Apple skelbia palaikanti alternatyvų aplikacijų platinimą ES

Temos: Aplikacijos, iOS

„Apple“ paskelbė palaikanti alternatyvų aplikacijų platinimą ES, kaip reikalaujama Skaitmeninių rinkų akte (SRA).

Paskelbusi apie aplikacijų iš alternatyvių šaltinių palaikymą „Apple“ įdiegė šį palaikymą tik Europos Sąjungos teritorijoje ir neplanuoja įvesti trečiųjų šalių aplikacijų parduotuvių palaikymo likusioje pasaulio dalyje.

Siekdami atitikti SRA pakeitimus, naudotojai ES, kai kompanija išleis „iOS 17.4“, galės įdiegti aplikacijas iš alternatyvių aplikacijų prekyviečių. „iOS“ naudotojai galės atsisiųsti alternatyvią prekyvietės aplikaciją iš prekyvietės programuotojo svetainės. Programuotojai šias platinimo parinktis gali įgalinti „App Store Connect“ svetainėje developer.apple.com sutikę su atitinkamomis aplikacijų verslo sąlygomis ES.

Programuotojai gali pradėti naudoti šias parinktis „Xcode 15.3“ ir „iOS 17.4“ beta versijos leidime. Pakeitimai bus prieinami naudotojams 27 ES šalyse nuo 2024 m. kovo mėn.

Žemiau sąrašas to kas pasikeičia:

  • „iOS“ aplikacijų patvirtinimas – pradinė apžvalga, taikoma visoms aplikacijoms, neatsižvelgiant į jų platinimo kanalą, daugiausia dėmesio skiriant platformos vientisumui ir vartotojų apsaugai. Patvirtinimas apima tiek automatinių patikrinimų, tiek ir žmogaus peržiūrą.
  • Programų diegimo aprašai – kuriuose naudojama patvirtinimo proceso informacija, kad prieš atsisiunčiant būtų trumpai aprašytos programos ir jų funkcijos, įskaitant kūrėją, ekrano kopijas ir kitą esminę informaciją.
  • Prekyvietės kūrėjų leidimas – užtikrinti, kad prekyvietės programuotojai laikytųsi nuolatinių reikalavimų, padedančių apsaugoti vartotojus ir programuotoju
  • Papildoma apsauga nuo kenkėjiškų programų – neleidžia paleisti „iOS“ aplikacijų, jei jose yra kenkėjiškų programų įdiegus naudotojo įrenginyje.

iOS

  • Naujos „iOS“ aplikacijų platinimo alternatyviose aplikacijų prekyvietėse parinktys, įskaitant API ir valdiklius, leidžiančius programuotojams siūlyti „iOS“ aplikacijas atsisiųsti iš alternatyvių aplikacijų prekyviečių ir apsaugoti savo intelektinę nuosavybę.
  • Nauja sistema ir API, skirtos alternatyvioms „iOS“ aplikacijų prekyvietėms sistemoje kurti – leidžia prekyvietės programuotojams įdiegti aplikacijas ir tvarkyti naujinimus kitų programuotojų vardu iš jiems skirtos prekyvietės aplikacijos, o jų aplikacijos notariškai patvirtinamos dėl saugumo ir sistemos vientisumo.
  • Naujos alternatyvių naršyklės variklių sistemos ir API – sąveika, leidžianti įgaliotiesiems programuotojams naudoti naršyklės variklius, kitus nei „WebKit“, naršyklės aplikacijoms ir aplikacijoms su naršymo aplikacijoje funkcijomis.
  • Naujos API, leidžiančios atlikti bekontakčius mokėjimus EEE – „Apple“ taip pat dalijasi su SRA suderinamais pakeitimais, turinčiais įtakos bekontakčiams mokėjimams. Tai apima naujas API, leidžiančias programuotojams naudoti NFC technologiją savo bankininkystės ir piniginės aplikacijose visoje Europos ekonominėje erdvėje.
  • Išplėstiniai numatytieji aplikacijos valdikliai – leidžia naudotojams pasirinkti ir valdyti aplikacijų prekyvietę ir (arba) nekontaktinio mokėjimo aplikaciją kaip numatytąją nustatymų skiltyje, ir pridedamas naujas būdas pasirinkti numatytąją žiniatinklio naršyklę.
  • Sąveikos užklausos forma – leidžia programuotojams pateikti užklausas dėl suderinamumo su „iPhone“ ir „iOS“ aparatinės ir aplikacijinės įrangos funkcijomis.

iOS Safari

  • Vartotojo pasirinkimo ekranas — suteikia vartotojams papildomų būdų, kaip iš parinkčių sąrašo pasirinkti numatytąją žiniatinklio naršyklę.

App Store

  • Naujos alternatyvių mokėjimo paslaugų teikėjų (PSP) naudojimo parinktys – programuotojo aplikacijoje, skirtoje mokėjimams už skaitmenines prekes ir paslaugas apdoroti, kaip alternatyva „App Store“ pirkimo aplikacijoje sistemai „iOS“, „iPadOS“, „macOS“, „tvOS“ ir „watchOS“.
  • Naujos parinktys mokėjimams apdoroti naudojant nuorodą iš pirkimo – kai naudotojai gali užbaigti skaitmeninių prekių ir paslaugų operaciją programuotojo išoriniame tinklalapyje kaip alternatyvą „App Store“ pirkimo aplikacijoje sistemai „iOS“, „iPadOS“, „MacOS“, „tvOS“ ir „watchOS“. Programuotojai gali įtraukti informaciją į savo „App Store“ aplikacijas, kad informuotų ES naudotojus apie akcijas, nuolaidas ir kitus pasiūlymus, galimus ne jų aplikacijoje, pateikdami nuorodą.

Programuotojų aplikacijų analizė ir naudotojo duomenų perkeliamumas:

  • Išplėstinė programuotojų aplikacijų analizė – suteikia programuotojams papildomos ir patobulintos metrikos su daugiau nei 50 naujų ataskaitų iš „iOS“ ir „App Store“ visame pasaulyje tokiose srityse kaip įtraukimas, prekyba, aplikacijų naudojimas ir kt.
  • Nauja vartotojo duomenų perkeliamumo API, skirta „App Store“ paskyros duomenų užklausai ir perkėlimui – leidžia aplikacijų prekyviečių programuotojams prašyti naudotojo leidimo nuskaityti ir importuoti naujus duomenis apie jų naudojimąsi „App Store“.

Trečiųjų šalių aplikacijų parduotuvės

Programuotojai, norintys sukurti trečiosios šalies aplikacijų parduotuvę, vis tiek turės paprašyti „Apple“ suteikti tam teisę, kad įmonė galėtų visiškai valdyti jūsų įrenginyje įdiegtas aplikacijas. Be to, reikalingas 1 000 000 eurų vertės A reitingą turinčios finansų įstaigos parengtas akredityvas ir daugybė kitų reikalavimų.

Naujos verslo sąlygos

„Apple“ pristatė naują verslo sąlygų rinkinį programuotojams, norintiems naudotis trečiųjų šalių prekyvietėmis. Šios sąlygos apima visiškai naujus mokesčius.

Naująsias „iOS“ aplikacijų verslo sąlygas ES sudaro trys elementai:

  • Sumažintas komisinis mokestis – „iOS“ aplikacijos „App Store“ mokės sumažintą 10 procentų komisinį mokestį (daugumai programuotojų ir prenumeratų po pirmųjų metų) arba 17 procentų už skaitmeninių prekių ir paslaugų operacijas.
  • Mokėjimo apdorojimo mokestis – „iOS“ aplikacijos „App Store“ gali naudoti „App Store“ mokėjimų apdorojimą už papildomą 3 procentų mokestį. Programuotojai gali naudoti mokėjimo paslaugų teikėją savo aplikacijoje arba susieti vartotojus su savo svetaine, kad apdorotų mokėjimus be papildomo mokesčio Apple.
  • Pagrindinės technologijos mokestis – už „iOS“ aplikacijas, platinamas iš „App Store“ ir (arba) alternatyvios aplikacijų prekyvietės, už kiekvieną pirmąjį metinį diegimą, viršijantį 1 mln.

Bendrovė taip pat sukūrė mokesčių skaičiuoklę, skirtą programuotojams palyginti mokesčius pagal kiekvieną verslo sąlygų rinkinį.

Daugiau apie aplikacijų platinimą ES galite sužinoti paspaudę ant šio teksto.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų