3-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

3-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Visiems, kas norės išbandyti „Apple Vision Pro“, kai jis bus oficialiai išleistas vasario 2 d. JAV, nebus taip paprasta kaip su kitais „Apple“ įrenginiais, nes bus atliekama visa paruošimo demonstracijai procedūra. Mark Gurman „Power On“ informaciniame biuletenyje „Bloomberg“ paaiškina, kaip vyks „Vision Pro“ demonstracinės sesijos parduotuvėse. Pasak Gurman, procesas prasidės nuo „Apple Store“ darbuotojo, kuris nuskaitys vartotojų veidus, kad parinktų „Apple“ akinių šviesos antspaudą – šį procesą jis prilygina „Face ID“ konfigūravimui. Rašoma, kad tiems, kam reikia regėjimo korekcijos, „Apple“ specialiu prietaisu nuskaitys jų lęšius, kad išsiaiškintų regos korekcijos poreikį ir lygį. Tada darbuotojas įtaiso „Vision Pro“ vieną iš „šimtų“ turimų lęšių bei papasakoja, kaip naudoti įrenginį bei kaip jį laikyti.
    Tolesnė demonstracinė versija, pasak Gurman, truks iki 25 minučių. Pranešama, kad demonstracijos metu bus rodomos nuotraukos ir vaizdo įrašai (įskaitant 3D „erdvinius“, kuriuos galite fotografuoti naudodami „iPhone 15 Pro“) „Vision Pro“ kaip kompiuterio ar „iPad“ pakaitalą ir trečiųjų šalių aplikacijų tikrinimą.
    P.S. Apie „Engadget“ ir „The Verge“ žurnalistų įspūdžius iš „Vision Pro“ bandymų sesijos skaitykite straipsnyje „Pasirodė pirmieji išbandžiusiųjų Apple Vision Pro įspūdžiai“.
  • Daugeliui besidominčių „Apple Vision Pro“ kilo klausimas, o kur dėti įrenginio akumuliatorių. Panašu, kad šią problemą išspręs priedų gamintojas „Belkin“, kuris, po to kai į jį kreipėsi „Apple“, kuria specialų „Apple“ akinių akumuliatoriaus laikiklį.
  • Katės ir pelės lenktynės tarp „Beeper“ ir „Apple“ tęsiasi. Gruodžio mėn. vienas iš paskutinių „Beeper“ pasiūlytų prieigos pataisymų buvo būdas prisijungti prie „iMessage“ naudojant tikrą „Mac“ ir tą registraciją naudoti „Beeper Cloud“ ir „Beeper mini“. Logika suveikė, nes autentiški registracijos duomenys buvo gauti iš paties vartotojo aparatinės įrangos arba „Mac“, prie kurio jie turėjo prieigą. Tačiau kai kurie iš tų, kas pabandė taip padaryti ir pasinaudojo patys ar leido savo „Mac“ duomenimis pasinaudoti kitiems, kad šie galėtų apeiti „Apple“ saugumą ir „iMessage“ tinkle skelbti pranešimus iš „Android“ sužino, kad turi didesnių problemų. „Mac“ naudotojai, kurie naudojo savo kompiuterį užregistruoti „Beeper mini“ aplikaciją „Apple iMessage“ tinkle pastebėjo, kad prieiga prie „iMessage“ tinklo jų „Mac“ kompiuteriuose yra blokuota.
    Panašu, kad „Beeper“ pasiduoda. Savo žiniaraščio įraše kompanija teigia, kad „negali laimėti katės ir pelės žaidimo su didžiausia kompanija Žemėje“.
  • Anot „Haitong International Securities“ analitiko Jeff Pu, „iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ bus įdiegta daugiau RAM - 8GB (palyginimui „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“ yra 6 GB), bet gali nebūti 5G modemo. Pu taip pat teigia, kad šiais metais „Pro“ modeliuose RAM kiekis nepadidės. Dar iš gerų naujienų, anot Pu, standartiniai „iPhone 16“ modeliai palaikys „Wi-Fi 6E“ standartą, o tai padidintų jų „Wi-Fi“ našumą.
  • Savo X įraše Mark Gurman rašo, kad virtuali, ore kybanti „Apple Vision Pro“ klaviatūra, bent jau dabartinėje 1.0 versijoje yra visiškas šlamštas ir tie, kas planuoja įsigyti šiuos naujus akinius ir galvoja apie tai jog atsikratys „Magic Keyboard“ klaviatūros, ko gero, turėtų jos atsiprašyti ir klaviatūrą dar pasilaikyti. Gurman rašo: „Kiekvieną klavišą turite „spausti“ vienu pirštu, taip kaip tai darėte prieš išmokdami naudotis klaviatūra. Nėra stebuklingo spausdinimo ore. Jums reikės Bluetooth klaviatūros.“ Toliau Gurman priduria, kad neatrodo jog „Apple“ ištobulino patirtį, kurią tikriausiai visada pablogins nuovargis, atsirandantis dėl to, kad norint rašyti naudojant virtualią klaviatūrą reikia laikyti rankas ore. Laimei, prie „Vision Pro“ galima belaidžiu būdu prijungti „Mac“ priedus, įskaitant „Magic“ klaviatūrą ir „Magic Trackpad“.
    Nežinau ar visiems yra prieinama „Apple“ programuotojams skirta informacija, bet čia yra demonstracinis vaizdo įrašas apie erdvinės įvesties metodus.
    Virtuali Apple Vision Pro klaviatūra. Stop kadras iš Apple programuotojams skirto video.
  • Pasak analitiko Ming-Chi Kuo, pirmąjį 2024 m. pusmetį „iPhone 15 Pro Max“ vis dar bus geriausiai parduodamas „iPhone“ modelis, o jo specialus teleobjektyvas bus labai pelningas tiekimo grandinės partneriui „Largan“.
  • Pradėjo populiarėti dar viena „iPhone“ vagysčių ir jų atsiejimo nuo su jais susietų „Apple“ paskyrų schema. Vagišiai pavagia „iPhone“, tada jį perduoda savo bendrams, kurie laukia kada telefono savininkas pradės ieškoti savo telefono buvimo vietos. Kai įrenginio ekrane pasirodo pranešimas su prašymu grąžinti telefoną, ilgapirščiai išsiunčia žinutę su nuoroda į neva „iCloud“ svetainę, kur galima pamatyti savo telefono buvimo vietą. Iš tikro tai nuoroda į suklastotą „iCloud“ svetainę, prie kurios prisijungiant vagišiai gauna nukentėjusio asmens „Apple ID“ prisijungimo duomenis. Juos panaudoję ilgapirščiai atsieja telefoną nuo teisėto savininko „Apple ID“ paskyros ir telefonas yra paruoštas pardavimui.
    Visiems „iPhone“ naudotojams reikėtų žinoti, kad įprastai „Apple“ nesiuntinėja žinučių su nuorodomis prisijungimui prie „iCloud“, o jei jau tokią gavote, reikėtų labai atidžiai patyrinėti ar nuoroda yra tikrai į „iCloud“.
    Tai nėra visiškai nauja apgavysčių schema, tačiau anksčiau ilgapirščiai nuorodas siuntinėdavo rankiniu būdu, o dabar nuorodų siuntimas yra automatizuotas.
  • Anksčiau buvo tikima, kad „Apple Vision Pro“ bus įdiegtas kompiuterių lygio procesorius. Buvo manoma, kad tai bus M1. Tačiau „Apple“ gandus patikslino teigdama, kad šiuose akiniuose įdiegtas toks pats M2 procesorius, koks yra „Mac mini“ kompiuteriuose.
  • „DigiTimes“ rašo, kad TSMC lustų gamybos įrenginiai 2 nm lustų gamybai skirtą įrangą pradės montuoti ne anksčiau kaip balandžio mėnesį. „Apple“ buvo pirmoji įmonė, kuri panaudojo pradinę TSMC 3 nm technologiją savo „A17 Pro“ luste „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro‌ Max“, ir tikėtina, kad bendrovė pasielgs taip pat ir su 2 nm lustais. Kadangi 2 nm lustų gamyba prasidės 2025 m., šie lustai greičiausiai debiutuos „Apple“ įrenginiuose.
    Praėjusį mėnesį „Financial Times“ rašė, kad TSMC jau pademonstravo „Apple“ 2 nm lustų prototipą prieš numatomą jų pristatymą 2025 m. Teigiama, kad „Apple“ glaudžiai bendradarbiauja su TSMC, siekdama sukurti ir įdiegti 2 nm lustų technologiją, kuri pranoks dabartinę naudojamą ‌3 nm‌ lustuose pagal tranzistorių tankį, našumą ir efektyvumą. „DigiTimes“ pridūrė jog manoma, kad lustų tiekėjas taip pat sprendžia, kuri iš jo gamyklų 2027 m. pradės gaminti dar pažangesnius 1,4 nm lustus.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ artimiausiomis savaitėmis planuoja „App Store“ padalinti į dvi dalis - vieną skirtą ES, kuri palaikys aplikacijų iš kitų šaltinių įkėlimą ir kitą — skirtą likusiam pasauliui, kuri veiks iki šiol visiems „Apple“ technikos naudotojams įprastu principu. Galutinis terminas šiam sprendimui įvykdyti yra kovo 7 diena, kai pradės veikti naujas Europos Sąjungos įstatymas.
  • Po to kai „Massimo“ kompanija padavė „Apple“ į teismą dėl jos patentų pažeidimo, „Apple“ prarado galimybę importuoti ir prekiauti naujausiais „Apple Watch“ modeliais JAV. Tiesa, kompanijai pavyko trumpam pristabdyti šį draudimą, bet vardan galimybės be problemų į JAV importuoti bei šalyje prekiauti naujausiais „Apple Watch 9“ ir „Apple Watch Ultra 2“ laikrodžių modeliais, „Apple“ nutarė apkarpyti jų galimybes pašalindama iš jų pulsoksimetro funkcijas[1]. JAV muitinės departamentas patvirtina, kad šios funkcijos neturintys „Apple“ laikrodžiai gali būti importuojami į šalį. Pakartotinai draudimas JAV prekiauti ir importuoti „Apple Watch 9“ ir „Apple Watch Ultra 2“ turinčiais „Massimo vs Apple“ teismo ginče dalyvaujančių patentų technologijas įsigaliojo ketvirtadienį.
    Savo svetainėje „Apple“ šiems modeliams skirtuose puslapiuose patalpino informaciją apie tai, kad laikrodžiai šios funkcijos neturi. Manoma, kad anksčiau parduoti laikrodžiai šio funkcionalumo nepraras, nors neaišku ar tai truks ilgai. Geroji šito pusė yra ta, kad teismo sprendimas galioja JAV ir neturėtų paveikti šios „Apple Watch“ funkcijos veikimo kitose šalyje laikrodį įsigijusiems ar jį naudojantiems. JAV parduodamų „Apple Watch 9“ ir „Apple Watch Ultra 2“ aplikacijų sąraše yra „Blood Oxygen“ aplikacija, tačiau ji neveikia.
  • Jei IDC duomenys teisingi, „Apple“ pirmą kartą per 13 metų (nuo 2010 m.) aplenkė „Samsung“ pagal iš gamyklų į prekybos vietas išsiųstų telefonų skaičių. Anot preliminarių IDC surinktų duomenų 2023 m., „Apple“ atsiriekė 20,1 proc., o „Samsung“ – 19,4 proc. išmanių mobilių telefonų rinkos pyrago gabalus.

    Top 5 išmanių mobilių telefonų gamintojų
    užimama rinkos dalis 2023 m.
    (preliminarūs rezultatai)

    Duomenys: IDC

    Preliminariais „Canalys“ duomenimis, ketvirto 2023 metų ketvirčio metu „Apple“ taip pat aplenkė „Samsung“.
  • Antradienį, sausio 16 dieną „Apple“ atidarė prieigą programuotojams norintiems įkelti „visionOS“ aplikacijas į „Apple Vision Pro“ skirtą aplikacijų parduotuvę. Naujojoje parduotuvėje bus tiek VR, tiek ir paprastos „iOS“ aplikacijos, kurios bus rodomos 2D režimu.
  • Žinomos interneto greičio matavimo paslaugos „Ookla“ duomenimis, didžiausio duomenų atsisiuntimo ir išsiuntimo greičio lenktynes, tarp išmanių telefonų, laimi „iPhone 15 Pro Max“.

  • „Apple“ atnaujino savo „App Store“ politiką, kad paaiškintų, kaip aplikacijų kūrėjai gali savo aplikacijas platinamas JAV susieti su išorinėmis mokėjimo platformomis. Aplikacijų kūrėjai net ir naudodamiesi išorine mokėjimo platforma vis tiek turės sumokėti dalį „Apple“ nuo tokiu būdu gautų pajamų. Tiesa, palaikymo puslapyje apie išorines pirkimo nuorodas, „Apple“ rašo, kad mokestį sumažins iki 27 proc. (įprastai tai 30 proc. daugeliu atvejų) arba 12 proc., jei kūrėjas dalyvauja „App Store“ smulkaus verslo programoje.
    „App Store“ aplikacijų kūrėjams ir platintojams skirtame gairių 3.1.1(a) skirsnyje prirašyta ir daugiau naujų taisyklių kūrėjams, norintiems susieti savo aplikacijas su alternatyviais mokėjimo būdais, pvz., kaip jie turi pateikti paraišką dėl „teisės“, kad juos įgalintų. Kūrėjai taip pat negali gauti mokėjimų iš už „Apple sodo ribų“ bei jie taip pat turės siūlyti apmokėjimą per „Apple“ būdą pirkimams aplikacijose (in-app purchase).
    Šie pakeitimai buvo atlikti po JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo nenagrinėti „Apple“ ir „Epic Games“ apeliacijų dėl „Epic Games prieš Apple“ bylos nutarties, pagal kurią „Apple“ turi nutraukti savo vienašališkų taisyklių taikymą.
  • „Spotify“ pradėjo atvirą ataką prieš naujus iki 27 proc. siekiančiu operacijų mokesčius, kuriuos „Apple“ ima JAV. Trečiadienį „Apple“ paskelbė, kad leis aplikacijų kūrėjams pardavinėti produktus ne savo parduotuvėje, bet tik tuo atveju, jei jie vis tiek mokės komisinius. „Spotify“ pareiškė, kad tai kelia „pasipiktinimą“ ir apkaltino „Apple“, kad jos „niekas nesustabdo“, kad apsaugotų savo pelną. Ji ragina Didžiosios Britanijos vyriausybę užkirsti kelią panašiems mokesčiams JK.
  • Saugos spraga, pavadinta „LeftoverLocals“, leidžia užpuolikams pasiekti duomenis, kurie buvo apdoroti įrenginio GPU (vaizdo plokštės), ir nors „Apple“ teigia, kad A17 lustus turintys „iPhone“ ir M3 „Mac“ turi saugos pataisymus užlopančius šią saugos spragą, senesni modeliai jų neturi. „Apple“ patvirtino, kad „iPhone 12“ ir „MacBook Air“ su M2 procesoriumi dar tik laukia šiai saugumo spragai užtaisyti reikalingos pataisos.
    „LeftoverLocals“ pavadinimas kilo iš „Trail of Bits“ grupės, kuri anksčiau parodė, kaip „Apple iPhone“ sauga gali būti naudinga įsilaužėliams. Dabar organizacija teigia radusi „pažeidžiamumą, leidžiantį „Apple“, „Qualcomm“, AMD ir „Imagination“ vaizdo plokštėse atkurti duomenis iš GPU vietinės atminties sukurtos naudojant kitą procesą. Tiesa, jei koks niekšelis norėtų šia saugos spraga pasinaudoti, jam reikalinga fizinė prieiga prie įrenginio.
  • Tikėtina, kad „Apple“ kitą savaitę išleis „iOS 17.3“, „iPadOS 17.3“ ir „watchOS 10.3“.
  • „Apple Watch“ savininkai dabar gali įsigyti gėlėtą „Black Unity“ sportinį laikrodžio dirželį ir pritaikyti jam atitinkamą darbalaukio paveikslėlį (pasirodys su „iOS 17.3“, „iPadOS 17.3“ ir „watchOS 10.3“ atnaujinimais).Apple Black Unity Apple Watch dirželis ir jį atitinkantys laikrodžio, iPad ir iPhone darbalaukio paveikslėliai
  • Vieno vyro iš Toronto visureigis buvo pavogta antrą kartą ir nors automobilio viduje esantis „Apple AirTag“, kaip ir policija nepadėjo jo susigrąžinti – automobilio savininkas galėjo stebėti savo automobilio kelionę iki pat Dubajaus.
    CBC pažymi, kad Kanada šiuo metu išgyvena automobilių vagysčių epidemiją, o kanadiečio pasirinkimas savo „Yukon“ įtaisyti „AirTag“ suteikia policijai retą galimybę stebėti vagių naudojamą laivybos maršrutą. Kanados pasienio tarnybų agentūra (CBSA) pranešė CBC, kad 2023 m. sulaikė 1 806 pavogtas transporto priemones, o tai yra net 34 procentais daugiau nei praėjusiais metais.
  • Taivanio „DigiTimes“ rašo, kad „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ vietoje TLC bus diegiami QLC NAND atminties moduliai, kurie yra lėtesni. Manomai, „Apple“ taip nusprendė, nes tokie moduliai užima mažiau vietos ir kainuoja pigiau nei tie, kurie naudojami „iPhone 15 Pro“. Iš geresnių su tuo susijusių žinių yra ta, kad QLC NAND, greičiausiai, bus naudojama 1 ir 2 TB talpos modeliuose, o jie ne tokie populiarūs kaip 128 GB, 256 GB ir 512 GB modeliai.
  • Dar nespėjo „Apple“ išleisti savo „Vision Pro“, bet kinai jau pradėjo prekiauti, kad ir nevykusiomis, bet „Apple Vision Pro“ kopijomis veikiančiomis „Android“ pagrindu.
  • „Apple“ išleido trečios kartos „AirPods“ ausinėms skirtą aparatinės įrangos atnaujinimą 6A321 (ankstesnė, gruodį išleista „AirPods“ aparatinės įrangos versija 6A317). „AirPods“ aparatinės įrangos atnaujinimų nelydi „Apple“ aprašymas paaiškinantis kas pakeista naujesnėje versijoje, tad belieka tik spėlioti, o jei kas turėjo kokių bėdų, tai gali patikrinti ar jos ištaisytos.
  • Jei artimu metu planuojate apsilankyti Kinijoje, Honkonge, Taivanyje, Singapūre, Vietname ar Makao - turite puikią progą įsigyti riboto leidimo antros kartos „AirPods Pro“ ausines su drakono graviūra USB–C ausinių įkrovimo dėklo. Taip „Apple“ pamini Naujus metus pagal mėnulio kalendorių, kurie bus vasario 10 dieną. Ausinių kaina, kaip ir visa kita taip pat kaip ir standartinėse „AirPod Pro“ ausinėse.
  • Sausio 20 dieną „Apple“ atidaro naują „Apple Store“ parduotuvę Pietų Korėjos sostinėje Seule. Tai jau 100-toji „Apple“ parduotuvė Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. „Apple“ visame pasaulyje yra atidariusi daugiau nei 500 „Apple Store“ parduotuvių.
  • „Apple TV+“ išleido „The New Look“ – draminio serialo anonsą, kurio veiksmas vyksta tarp mados ir karo nacių okupuotame Paryžiuje. 10-ties serijų „The New Look“ prieš-pastatomas Antrasis pasaulinis karas ir viltys atkurti Europą su tuo, kaip asmeninės ir profesinės konkurencijos sunaikino vieną madą, o įkvėpė kitą. Serialas „Apple TV+“ prenumeratoriams bus transliuojamas nuo 2024 m. vasario 14 d.

    Seriale Juliette Binoche vaidina Coco Chanel, o Ben Mendelsohn – Christian Dior. Filme taip pat vaidina Maisie Williams, John Malkovich, Emily Mortimer, Claes Bang ir Glenn Close. Serialas buvo filmuojamas Paryžiuje.
  • StellaFudge pasivadinusi X naudotoja paviešino vieną retesnių „Apple“ kompanijos gaminių — „Apple Watch“ dirželį, kuris buvo sukurtas specialiai buvusio vyriausio „Apple“ dizainerio Jony Ive penkiasdešimtmečiui. StellaFudge tvirtina, kad nuotraukoje esantis dirželis yra vienas iš dešimties prototipų sukurtų šio produkto testavimui. Jo unikalumas slypi „J50“ monogramoje sidabro spalva išgraviruotoje keramikiniame laikrodžio dirželio užsegtuke. Galutinę versiją 2017 m. Ive savo jubiliejui gavo kartu su 42 mm keramikinio korpuso „Apple Watch Series 2 Edition“ laikrodžiu.
  • „YouTube“ kanale „Vật Vờ Studio“ paskelbė video, kuriame lyginamos „Samsung Galaxy S24 Ultra“ ir „iPhone 15 Pro Max“ kameras. Daugumoje atvejų korėjiečių flagmanas persistengdavo su ekspozicija, o priekine kamera darytas video labai trūkčiojo. Nežiūrint 200 megapikselių modulio korėjiečių flagmanas, daugumoje atvejų nusileido „iPhone 15 Pro Max“ (skirtumas ypač matomas portretinėse nuotraukose), o „Galaxy S24 Ultra“ net dirbtinis intelektas nelabai padėjo.
  • Pamenate 5 milijardų dolerių ieškinį, kuriame teigiama, kad „Google“ seka „Chrome“ naudotojus inkognito režimu? Na, „Google“ nusprendė tai išspręsti neseniai, neatskleisdama susitarimo detalių. Teisėjas dar turės patvirtinti sandorį iki vasario, todėl netrukus pamatysime, su kuo „Google“ sutiko. O kol laukiame teisėjo sprendimo, vyksta nerimą kelianti plėtra, susijusi su „Google Chrome“. Naršyklė inkognito režimo naudotojams pasiūlys naują atsakomybės apribojimą, informuojantį, kad „Google“ ir toliau juos stebės net naudojant inkognito režimą (taip buvo ir iki šiol). Tai reiškia, kad net jei manote, kad jūsų privatumas apsaugotas nuo šnipinėjimo, jus vis tiek stebi „Google“. Todėl aš ir nenaudoju „Chrome“ ir geriausia jos net neturėti įdiegus.
  • „Verslo žinios“ rašo, kad akcijos biržose brangsta, o „Bank of America“ rekomenduoja pirkti „Apple“ akcijas (AAPL).
  • „Masimo“ generalinis direktorius Joe Kiani pasinaudojo interviu, kad pasmerktų „Apple“ įdiegtą pulso oksimetriją „Apple Watch“ ir patvirtino, kad pastaruoju metu derybų dėl susitarimo nebuvo. Joe Kiani nesidrovėjo išsakyti savo jausmų apie savo įmonės viešą kovą su „Apple“ dėl pulso oksimetrijos technologijos. Naujame interviu jis kritikuoja „Apple“ dėl šios technologijos naudojimo. „Apple“ maskuoja tai, ką jie siūlo vartotojams, kaip patikimą medicininį pulsoksimetrą, nors taip nėra“, – ketvirtadienį interviu „Bloomberg“ televizijai sakė Kiani. „Aš tikrai nuoširdžiai jaučiu, kad vartotojams geriau be jo“.
    „Masimo“ vadovas pastebėjo, kad „Apple Watch“ atlieka tik du automatinius deguonies kiekio kraujyje matavimus per parą, tuo tapu jo kompanijos pulsoksimetrai matavimus atlieka nuolat.
  • Kalbama, kad „Apple“ išbando naują mygtuką „iPhone 16“ prototipuose, kuris turėtų padėti naudotojams greitai nufilmuoti ir nufotografuoti, kai jie laiko įrenginį horizontaliai. Taip pat yra manančių, kad braukiant pirštu per mygtuką bus galima vaizdą artinti ar tolinti bei reguliuoti vaizdo ryškumą. Šiuos gandus skleidžiantys teigia, kad „Apple“ naująjį fotografavimo mygtuką numatė kaip pagrindinį įrenginio pardavimo akcentą. „iPhone 16“ turėtų pasirodyti šį rudenį.
  • „Bloomberg“ gavo vaizdo įrašo, kuriame „Apple“ vadovai Mike Rockwell ir Alan Dyes aptarė „Apple Vision Pro“ plėtrą, stenogramą. Vienu metu jų buvo paklausta, kokiais „šauniais“ būdais žmonės galėtų naudoti produktą ir Rockwell atsakymas buvo švelniai tariant ambicingas: „Dažnai chirurgams procedūrų metu sunku žiūrėti į ekranus, kuriuose rodoma informacija“, – sakė jis, o Apple Vision Pro galėtų visa tai apjungti ir, tikiuosi, pagerinti rezultatus pacientams.“
  • Kai kurios didžiausios pasaulio korporacijos laikosi laukimo bei stebėjimo principo ir kol kas atsisako siūlyti bet kokį savo aplikacijų palaikymą „Apple Vision Pro“ akiniams. „Netflix“ pirmoji patvirtino, kad „Apple Vision Pro“ nebus įdiegta jokia jos specialiai sukurta ar iš „iPad“ perkelta aplikacija, o norintys stebėti jos turinį turės naudotis „Safari“ aplikacija akiniuose. Dabar, su panašiais pareiškimais, prie jos prisijungia dar dvi žinomos įmonės - „YouTube“ ir „Spotify“. Žinoma, tai nereiškia, kad šios kompanijos savo aplikacijų skirtų „Vision Pro“ neišleis niekada, tačiau tarp pirmųjų kregždučių, rodos, jų nebus.
  • „Apple“ išleido dokumentinio filmo, kuriame pasakojama apie sportininką, laikomą geriausiu sporte, kurio sirgalių planetoje priskaičiuojama penki milijardai — Lionel Messi. Keturių serijų dokumentinis filmas apie futbolo legendą „Apple TV+“ bus rodomas nuo vasario 21 d.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento ar aplikacijų kūrėjų galimybės kainas kooreguoti bei „Apple“ pakeistos kainodaros, žemiau pateiktų aplikacijų kainos yra orientacinės ir gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“.

Taip pat turėkite omenyje, kad žemiau paminėtos aplikacijos pigiau ar nemokamai platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacija


  1. „Apple Watch“ funkcija „Blood Oxygen“ matuoja SpO2 naudojant įprastus pulso oksimetrijos metodus: šviečia raudoną ir artimą infraraudonai (IR) šviesą į krauju perfuzuotą audinį, aptinka ir apdoroja pakartotinai į atitinkamas fotopletizmogramas skleidžiamos šviesos fotosignalus, kurie seka širdies plakimo sukeltą pulsaciją, nustato raudonos ir IR moduliacijos santykį bei iš anksto nustatytu santykiu paverčia jį SpO2 % vienetais. Kraujas, visiškai prisotintas deguonies, atrodo ryškiai raudonas ir pereina į tamsesnį rudos spalvos, kai jame sumažėja deguonies kiekis. Moduliacijos koeficientas, išmatuotas pulsoksimetro, koreliuoja su pulsuojančio arterinio kraujo spalva ir todėl naudojamas nustatyti SpO2 – tikrojo deguonies kiekio, išmatuoto iš arterinio kraujo paėmimo, taip pat žinomo kaip SaO2 vertei.
    Galinis „Apple Watch“ kristalas turi kelis šviesos skleidėjus ir detektoriaus angas, sukonfigūruotas kaip „atspindėjimo“ jutikliai; skleidžiama šviesa išsisklaido per perfuzuotus audinius po „Apple Watch“ ir grįžta į fotodetektorių išilgai to paties paviršiaus. „Blood Oxygen“ aplikacijoje naudojami ir su kitomis „Apple Watch“ sveikatos funkcijomis bendrinami šviesos šaltiniai: raudoni, IR ir žali šviesos diodai, veikiantys atitinkamai maždaug 660, 850 ir 525 nm bangų ilgiais. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų