13-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

13-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

Su šv. Velykom!

  • Pasak Mark Gurman iš „Bloomberg“, „Apple“ nutraukė projektą, kurio tikslas buvo pačiai gaminti „microLED“ ekranus. Kompanija investavo milijardus į „microLED“ ekranų kūrimą, planuodama pirmiausia šiuos ekranus pradėti naudoti „Apple Watch Ultra“ laikrodžiuose.
    „Apple“ pasirodė per brangu ir per sudėtinga „microLED“ ekranus kurti pačiai, todėl dabar pertvarkomos kompanijos ekranų inžinierių komandos ir atleidžiami darbuotojai JAV ir Azijoje. Dalis šių darbuotojų gali susirasti kitas pareigas įmonėje, o kitiems bus skirtos išeitinės išmokos.
  • „RR Auction“ ką tik užbaigė naujausios „Apple prisiminimų“ partijos daiktų pardavimą. Vienas brangiausių aukciono daiktų buvo labai reta Steve Jobs pasirašyta „praktiškai tobula“ vizitinė kortelė, už kurią buvo pasiūlyta įspūdinga 181 183 USD. Šios pasirašytos vizitinės kortelės priekyje yra neryški dėmelė, o gale - „sena juostos dėmelė“, tačiau tai nesutrukdė pasiūlyti beveik 200 000 USD kainą – beveik dvigubai daugiau, nei kortelę įvertino „RR Auction“. Steve Jobs pasirašyta Apple Computer vizitinė kortelė aukcione parduota už 181183 USD
  • Nors nemanau, kad daug žmonių savo telefonų knygoje prieš telefono numerį vis dar naudoja prefiksą 8, tačiau kartais tokių dar pasitaiko ir kai jie atsiunčia savo kontaktinę informaciją, adresų knygoje nugula telefono numeris prasidedantis „aštuonetu“.
    Nuo 2025 m. kovo 1 d. Lietuvoje planuojama atsisakyti telefonų numerių pradžios – prefikso 8. Vietoje šio skaičiaus lietuviškuose numeriuose reikės naudoti 0 arba šalies kodą +370. Jei adresų knygoje telefono numerių prasidedančių aštuonetu yra daug, pakeisti visus tokius telefono adresų knygos kontaktų numerius, gali tapti dideliu iššūkiu. Tokioje situacijoje gali padėti aplikacija „ContactPrefixFixer“. Jei numerius keisite šioje aplikacijoje, turėkite omenyje, kad ji nekuria senų adresų kopijų, todėl reikėtų keitimą daryti dėmesingai.
    Pirmasis prefikso 0 diegimo etapas (nuo 2023 m. kovo 1 d. iki 2024 m. vasario 29 d.) jau baigėsi. Antro etapo metu, kuris prasidėjo 2024 m. kovo 1 d. ir tęsis iki 2025 m. vasario 28 d., pradėjo veikti nacionalinis prefiksas 0. Tarpmiestinis prefiksas 8 taip pat vis dar veiks iki 2025 m. kovo 1 d. Po 2025 m. kovo 1 d. veiks tik prefiksas 0 arba tarptautinis Lietuvos kodas +370 (jį galite naudoti ir šalies viduje). Nors iki sekančių metų kovo 1 d. atrodo dar daug laiko, bet jis bėga greitai ir norėdami neatsidurti situacijoje kai užrašų knygutėje pilna nebeveikiančių telefono numerių pasirūpinkite jais jau dabar.
    Aš lietuviškiems telefono numeriams naudoju ir rekomenduoju naudoti kitiems +370, nes tada telefono numeris veiks nepriklausomai nuo to ar skambinate juo būdami Lietuvoje ar iš užsienio.
  • Mark Gurman pasidalino informacija, kurioje teigia, kad „iOS 18“ atsiras daugiau nustatymų leidžiančių darbalaukį dar labiau pritaikyti savo poreikiams. Tiesa, daugiau detalių jis nepateikia. Gurman jau kelintą kartą kartoja, kad bent jau kai kurių „Apple“ darbuotojų manymu, „iOS 18“ bus didžiausias programinės įrangos atnaujinimas „iPhone“ istorijoje.
    Gurman taip pat teigia, kad „Apple Watch X“ bus didžiausias kada nors buvęs „Apple“ laikrodžių atnaujinimas, tačiau „watchOS 11“ atnaujinimas bus visiškai nereikšmingas. Žurnalistas sako, kad tai net gerai, nes pas „Apple“ gerai gaunasi tada kai ji dėmesį sutelkia arba į aparatinę, arba į programinę dalį, bet ne į abi iš karto.
  • „Apple“ šių metų balandžio mėnesį JAV „Apple Store“ parduotuvėse pradės diegti sistemą „Presto“, kuri leidžia atnaujinti operacinę sistemą įrenginiams, kurie yra dar įpakavimo dėžutėje ir laukia kol bus parduoti. Iki vasaros pradžios sistema turėtų veikti visose „Apple Store“ parduotuvėse.
  • Programišių komanda palera1n paskelbė sukūrusi „Apple TV“ įrenginiams skirtą jailbreak'ą. Analogiški modifikavimai buvo sukurti ir anksčiau, tačiau jie liko praeityje, o naujasis, anot jo kūrėjų, yra suderinamas su pirmos kartos „Apple TV HD“ ir „Apple TV 4K“. Programišiai teigia, kad po sistemos nulaužimo, įrenginyje galima diegti aplikacijas, kurių nėra „Apple App Store“, peržiūrėti ir modifikuoti visus sistemos failus, taip pat atsiranda galimybė modifikuoti sistemą ir diegti įvairius patobulinimus bei diegti piratines aplikacijas skirtas žiūrėti piratines filmų kopijas, taip pat ir iš torentų. Apie viešą jailbreak'o išleidimą palera1n teigia paskelbsianti atskirai.
  • ES pirmadienį paskelbė, kad nėra patenkinta, „Apple App Store“ pakeitimais, kad šie atitiktų Skaitmeninių rinkų aktą ir bendrovė dabar yra oficialiai tiriama dėl neatitikimo.
    Jei šis tyrimas patvirtins, kad „Apple“ nesilaikė antimonopolinio įstatymo reikalavimų, „iPhone“ gamintojai gali būti skirta iki 10 proc. jos pasaulinės apyvartos dydžio bauda, ​​o už pakartotinius pažeidimus bauda gali būti padidinta iki 20 proc.
  • Pirmadienį, kovo 25 dieną sukako 5 metai nuo „Apple TV+“ paskelbimo 2019 metų kovo 25 dieną.
  • Informacijoje prasibrovusioje pro „Apple“ tiekimo grandinės apsaugas teigiama, kad „Apple A18 Pro“ lustas turės didesnį plotą (lyginant su „A17 Pro“), kurio gali prireikti norint padidinti dirbtiniam intelektui reikalingą skaičiavimų galią. Pranešama, kad lustas apdoros dirbtinį intelektą pačiame įrenginyje, ką dabartiniai geriausi „Android“ įrenginiai naudojantys „Snapdragon 8 Gen 3“ lustą jau gali padaryti. Padidėjęs „A18 Pro“ matricos plotas reiškia, kad lustas gali talpinti daugiau tranzistorių arba specializuotų komponentų ir tai rodo labai patobulintą neuronų variklį. Informacijoje sąmoningai pabrėžiama 6 GPU turinti „A18 Pro“ versija, kuri patvirtina, kad yra ir ne „Pro A18“ lustas su mažesniu GPU. Tai puikiai sutampa su pranešimais, kad visi „iPhone 16“ serijos telefonai naudos „A18“ lustus. Tik „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ turės dirbtiniam intelektui paruoštus „A18 Pro“ lustus, o „iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ – paprastus A18.
  • „Apple“, matyt, kažką gerokai „pratrynė“ iOS/tvOS ir t.t. 17.4 bei „macOS 14.4“ versijose, nes buvo nusidriekusi nemaža šias versijas įdiegusiųjų ir norinčių pasiskųsti eilė. Taip pat buvo nusiskundimų, kad įdiegusiųjų „tvOS 17.4“ įrenginiai nustojo atpažinti trečių šalių nuotolinio valdymo pultelius. „iOS“ įrenginiams skirtą operacinės sistemos versiją kompanija jau atnaujino ir net porą kartų.
    Pirmadienį „Apple“ išleido „macOS Sonoma“ 14.4.1 ir „macOS Ventura“ 13.6.6 atnaujinimus ištaisančius klaidas ir pagerinančius sistemų saugumą. „Apple“ taip pat išleido senesniems įrenginiams skirtą „Safari“ atnaujinimą, kuriame ištaisomos tos pačios naršyklės saugumo spragos kaip ir 14.4.1.
    Išleidusi „iOS 14.4.1“ atnaujinimą „Apple“ neatskleidė kokias saugumo spragas ištaisė šioje versijoje. Matyt nenorėdama jų atskleisti iki joms užtaisyti nėra išleistas „macOS“ atnaujinimas. Pasirodžius ir „macOS Sonoma“ bei „macOS Ventura“ atnaujinimams paaiškėjo ir kokios saugos spragos buvo ištaisytos naujausiose „iOS“ ir „macOS“ versijose.
  • Išleidusi atnaujinimus, po kelių dienų dienų, patyliukais „Apple“ išleido naujas „iOS“ ir „iPadOS“ 17.4.1 atnaujinimų versijas. Anksčiau išleistos buvo 21E236, o naujosios yra 21E237. Kas pakeista naujesnėse versijose nėra aišku.
    Šių atnaujintų versijų, jau įdiegusiems 17.4.1 įdiegti įprastu būdu nepavyks ir jas įdiegs tik tie, kas dar nebuvo iki jų pasirodymo įdiegę 17.4.1. Norintys būtinai įdiegti atnaujintas 17.4.1 versijas — turės griebtis „Finder“ pagalbos.
  • Neabejotina, kad dalis „Apple“ sėkmės slypi jos ekosistemos klampume ir „iPhone“ naudotojas daug labiau linkęs įsigyti „Apple Watch“, „AirPods“ ar bet kurį kitą „Apple“ įrenginį ar priedą. Remiantis „Statista Consumer Insights“ išvadomis, šis poveikis iš tiesų yra reikšmingas. Net 79 procentai „iPhone“ naudotojų, turinčių išmanųjį laikrodį ar kūno rengybos stebėjimo priemonę, naudoja „Apple Watch“, tas pats pasakytina tik apie 22 procentus „Android“ naudotojų. Tą pačią tendenciją galima pastebėti ir su ausinėmis, planšetiniais ir nešiojamais kompiuteriais, kur „iPhone“ naudotojai daug dažniau renkasi „Apple“ produktus nei naudojantys „Android“.
    2023 m. sausio - gruodžio mėn. laikotarpiu apklausti 4 840 „iPhone“ ir 3 967 „Android“ telefonų naudotojai JAV.
    Duomenys: Statista Consumer Insights
  • Atėjo laikas pasirausti po spintas ir stalčius, ieškant pamirštų įrenginių, nes dar vienas 4GB talpos „iPhone“ aukcione parduotas už daugiau nei 130 000 USD.
    Kovo viduryje 4GB „iPhone“ pateko į „LCG Auctions“ aukcioną. Modelis buvo fantastiškos būklės, septyni iš aštuonių dėžutės kampų aštrūs, neišblukę ir be įbrėžimų aplink kraštus. LCG tikėjosi, kad modelį pavyks parduoti už daugiau nei 100 000 USD – ir jie nesuklydo, galutinė pardavimo kaina buvo 130 027,20 USD. Pagrindinė didelės pardavimo kainos priežastis – retumas. „Apple“ nutraukė 4GB modelio gamybą 2007 m. rugsėjo 5 d., praėjus kiek daugiau nei dviem mėnesiams nuo jo išleidimo.2007 metų 4GB iPhone LCG Auctions aukcione buvo parduotas už 130 027,20 USD
  • „Apple“ padeda „iPhone“ naudotojams lengviau sužinoti, kas naujo, kai jie ruošiasi įsigyti naują telefoną. „Apple“ svetainėje esantis naujas įrankis „Reasons to Upgrade“ („Kodėl reikia atsinaujinti“) siūlo nuodugniai pažvelgti į „iPhone 15“ ir senesnių, „iPhone 11“ ir „iPhone 12“ serijos, telefonų modelių skirtumus.
    „Apple“ savo svetainėje jau seniai turi palyginimo įrankį, tačiau „Kodėl reikia atnaujinti“ svetainė pateikia naujų dalykų. „Apple“ siūlo išsamią informaciją apie tokius dalykus kaip fotoaparato atnaujinimai, našumo patobulinimai, dizaino pakeitimai ir t.t. Įrankis nepateikia jokios informacijos apie „iPhone 13“ ar „iPhone 14“ serijos telefonus. Tikriausiai todėl, kad „iPhone“ puikiai veikia ir yra palaikomi ne vienerius metus, todėl didesnė „iPhone“ naudotojų dalis jų nekeičia kasmet pasirodžius naujam modeliui, nes tai tiesiog netikslinga.
  • „The Riverfront Times“ paskelbė apie dar vieną „Find My“ inicijuotą pareigūnų įsilaužimą į nieko dėtų žmonių namą.
    2023 m. gegužę Sent Luiso apygardos SWAT komandos reido metu buvo išlaužtos nieko dėtos Fergusonų šeimos namo durys. Chaotiškas incidentas Brittany Shamily namuose kilo dėl klaidingo kratos orderio, pagrįsto pavogtų „AirPod“ ausinių buvimo vietos stebėjimo rezultatais.
    SWAT komanda, tikėdamasi rasti šaunamųjų ginklų, susijusių su automobilio grobimu, įvykusiu prieš 12 valandų už 16 mylių nuo tos vietos, nieko nerado. Pavogto automobilio aukų draugas sakė, kad pavogtame automobilyje buvo jo „AirPods“ ir policija galėjo juos atsekti naudodama „Find My“. Reido metu vienas SWAT komandos narys išmušė krepšinio kamuolio dydžio skylę gipso kartono sienoje, o kitas sulaužė nuleidžiamas lubas.
    „AirPods“ vėliau buvo rastos lauke, praėjus pusantros valandos nuo SWAT įsilaužimo. Tikėtina, kad bėgdami automobilio grobikai ausines atrado ir jų atsikratė suprasdami, kad jos gali padėti juos susekti.
    Šeima kreipiasi į teismą dėl žalos atlyginimo ir abejotinos policijos taktikos. Schock pabrėžia susirūpinimą dėl pernelyg didelio SWAT savavaliavimo, pabrėždamas, kad reikia suderinti pareigūnų garantuojamą saugumą ir piliečių teises.
    Tai ne pirmas kartas, kai pasinaudoję „Find My“ informacija pareigūnai surengia reidą, kurio metu nukenčia niekuo dėti žmonės. Neseniai rašiau apie tai kaip 2022 m. sausio mėn., matyt pajutę, anksčiau tose žemėse gyvenusių apačių, komančių, čejenų, arapahų ir jutų kovos dvasią, Denverio policininkai surengė reidą senyvo amžiaus moters namuose po to, kai „Find My“ klaidingai nurodė jos namus kaip pavogto „iPhone“ vietą. Moteris prisiteisė 3,76 milijono dolerių kompensaciją už jai padarytą moralinę ir materialinę žalą.
  • Tikriausiai net didžiausi generatyvaus dirbtinio intelekto (DI) šalininkai ir optimistai tiki, kad reikės nueiti dar labai ilgą kelią, kol galėsime generatyviu DI pasitikėti. Gegužės mėnesį „Google“ paskelbė apie DI pagrįstą paieškos funkciją, o netrukus išleido prieigą „Search Labs“. „Google Search Generative Experience“ (SGE) kartu su paieškos rezultatais siūlo dirbtinio intelekto sukurtas apžvalgas, ir nors tai gali būti naudinga, ji tampa daug mažiau patraukli, kai nukreipia vartotojus į kenkėjiškas svetaines. Praėjusią savaitę SEO konsultantė Lily Ray pastebėjo keletą įtartinų pasiūlymų, kai atliko greitą paiešką naudodama „Google“ SGE. Atsakius į jos klausimą, SGE rekomendavo jai apsilankyti keliose, neva su jos paieška susijusiose, kenkėjiškose svetainėse.
  • „Apple“ pristatė naują „YouTube“ kanalą „Apple Developer“. Jis skelbs vaizdo įrašus su instrukcijomis ir kita naudinga informacija kūrėjams ir paprastiems jos įrangos naudotojams.
  • „Apple“ išleido įprastą savaitinį „XProtect“ naujinimą, skirtą visoms „macOS“ versijoms nuo „El Capitan“ ir naujesnėms. Naujos versijos numeris 2191.
  • „Apple“ paskelbė WWDC24 datą
    „Apple“ mėgsta savo pakvietimų į renginius paveikslėliuose paslėpti žinutes. Neretai tų žinučių ieškotojai taip įnirtingai ten ieško to pranešimo, kad pradeda regėti tai ko ten nėra. WWDC24 pranešime aš jei ir galiu ką įžvelgti tai tik Siri spalvas.

  • „MacRumors“ teigia, kad „iOS 18“ operacinėje sistemoje atsiras galimybė „Apple“ žemėlapiuose nurodyti kelionės maršrutus su taškais, kuriuos norima aplankyti ar pasirinkti vaizdingesnį maršrutą. Ši galimybė jau kurį laiką egzistuoja kai kuriose žemėlapių aplikacijose, pvz. „Google Maps“, tačiau „Apple Maps“ tokios galimybės dar nėra. Kalbama, kad kompanija taip pat savo „Maps“ papildys topografiniais žemėlapiais. Tiesa, abi šios naujovės, greičiausiai, bus įdiegtos tik JAV žemėlapiams. Topografiniais JAV žemėlapiais dabar gali naudotis „Apple Watch“ naudotojai.
  • „Apple“ pozicijos Kinijoje - pačiame svarbiausiame regione kompanijai, pradėjo silpnėti. Remiantis „Counterpoint Research“ duomenimis, per pirmąsias šešias metų savaites, istoriškai didžiausio pardavimų sezono metu, kai Kinijos pirkėjai noriai įsigyja naujus įrenginius, „iPhone“ pardavimai smuko. Dabar kinai aktyviau perka „Huawei“ išmaniuosius telefonus, kurių parduotų įrenginių skaičius išaugo 64 proc.
    „Apple“ daugelį metų dominavo aukščiausios kokybės išmaniųjų telefonų rinkoje šioje šalyje ir jokia kita įmonė negalėjo su ja konkuruoti. Tačiau 2019 metais situacija pradėjo keistis, o iki 2024 metų ji tapo tokia bloga, kad „iPhone“ pardavimai per metus sumažėjo 24 proc.
    Dabar „Apple“ sunkus metas. Iš vienos pusės, analitikai, dėl didelės įrenginio kainos, prognozuoja „Vision Pro“ akinių fiasko, iš kitos pusės — nuolat jaučiamas Europos Sąjungos spaudimas, kuris verčia įmonę keisti planus. Prie viso šito prisideda mažėjantys „iPhone“ pardavimai Kinijoje - šalyje, kuri sudarė maždaug 20 proc. ​​visų „Apple“ pardavimų. Analitikai mano, kad taip [Kinijoje] yra dėl daugelio veiksnių: sumažėjusių bendrų vartotojų išlaidų, didėjančio valdžios spaudimo vengti amerikietiškų prietaisų ir nacionalinio prekės ženklo „Huawei“ atgimimo.
    Be minėtų priežasčių, daugelis vartotojų pavargo ir nuo „iOS“ monotonijos bei jos uždarumo. Jie mano, kad „Apple“ požiūris paskatino sąstingį, o dauguma konkurentų siūlo daugiau inovatyvių funkcijų.
  • „Apple“ įrangos savininkai vis dažniau susiduria su sukčiavimo atakomis, kuriomis siekiama „pavogti“ jų „Apple ID“. Tai nėra nauja praktika, panašių atvejų yra nemažai, tačiau dabar situacija kaista ir „KrebsOnSecurity“ specialistai skambina pavojaus varpais.
    Naujausios atakos metu vartotojams siunčiama begalė pranešimų, bandant juos priversti pakeisti „Apple ID“ slaptažodį. Dėl milžiniško žinučių kiekio asmuo gali per klaidą spustelėti slaptažodžio nustatymo iš naujo mygtuką ir užpuolikas tuojau pat jį vėl pakeičia taip užkardydamas tikrojo paskyros savininko galimybę prieiti prie savo „Apple ID“ paskyros ir joje esančių duomenų. Vienas iš X naudotojų rašo, kad neseniai jis tapo tokios atakos taikiniu. Jis negalėjo valdyti savo įrangos, kol neatmetė daugiau nei 100 pranešimų. Jei sukčiai mato, kad asmuo atmetė jų užklausas, jie gali jam paskambinti „Apple“ vardu ir paprašyti kodo iš SMS. Tai taip pat padės jiems iš naujo nustatyti „Apple ID“ slaptažodį. Ekspertai kol kas nežino, kaip įsilaužėliai siunčia tokį didelį užklausų skaičių, tačiau, matyt, įmonės svetainėje jie rado spragą.
  • Naujoje „Apple“ patento paraiškoje pavadinimu „Baterijų įkrovimo sistema ir mobilieji įrenginiai bei priedai“ parodo potencialų sprendimą energijos ištroškusių įrenginių poreikiams. Patente „Apple“ aprašo standartizuotus baterijų „apvalkalų“ dydžius, kuriuose yra baterijų šerdys ir jutikliai, reikalingi skirtingiems įvairių gamintojų įrenginiams aptikti ir naudoti baterijas. Patente pateikiama informacija rodo, kad „Apple“ inžinieriai tiria, kaip geriausiai sukurti standartizuotų korpusų seriją, kuri leistų vartotojams reguliariai keisti baterijas tarp didesnės galios įrenginių, pvz., „iMac“, ir mažesnio galingumo įrenginių, pavyzdžiui, klaviatūrų ar kitų išorinių įrenginių.
    Jei ši technologija būtų įdiegta, ji galėtų sukurti universalų baterijų pakeičiamumo standartą ir sumažinti arba panaikinti poreikį prijungti kiekvieną mobilų įrenginį norint jį įkrauti.
    Paskutinis „Apple“ įrenginys su „vartotojo keičiama“ baterija buvo 2009 m. „MacBook“.Apple Patentas-11942806 B2
  • ES konkurencijos skyriaus vadovė Margrethe Vestager teigia, kad „Apple“ laikydamasi Skaitmeninių rinkų akto turėtų numatyti galimybę iš „iPhone“ pašalinti tokias aplikacijas kaip „Photos“, o šio nurodymo bendrovė šiuo metu nesilaiko.
  • Kai kas bando teigti, kad Teigiant, niekas nežiūri „Apple TV+“, tačiau nauja informacija rodo, kad tie, kurie žiūri — tikrai turiniu mėgaujasi. Remiantis šia ataskaita, „Apple TV+“ turinys turi aukščiausią IMDb reitingą visoje srautinio perdavimo rinkoje, nors reikėtų pripažinti, kad „Apple TV+“ taip pat turi vieną mažiausių filmų bibliotekų.
    „Self“ paskelbė gana įdomų ir išsamų tyrimą, kuriame lygina populiariausias srautinio filmų perdavimų paslaugas („Netflix“, „Prime“, „Disney+“, „Paramount+“, „HBO Max“, „Apple TV“, „Hulu“, „Peacock“ ir „Hulu on Disney+“) pagal įvairius kriterijus: filmų jų bibliotekoje įvertinimą, filmų ir serialų kiekį, filmų ir prenumeratos kainos santykį, 4K turinį, turinį vaikams ir t.t.
  • „Apple“ išleido 191 „Safai Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • Atrodytų ko ten dar reikia „pelei“ patobulinti — visko jau prigalvota ir prikurta, tačiau praėjus keturiasdešimčiai metų po to kai „Apple“ išpopuliarino pelę, kompanija vis dar bando ją patobulinti. Naujame patente pavadintame paprastai — „Įvesties įrenginys“ pateikta neįprastai atrodantis įrenginys, kurio vieną kraštą kilstelėjus, pasukus, pavertus ant šono ar net apskritai nuėmus nuo stalo galima turėti daugiau valdymo galimybių. Kai kurie patente pateikti paveikslėliai sukelia šiek tiek nerimo, nes tas „įvesties įrenginys“ primena liūdnai pagarsėjusią ir populiarumo nesulaukusią „Apple“ ledo ritulio „ritulį“ primenančią pelę. Apple 2024 metų patento 0103643 paveikslėlis
  • Jei turite „iPhone 12“, naują „Qi2“ standartą palaikantį įkroviklį ir telefone esate įdiegę „iOS 17.4“ — galite savo telefoną įkrauti 15W galia. Ši galimybė „iPhone 12“ serijos telefonuose atsirado po „iOS 17.4“ atnaujinimo.
  • Kibernetinio saugumo ekspertai neseniai atskleidė sudėtingą schemą, pagal kurią užpuolikai siekdami pavogti „Mac“ naudotojų duomenis, kenkėjiškas programas užmaskuoja kaip „CleanMyMac“ aplikaciją. „MacPaw“, „CleanMyMac“ ir kitų paslaugų kūrėjas, turi kibernetinio saugumo padalinį „Moonlock“. Vieno iš tyrimų metu jie aptiko kenkėjiškos programos pavyzdį, pavadintą „CleanMyMac“, apsimetančiu teisėta aplikacijos versija. Kenkėjiška programa naudojo įvairius būdus, kad įsiskverbtų į kompiuterius, paslėptų savo buvimą ir pavogtų informaciją. Kenkėjas gali apgauti sistemą, kad paleistų žalingą kodą, apsimesdamas naudinga aplikacija jis paslepia savo pėdsakus ir jo nepastebi sistemos saugos įrankiai.
  • „Apple“ šį mėnesį Kalifornijos valstijos teisme padavė į teismą savo buvusį darbuotoją Andrew Aude, teigdama, kad jis pažeidė bendrovės konfidencialumo susitarimą ir pažeidė darbo įstatymus, nes nutekino slaptą informaciją žiniasklaidai ir kitų technologijų įmonių darbuotojams. „Apple“ pareikalavo prisiekusiųjų teismo pripažinti Aude kaltu ir reikalauja atlyginti žalą, viršijančią 25 000 USD.
    Ieškinyje teigiama, kad per penkerius metus Aude naudojo „Apple“ išduotą darbinį „iPhone“, naudodamas kurį nutekino informaciją apie daugiau nei pusšimtį „Apple“ produktų ir kompanijos tendencijų, įskaitant tuo metu neskelbtą programėlę „Journal“ ir „Vision Pro“ akinius, produktų kūrimo politiką, taisyklių laikymosi strategijos, darbuotojų skaičius ir kt.
    Pavyzdžiui, „Apple“ teigia, kad 2023 m. balandžio mėn. telefoninio skambučio metu Aude „The Wall Street Journal“ žurnalistui nutekino užbaigtų „iPhone“ aplikacijos „Journal“ funkcijų sąrašą. Tą patį mėnesį „The Wall Street Journal“ žurnalistas Aaron Tilley paskelbė straipsnį su šia informacija.
    Teigiama, kad naudodamas šifruotą pranešimų siuntimo programėlę „Signal“, Aude išsiuntė „daugiau nei 1 400“ žinučių tam pačiam žurnalistui, kurį Aude pavadino „Homeboy“. Jis taip pat kaltinamas išsiuntimu „daugiau nei 10 000 tekstinių žinučių“ kitai „The Information“ žurnalistei ir tariamai keliavo „į kitą žemyno dalį“ susitikti su ja.
    • „Google“ savo naujame „Google Messages“ puslapyje mini, kad „Apple“ RSC pranešimų palaikymas jos „Messages“ aplikacijoje pasirodys jau šį rudenį.
    • JAV Oregono valstija priėmė ko gero patį griežčiausią įstatymą iš visų „teisės į remontą“ įstatymų šalyje. Oregono valstijoje draudžiama kaip nors riboti pačio žmogaus atliekamą įrenginio remontą, o tai reiškia, „Apple“ negali reikalauti, kad būtų naudojamos tik originalios dalys, kuriomis tik ji ir prekiauja.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Tikrai, 🍏tv televizoriaus pultelio nebepažįsta. Suvedus rankiniu būdu, tai pulto funkcijos dubliuojasi vienu metu ir televizoriuje ir 🍏tv. Tokiu būdu prisipirkau kelis filmus. Laimei pateikus pretenziją pinigus grąžino. 🥳 Atjungiau televizoriaus pultelį ir iš stalčiaus išsitraukiau originalų. Aišku, jei telefonas šalia, naudoju pultelį telefone 😋

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų