21-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

21-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Anot „TF International Securities“ analitiko Ming-Chi Kuo, „Apple“ išleis rūžavo titano spalvos „iPhone 16 Pro“, kuris pakeis mėlyno titano telefoną.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“ mano, kad „Mac Studio“ ir „Mac Pro“ atnaujinimų laukiantiems naudotojams teks palaukti iki 2025 metų vidurio.
  • „iFixit“ specialistai įvertino naujojo „iPad Pro M4“ remontuojamumą. Kaip paaiškėjo, 13 colių „iPad Pro M4“ gavo 38,99 Wh talpos akumuliatorių, kuris yra šiek tiek mažesnės talpos nei akumuliatorius ankstesnės kartos „iPad Pro“ (40,33 Wh). Tačiau, „Apple“ žada iki 10 valandų baterijos veikimo laiką dėl pagerinto M4 efektyvumo ir patobulinto šilumos išsklaidymo. „GSM Arena“ 11 colių 2024 metų „iPad Pro“ akumuliatoriaus testai parodė, kad įrenginys atlaiko 12 valandų 37 minutes aktyvaus naudojimo (20% skambučiai, 30% naršymas internete, 30% video žiūrėjimas, 20% žaidimai).
    Dabar „iPad Pro“ akumuliatorių galima pakeisti neardant visų pagrindinių komponentų, kaip buvo ankstesnių kartų modeliuose. Kartu su naujuoju „iPad Pro“ „iFixit“ ekspertai parodė ir „Apple Pencil Pro“ vidų, kuris turi kelis naujus jutiklius ir vibro-variklį.
  • Pasirodė naujas „Apple Pencil Pro“ vaizdo įrašas, kuriame pabrėžiama maža puiki funkcija, kuri parodo „Apple“ dėmesį detalėms. Priklausomai nuo pasirinkto įrankio, priartinus „Apple Pencil Pro“ prie ekrano, šis meta kontekstinį šešėlį.
  • „Apple“ paskelbė savo „App Store“ ataskaitą. Joje yra ir Lietuvos pavadinimas. Kompanija iš savo aplikacijų parduotuvės 2023 metais, Lietuvos vyriausybės reikalavimu, pašalino 5 aplikacijas.
  • Apple išleido „iOS“, „iPadOS“ ir „tvOS“ 17.5.1 atnaujinimus. Kai kurie „iPhone“ naudotojai jau pradėjo skųstis „iOS 17.5.1“ sukeltomis problemomis. Panaši istorija ir su įdiegusiais naujausią „Apple TV“ operacinės sistemos versiją — pasipylė skundai (diegimo, „Dolby Atmos“, „HomeKit“, susiejimo, „Dolby Digital“, turinio įkėlimo problemos ir t.t.) Matyt „Apple“ stipriai pasiskubino su paskutinio atnaujinimo išleidimu.
  • „Unicode“ konsorciumas pateikė „Unicode 16“ pasiūlymą, kuriame yra septyni nauji jaustukų simboliai, tokie kaip arfa, burokas, kastuvas, purslai, pirštų atspaudas, belapis medis ir veidas su maišeliais po akimis.
  • Naujame „Apple“ patente aprašytas sulankstomas „iPhone“ su „savaime gyjančiu“ ekrano sluoksniu, kuris automatiškai užpildys ekrane atsiradusius įdubimus ar kitas mėlynes.
  • „Apple“ išleido oficialų trilerio „Presumed Innocent“, kuriame nusifilmavo Jake Gyllenhaal anonsą. Seriale nusifilmavo Ruth Negga, Bill Camp, O-T Fagbenle, Chase Infiniti, Elizabeth Marvel, Nana Mensah, Renate Reinsve, Peter Sarsgaard ir Kingston Rumi Southwick.
    Pastatytas remiantis „New York Times“ bestseleriu to paties pavadinimo Scott Turow romanu, įtraukiantis serialas nukelia žiūrovus į į siaubingą žmogžudystę, kuri apverčia Čikagos prokuratūros biurą, kai vienas iš jos teisininkų yra įtariamas nusikaltimu. Serialas tyrinėja apsėdimą, seksą, politiką ir meilės galią bei ribas, kai kaltinamasis kovoja norėdamas išsaugoti šeimą ir santuoką.
    Serialas „Apple TV+“ startuos birželio 12 d.
  • „Apple“ paskelbė pirmą geriausių visų laikų albumų 10-tuką iš 100-tuko anot „Apple Music“. Pirma vieta atrodo kiek keistokai.
    1. The Miseducation of Lauryn Hill (1998), Lauryn Hill
    2. Thriller (1982), Michael Jackson
    3. Abbey Road (1969), The Beatles
    4. Purple Rain (1984), Prince & The Revolution
    5. Blonde (2016), Frank Ocean
    6. Songs in the Key of Life (1976), Stevie Wonder
    7. good kid, m.A.A.d city (2012), Kendrick Lamar
    8. Back to Black (2006), Amy Winehouse
    9. Nevermind (1991), Nirvana
    10. Lemonade (2016), Beyoncé
  • „Apple“ išleido 195-tą „Safari Technology Preview“ versiją.
  • Analitikas Ming Chi-Kuo teigia, kad 2026 metais „Apple“ gali išleisti dviejų dydžių „MacBook“ kompiuterius su sulankstomais ekranais. Dėl brangių komponentų, manoma, kad toks kompiuteris kainuos gerokai brangiau nei dabartiniai „MacBook Pro“ ir savo kaina priartės prie „Apple Vision Pro“.
  • „Lietuvaičių „Pixelmator“ išleido „macOS“ skirtą „Pixelmator Pro 3.6“ naujomis maskavimo galimybėmis, įskaitant dirbtinio intelekto pagrindu sukurtas fono kaukes (mask), vektorinių kaukių palaikymą, naujus kaukės valdiklius ir t.t.
  • Naujasis 12 branduolių ARM procesorius „Snapdragon X Elite“ buvo išbandytas „Geekbench“ skirtinguose nešiojamuosiuose kompiuteriuose. Vieno branduolio teste jis surinko vidutiniškai 2200-2500 taškų, kelių branduolių teste ne daugiau kaip 14 tūkst. Rezultatai žemesni nei tikėtasi. Palyginimui, „MacBook Pro M3“ su „Pro“ procesoriumi (jis taip pat turi 12 branduolių) vieno branduolio teste surenka vidutiniškai 3 tūkstančius taškų, o kelių branduolių – 15 tūkst.
    Microsoft“ teigė, kad „Snapdragon X Elite“ nešiojamieji kompiuteriai bus 58 proc. greitesni nei „MacBook Air“ su M3. Tačiau iš tikrųjų viskas susiklostė kitaip. Skaičiai, kuriuos pateikia „Qualcomm“, nėra blogi, tačiau jie nėra geresni nei „Apple“ procesorių. Be to, nėra jokių abejonių, kad „Apple M4 Pro“ ir „M4 Max“ bus daug greitesni nei „Snapdragon X Elite“.
  • „Apple“ paaiškino apie „iOS 17.5“ klaidą, dėl kurios, kai kuriems naudotojams buvo atkurtos ištrintos nuotraukos. Problema nesusijusi su tuo, kad „Apple“ ištrintas nuotraukas saugo „iCloud“. Klaida įvyko dėl sugadinto įrašo duomenų bazėje, kuri saugoma įrenginio failų sistemoje. Ištrinant nuotraukas kai kuriais atvejais jos, vietoje to, kad būtų ištrintos, buvo sinchronizuojamos su „iCloud Photo Library“.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų