Kaip macOS nurodyti nekurti .DS_Store failų tinklo ir USB diskuose

Jei naudojate ne tik „macOS“ operacinę sistemą ar USB laikmenomis tenka dalintis su kitų OS naudotojais, tikriausiai pastebėjote, kad „macOS“ sukuria paslėptus failus, kurių „Mac“ nematote, bet jie yra matomi kitų operacinių sistemų naudotojams. Jei jums tai problema — žemiau pateikta informacija padės ją išspręsti.

Mac

Jei naudojate „Mac“ pakankamai ilgai, žinote, kad kai kuriate aplankus „macOS“, sistema automatiškai sukuria .DS_Store (arba Desktop Services Store) failus kiekvienam aplankui. Šie failai yra naudingi norint sekti metaduomenis ir aplankų nustatymus, pvz., aplanko peržiūros parinktis, rūšiavimo parinktis ir piktogramos dydį bei padėtį.

Kadangi prieš šį sistemos failą yra taškas, įprastai šio failo nematote, nes jis automatiškai paslepiamas „Finder“, net jei „Finder“ rankiniu būdu įgalinate paslėptų failų peržiūrą. Tačiau šį failą matysite, jei bendrinate arba peržiūrite aplanką, kuris buvo sukurtas „Mac“ kompiuteryje, naudodami kitą operacinę sistemą.

Čia gali kilti problema, ypač kai kuriems estetams mėgstantiems, kad jų aplankuose būtų griežtai tik tie failai, kuriuos jie ten patalpino, o sukuriant aplanką „macOS“ ir „Finder“, šie .DS_Store failai yra sukuriami automatiškai. Jei jus arba jūsų serverio administratorių siutina, regis, nesibaigiantis šių failų kūrimas, yra greitas ir paprastas būdas .DS_Store failų kūrimą tinkliniuose diskuose ir USB laikmenose išjungti.

Stabdome .DS_Store failų kūrimą tinklo diskuose

Norėdami sustabdyti automatinį .DS_Store failų kūrimą tinklo diskuose:

  1. Atidarykite Terminal aplikaciją (rasite /Applications/Utilities) ir įveskite žemiau esančią komandą (viena eilute):
    defaults write com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores true
  2. Paspauskite Enter ⏎
  3. Po to perkraukite savo „Mac“.

Viskas, daugiau šis kompiuterio naudotojas, kurdamas aplankus tinklo diskuose, nekurs .DS_Store failų automatiškai.

Jei dėl kokių nors priežasčių apsigalvosite ir nutarsite, kad jums .DS_Store failų tinklo diskuose vis tik reikia — atlikite aukščiau paminėtus veiksmus, tiesiog komandoje esantį true pakeiskite į false ir po to nepamirškite perkrauti kompiuterio.

Stabdome .DS_Store failų kūrimą išoriniuose diskuose

Norėdami, kad .DS_Store failai nebūtų kuriami išoriniuose diskuose, pavyzdžiui USB diskuose, SD kortelėse ir panašiai:

  1. Atidarykite Terminal aplikaciją (rasite /Applications/Utilities) ir įveskite žemiau esančią komandą (viena eilute):
    defaults write com.apple.desktopservices DSDontWriteUSBStores -bool true
  2. Paspauskite Enter ⏎
  3. Po to perkraukite savo „Mac“.

Jei dėl kokių nors priežasčių apsigalvosite ir nutarsite, kad jums .DS_Store failų išorinėse laikmenose ir USB diskuose vis tik reikia — atlikite aukščiau paminėtus veiksmus, tiesiog komandoje esantį true pakeiskite į false ir po to nepamirškite perkrauti kompiuterio.

Turėkite omenyje, kad šios komandos veikia kompiuterio naudotojo lygmenyje, tad jei kompiuteriu naudojasi keli naudotojai — kiekvienam jų šiuo veiksmus reikia pakartoti atskirai.
Sistemų administratoriai, kurių „valdžioje“ yra daug korporatyvinių „Mac“ kompiuterių šį veiksmą gali automatizuoti ir išvengti poreikio kiekviename kompiuteryje, kiekvienam jo naudotojui atskirai šiuos veiksmus atlikti rankiniu būdu.

Šis tinkinimas leidžia nesudėtingais veiksmais užtikrinti, kad šiais failais neteršite tinklo diskų ir išorinių laikmenų, kai tikėtina, kad nepasinaudosite šių failų teikiamomis funkcijomis. Tai taip pat tai padės „Windows“ ir „Linux“ naudotojams išlikti sveikiems ir neiti iš proto, kai „macOS“ naudotojai su jais bendrina failus ir aplankus.

Šios komandos tinka ir ankstesnėms nei „macOS Sonoma“ „macOS“ ir „OS X“ sistemoms, bent jau visoms iki „OS X Snow Leopard“ (imtinai) tai tikrai.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų