Pirmo 2018 fiskalinių Apple metų ketvirčio rezultatai geresni nei tikėtasi

Tema: Apple

Ketvirtadienį nuskambėjus biržos uždarymo gongui, „Apple“ paskelbė savo pirmojo 2018 fiskalinių metų ketvirčio finansinę ataskaitą, kurioje atspindi didžiojo žiemos švenčių pirkimo bei pirmojo „iPhone X“ prekybos ketvirčio rezultatai.

„iPhone“ išlieka pagrindiniu kompanijai pelną nešančiu produktu. Nežiūrint to, kad ketvirčio metu visa mobilių telefonų rinka patyrė didžiausią išmanių telefonų istorijoje, net 9 proc. nuosmukį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų ketvirčiu „iPhone“ pradavimai sumažėjo tik 1 proc. Tačiau, dėka aukštos „iPhone X“ kainos ir jo populiarumo, nežiūrint mažesnio parduotų „iPhone“ kiekio, kompanijos pajamos gautos už mobilių telefonų pardavimą išaugo 13 procentų ir siekė 61,576 milijardus JAV dolerių (2017 metų pirmas ketvirtis: 54,378 mlrd. JAV dol.).

iPhone pardavimai milijonais vienetų: 2008-2018 fiskalinių „Apple“ metų pirmų ketvirčių rezultatai.

„iPhone X“ yra geriausiai pasaulyje parduodamas išmanusis telefonas. Kompanijos parduodami telefonai užima 19 proc. pasaulinės mobilių telefonų rinkos išstumdami į antrą vietą „Samsung“ telefonus.

Užmetus akį į skaičius, gali pasirodyti, kad pirmojo 2018 „Apple“ ketvirčio, trukusio 91 dieną, metu kompanija pardavė mažiau „iPhone“, nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Tačiau, 2018 metų kompanijos telefonai parduodami buvo geriau. Pernai metais ketvirtis truko 14 savaičių, o 2018 metų pirmasis ketvirtis savaite trumpiau. Pirmo 2018 fiskalinių „Apple“ metų ketvirčio metu, kiekvieną dieną „Apple“ pardavė maždaug 849 600 „iPhone“, o tuo pačiu pernai metų laikotarpiu — 798 788 „iPhone“ per dieną.

2018 metų pirmą ketvirtį kompanija pardavė po 10 „iPhone“ kiekvieną sekundę.

Pasauliniai išmanių telefonų gamintojų užimamos rinkos dalies ir telefonų išsiuntimų iš gamyklų 2017 metų 4 ketvirčio duomenys
Strategy Analytics

„iPhone“ pardavimai padeda augti ir „iTunes“ bei „App Store“ rezultatams, kurie ir toliau, nors ir neženkliai, bet lenkia „Mac“ kompiuterių rodiklius. „Apple“ kompiuterių pardavimai, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų rezultatu, smuktelėjo 5 proc. Tiek pat sumažėjo ir kompanijos iš kompiuterių pardavimo gaunamos pajamos, kurios pirmo 2018 fiskalinių „Apple“ metų laikotarpiu, pardavus 5,112 mln. vnt., „Apple“ kišenę pasunkino kukliais 6,895 mlrd. JAV dol.

Ketvirčio metu 60 proc. „Mac“ kompiuterių pirkėjų „Apple“ kompiuterius pirko pirmą kartą.

„iPad“ pardavimai, kuriems tenka 7 proc. ketvirčio metu atneštų pajamų, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu išaugo 1 prc., bet pajamų atnešė 6 proc. daugiau (5,862 mlrd. JAV dol.).

Spaudos konferencijos metu, kompanijos galva Tim Cook sakė, kad įdiegtų ir aktyvių kompanijos produktų skaičius pasiekė rekordines 1,3 milijardo įrenginių aukštumas. Tai 30 prc. daugiau nei buvo prieš du metus.

Šis trylika savaičių trukęs ketvirtis, tai dar vienas kompanijos rekordas (įprastai ketvirtis tęsiasi 14 savaičių). Ketvirčio metu kompanija gavo 88,3 milijardo JAV dolerių pajamas. Tai daugiau nei planavo pati kompanija (84–87 mlrd. JAV dol.) ir daugiau nei tikėjosi daugelis rinkos analitikų. Pavyzdžiui „Reuters“ prognozavo, kad „Apple“ pajamos ketvirčio metu bus 87,28 mlrd. JAV dolerių.

Kadangi daugelis analitikų tikėjosi, kad „Apple“ rezultatai bus prastesni nei jie prognozavo, užsidarius biržai kompanijos akcijos nukrito 1,5 proc. Tačiau, kompanijai paskelbus rezultatus AAPL šoktelėjo net 3 procentais.

Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu kompanijos iš paslaugų gaunamos pajamos išaugo 18 procentų ir ketvirčio metu buvo 8,5 mlrd. JAV dolerių. Kompanija turi 240 milijonų mokančių jos paslaugų prenumeratorių. Per 90 ketvirčio dienų mokančių prenumeratorių armija pagausėjo 30-čia milijonų.

„Apple Watch“ pardavimai jau ketvirtą ketvirtį iš eilės augo ir pirmo 2018 fiskalinių kompanijos ketvirčio metu išaugo 50-čia procentų.

Praėjus vis keturiems mėnesiams po papildomos realybės aplikacijoms kurti skirto „ARKit“ feimvorko išleidimo, „App Store“ jau yra 2000 ARKit naudojančių aplikacijų.

Antrą 2018 metų fiskalinį ketvirtį „Apple“ prognozuoja 60,62 mlrd. JAV dolerių pajamas. Tokia kompanijos prognozė yra ne tokia optimistinė, kaip daugumos analitikų.

Informacijos šaltinis: „Apple“ pranešimas spaudai

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Yra valstiju kuorios netaiko jokio mokescio, taigi juose pirkti tikrai apsimoka

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų