4-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

4-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ pakeitė „Vision Pro“ svetainėje informaciją apie video signalo siunčiamo per „AirPlay“ raišką. Anksčiau ji buvo 1080p, o dabar 720p. Kokia šitokio pasikeitimo priežastis nėra aišku. Gal kompanija pradžioje planavo palaikyti 1080p, tačiau po intensyvesnių testavimų nutarė, kad tokiai raiškai našumas yra per mažas.
  • „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ sutiko atidaryti prieigą prie savo NFC lusto trečių šalių naudojimui. Žinoma, ji nepadarė to vien todėl, kad ji yra didelė ir šauni — taip padaryti ją privertė Europos komisija. Dabar kitos kompanijos Europoje galės įdiegti galimybes mokėti „Apple“ NFC lusto pagalba apeinant „Apple Pay“ ir „Apple Wallet“.
  • „Apple“ paskelbė video kur parodomas „Vision Pro“ gamybos procesas.
  • „Apple“ paskelbė „Vision Pro“ remonto kainas.
  • Po to, kai penktadienį startavo išankstiniai įrenginio užsakymai, „Apple“ pasidalijo „Apple Vision Pro“ turu-apžvalga.
  • Atlikėjai ir įrašų studijos skelbiantys kūrinius „Apple Music“ gaus iki 10 procentų (koeficientas 1.1) honorarą už visas dainas, kurios taip pat yra ir erdvinio (spatial) garso. Taip teigiama įrašų kompanijų partneriams išsiųstame atnaujinime. Už kūrinius, kurie neturi erdvinio garso varianto ir toliau bus mokama pagal naudos koeficientą 1.
    „Apple“ teigia, kad „Spatial“ „perima didžiausi hitų kūrėjai visame pasaulyje“, o 80 proc. dainų praėjusiais metais patekusių į „Apple Music Global Daily Top 100“ sąrašą buvo erdvinio garso.
  • Rusijos naujienų agentūra TASS rašo, kad „Apple“ sumokėjo 13,6 mln. USD baudą į Rusijos iždą dėl – Maskvos teigimu, bendrovė piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi mobiliųjų programėlių rinkoje. „iPhone“ gamintoja sustabdė pardavimus ir apribojo paslaugų teikimą Rusijoje netrukus po to, kai Kremlius 2022-ųjų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Ji taip pat pašalino kelių Rusijos naujienų agentūrų ir socialinės žiniasklaidos platformų programėles iš savo „App Store“.
  • „Apple“ išleistose „iOS 17.3“ ir „macOS 14.3“, kurias bendrovė primygtinai rekomenduoja įdiegti, ištaisė „WebKit“ pažeidžiamumą, dėl kurio kenkėjiška programa įrenginiuose galėjo paleisti savavališką kodą. Šį pažeidžiamumą aktyviai naudojo įsilaužėliai. „iOS 17.3“ ir „macOS Sonoma 14.3“ versijose taip ištaisyta daugybė kitų saugos spragų, tačiau, užpuolikai jų dar nenaudojo (bent jau masiškai).
  • Naujoje reklamoje „Apple“ akcentuoja ilgą „iPhone 15 Plus“ akumuliatoriaus darbo laiką.
  • „Apple“ pasidalijo oficialiu būsimu aštuonių dalių sąmokslu paremto psichologinio trilerio „Constellation“, kuriame vaidina Noomi Rapace ir Jonathan Banks, anonsu. Jis „Apple TV+“ bus pradėtas rodyti nuo vasario 21 dienos.
  • „Apple“ temomis rašantis analitikas Ming-Chi Kuo, teigia, kad „Apple“ jau pardavė 160 000 - 180 000 „Apple Vision“ akinių.
  • „Apple“ paskelbė naują „iPhone 15“ reklamą pavadinimu „Naujas vairuotojas“. Reklamuojama „iOS“ sistemos „Check In“ funkcija.
  • „Vision Pro“ nėra pakankamai didelis įrenginys, kad jį būtų galima naudoti dėvint akinius, todėl naudotojams reikės (kol kas tik JAV išduoto) gydytojo recepto lęšiams. Tačiau taip gali būti ne visada: naujame „Apple“ patente aprašomas būdas elektroniniu būdu sureguliuoti ekranus taip, kad jie atitiktų jūsų regėjimą.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido jos įrenginiams skirtų operacinių sistemų atnaujinimus.
  • Kai kurie paralelinio importo būdu į Rusiją įvežtų BMW savininkai ėmė skųstis dar vienu įmonės apribojimu. Pranešama, kad BMW išjungė galimybę prijungti išmanųjį telefoną prie automobilio medijos sistemos. Visų pirma, nėra galimybės prijungti „iPhone“ prie automobilyje esančios „CarPlay“ sistemos. Tiesa, automobilyje išjungus telemetrinį įrenginį „CarPlay“ veikia normaliai, tačiau nustoja veikti kitos sistemos pvz. automobilyje įmontuota navigacija, kuri daugeliu atvejų nėra labai naudinga ar galimybė prisijungti prie automobilio nuotoliniu būdu ir jį užvesti, pažiūrėti kuro kiekį, aptarnavimo būklę ir kitus automobilio rodiklius.
  • „Apple“ išleido aparatinės įrangos atnaujinimą 6A321 pirmos kartos „AirPods Pro“. Praėjusią savaitę „Apple“ išleido tokio paties numerio atnaujinimą skirtą trečios kartos „AirPods Pro“ ausinėms.
  • 2021 m. „Apple“ padavė į teismą šnipinėjimo programinės įrangos gamintoją „NSO Group“ ir ją patronuojančią bendrovę siekdama, kad jos būtų atsakingos už tai, kad „Apple“ naudotojai yra sekami jų programinės įrangos pagalba.
    Teisėjas atmetė NSO pareiškimą, kad vietoje to, kad byla būtų nagrinėjama JAV, ji „Apple“ turėtų pateikti ieškinį Izraelyje. Tai reiški, kad byla bus nagrinėjama JAV ir didelė tikimybė, kad NSO bus atsakinga už „Apple“ technikos naudotojų šnipinėjimą.
    „NSO Group“ sukūrė invazinę šnipinėjimo programą, vadinamą „Pegasus“, kuri buvo parduota įvairių pasaulio šalių vyriausybėms ir buvo naudojama šnipinėti žurnalistų, teisininkų ir žmogaus teisių aktyvistus per jų įrenginius.
  • Nors „Apple Vision Pro“ bus išleisti tik vasario 2 dieną, „Apple“ jau atnaujino šiem akiniams skirtą „visionOS“ programinę įrangą išleisdama jos atnaujinimą 1.0.1.
  • Neseniai paskelbtame tinklaraščio įraše „Mozilla“ išreiškė susirūpinimą dėl to, kaip technologijų įmonės, tokios kaip „Apple“, „Google“ ir „Microsoft“, naudoja taktiką, siekdamos užtikrinti, kad naudotojai rinktųsi jų naršykles, o ne nepriklausomas tokias kaip „Firefox“.
    Toliau teigiama, kad įmonės tai daro keliais būdais, pavyzdžiui, „apsunkina vartotojui galimybę atsisiųsti ir naudoti kitą naršyklę, ignoruoja arba iš naujo nustato vartotojo numatytąsias naršyklės nuostatas, apriboja naršyklės galimybes palikdamos kai kurias funkcijas veikti tik jų naršyklėse arba reikalauja, trečiųjų šalių naršyklės varikliui būtų naudojamas jų naršyklių variklis“.
    Tiesa, šis „Mozilla“ pareiškimas kiek pavėluotas, bent jau ES, nes „Apple“ ketvirtadienį leido naudoti kitus (ne WebKit) naršyklių variklius naršyklių aplikacijoms Europos Sąjungoje.
  • Tie kas seka „Apple“ naujienas, pamena įvykį, kai sausio 5 d., skrydžio metu, nutrūkus „Alaska Airlines Boeing 737-9 MAX“ orlaivio durų kištukui, orlaivis buvo priversdamas leistis avariniu būdu, o dekompresijos nuo laido nutrauktas ir iš 16 000 pėdų (beveik 5 km) aukščio iškritęs keleivio „iPhone“ stebuklingai atlaikė šį neplanuotą nusileidimą ir buvo rastas šalikelėje, vis dar veikiantis skrydžio režimu ir jame buvo rodoma „Alaska Airlines“ ASA1282 bagažo išdavimo žyma.
    Pasiodo „iPhone“ buvo apsaugotas dėklu ir dabar jį sukūręs prekės ženklas sureagavo į incidentą. Kaip atskleidė „Spigen“, būtent jos „Cryo Armor“ dangtelis padėjo sušvelninti kritimą. Bendrovė pasidalino telefono nuotraukomis, kurias atsiuntė Cuong Tran, įrenginio savininko, draugas. Šie vaizdai patvirtino, kad iPhone buvo apsaugotas tvirtu dėklu, skirtu „iPhone 14 Pro Max“.
  • Sausio 24 d. „Mac“ kompiuteriui sukako 40. Dabar seniausiai ir ilgiausiai gyvuojantis „Apple“ įrenginys įžengė į naują dešimtmetį.
  • „Apple“ išleido 187 „Safary Technology Preview“ versiją.
  • „Apple“ „iOS 17.4“ atlieka esminius „iOS“ pakeitimus, kad atitiktų Europos Sąjungos Skaitmeninių rinkų aktą. „Apple“ suteiks vartotojams daugiau pasirinkimo, nurodant kokias aplikacijas ir paslaugas jie naudoja kaip numatytąsias savo įrenginiuose. Tai reiškia, kad „Safari“ nebebus vienintelė galima numatytoji naršyklės parinktis, o trečiųjų šalių aplikacijas, pvz., „Chrome“, bus galima nustatyti kaip numatytąsias, panašiai kaip tai yra „Mac“.
  • Nauja, „iOS 17.4“ atsirasianti galimybė įkelti aplikacijas iš trečių šalių aplikacijų parduotuvių turės ir ribojimų. Pvz., pirkimo aplikacijoje (In-App Purchases) ir ekrano laiko (Screen Time) apribojimai nebus pasiekiami, taip pat nebus galimas šeimos pirkinių bendrinimas aplikacijoms ir prenumeratoms, kurios įkeltos ne iš „App Store“. „Prašymas pirkti“ (Ask to Buy) funkcija nebus palaikoma, o universalaus pirkimo – funkcija, leidžianti aplikacijoms veikti visuose vartotojo įrenginiuose – nebus siūloma.
  • Prieš įgalindama aplikacijų įkėlimą į „iOS“ įrenginį iš trečių šalių aplikacijų parduotuvių „Apple“ patikrins kai kuriuos parametrus: „Apple ID“ sąskaitų siuntimo adresą, naudotojo buvimo vietą (šalį), įrenginyje nurodytą regioną bei tai ar tai „iPhone“ ar „iPad“. Įdomu tai, kad „Apple“ taip pat patikrins ar įrenginys nėra įvežtas iš Kinijos (neaišku kam to reikia, bet gal čia Kinijos vyriausybės nurodymas, stengiantis apsisaugoti, kad į Europą atvykę kinai nepradėtų siųstis aplikacijų, kurių Kinijos vyriausybę nėra patvirtinusi).
  • Programuotojams skirtoje dokumentacijoje „Apple“ paaiškina, kodėl kai kurios naujos funkcijos bus taikomos tik ES.
    Dokumente „Apple“ taip pat teigia, kad šie pakeitimai [galimybė siųstis programėles iš už „App Store“ ribų] kelia didelę riziką vartotojams ir kūrėjams, atveria „naujus būdus kenkėjiškoms programoms, sukčiavimui ir sukčiavimui, neteisėtam ir žalingam turiniui bei kitoms privatumo ir saugumo grėsmėms“. Be to, „Apple“ teigia, kad naujinimai kenkia jos gebėjimui „aptikti, užkirsti kelią ir imtis veiksmų“ prieš kenkėjiškas programas, taip pat palaikyti vartotojus, kurie susidūrė su problemomis, susijusiomis su programėlėmis, kurios atsisiųstos ne iš „‌App Store“‌.
    Kompanija įdiegs eilę naudotojų informavimo ir saugos būdų. Pavyzdžiui programėlių atsisiunčiamų iš trečių šalių, kurios naudoja alternatyvius mokėjimo metodus, puslapiai bus pažymėti specialia piktograma.
  • Kai kurie „macOS Ventura“ naudotojai pradėjo skųstis, kad jų kompiuterių operacinė sistema, net ir su išjungtais automatiniais atnaujinimais, buvo automatiškai atnaujinta į „macOS Sonoma“. Tad jei naudojate „macOS Ventura“ ir dėl kokių nors priežasčių nenorite įdiegti tame kompiuteryje „macOS Sonoma“ būkite atidūs.
    Pasak besiskundžiančiųjų, jų kompiuterių ekranuose pasirodė langas, teigiantis, kad yra „macOS Sonoma“ naujinimas, tačiau net ir jį atmetus bei sistemoje esant automatiniams atnaujinimams išjungtiems — „Sonoma“ vis tiek buvo įdiegta.
  • Ketvirtadienį „Apple“ paskelbė, kad dabar įsileidžia į „App Store“ srautiniu būdu transliuojančias žaidimų aplikacijas visame pasaulyje. Tai atvers kelią tokioms paslaugoms kaip „Xbox Cloud Gaming“ ir „Nvidia GeForce NOW“ turėti atskiras „iPhone“ ir „iPad“ aplikacijas. Anksčiau jos buvo pasiekiamos tik žiniatinklyje.
  • Siekdama laikytis Skaitmeninių rinkų akto, „Apple“ praneša apie platų „App Store“ politikos pakeitimų rinkinį. Tai apima naują sumažintą komisinių struktūrą.
    „iOS“ programėlės ES dabar gali sutikti su alternatyviomis sąlygomis su 17 proc. komisiniais ir 3 proc., jei programose naudojama „Apple“ pirkimo programoje sistema. Bet kuriuo atveju tai gerokai sumažinta nuo senojo 30 proc. tarifo. Smulkaus verslo aplikacijų kūrėjai mokės 10 proc. komisinį mokestį, plius 3 proc., sumažėjusį nuo 15 proc. Yra papildomas naujas pagrindinės technologijos mokestis už „didelės apimties aplikacijas“, kuris taikomas kiekvienam diegimui.
  • Nauja „Apple“ politika gali priversti prie bankroto kai kurias nemokamai aplikacijas platinančias kompanijas ar programuotojus. Naujos „Apple“ taisyklės teigia, kad aplikacijų kūrėjai Europos Sąjungoje, nusprendę taikyti naujas „Apple“ verslo sąlygas, turi sumokėti 0,50 EUR „Pagrindinės technologijos mokestį“ arba CTF (‌Core Technology Fee) už kiekvieną programos įdiegimą, viršijantį milijoną įdiegimų. Panaudojus „Apple“ sukurtą mokesčių skaičiuoklę nesunku paskaičiuoti, kad tarkim programuotojas platinantis aplikaciją nemokamai ir turintis 2 milijonus naudotojų, per mėnesį „Apple“ turi sumokėti 41 667 € arba pusę milijono € per metus. Manau tokia „Apple“ strategija gali tiesiog versti programuotojų nesutikti su naujomis sąlygomis, kuriose yra Europos Sąjungos inicijuoti pakeitimai ir likti prie senųjų. Manau daugelis taip ir pasielgs, tad, bent jau pradžioje, didelių pasikeitimų šioje srityje tikėtis nereikėtų. „Apple“ kaip ir įvykdė ES reikalavimus, tačiau sukūrė tokias sąlygas, kad gali būti nedaug norinčių su jomis sutikti. Bent jau nemokamų aplikacijų platintojų tarpe.
  • „SoundCloud“ pranešė, kad paslaugos prenumeratoriams jos srautinės muzikos aplikacija, dabar prieinama „Apple CarPlay“.
  • „Apple Music“ konkurentė „Spotify“ teigia, kad „iPhone“ naudotojams Europoje suteiks galimybę įsigyti prenumeratą savo programėlėje, kai tik pagal Skaitmeninių rinkų aktą „Apple“ įgyvendins tokią galimybę „App Store“.
  • Savo naujoje reklamoje paviešintoje kompanijos Australijos „YouTube“ kanale, „Apple“ reklamuoja keramikinę „iPhone 15“ ekrano apsaugą.
  • „iOS 17.4“ aptiktos užuominos į naują „iPad Pro“ su „Face ID“ kamera kai šis pasuktas šonu (landscape) bei su „Find My“ suderinamu „Apple Pencil 3“.
  • Jau dvi dienos, kaip „Apple“ nebegali girtis esanti brangiausia kompanija pasaulyje. Pirmoje vietoje dabar „Microsoft“ (MSFT), sausio 25 dieną jos kapitalizacija buvo 3,009 tril. USD, o „Apple“ (AAPL) kapitalizacija 3,002 trilijono USD. Trečioje vietoje „Saudi Aramco“ su 2,036 tril. USD, ketvirtoje „Google“ (GOOGL) su 1,91 tril. USD. ir penktoje „Amazon“ (AMZN) su 1,63 tril. USD kapitalizacija.
  • „Apple“ ketvirtadienį išleido „Shazam“ aplikacijos skirtos „iOS“ naujinį. Pasak bendrovės, naujausia aplikacijos versija dabar leidžia vartotojams identifikuoti dainas šalia jų ar net aplikacijose kai pajungtos ausines.
  • „Apple“ „Podcasts“ komanda išsiuntinėjo laiškus informuodama, kad aplikacija palaiko tekstinius nuorašus (tekstinę tinklalaidės versiją). Bendrovė teigia, kad nuorašus automatiškai sugeneruos „Apple“ programinė įranga, jie bus rodomi anglų, prancūzų, vokiečių ir ispanų kalbų tinklalaidėms netrukus po jų įkėlimo ir bus matomi „daugiau nei 170 šalių ir regionų“.
    Ši funkcija turėtų padėti lengviau rasti ir pereiti prie labiausiai jus dominančios „podkasto“ vietos. Nuorašuose galima ieškoti konkrečių žodžių ir frazių, kuriuos galima paliesti, kad patektumėte tiesiai į atitinkamą epizodo tašką. Taip pat galite skaityti kartu su stenograma, kai rodomas epizodas, ir žiūrėti, kaip kiekvienas žodis paryškinamas, kai jis ištariamas garsiai.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento ar aplikacijų kūrėjų galimybės kainas kooreguoti bei „Apple“ pakeistos kainodaros, žemiau pateiktų aplikacijų kainos yra orientacinės ir gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“.

Taip pat turėkite omenyje, kad žemiau paminėtos aplikacijos pigiau ar nemokamai platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų