16-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

16-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Praėjusį mėnesį išleistoje „iOS 17.4“ versijoje „Apple“ ES vartotojams neberiboja numatytos naršyklės parinkčių. ES naudotojams, pirmą kartą atidarantiems „Safari“, pateikiamas pasirinkimo ekranas, kuriame jie gali pasirinkti naują numatytąją naršyklę iš populiarių alternatyvų savo šalyje sąrašo.
    Remiantis keliais pranešimais, dėl pakeitimo smarkiai išaugo trečiųjų šalių naršyklių naudojimas. „Reuters“ pranešė, kad kovą privatumą užtikrinančios naršyklės „Aloha“ vartotojų skaičius šoktelėjo 250 proc. Naudotojų skaičius išaugo Prancūzijoje, Belgijoje (3 kartus), Vokietijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje ir Švedijoje (2,5 karto), Danijoje, Italijoje ir Lenkijoje (2 kartus). „Aloha“ naršyklė pristato save kaip į privatumą orientuotą alternatyvą naršyklėms, kuri uždirba pinigus iš mokamų prenumeratų, o ne parduodant skelbimus stebint naudotojus. Kipre įsikūrusi bendrovė teigia, kad ji turi vidutiniškai 10 milijonų vartotojų per mėnesį. „Anksčiau ES buvo mūsų ketvirta rinka, dabar ji yra antra“, – interviu „Reuters“ sakė „Aloha“ generalinis direktorius Andrew Frost Moroz.
    Norvegijos „Vivaldi“, Vokietijos „Ecosia“ ir JAV „Brave“ naršyklių naudotojų skaičius taip pat išaugo po naujojo reglamento. JAV įsikūrusi „DuckDuckGo“, turinti apie 100 milijonų vartotojų, ir jos populiaresnė konkurentė Norvegijoje įsikūrusi „Opera“ taip pat pranešė apie didelį naudotojų būrio pagausėjimą.
    Kad įmonės galėtų būti įtrauktos į alternatyvių naršyklių sąrašą, jos turi turėti kūrėjams prieinamą numatytosios naršyklės teisę. „Apple“ taip pat reikalauja, kad programėlę praėjusiais kalendoriniais metais būtų atsisiuntę bent 5 000 „iPhone“ naudotojų visose 27 ES šalyse. „Apple“ pasirenka iki 11 iš jų, neskaitant „Safari“ ir rodo jas naršyklės pasirinkimo ekrane, sąrašą atnaujindama kartą per kalendorinius metus.
    Kai kuriems naršyklių kūrėjams užkliuvo ir būdas kaip pasirenkama alternatyvi naršyklė — reikia atidaryti safari ir pirmą kartą tai padarius parodomas pasirinkimų sąrašas ir pats pasirinkimo dizainas. Kaip jau tapo populiaru pastaruoju metu, jos apskundė „Apple“ Europos Komisijai ir ši šiuo metu tiria „Apple“ pasirinktą ekrano dizainą dėl įtariamo neatitikimo. Tyrimas atliekamas konsultuojantis su naršyklių įmonėmis, kurios greičiausiai skatins reguliavimo institucijas siekti sprendimo įgyvendinimo, kad konkurencijos sąlygos būtų vienodos.
  • „Apple“ dėjo pastangas, kad ieškinys JK, kurio vertė siekia beveik 1 mlrd. USD būtų atmestas, tačiau kompanijai to pasiekti nepavyko. JK teismas nusprendė, kad ieškinys gali būti pareikštas, todėl bus pradėtas teisminis procesas, nors tai, greičiausiai, įvyks tik kitais metais.
    Ieškinyje teigiama, kad „Apple“ nesąžiningai apmokestino kūrėjus iki 30 proc. siekiančiais komisiniais mokesčiais už jų programėlių ir kito turinio pirkimą. Ieškovai teigia, kad „Apple“ piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi programėlių platinimo „iPhone“ ir kituose „Apple“ įrenginiuose rinkoje ir todėl reikalauja atlyginti žalą.
    Įdomu tai, kad „Apple“ advokatas per sausio mėnesį vykusį posėdį teigė, kad kūrėjai negali turėti pretenzijų JK, nebent jie būtų apmokestinti už įsigijimus per JK „App Store“. Teisėjas nesutiko, sakydamas, kad „Apple“ per didelis komisinis mokestis JK įsikūrusiems aplikacijų kūrėjams už prekybą, vykdomą ne JK programėlių parduotuvėse, prilygsta veiksmui atliekamam JK programėlių parduotuvėse“.
  • Kibernetinių nusikaltimų mastas nepaprastai auga. Naujas „Statista Market Insights“ tyrimas prognozuoja, kad metinė kibernetinių atakų kaina šiais metais pasieks 9,2 trilijonus dolerių. Šis skaičius viršija net kai kurių didžiausių pasaulio korporacijų pajamas (tai daugiau nei 24 kartus viršija „Apple“ metines pajamas 2023 m.). Dėl to elektroniniai nusikaltimai tampa viena didžiausių nelegalių ekonomikų pasaulyje.
    Remiantis tuo pačiu „Statista Market Insights“ tyrimu, kibernetinių nusikaltimų išlaidos pastaraisiais metais smarkiai išaugo. 2018–2020 m. jos išaugo 245 proc. nuo 860 mlrd. USD iki 2,95 trilijono USD. Dėl pandemijos 2021 m. išlaidos padvigubėjo iki 5,49 trilijono USD. Manoma, kad 2023 m. jos siekė 8,15 trilijono USD, o toliau kasmet padidės daugiau nei 1 trilijonu USD.Statista prognozės kibernetinių nusikaltimų kainai
  • IDC analitikai praneša, kad „Samsung“ aplenkė „Apple“ išmaniųjų telefonų išsiuntimų iš gamyklų skaičiumi 1-ojo 2024 m. ketvirčio metu. Šio laikotarpio metu „Apple“ tiekimai sumažėjo 9,6 proc. (daugiau nei planuota) ir kompanija užėmė antrą vietą šio reitingo lentelėje, ketvirčio metu iš gamyklų į prekyvietes išsiuntusi 50,1 mln. telefonų. Visų praėjusių 2023 metų lentelėje „Apple“ užėmė pirmą, o „Samsung“ antrą vietas. Nežiūrint į bendrą išmaniųjų telefonų pramonės atsigavimą, „iPhone“ rezultatų pablogėjimą, pagrinde, lėmė smukę kompanijos telefonų pardavimai Kinijoje.

Top 5 išmanių mobilių telefonų gamintojų
užimama rinkos dalis 2024 m. 1 ketv.
(preliminarūs rezultatai)

Duomenys: IDC
  • Paėjus vos kelioms paroms po to kai pirmasis žaidimų „Game Boy“ emuliatorius skirtas „iOS“ įrenginiams atsidūrė „App Store“, „Apple“ jį iš programėlių parduotuvės pašalino. Tokio savo sprendimo priežastį „Apple“ paaiškino kaip: dėl autorinių teisių pažeidimo ir brukalų. Šis „iGBA“ emuliatorius yra atviro kodo žaidimo „GBA4iOS“, kuris jau senokai platinamas „AltStore“ (nelegali) kopija.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“ tęsia gautos vidinės „Apple“ informacijos susijusios su M4 procesorius turinčiais „Mac“ kompiuteriais viešinimu. Savo „Power-On“ naujienlaiškyje jis pateikė terminus, kada bus išleisti naujieji „Makai“. Gurman rašo, kad „Apple“ testavo M3 Ultra lustą, tačiau kai kurie ateityje pasirodysiantys kompiuteriai jo negaus ir juose iš karto bus diegiamas M4 lustas.
    • Bazinis 14 colių „MacBook Pro“ su M4 - 2024 metų gale.
    • 24 colių „iMac“ su M4 taip apie metų galą.
    • 14 ir 16 colių „MacBook Pro“ su M4 Pro ir M4 Max lustais turėtų pasirodyti 2024 m. pabaigoje - 2025 m. pradžioje.
    • „Mac mini“ su M4 lustu - 2024 m. pabaigoje - 2025 m. pradžioje.
    • Nauji 13 ir 15 colių ekranų įstrižainę turinčių „MacBook Air“ su M4 lustu pasirodymas planuojamas 2025 m. pavasarį.
    • M4 lustą turinčio „Mac Studio“ pasirodymo laukiama maždaug 2025 m. viduryje.
    • Antroje metų pusėje, manoma, pasirodys „Mac Pro“ su M4 Ultra lustu.
  • Mark Gurman savo informaciniame biuletenyje ne tik rašo apie naujųjų „Mac“ kompiuterių išleidimo terminus, bet ir teigia, kad „Apple“ tiekėjai dairosi kitur ieškodami verslo galimybių ir tai gali būti reikšmingi metai kompanijai. Gurman rašo, kad baisiausias dalykas „Apple“ yra tas, kad nėra aiškumo. Jis pažymi, kad nors „iPod“ nutiesė kelią „iPhone“, kurie savo ruožtu padėjo pagrindą „iPad“, „Apple Watch“ modeliams ir net „Apple Vision Pro“, neaišku, „kur Apple žengs toliau“. Nors jis teigia, kad „Apple“ nauji namų įrenginiai, tokie kaip „HomePod 3“, „Apple Glass“, naujos „AirPods“ ausinės ir net asmeniniai robotai, yra geri pretendentai, klausimas lieka „atviras“ ir jis sukuria „bauginančią situaciją darbuotojams, investuotojams ir klientams“.
  • Generalinis „Apple“ direktorius Tim Cook pirmadienį atvyko į Hanojų, Vietnamą. JAV technologijų milžinė siekia padidinti pardavimus naujose rinkose.
  • Kalbama, kad „Apple“ testuoja naują jos „iPhone“ kamerų padengimą, kuris vykdomas „atomų lygmenyje“. Jis turėtų padėti sumažinti atspindžius nuotraukose. Atspindžiai nuo įvairiausių šviesos šaltinių yra sena, daugelio „iPhone“ modelių problema. Galimai tai susiję su objektyvo konstrukcija ir įvairūs šviesos šaltiniai patenkantys į kadrą ar net būdami šalia jo palieka nuotraukose atspindžius, kurie vienais atvejais gali atrodyti kaip meninis sprendimas, tačiau daugeliu atvejų tiesiog gadina nuotrauką. Kalbama, kad šis padengimas gali būti naudojamas jau „iPhone“ 16 Pro“. Anot šaltinio, padengimui atlikti reikalinga įranga jau siunčiama „Apple“ gamintojams.
  • „Apple“ pasidalino 5 naudingais patarimais skirtais „AirPods“ naudotojams.
  • „Apple“ „iPhone“ avarijų aptikimo („Crash Detection“) funkcija atvedė Naujosios Zelandijos policiją į mirtinos visureigio avarijos, nusinešusios dviejų paauglių gyvybes, vietą. Joanna Beach ir Bondi Reihana Richmond žuvo per avariją Ričmondo kalno miško parke, esančiame link šiauriausios Naujosios Zelandijos pietinės salos. Anot „New Zealand Herald“, policija ir gelbėtojai aptiko porą po to, kai „Apple“ avarijų aptikimo funkcija viename iš moterų „iPhone“ įspėjo jas apie incidentą maždaug 23 val. pirmadienį. „Vieta, kurią nurodė perspėjimas, padėjo surasti žuvusius paauglius“, – sakė policija. Automobilis buvo rastas ant stataus skardžio.
    „iPhone 14“ ir naujesnėse versijose veikianti avarijų aptikimo funkcija taip pat veikia kartu su „Apple Watch“, pasitelkdama abu įrenginius, kad iškviestų pagalbą. Aptikus rimtą avariją, „Apple Watch“ pasirodys pagalbos tarnybų skambučio sąsaja, nes greičiausiai ji bus arčiau vartotojo, o skambutis atliekamas per „iPhone“, nes jame geresnis ryšys. Ši funkcija skirta aptikti sunkią automobilio avariją ir automatiškai iškviesti pagalbą, jei vairuotojas nereaguoja į įrenginio raginimus per 20 sekundžių. Avarijų aptikimas automatiškai įjungiamas visuose „iPhone“ ir „Apple Watch“ modeliuose, kurie ją palaiko, tačiau ją galima išjungti rankiniu būdu. Norėdami patikrinti, ar esate šią funkciją įgalinę — atidarykite „Settings“ aplikaciją ir bakstelėkite „Emergency SOS“ savo „iPhone“ arba „SOS“ „Apple Watch“ ir įsitikinkite, kad įjungtas „Call After Serious Crash“   nustatymas.
    Tiesą sakant nežinau ar ši funkcija veikia Lietuvoje ir ar įvykus avarijai Pagalbos centras gauna atitinkamą pranešimą, o jei gauna ar gali jį teisingai interpretuoti ir į jį reaguoja.
  • Prieš Žemės dieną, balandžio 22 d., „Apple“ į savo svetainę įtraukė reklamjuostę, primenančią klientams, kad jie gali „nemokamai“ perdirbti savo „Apple“ įrenginius. Procesas gali būti pradėtas „Apple“ prekybos puslapyje daugelyje šalių, o klientai gali pateikti formą, kad gautų iš anksto apmokėtą siuntimo etiketę savo įrenginiams. Deja Lietuvoje, „Apple“ prekybos internetu nevykdo, tad nėra ir tokio puslapio bei, atitinkamai, tokios galimybės.
  • Žemės dienos paminėjimui, balandžio 22 d. „Apple“ vėl pristatys „Apple Watch“ veiklos iššūkį, kurio dalyviai turintys „Apple Watch“ bent 30 minučių atlikę fizinę veiklą ir ją užfiksavę „Workout“ aplikacijoje arba kitoje programėlėje, kuri talpina fizinės veiklos informaciją „Health“ aplikacijoje bus apdovanoti specialiu virtualiu medaliu bei papildomai gaus animuotus lipukus, kuriuos galės naudoti „Messages“ ir „FaceTime“ aplikacijose.
    Apple Watch Žemės dienos iššūkis 2024Apple Watch Žemės dienos iššūkis 2024
  • Po Žemės dienos iššūkio Apple taip pat paskelbs dar vieną iššūkį Tarptautinei šokio dienai, kuri vyks balandžio 29 d. Šokio dienos apdovanojimą galite pelnyti atlikę 20 minučių ar ilgiau trunkančią šokio treniruotę, kurią atlikę atrakinsite virtualų ženklelį ir proginius animuotus lipdukus.
    Apple Watch šokio dienos iššūkis 2024Apple Watch šokio dienos iššūkis 2024
  • „Apple“ paskelbė apie naują trilerių serialą „Down Cemetery Road“, kuriame vaidina Emma Thompson ir Ruth Wilson. Serialas bus autoriaus Mick Herron to paties pavadinimo romano„Oksfordo“ knygų serijos adaptacija. Herron taip pat parašė knygų seriją „Slough House“, kurios siužeto pagrindu sukurtas populiarus „Apple“ serialas „Slow Horses“.
  • „Apple“ kuria technologiją nešiojamiems įrenginiams, pvz., „Apple Vision Pro“, kurie matuoja ir stebi biometrinius duomenis ir vietą, kad galėtų teikti naudotojui pritaikytus potencialiai gelbėjimo patarimus. „Apple“ patentas „Sveikatos stebėjimo metodas ir prietaisas“ aprašo naudotojo biometrinių duomenų stebėjimo sistemą, kad būtų rodomi pasiūlymai ir nurodymai mišrios realybės (MR) sistemoje. Technologijos įdiegimas rodo, kad ateityje bus nešiojami „Apple“ įrenginiai, kurie būtų dėvimi visą darbo dieną, pavyzdžiui ganduose minimus „Apple Glasses“ akinius. Ši technologija ne tik pateiks individualius pasiūlymus, bet kaip ir „Apple Watch“ išgelbsti žmones, kurie krenta ar kenčia nuo širdies sutrikimų, ši technologija stebės veiklą ir vietą, kad realiuoju laiku pateiktų sveikatos rekomendacijas.
    Viename pavyzdyje MR prietaisas gali aptikti, kad naudotojas pamiršo išgerti vaistus, ir nukreipti jį prie vaistų buteliukų. Panašiai prietaisas gali aptikti, ar vartotojas yra dehidratuotas, ir paraginti atsigerti vandens bei nukreipti į virtuvę.Paveikslėlis iš Apple patento 11961290b1
  • „Apple“ pasidalijo nauju trumpu vaizdo skelbimu „Sudie, oda“, kuriame reklamuojamas odinių produktų pašalinimas iš kompanijos asortimento. „Apple“ nebenaudoja odos savo prieduose, taip siekdama sumažintų poveikį planetai. Šiek tiek stebina, kad bendrovė pabrėžia odos nenaudojimą aksesuaruose, nes „Apple“ naudojamas odos pakaitalas, medžiaga pavadinta „FineWoven“, buvo plačiai kritikuojama naudotojų.

    2020 m. „Apple“ paskelbė, kad iki 2030 m. sieks visiško anglies dioksido neutralumo visais verslo aspektais, t.y. 20 metų anksčiau, nei to siekia Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija.
    Daugiau informacijos rasite kompanijos aplinkosaugos ataskaitoje.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 16.7.6“ ir senesnių versijų sertifikatų pasirašymą. Tad, jei esate įdiegę „iOS 16.7.7“ ir turite problemų su jos veikimu — teks tas problemas spręsti kokiu nors kitokiu, nei grįžimas prie ankstesnės operacinės sistemos versijos būdu.
  • Europos Komisijai privertus „Apple“ atidaryti „iOS“ trečiųjų šalių programėlių parduotuvėms Europos Sąjungoje, panašu, kad kitos šalys taip pat nutarė pasekti Europos pavyzdžiu. Visai neseniai pasklido žinia, kad Japonija siekia gerokai padidinti baudas didelėms korporacijoms, kurios vykdo monopolinę veiklą. Dabartiniuose Japonijos įstatymuose numatyta 6 proc. bauda nuo pardavimų, tačiau politikos formuotojai tikisi ją padidinti iki 20 proc. Jei ateityje kompanija vis tiek nesilaikys įstatymų, jai bus skirta 30 proc. nuo pardavimų bauda.
    2023 m. gruodį Japonija pranešė apie artėjančius pokyčius ir netgi perspėjo „Apple“, kad ji planuoja peržiūrėti savo taisykles, nukreiptas prieš antikonkurencinę veiklą. Pagrindinė Japonijos problema yra „Apple App Store“. Kaip ir ES, Japonija greičiausiai privers „Apple“ atidaryti savo platformą trečiųjų šalių programėlių parduotuvėms ir alternatyvioms mokėjimo sistemoms. Jei kitos šalys visame pasaulyje paseks ES pavyzdžiu, „Apple“ gali būti priversta šiek tiek praverti savo aukštomis tvoromis aptverto sodo vartus, nes jai taps per sudėtinga aptarnauti skirtingas kiekvienai rinkai pritaikytas versijas.
  • Po kritikų pripažinto ketvirtojo „For All Mankind“ sezono, kuris buvo giriamas kaip „geriausiai parašyta laida visoje televizijoje“ ir „puikiausia mokslinė fantastika“, „Apple TV+“ hitas, „Apple“ paskelbė, kad bus išleistas penktas apdovanojimus pelniusio kosminiės dramos serialo „For All Mankind“ sezonas. Nematę, visus keturis sezonus gali pažiūrėti „AppleTV+“.
  • Apple“ išplatino oficialų trečiojo dvikalbio komedijinio serialo „Acapulco“ sezono anonsą, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko ir jo prodiuseris Eugenio Derbez. Trečiasis serialo sezonas „AppleTV+“ bus pradėtas rodyti gegužės 1 d.
  • Naujas ličio jonų baterijų įkrovimo algoritmas galėtų padvigubinti jų tarnavimo laiką. Nepaisant to, kad ličio jonų baterijos yra viena iš geriausių šiuo metu siūlomų variantų, jos vis tiek turi apribojimus. Daugelis naujesnių įrenginių pradėjo siūlyti būdus, kaip pailginti šių baterijų tarnavimo laiką, keičiant jų įkrovimo būdą. Tačiau naujas įkrovimo algoritmas gali dar labiau tai patobulinti ir padvigubinti šių baterijų naudojimo trukmę.
    Naująjį algoritmą sukūrė mokslininkai iš „Helmholtz-Zentrum Berlin“ ir „Humboldt“ universiteto Berlyne. Tyrėjai atskleidė, kad dėl alternatyvaus sprendimo ličio baterijos galėtų tarnauti daug ilgiau, nes jos taptų atsparesnės ir išlaikytų daug didesnę energijos talpą net po šimtų iškrovimo ir įkrovimo ciklų.
    Algoritmo principas yra pakeisti tai, kaip įkroviklis tiekia srovę į akumuliatoriaus viduje esančias elektrolito medžiagas. Pakeitę įkrovimo algoritmą, mokslininkai teigia, kad šiandienos kompaktiškos ir tvirtos ličio jonų baterijos tarnautų daug ilgiau. Tai labai svarbu, nes šios baterijos naudojamos vis didesniame prietaisų ir technologijų kiekyje, pavyzdžiui, elektrinėse transporto priemonėse, o ilgesnio veikimo akumuliatoriai padidintų šių automobilių vertę vartotojams.
  • Socialinės žiniasklaidos platformoje X pasidalintame įraše dažnai tikslių ekranų pramonės gandų ekspertas Ross Young teigė girdėjęs, kad „iPhone 17 Plus“ turės mažesnį ekraną nei dabartinės kartos „iPhone 15 Plus“, kurio ekrano įstrižainė yda 6,7 colio. Tačiau tikslaus „iPhone 17 Plus“ ekrano dydžio jis neatskleidė.
  • Naujausias „macOS Ventura“ atnaujinimas 13.6.6, kai kuriems senesnių „Mac“ kompiuterių naudotojams pavirto košmaru. Internete pasirodė skundų, kad „Mac“ kompiuteryje įdiegus šį atnaujinimą neveikia „Touch ID“, neatsidaro „Messages“, prie kompiuterio per „Bluetooth“ neprisijungia priedai, neveikia „Time Machine“, neveikia „Mail“, problemos „App Store“, įvairiausios problemos „Safari“, problemos su spausdintuvais, „FaceTime“, nerodoma data prie laikrodžio meniu juostoje ir t.t.
  • Pasirodė informacija, kad „Apple“ planuoja „iOS 18“ stipriai patobulinti „Notes“ aplikaciją, įdiegdama į ją naudingų naujų funkcijų. Tarp naujų funkcijų bus programos lygiu integruotas garso įrašymo palaikymas, panašus į integruotą balso atmintinės (Voice Memos) funkciją.
  • Trečiadienį vakare pradėjo veikti pirmoji trečių šalių aplikacijų parduotuvė Europos Sąjungoje — „AltStore PAL“. Tai populiarios „AltStore“ parduotuvės, kuri buvo prieinama neoficialiai, analogas.
    Norint naudotis parduotuve (nors gal teisingiau prekyviete, nes marketplace) reikės įsigyti prenumeratą, kuri kainuoja 1,5 € + mokesčiai metams. Kol kas aplikacijų tik dvi: „Nintendo“ emuliatorius „Delta“ (ji nemokama) ir iškarpinių valdymui skirta aplikacijas „Clip“ (ji nori paramos 1€ ar daugiau). Ateityje, jei kūrėjai nutars šioje parduotuvėje talpinti savo aplikacijas jų atsiras daugiau. Visa kita taip pat kaip ir įprastoje programėlių parduotuvėje, gal tik gerokai daugiau iššokančių langų, kurie nori patvirtinimo, kad tikrai esate įsitikinę, kad norite tam tikrą veiksmą atlikti.
    Panašu, kad aplikacija „Delta“ taip pat išleista ir „Apple App Store“, tačiau naudotojai Europoje norėdami ją atsisiųsti turi tai daryti iš „AltStore“.
    Testut pradėjo kurti „AltStore PAL“ nuo tada, kai „Apple“ paskelbė apie planus palaikyti alternatyvias programų prekyvietes „iOS 17.4“. Jis atviras visoms aplikacijoms, tačiau Testut teigia, kad parduotuvė yra prasmingiausia „mažesnėms nepriklausomoms programėlėms, kurios kitaip negalėtų egzistuoti dėl ‌App Store‌ taisyklių“.
    „AltStore PAL“ yra integruota „Patreon“, leidžianti kūrėjams gauti pajamų iš savo programėlių. Kūrėjai savo programėles gali siūlyti tik savo rėmėjams, o šis platinimo būdas taip leidžia prenumeruoti ir leisti naudoti programėlę iki 1 mln. naudotojų.
  • Kanados įmonė GEEP, užsiimanti įrenginių perdirbimu, užuot perdirbusi, slapta išsiuntė į Kiniją 100 tūkstančių veikiančių „iPhone“. Iš pradžių „Apple“ padavė ieškinį prieš GEEP, tačiau dabar, panašu, teismo atsisako.
    „Apple“ priima senus įrenginius iš klientų, juos įvertinusi suteikia atitinkamą nuolaidą kito „iPhone“ įsigijimui ir tada surinkus siunčia perdirbti. Daugelis šių įrenginių yra visiškai veikiantys ir gali būti atstačius gamyklinius nustatymus perparduoti. Tačiau „Apple“ nusprendė įrenginius perdirbti ir dėl to sudarė sutartį su Kanados įmone GEEP. Per dvejus savo veiklos metus „Apple“ išsiuntė GEEP 530 tūkst. „iPhone“, 25 tūkstančius „iPad“ ir 19 tūkst. „Apple Watch“.
    Vėliau „Apple“ atliko auditą ir nustatė, kad mažiausiai 99 975 veikiantys „iPhone“ buvo išsiųsti į Kiniją su tikslu perparduoti.
    2020 m. Apple padavė GEEP į teismą dėl sutarties pažeidimo, tačiau nuo to laiko nieko neįvyko. Byla bus automatiškai nutraukta kitų metų sausį, nebent „Apple“ įsikiš. Tikėtina, kad „Apple“ nusprendė nenagrinėti bylos, kad išvengtų viešo pripažinimo, kad ji perdirba naudoti tinkamus įrenginius. Tai prieštarauja „Apple“ aplinkosaugos principams. Bendrovė taip pat baiminasi sulaukti kaltinimų, kad ji tyčia atsikrato veikiančių „iPhone“, kad šie neva netrukdytų naujųjų pardavimui.
    „Apple“ teigė, kad nuo 2020 m. jos politika pasikeitė. Įmonė kuria patvarius gaminius, kurie dažnai tarnauja keliems savininkams.
  • Kinijos kibernetinės erdvės administracijos nurodymu „Apple“ iš Kinijos „App Store“ pašalino „Telegram“, „Signal“, „WhatsApp“ ir „Threads“ aplikacijas.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų