17-os 2020 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

17-os 2020 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ atstovas spaudai teigia, kad kompanija išleisdama sekantį atnaujinimą („iOS 13.4.5“) ištaisys ir saugumo spragą, kuri ilgą laiką leido programišiams vogti „iOS“ įrenginių naudotojų duomenis. Šią saugumo spragą, tyrinėdamas kibernetines atakas dar 2019 aptiko mobilių įrenginių saugumo teismo ekspertizės kompanijos „ZecOps“ įsikūrusios San Franciske ekspertas Zuk Avraham. Ši saugumo spraga nuo 2012 metų egzistuoja „iPhone“ ir „iPad“ esančioje „Mail“ aplikacijoje. Atsakydama į „ZecOps“ pranešimą „Apple“ publikavo pareiškimą, kuriame teigia, kad aptiktų saugumo spragų nepakanka įsilaužimui. Tačiau, kaip ten bebūtų — spragų yra.
  • „Bloomberg“ žurnalistas Mark Gurman „Periscope“ transliavo laidą, kurios metu papasakojo kokius įrenginius 2020 metais išleis „Apple“. Žurnalisto manymu šiais metais pasaulį turėtų išvysti (turėkite omenyje, kad tai Gurman nuomonė ir ne būtinai taip ir bus):
    1. keturi „iPhone 12“ modeliai — du įprasti ir du su žodelyčiu „Pro“ pavadinime. „Pro“ versijose bus įdiegtas LiDAR. Gurmanas mano, kad yra tikimybė jog „Apple“ pradės diegti 120Hz dažnio ekranus.
    2. „iMac“, kurio ekrano įstrižainė bus 23 coliai.
    3. „MacBook Pro“ su 14 colių ekrano įstrižaine. Nors ekranas šiek tiek padidės, korpuso dydis išliks nepakitęs. Vietoje „drugelio“ tipo vėl bus diegiamos „žirklių“ mechanizmą turinčios klaviatūros.
    4. Gurman’as teigia, kad „Apple“ yra suburta speciali komanda, kurios tikslas yra mesti gelbėjimo ratą silpniems „HomePod“ pardavimams. Žurnalisto manymu ši grupė kuria mažesnę garso kolonėlės versiją ir tobulina Siri.
    5. Kompanija taip pat planuoja išleisti „Apple TV“, tiesa 8K šis naujas priedas nepalaikys.
    6. 16 colių ekrano įstrižainę turintis „MacBook Pro“ kompiuteris su atnaujintais komponentais pasirodyti turėtų spalio-lapkričio mėnesiais.
    7. „Apple Watch Series 6“ su miego monitoringo sistema.
    8. Ausinės su magnetais pritvirtinamomis ambušiūromis (ta dalis kuris liečiasi prie ausies).
    9. „AirTag“ odiniu korpusu.
  • Mark Gurman abejoja, kad „Apple“ išleis „iPad“ skirtą „XCode“ versiją, o štai Jon Prosser 100 proc. tikras, kad „Apple“ ne tik išleis „iPad Pro“ skirtą „Xcode“, bet ir šiems įrenginiams skirtas „Final Cut Pro“ bei „Logic Pro“ aplikacijų versijas.
  • Naujas „Apple TV+“ serialas „Fraggle Rock“ nufilmuotas naudojant „iPhone“ serialo kūrėjų namie.
  • „Apple“ naują „Maps“ funkciją „Look Arround“ papildė galimybe virtualiai pasivaikščioti ir „vėjų miesto“ Čikagos gatvėmis.
  • Analitikas Ming-Chi Kuo teigia, kad yra didelė tikimybė, kad dėl pakeitimų antenos modulyje, 5G „iPhone“ išleidimas vėluos ir jų gamyba bus pradėta tik rugsėjį, o 6,7 colio įstrižainės „iPhone“ gamyba dėl sudėtingesnio dizaino startuos spalį. Kuo taip pat antrina Mark Gurman’ui teigdamas, kad šiais metais turėtų pasirodyti ant ausų uždedamos „Apple“ ausinės.
  • Prancūzijos vyriausybė ruošiasi iki gegužės 11 paleisti aplikaciją, kuri seks įrenginių naudotojų kontaktą su kitais žmonėmis ir juos įspės jei šie bendrauja su užsikrėtusiais. Aplikacija renka duomenis per Bluetooth foniniame režime. Kaip žinia „Apple“ tokią galimybę privatumo sumetimais blokuoja. Prancūzijos vyriausybė kreipėsi į „Apple“ su prašymu panaikinti šią užkardą, bet „Apple“ atsisakė tai padaryti.
  • „Apple“ paviešino naują „iPad Pro“ ir „Magic Keyboard“ video reklamą pavadintą „Float“.
  • 2018 metų „Shot on iPhone“ konkurse užėmęs antrą vietą Huapeng Zhao aptiko, kad „Huawei“ savo mobilių telefonų fotografijos konkursą reklamuoja naudodama skaitmeniniu fotoaparatu (Nikon D850) padarytomis nuotraukomis. „Huawei“ už tokį savo poelgį atsiprašė „Weibo“ svetainėje. Tai nėra netyčiukas „Huawei“. 2016 metais reklamuodama savo P9 telefono modelį, kompanija naudojo nuotraukas neva padarytas šio telefono pagalba, tačiau iš tikro nuotraukos buvo nufotografuotos naudojant „Canon EOS 5D Mark III“ skaitmeninį veidrodinį fotoaparatą.
  • „Tekstinės bombos“ — žinutės galinčios laikinai išvesti iš rikiuotės aplikaciją ar operacinę sistemą nėra didelė naujiena. Neseniai pasirodė informaciją apie vieną tokią „bombą“ galinčią iš rikiuotės išvesti „iOS“. Šios žinutės turinyje yra Italijos vėliavos piktograma ir tam tikros sindhų kalbos raidės. Pranešama, kad sistema užlūžta tik tuo atveju jei žinutė rodoma naujų žinučių pranešimų lange.
  • „Apple“ išleido 105-ą „Safari Technology Preview“ aplikacijos versiją.
  • „Apple“ inžinieriai ir Carnegie Mellon Universiteto mokslininkai išmokė „HomePod“ atskirti įvairių buitinių prietaisų bei kitus garsus. Mokslinio straipsnio idėja ta, kad išmanius įrenginius galima išmokyti sąveikauti su ne tokiais išmaniais pastarųjų skleidžiamų garsų dėka. Sistema pavadinta „Listen Learner“. Sistemos apmokymui naudota kolonėlė „HomePod“, nes joje įdiegti itin jautrūs ir kokybiški mikrofonai. Mokslininkai atkurdavo įvairius garsus ir stebėjo, kaip „HomePod“ juos atskiria kitų garsų visumoje. Jei kolonėlė nebuvo įsitikinusi — ji galėdavo paklausti: „Kas per garsas čia buvo?“ ir pakakdavo paprasto atsakymo, pavyzdžiui „tai mikrobangų krosnelė“ ir „HomePod“ garsą įsimindavo. Kam to reikia? Demonstraciniame video pasakojama, kad tokiu būdu „HomePod“ gali pranešti, kad mikrobangų krosnelė jau pašildė maistą ar kažkas beldžiasi į duris.
  • Pasirodė „Apple Music“ aplikacija skirta „Samsung“ televizoriams. Jos dizainas ir funkcijos nesiskiria nuo skirtos „Apple TV“. Aplikacija veikia televizoriuose išleistuose 2018–2020 metais:
    • QLED 8K: Q9 ir Q8
    • QLED 4K: Q9, Q8, Q7 ir Qx
    • UHD: 8, 7 ir 6
    • FHD/HD: 5 ir 4
    • Serif
    • „Frame“
    • „Sero“
  • A13 procesorius įdiegtas pigiausiame „Apple“ telefono modelyje „iPhone SE“ sumuša ir pačius greičiausius bei brangiausius „Android“. „Apple naudojamas „A13 Bionic“ jos 2020 metų „iPhone SE“ yra pats galingiausias mobilus procesorius šiomis dienomis. Jis lenkia visus kitus taip pat ir „Qualcomm’o“ naujausią „Snapdragon 865“, „Huawei“ sukurtą „HiSilicon Kirin 990 5G“ bei „Samsung Exynos 990“ beveik visuose parametruose“, — rašo „Android Central“ blogeris Jerry Hildenbrand.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Mokslinio straipsnio idėja ta, kad IŠMAUS įrenginius galima išmokyti sąveikauti...
    Kas per garsas čia buvo?“ ir PAKALDAVO paprasto atsakymo
    Mačiau naujieną, jog SE procesoriaus greitis apribotas programiškai, lyginant su 11 versija.
    Šiaip parašyti komentarą šitam puslapy su mano xiaomi 4X kančia - užtrukau gal 10 min... Vaizdas šokinėja iš vienos vietos į kitą, neina normaliai pascroolinti ir nukopijuoti tekstą į komentarus. Ir rašant patį komentarą ne visas rašomas tekstas matosi vienu metu.
    Rašant el. pašto adresas nedingsta laukelyje esantis užrašas, o mano rašomas adresas "lipa" ant esančio užrašo. Tik rašant vardą el. pašto adresas jau rodomas normaliai.
    Parašius komentarą ir bandant paslinkti žemyn, kad užpildyčiau el. pašto bei vardo laukelius, visas puslapis "šokinėja" iš vienos vietos į kitą (čiut pascroolinus aukštyn ar žemyn).

    • Ačiū už pataisymus. Nieko specialiai, kad vaizdas šokinėtų nedariau. Taip, svetainę taikiau, kad patogu būtų žiūrėti „Apple“ įrenginiuose, nes didžioji dalis joje informaciją skaitančių yra būtent šios kompanijos įrenginius naudojantys žmonės. Svetainę tvarkiau, kad jos informacija būtų daugiau/mažiau padoriai atvaizduojama daugelyje populiariausių „išmatų“ :) mobilių įrenginių (čia dėl tilpimo) ir prisipažinsiu netikrinau su daugybe „Androidų“ — jų tokia dydžių ir skiriamųjų gebų įvairovė, kad visiems idelaiai ir nepritaikysi. Dėl ilgo teksto kopijavimo, taip — yra šiokia tokia apsauga, bet trumputį tekstą turėtų leisti nukopijuoti. Manau šokinėjimas labiau naršyklės nesusidorojimas su vaizdu, nei kažkokie tai svetainės ypatumai.

    • Gal jau laikas pasikeisti savo telefona :)
      Mano Xiaomi Mi 8 be jokiu sokinejimu eina. Veikia puikiai kaip ir ant MacOS :)

      Pabandyk atnaujinti narsykle arba pakeisk i kokia kita BRAVE ar OPERA

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų