Kada laikas keisti Mac kompiuterį?

Nors „Mac“ kompiuteriai tarnauja ilgai, gal net ilgiau nei to norėtų „Apple“, tačiau vis tiek ateina laikas kai „Mac“ reikia pakeisti nauju. Kaip suprasti, kad tas laikas jau atėjo?

Vieningo recepto, kuris tiktų visiems, ko gero nėra. Kiek ilgai Jums tarnaus turimas „Mac“ priklauso nuo kelių faktorių, taip pat ir naudojimo intensyvumo ir to kaip jį prižiūrite. Vidutiniškai „Mac“ kompiuteris gali tarnauti apie dešimt metų jei tinkamai prižiūrimas ir atnaujinamas.

Susidaryti įspūdį kiek ilgai „Apple“ palaiko „Mac“ kompiuterius galite kompanijos „senovinių ir pasenusių“ produktų puslapyje. „Senoviniai“ – tai tie „Mac“, kurie jau nebegaminami ilgiau nei penkerius, bet mažiau nei septynerius metus metus. „Pasenę“ – nebegaminami daugiau nei septynerius metus. Be to, atsižvelgiant į suderinamumą su „macOS“, daugumoje „Mac“ maždaug septynerius metus gali būti diegiamos naujausios „macOS“ versijos. „Apple“ įprastai palaiko kiekvieną „macOS“ versiją trejus metus (trečiųjų šalių aplikacijos turi savo suderinamumo ir palaikymo terminus).

Žinoma, tai nebūtinai gali būti pritaikyta visiems „Mac“ modeliams ypač dabar, kai „Apple“ atsisakė „Intel“ procesorių ir „Mac“ kompiuteriuose diegia savo M klasės lustus, tačiau aritmetika maždaug tokia, jei įsigyjate naujausią „Mac“ modelį, (teoriškai) septynerius metus galėsite atnaujinti jo „macOS“ operacinę sistemą į naujausią ir kai naujausia „macOS“ jau nebepalaikys jūsų „Mac“, dar tris metus galite tikėtis saugos atnaujinimų skirtų „macOS“ versijai įdiegtai jūsų kompiuteryje.

Pavyzdžiui mano turimas 2010 metų „MacBook Pro“ buvo išleistas su „OS X 10.6 Snow Leopard“ operacinės sistemos versija ir jame buvo galima diegti operacinės sistemos versijas iki „macOS High Sierra 10.13“ imtinai, kuriai paskutinis saugos atnaujinimas buvo išleistas 2020 m. lapkričio 12 d. Beje, šį kompiuterį turiu iki dabar, jame šalia „macOS High Sierra“ esu įdiegęs ir „Linux“ operacinę sistemą. Veikia puikiausiai, o turint omenyje, kad jame įdiegta „Linux“ yra palaikoma ir dar bus palaikoma kokius 5 metus, jį galima saugiai naudoti dar tą laiką. Tarkim po kurio laiko pakeisiu jame akumuliatorius ir „Mac“ nesuges — vadinasi galiu jį su naujausiais saugos atnaujinimais naudoti iki 2029, o viso tai beveik 20 metų. Tiesa, teisybės dėlei turėčiau pasakyti, kad tai nėra kompiuteris, kurį naudoju kiekvieną dieną. Jis dažniausiai naudojamas tada kai išvykstu ar noriu kompiuterį pasiimti į lovą (ką darau itin retai).

Tačiau tai tik dalis tiesos. Jei kalbėti apie „Mac“ kompiuterį, kuriame naudojama „macOS“ ir, kuris yra naudojamas kiekvieną dieną — „Mac“ naudojimo terminas tikrai turėtų būti ne toks kaip mano „senolio“. Kokie ženklai gali signalizuoti apie tai, kad jau laikas keisti „Mac“?

Žemiau paminėsiu kelis požymius, kurie gali signalizuoti apie tai, kad jau laikas planuoti įsigyti naują „Mac“.

Programinės įrangos atnaujinimai

Kai jūsų „Mac“ nustoja gauti saugos naujinius, tai yra aiškus ženklas, kad baigiasi jo (saugaus) eksploatavimo laikas. „Apple“ kuria kelis naujinimų tipus: naujas „macOS“ versijas ir naujinimus — saugos pataisymus.

Priklausomai nuo to kam ir kur naudojate kompiuterį, tas faktas jog jis „dar gerai“ sukasi, nors ir negauna saugos atnaujinimų neturėtų būti pagrindinis rodiklis, kad jį gerai ir saugu naudoti toliau tokį, koks jis yra. Jau nekalbant apie kai kuriuos nepatogumus, kaip pavyzdžiui bandant prisijungti prie banko ar kokios valstybinės institucijos svetainės naudojant seną operacinės sistemos versiją galima pamatyti pranešimą, kad to padaryti nepavyks, nes naudojama nepalaikoma (suprask sena) naršyklės versija (nors dažnai tam svarių priežasčių ir nėra).

Saugos atnaujinimai ypač svarbu jei asmeninį kompiuterį naudojate įmonės reikalams. Negalėjimas įdiegti naujausių saugos naujinimų kompiuteryje, kuris jungiasi prie įmonės tinklo ar kuriame yra laikomi su įmone susijusi informacija gali tapti įmonės duomenų patekimo į nagus tų, kuriems ta informacija nepriklauso. Taip pat galite tapti silpnąja grandimi įmonės kompiuterinio tinklo saugume. Jei su savo asmenine informacija galite elgtis kaip tinkami, tai greičiausiai nenorėtumėte turėti reikalų su „valdiškais namais“ už tai kad (tyčia ar netyčia) nutekinote įmonės duomenis.

Man visada keistai atrodo žmonės, kalbant su kuriais apie kibernetinį saugumą, naudojimosi elektroninėmis priemonėmis higieną ir privatumą, atšauna — pas mane nėra jokių slaptų duomenų, neturiu ko slėpti, gali viską žiūrėti. O tai, kad pas tamstą yra kitų žmonių vardai, pavardės, adresai, telefonų numeriai, gal net nuotraukos… tai čia kaip ir nieko tokio?

Aplikacijos, kurių reikia — neveikia

Tobulėjant programinei įrangai, senesniuose „Mac“ kompiuteriuose gali būti sunku sklandžiai naudotis naujesne programine įranga. Tokie veiksniai kaip nepakankama RAM arba pasenusi aparatinė įranga gali sukelti suderinamumo problemų. Jei negalite paleisti pagrindinių, jums reikalingų aplikacijų arba pradedate patiriate diskomfortą dėl jų darbo našumo — tai gali būti signalas, kad reikėtų pasidomėti ką gi naujo išleido ar greitai ruošiasi išleisti „Apple“.

Nepakanka kompiuterinės atminties

Kompiuterio atmintis, taip pat žinoma kaip RAM, yra laikina saugykla, kurią jūsų „Mac“ naudoja kelioms užduotims vykdyti vienu metu. Kuo daugiau atminties kompiuteryje yra, tuo greičiau ir sklandžiau veikia jūsų „Mac“. Jei atminties „Mac“ pradeda trūkti, galite pastebėti aplikacijų ir visos sistemos veikimo sulėtėjimą, strigimus, lūžius arba baisų besisukantį paplūdimio mirties kamuolį.

Taip gali nutikti, net ir su nauju „Mac“, jei pasirinkote netinkamą jo konfigūraciją įsigydami, nes jau kuris laikas „Mac“ kompiuteriuose padidinti RAM kiekio, po to kai kompiuteris jau įsigytas, galimybės nėra. Tačiau, jei iki šiol viskas veikė gerai ir staiga pradėjo darytis keisti dalykai — turėtumėte:

  • įsitikinti, kad to priežastis nėra kokios nors aplikacijos atnaujinimas. Gali būti, kad naujesnė jūsų naudojamos aplikacijos versija tapo reiklesnė RAM kiekiui ir visi reikalingi duomenys jau nebetelpa turimoje kompiuterio atmintyje;
  • įsitikinti, kad kompiuterio diske yra pakankamai laisvos vietos. Sklandžiam kompiuterio darbui rekomenduočiau užtikrinti, kad apie 20-30 proc. disko vietos yra laisva;
  • jei dvi aukščiau paminėtos, galimos kompiuterio sulėtėjimo priežastys nepasitvirtino — pabandykite, prieš tai išsaugoję išoriniame ar tinkliniame diske kompiuteryje esančius duomenis, sistemą įdiegti iš naujo.

Jei nei vienas iš aukščiau paminėtų sprendimų nepadeda — matyt laikas pradėti pasakoti kompiuteriui, kad jis greitai turės naują sesutę ar broliuką.

Jei darbas turimu Mac virsta problemų virtine

Nors „Mac“ kompiuteriai užsirekomendavo kaip patikima technika, problemų su jų „geležimi“ taip pat pasitaiko. Jei tai veikia, tai neveikia jungtys, keistai veikia „trackpad'as“ (jei tai nešiojamas kompiuteris), akumuliatoriai nebelaiko, bet kompiuteris dar turi garantiją — viskas aišku, reikia tiesiai keliauti į servisą. Tačiau sumuštinis dažniausiai krenta ikrais į apačią ir „nesąmonės“ prasideda vos tik baigiasi garantinis laikotarpis.

Tokiu atveju reikėtų pasidomėti kiek gali kainuoti tokių gedimų taisymas (jei kompiuteris pakankamai naujas - oficialiame servise) ir tada įvertinti ekonominį kompiuterio remonto aspektą ir ar neverta įsigyti naujo „Mac“.

Prieš įsigydami naują Mac

Nereikia strimgalviais pulti pirkti naujo „Mac“ kompiuterio vos ekrane pamatėte besisukantį „paplūdimio mirties kamuolį“  (dar žinomą kaip SBBOD - ‌The Spinning Beach Ball of Death arba SBOD). Pradžioje reikėtų išsiaiškinti kokia šio reiškinio priežastis ir nebūtinai ji bus „per senas kompiuteris“.

Jei jau „padarėte ką galėjote“ ir išsiaiškinote, kad kompiuterio prasto darbo problema yra pats kompiuteris ir reikia įsigyti naują:

  • įvertinkite aplikacijų, kurias naudojate (ypač jei naudojate kokias nors specifines) keliamus reikalavimus: procesoriaus pajėgumai, RAM, reikalavimai grafinei plokštei jei aplikacija skirta darbui su vaizdais;
  • įvertinkite kiek duomenų kompiuteryje galite prikaupti (ir padauginkite tai iš 2 ar net iš 3). „Mac“ tarnauja ilgai, duomenų kiekiai didėja, tad per kelis ar keletą metų jų gali prisikaupti nemažai. Žinoma, nebūtina visus duomenis saugoti kompiuteryje, tam yra išoriniai diskai, tinklinės duomenų saugyklos atstojančios „iCloud“ ir kita panašias paslaugas ir t.t., bet ar jūs jas turite, ar įsigysite?
  • įvertinkite ar tikrai reikia nešiojamo kompiuterio ar visiškai tiks ir stacionarus.
Atminkite, kad įsigiję „Mac“ vėliau jo nepapildysite nei papildomais RAM moduliais, nei didesniu disku ar pajėgesne vaizdo plokšte. Turėsite gyventi su tuo ką įsigijote ir neblogai būtų, kad tas „gyvenimas“ nebūtų panašus į bandymą išgyventi.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.
Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Sveiki! Aš tai turiu sena mac mini ir palaiko iki catalina. Naudoju opencore ir dabar naudoju sonoma versija. Kol kas veikia gerai. Linkėjimai

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų