5-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

5-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Mac Arena“ svetainė periodiškai tobulinama (kai randu tam laiko). Daugumos patobulinimų jūs nematote, bet vieną jų gal neseniai pastebėjote. Svetainėje atsirado nuorodos su grafiko piktograma šalia jų
    atrodančios taip: (AAPL). Paspaudę ant tokios nuorodos pamatysite, atitinkamos kompanijos akcijų kainą (Jei tai leidžia naršyklės nustatymai). Akcijų kainos, vykstant prekybai biržoje, rodomos gyvai (su 15 minučių vėlinimu). Atsidariusiame grafike galite pažiūrėti akcijos kainų istoriją įvairiems laikotarpiams (1 d., 1 mėn., 3 mėn., 1 m., 5 m. ir viso laiko), tiesiog „Mac Arena“ svetainėje. Akcijų kainos ir grafiko nematysite, jei naršyklėje yra uždrausta rodyti turinį iš kitų svetainių, pvz. draudžiami cross-site cookies.
  • „Apple“ išplės „SharePlay“ funkciją įdiegdama jos palaikymą „HomePod“ ir „AppleTV“ įrenginiuose. „SharePlay“ yra su „FaceTime“ ir „iMessage“ susieta funkcija, leidžianti keliems vartotojams vienu metu bendrauti su aplikacijomis ir medija. Ji buvo pristatyta „iOS 15“ kaip „FaceTime“ funkcija, o vėliau, „iOS 16“ ja buvo papildytas ir „iMessage“ funkcionalumas. „iOS 17.4“ kompanija šiuo funkcionalumu papildys „HomePod“ bei „AppleTV“ ir draugai ar šeimos nariai galės tuose įrenginiuose valdyti muziką. Tai dabar jau gali daryti „iOS 17.4“ beta versijos naudotojai.
    „SharePlay“ naudojimas paprastas: pavyzdžiui norėdami naudoti „SharePlay“ su „HomePod“, pagrindinis naudotojas turi bakstelėti „SharePlay“ piktogramą „Music“ aplikacijos ekrano apačioje. Bus parodytas QR kodas, kurį kiti vartotojai galės nuskaityti savo išmaniuoju telefonu. Kodo nuskaitymas suteikia prieigą prie muzikos valdiklių.
  • Kibernetinio saugumo ekspertas Tommi Mysk pademonstravo kaip aplikacijų kūrėjai pranešimų (notifications) pagalba slapta seka „iPhone“ naudotojus. Jie tai daro push žinučių pagalba. Ši funkcija leidžia išsiųsti papildomą turinį arba iššifruoti užkoduotus pranešimus. Mysk teigimu „TikTok“, „Facebook“, „Twitter“ (X), „LinkedIn“ ir „Bing“ šias žinutes naudoja ne tik informavimui, pavyzdžiui apie naują komentarą naudotojo puslapyje, bet i analitinės informacijos gavimui. Toje informacijoje yra unikalūs įrenginio identifikatoriai ir kita informacija leidžianti sukurti skaitmeninę naudotojo anketą ir naudoti šią informaciją, pavyzdžiui tikslinės reklamos brukimui.

    Tai prieštarauja „Apple“ konfidencialumo ir naudotojų privatumo apsaugos politikai. Manoma, kad artimu metu „Apple“ pradės užklausinėti aplikacijų kūrėjų kodėl jiems reikalinga prieiga prie šio API, kuris dažnai naudojamas skaitmeninių naudotojų anketų kūrimui.
  • Praėjusią savaitę „Apple“ pareiškė, kad „iOS 17.4“ naudotojai galės pasirinkti kokią naršyklę naudoti kaip numatytąją. Dabar paaiškėjo daugiau detalių apie tai kaip tai bus organizuota.
    Kai „iOS 17.4“ naudotojai pirmą kartą atidarys „Safari“ naršyklę, pasirodys iššokantis langas su 12 pačių populiariausių naršyklių naudotojo šalies „App Store“ sąrašu. Kiekvienam naudotojui aplikacijos sąraše bus išdėliotos atsitiktiniu būdu. Žemiau 12 naršyklių aplikacijos populiariausių Lietuvai skirtoje „App Store":
    • „Aloha“
    • „Brave“
    • „Chrome“
    • „DuckDuckGo“
    • „Ecosia“
    • „Edge“
    • „Firefox“
    • „Onion Browser“
    • „Opera“
    • „Safari“
    • „Vivaldi“
    • „You.com“ DI paieškos asistentas
  • Praėjusią savaitę „Apple TV+“ pradėjo rodyti daugelio lauktą „Masters of the Air“ serialą. Tiesa, nemažai serialo laukusių ir pažiūrėjusių pirmąsias dvi sezono serijas jaučiasi kiek nusivylę.
  • Praėjusią savaitę „Mozilla“ reiškė nepasitenkinimą tuo, kad „Apple“ neleidžia „iOS“ naršyklių aplikacijoms naudoti ne jos „WebKit“ varikliuko. Dabar, kai „Apple“ tai leido — „Mozilla“ vėl nelaiminga, nes leido tik aplikacijose skirtose Europos Sąjungos valstybėms ir jai tektų pižiūrėti dvi skirtingas tos pačios aplikacijos [„Firefox“] versijas. Keista, kad nieko nesako apie mokestį, kuris gali užgriūti nemokamų aplikacijų kūrėjus sutikusius su naujomis Europos rinkai skirtų aplikacijų „Apple“ taisyklėmis, turinčių daugiau nei milijoną naudotojų.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“, Q&A skyriuje skirtame tik prenumeratoriams, reiškia savo optimizmą „iOS 18“ adresu. Jo manymu šis „iOS“ atnaujinimas gali būti didžiausias „iOS“ atnaujinimas „iPhone“ istorijoje. Nauja „iOS“ versija turi pasirodyti šį rudenį, o programuotojai „iOS 18“ galės išbandyti kai „Apple“ išleis jiems skirtą beta versiją po WWDC konferencijos, kuri turėtų įvykti šių metų birželį. Gurman žada vėliau pasidalinti daugiau detalių, kurias jis turi, nuspėja ar mano būsiant naujoje „iPhone“ skirtoje operacinėje sistemoje.
    Kol kas žinių apie „iOS 18“ nėa daug, tačiau dvi naujovės kaip ir žinomos. Pirmoji — „Apple“ įdiegs savo neuroninius tinklus, kurių dėka Siri pasikeis iki neatpažįstamumo ir taps gerokai naudingesnė. Antra didesnė naujovė yra RCS palaikymas. Jis leis „iOS“ ir „Android“ įrenginių naudotojams bendrauti „Messages“ aplikacijoje „pilnavertėmis“ žinutėmis, panašiai kokiomis dabar tarpusavyje bendrauja „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“ naudotojai.
  • Artėjant „Apple Vision Pro“ kelionei ant naudotojų nosių - kompanija išleido „Say 'Hello' to Vision Pro“ pavadintą reklamą.
  • „Bloomberg“ rašo, kad po 25 darbo „Apple“ metų kompaniją palieka vienas iš vedančiųjų aparatinės įrangos inžinierius-architektas DJ Novotney. Anot „Bloomberg“, nauja Novotney darbovietė bus „Rivian Automotive“.
    Novotney turėjo didelę įtaką kuriant „iPod“ ir „iPhone“, jis taip pat padėjo vadovauti „iPad“ kūrimui ir į rinką pristatyti „Apple Watch“. Novotney taip pat dalyvavo „Project Titan“ – įmonės bandyme sukurti autonominę elektrinę transporto priemonę. Pastaruoju metu jis buvo vyriausiasis vadovas, atsakingas už būsimų namų įrenginių kūrimą, ypatingą dėmesį skirdamas robotikai ir dirbtiniam intelektui.
    Pastaraisiais metais keli „Apple“ paliko įmonę. Tarp žymesnių figūrų yra Tang Tan, „Apple“ „iPhone“ ir „Apple Watch“ gaminių dizaino viceprezidentas, kuris kitą mėnesį prisijungs prie Jony Ive projektavimo įmonėje „LoveFrom“, ir aparatinės įrangos technologijų lyderis Steve Hotelling, palikęs „Apple“ praėjusiais metais.
  • Mark Gurman, pasidalino informacija, kad kovo pabaigoje „Apple“ planuoja išleisti naujus „MacBook Air“, „iPad Air“ ir „iPad Pro“ modelius. Gurman teigia, kad šių produktų gamyba vyksta visu pajėgumu. Tai gali reikšti, kad šių produktų prezentacija įvyks kovo viduryje. Manoma, kad pavasarinio renginio metu kompanija pristatys „MacBook Air“ su M3, du naujus 10,9 ir 12,9 colio įstrižainių „iPad Air“ su M2 lustais bei 11 ir 13 colių „iPad Pro“ su OLED ekranais ir M3 procesoriais. Taip pat manoma, kad bus išleisti nauji priedai: belaidis „MagSafe“ įkroviklis, atnaujinta „Magic Keyboard“ klaviatūra, „Apple Pencil 3“ ir „AirTag 2“.
  • „MacRumors“ žurnalistai „tvOS 17.4“ beta versijoje aptiko naujos operacinės sistemos „homeOS“ paminėjimą. Tai gali būti operacinė sistema naujai „HomePod“ garso kolonėlei su ekranu, kurią anot gandų kuria „Apple“. Kalbama, kad kompaniją ją pristatyti gali jau šiais metais. Taip pat tai gali būti operacinė sistema skirta įrenginiams palaikantiems išmanius namus.
  • „Apple“ išleido trumpą, Kinų naujiesiems metams skirtą filmuką, nufilmuotą „iPhone 15 Po Max“. Filmas pavadinimu „Česnakėlis“ pasakoja apie jauną mergaitę, kuri mokosi nugalėti savo nepasitikėjimą.
  • „Apple“ išleido pirmas viešas „iOS 17.4“ ir „macOS Sonoma 14.4“ beta versijas.
  • „The Verge“ paviešino jos vyriausiojo redaktoriaus Nilay Patel detalią ir beveik pusvalandį trunkančią „Vision Pro“ apžvalgą. Kurioje pateikiama daug dalykų su kuriais susidurs šio įrenginio naudotojai ir nebūtinai jie yra teigiami. Apskritai apžvalgoje minima gana daug neigiamų aspektų. Visa tai gal neatrodytų taip blogai ir kompromisai, kuriuos kompanija padarė kurdama įrenginį neverstų suraukti nosies, jei įrenginys nebūtų toks brangus. Bet kuriuo atveju tai įdomus įrenginys ir kompanija juda teisingu keliu, bet iki tikrai „Apple“ vardo verto įrenginio, matyt, dar turės būti sukurta kelios „Vision Pro“ kartos.
  • Antradienį „Apple“ išleido „AirPods Max“ aparatinės įrangos (firmware) atnaujinimą 6A324. Tradiciškai „Apple“ nepateikia išsamaus aprašymo, kas atnaujinta šioje aparatinėje įrangoje. Aparatinės įrangos atnaujinimas vyksta automatiškai, kai ausinės yra įjungtos ir pajungtos prie „iOS“ įrenginio ar „Mac“. Norėdami patikrinti ausinių aparatinės įrangos versiją: atidarykite „Settings“ aplikaciją „iOS“ įrenginyje su kuriuo ausinės susietos, paspauskite „General“, tada „About“, „AirPods“ ir pažiūrėkite numerį šalia „Firmware Version“.
  • Portalas „Gizmochina“ rašo, kad policija aptiko didelę gamyklą, kurioje buvo gaminamos netikros „AirPods“ ausinės. Pareigūnai konfiskavo daugiau nei 69 000 netikrų jau pagamintų neva „Apple“ ausinių, keturis ausinių surinkimo komplektus, 45 000 ruošinių, atsarginių dalių, įpakavimų ir įrangos už 167 mln. juanių (~21,68 mln. eurų).
  • „Apple“ nutraukė „iOS 17.2.1“ sertifikatų pasirašymą. Grįžimas prie šios versijos nebeįmanomas.
  • Atrodytų, kad „iCloud“ paštas nėra toks populiarus, tačiau vos tik antradienio vėlų vakarą sutriko jo darbas, po 10 minučių kompanijos forume jau buvo 113 pranešimų apie tai. Sutrikimą „Apple“ pašalino per maždaug 15 minučių.
  • „Apple“ paskelbė 2012 metų vidurio 13" „MacBook Pro“ pasenusiu. Tai buvo paskutinis pasenusiųjų sąraše nebuvęs „MacBook Pro“ turintis CD/DVD skaitytuvą.
  • Ray Wong iš „Inverse“ pastebėjo nedidelę skylutę „Vision Pro“ laido, kuris jungiasi prie įrenginio akumuliatoriaus, jungtyje. Įkišo į skylutę SIM kortelės išėmimo įrankio kojelę ir aptiko tai, kas galėjo būti nauja, 12-kos kontaktų „Lightning“ jungtis.
  • „Apple“ išleido dar vieną „visionOS“ atnaujinimą — 1.0.2.
  • „Fortune“ paskelbė jos „Pasaulio labiausiai vertinamų kompanijų“ sąrašą. Sąraše jau penktus metus iš eilės lyderiauja „Apple“ (1-a vieta), „Microsoft“ (2) ir „Amazon“ (3). „Alphabet“, kuriai priklauso „Google“ šiemet septintoje, pakilusi per du laiptelius nuo praėjusių metų. „Nvidia“, kurios GPU lustai veikia generatyvaus dirbtinio intelekto serveriuose, šoktelėjo į jai aukščiausią, kada nors šioje lentelėje užimtą 10-tą vietą.
    „Fortune“ reitinguoja įmones pagal „pagrindinius reputacijos atributus“, tokius kaip inovacijos, valdymo kokybė, socialinė atsakomybė, įmonės turto naudojimas, finansinis patikimumas, produktų ir paslaugų kokybė ir pasaulinis konkurencingumas. „Apple“ užėmė pirmąsias vietas kiekvienoje šių kategorijų.
  • „Apple“ pirmojo fiskalinių metų ketvirčio pajamos atskleidė, kad visame kompanijos produktų asortimente yra daugiau nei 2,2 milijardo aktyvių įrenginių. Prie šių skaičių prisidėjo ir „iPhone 15“ serijos telefonai, klientų pasitenkinimo kuriais reitingas yra stulbinantis 99 proc. ir užima aukščiausią pardavimų vietą visose rinkose, įskaitant keturis iš penkių geriausiai parduodamų modelių JAV, keturis iš šešių geriausių JK. ir visus penkis – Australijoje.
    „iPhone 15“ serijos telefonų pardavimai išaugo 6 proc., lyginant su praėjusių metų ketvirtuoju ketvirčiu ir sumušė pardavimų rekordus Europoje bei Azijos ir Ramiojo vandenyno šalyse. Tim Cook teigimu, „iPhone 15 parduodama daugiau nei iPhone 14“, o tai rodo didėjantį „iPhone“ populiarumą ir aktyvių įrenginių augimą.
  • Pokalbio apie „Apple“ 2024 m. pirmojo ketvirčio pajamas su analitikais ir investuotojais metu, generalinis direktorius Tim Cook ir finansų direktorius Luca Maestri pakomentavo bendrovės neseniai paskelbtus „App Store“ pokyčius Europos Sąjungoje. Maestri atskleidė įdomią statistiką apie „App Store“ verslą Europos Sąjungoje, sakydamas, kad pajamos gautos iš „App Store“ Europoje sudaro apie 7 proc. visų iš „Apple App Store“ gautų pajamų.
  • „Apple“ paskelbė, kad pirmojo 2024 kompanijos fiskalinių metų ketvirčio metu gavo 119,6 milijardo USD pajamų. Tai 2 proc. daugiau, nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Kompanijos pajamos augo visuose pagrindiniuose pardavimų regionuose, išskyrus Kiniją, Honkongą ir Taivanį, kur pardavimai mažėjo 13 proc. To priežastimi, greičiausiai, buvo atsigaunanti Kinijos bendrovė „Huawei“.
    „Mac“ nešiojamų kompiuterių atneštos pajamos pirmąjį „Apple“ fiskalinių metų ketvirtį siekė 7,78 mlrd. USD (prognozuota – 7,73 mlrd. USD), „iPad“ 7,02 mlrd. USD (prognozuota 7,33 mlrd. USD), paslaugų sektoriaus atneštos pajamos sudarė 23,12 mlrd. USD (prognozuota 23,35 mlrd. USD).
    Vienai (AAPL) akcijai tenkančio pelno rodiklis buvo 2,18 USD ir taip pat lenkė prognozes, kurios siekė 2,1 USD akcijai.

Įprastai fiskaliniai „Apple“ metai prasideda paskutinį rugsėjo sekmadienį. Tačiau 2024 m. jie prasidėjo spalio mėn. 1 d. ir truks 364 dienas iki 2024 m. rugsėjo 28 d.

  • „Apple“ paskelbė, kad penktadienį, vasario 2 d. kompanijai pradedant prekiauti „Vision Pro“, „App Store“ bus daugiau nei 600 akiniams skirtų aplikacijų.
  • „Samsung“ ir „Google“ didžiąją dalį naujausių išmaniųjų telefonų pranešimų skyrė dirbtiniam intelektui, o dabar į traukinį bando įšokti ir „Apple“. Tim Cook, paskelbęs bendrovės finansinę ataskaitą, sakė, kad apie generatyvųjį dirbtinį intelektą jis kalbės „vėliau šiais metais“. Greičiausiai, generatyvaus DI funkcijos bus pristatytos WWDC metu vasarą, prieš rugsėjį pasirodant „iPhone 16“ serijos telefonams.
  • „Vision Pro“ pardavimų pradžios proga, „Apple“ 5-tos Aveniu „Apple Store“ parduotuvės Niujorke stiklinis kubas pasipuošė akiniais.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento ar aplikacijų kūrėjų galimybės kainas kooreguoti bei „Apple“ pakeistos kainodaros, žemiau pateiktų aplikacijų kainos yra orientacinės ir gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“.

Taip pat turėkite omenyje, kad žemiau paminėtos aplikacijos pigiau ar nemokamai platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų