą, planuoja integruoti pažangią generatyvaus dirbtinio intelekto technologiją, panašią į „ChatGPT“.
  • Panašu, kad „Apple“ pribrendo „Vision Progeografijos praplėtimui. Šimtai kompanijos darbuotojų iš tarptautinių mažmeninės prekybos parduotuvių atskrido į Kupertino kelių dienų „Vision Pro“ mokymams. Panašius mokymus „Apple“ surengė prieš „Vision Pro“ pristatymą Jungtinėse Valstijose, kurių darbuotojai mokėsi demonstruoti įrenginį klientams ir atsakyti į jų klausimus. Tiksli „Vision Pro“ pristatymo data dar nepaskelbta, tačiau tikimasi, kad tai įvyks po WWDC vyksiančios birželio 10–14 dienomis.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido „iOS“, „iPadOS“, „tvOS“ ir „HomePod“ 17.5 bei „watchOS 10.5“ ir „macOS Sonoma 14.5“ atnaujinimus. Reikšmingesnė „iOS“ naujiena tautiečiams — 3-ų šalių aplikacijų prekyviečių palaikymas ES. Nežiūrint negausaus naujovių „iOS“ versijoje kiekio, atnaujinti savo įrenginius rekomenduočiau, nes atnaujinimas ištaiso kelias bjaurias saugos klaidas eilėje aplikacijų.
    Kompanija taip pat išleido „Ventura 13.6.7“ ir „Monterey 12.7.5“ bei senesniems įrenginiams skirtus „iOS 16.7.8“ ir „iPadOS 16.7.8“ saugos atnaujinimus.
  • iOS 17.5“ ir „Android 6.0+“ įdiegtos naujos funkcijos, kurios informuos jei jums kas nors pakišo sekimo įrenginį tokį kaip „Air Tag“ ar panašų ir bando jus jo pagalba sekti (stebėti buvimo vietą). Kai toks įrenginys bus aptiktas šalia jūsų, savo „iPhone“ pamatysite pranešimą „[įrenginys] Found Moving With You“ (Aptiktas [įrenginys] judantis kartu su jumis).
  • „Apple Insider“ aptikus ženklų, kad „Safari“ naršyklę „Apple“ papildys galimybe pasirinktinai išjungti internetines reklamas, JK laikraščių grupės apskundė „Apple“. 2024 m. balandžio mėn. atskleista „Safari“ funkcija leis naudotojams pasirinkti automatiškai pašalinti tam tikras tinklalapių dalis, greičiausiai, jie tai darys reklamoms ir skelbimams. Tikimasi, kad ši funkcija bus išleista kaip „iOS 18“ dalis ir bus pristatyta WWDC metu. Pasak „Financial Times“, naujienos apie šią funkciją paskatino JK žiniasklaidos asociaciją pradėti skųstis. Pranešama, kad „News Media Association“ laiške sakoma, kad „skelbimų blokavimas yra buka priemonė, kuri trukdo turinio kūrėjams tvariai finansuoti savo darbą“. Jame teigiama, kad žurnalistika gali tapti netvari.
  • „Apple“ išleido „macOS“ skirtą „Logic Pro 11“ su naujais dirbtinio intelekto patobulintais įrankiais, išplėsta garso biblioteka, erdvinio garso ir kitais patobulinimais. „Logic Pro“, skirta „Mac“, yra sudėtingų kūrybinių įrankių rinkinys, skirta profesionaliam dainų ir ritmų kūrimui, redagavimui ir miksavimui.
    Kompanija taip pat išleido ir „iPad“ skirtą antrą „Logic Pro for iPad“ aplikacijos versiją.
  • „Apple“ išplatino „Fancy Dance“ filmo anonsą. Filmas prieš transliaciją „Apple TV+“ (birželio 28 d.) nuo birželio 21 d. bus rodomas kino teatruose. Filme vaidina Lily Gladstone, Isabel Deroy-Olson, Ryan Begay, Crystle Lightning, Audrey Wasilewski ir Whigham.
  • Remiantis Amerikos klientų pasitenkinimo indeksu, „Samsung“ susilygino su „Apple“ ir pasiekė aukščiausią bendrą klientų pasitenkinimą mobiliųjų telefonų kategorijoje.Amerikos klientų pasitenkinimo indeksas mobilių telefonų sektorius 2024 m.
  • „Apple“ pasidalijo ketvirtąja metine sukčiavimo prevencijos analize, pateikdama įžvalgą apie tai, kaip „App Store“ taisyklės apsaugo vartotojus nuo apgaulingų programų ir kitų saugumo problemų.
    „Apple“ teigia, kad vien 2023 m. ji užkirto kelią sukčiavimo sandoriams už 1,8 mlrd. USD, o 2020–2023 m. – 7 mlrd. USD. „Apple“ užblokavo daugiau nei 14 mln. pavogtų kredito kortelių ir blokavo daugiau nei 3,3 mln. paskyrų atkirsdama galimybę jas naudoti tranzakcijoms.
    2023 m. buvo atmesta daugiau nei 1,7 mln. aplikacijų, nes jos neatitiko „Apple“ privatumo, saugumo ir turinio standartų. Buvo uždaryta 118 000 kūrėjų paskyrų. Buvo užblokuota daugiau nei 153 milijonai nesąžiningų klientų paskyrų, o beveik 374 milijonai kūrėjų ir klientų paskyrų galiojimas buvo nutrauktas. „Apple“ teigia, kad aptiko ir užblokavo 47 000 neteisėtų aplikacijų piratų parduotuvėse ir sustabdė beveik 3,8 mln. bandymų įdiegti arba paleisti aplikacijas, kurios buvo neteisėtai platinamos per „Enterprise Program“.
  • Oficialiai prasidėjus naujųjų „iPad Pro M4“ ir „iPad Air M2“ pardavimui, pasirodė nauji „Smart Folio“ dėklai apie kurių atnaujinimus „Apple“ nutylėjo. Tinklaraštininkas Marquesas Brownlee atrado, kad „Apple“ į „Smart Folio“ įmontavo daugiau magnetų, leidžiančių jį laikyti skirtingais kampais. Tuo pačiu naujieji dėklai savo išvaizda nesiskiria nuo senųjų.
  • App Store“ atsirado gerai žinomas ir itin populiarus PSP emuliatorius PPSSPP, leidžiantis paleisti PSP žaidimus „iPhone“ ir „iPad“. Pati programėlė jau žinoma beveik 12 metų, tačiau iki šiol ją buvo galima įdiegti tik apeinant „Apple“ apribojimus. Programėlė platinama visiškai nemokamai ir joje nėra įsigijimu programėlėje.
  • Viena iš naujų „iOS 18“ pritaikymo neįgaliesiems funkcijų, kurią „Apple“ trečiadienį parodė, yra skaitytuvo („Reader“) režimas, esantis „Magnifier“ aplikacijoje, kuris pavers tektą paveikslėliuose į tekstą įprastose eilutėse. „Apple“ nepateikė jokios konkrečios informacijos apie šią funkciją, tačiau pasidalino ekrano kopija, rodančia, kad vartotojai galės pakeisti šriftą ir įjungti teksto skaitymo garsiai režimą.
    Dar viena nauja funkcija žmonėms su negalia, kuri atsiras „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „visionOS 2“ yra „Eye Tracking“ veikianti dirbtinio intelekto pagrindu. Ši funkcija leis valdyti „iPhone“ ir „iPad“ akių judesiais. Akių stebėjimui „Eye Tracking“ naudoja priekinę kamerą. Visi akių stebėjimo duomenys yra saugomi įrenginyje.
    Kompanija pristatė ir daugiau „iOS 18“ pasirodysiančių funkcijų.
  • Panašu, kad „iOS 17.5“ yra klaida, kuri įkelia duomenis, kurių, „iPhone“ savininkų manymu, nebeliko. Kai kurie „iPhone“ savininkai praneša, kad atnaujinus savo telefonus į „iOS 17.5“, jų ištrintos nuotraukos (kai kurios gana senos) vėl pasirodė. „iOS“ beta versijos bandytojai praėjusią savaitę taip pat skundėsi šia klaida.
  • „Samsung“ išleido reklamą pavadintą „Uncrush“, kurioje pasišaipo iš naudotojų nepamėgtos „Apple“ reklamos „Crush“.
  • Vos „Apple“ padėjo prekybą naujuoju ploniausiu „iPad Pro“, tuojau pat prasidėjo jo laužymas, lankstymas ir pasmerkimas visokioms kitokioms kančioms (pagrinde, vardan peržiūrų ir atitinkamai pinigų monetizuojantiems savo „YouTube“ kanalus).



  • iPad Pro“ su M4 nesuderinamas su visais „Apple“ ir trečiųjų šalių pagamintais ankstesnių kartų „iPad Pro“ skirtais priedais.
    Naujojoje planšetėje yra kitaip išdėstyti magnetai, todėl jo negalima pritvirtinti prie senosios „Magic Keyboard“. Be to, naujasis 13 colių „iPad Pro“ yra milimetru aukštesnis ir puse milimetro platesnis. To pakanka, kad seni priedai jam netiktų.
    Tas pats pasakytina apie senuosius „Folio“ dėklus, kurių negalima tinkamai pritvirtinti magnetais prie naujų planšetinių kompiuterių.
  • Insideris Majid Boo paskelbėiPhone 15 Pro Max“ ir „iPhone 16 Pro Max“ dydžių palyginimą. „iPhone 15 Pro Max“ turi 6,7 colio įstrižainės ekraną, o naujos kartos „iPhone 16 Pro Max“, kaip byloja gandai, turi 6,9 colio ekraną. Tiesą sakant, realiame gyvenime tai bus pastebima tik padėjus du įrenginius vieną šalia kito (arba bandant užmaukšlinti savo „15 Max“ apsauginį dėklą ant „16 Max“.

  1. 0-click – saugos spragą išnaudojanti kibernetinė ataka, kuriai, tam, kad ji įvyktų nereikia naudotojo įsikišimo – nereikia, kad naudotojas paspaustų pelės mygtuką ar klaviatūros klavišą. ↩︎


Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų