50-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

50-os 2018 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams ir „Apple Watch“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.
  • Nors iki kitos WWDC konferencijos dar pusė metų, „Apple“ atnaujino konferencijos aplikaciją papildydama ją naujomis galimybėmis ir „iPad Pro“ ekrano skiriamosios gebos palaikymu.
  • Per pastaruosius kelis mėnesius „Apple“ akcijų (AAPL) vertės kreivę stipriai veikia gravitacijos jėga. Per gana trumpą laikotarpį kompanijos vertybinių popierių kaina nukrito 25 proc. Analitikai tokį kompanijos akcijų vertės kritimą sieja su prastais „iPhone XS“ ir „iPhone XR“ pardavimais. Japonijos investicinio banko „Nomura“ analitikė Enn Li įsitikinusi, kad 2019 metai kompanijai bus dar sudėtingesni.
  • Kalbama, kad „Apple“ ruošia naujus išmanius dėklus su akumuliatoriais skirtus „iPhone XS“ ir gal net „iPhone XS Max“ ir „iPhone XR“.
  • Vokietijoje startavo ilgai laukta „Apple Pay“ paslauga. Žinoma kur buvus, kur nebuvus tuojau pat pasirodė „Revolut“ ir savo „Twitter“ paskyroje tuojau pat pamaitino naudotojus eiliniu optimistišku pažadu (kuriais švaistosi nuo 2017 metų, bet jie iki šiol bevaisiai) palaikyti „Apple Pay“ Vokietijoje kartu su būriu kitų šalių 2019 metų pradžioje. Gal, pagaliau…
  • „Google“ savo žemėlapių aplikaciją skirtą „iOS“ įrenginiams papildė „For You“ skiltimi. Ši nauja funkcija pradėjo veikti 40-tyje šalių („Android“ versijoje 130-yje šalių). Lietuvos jų tarpe nėra. Norint naudotis šia funkcija nereikia diegti aplikacijos atnaujinimo. Jei esate palaikomų šalių naudotojas — ji „Google Maps“ atsiras automatiškai, o jei neatsirado — aplikacijos uždarymas ir atidarymas vėl, turėtų inicijuoti „For You“ skilties atsiradimą aplikacijos lango apačioje.
  • „Qualcomm“ teigia, kad Kinijos teismas nurodė keturioms „Apple“ dukterinėms bendrovėms Kinijoje stabdyti septynių „iPhone“ importą ir pardavimus šalyje. Toks preliminarus sprendimas priimtas teismui sprendžiant San Diego kompanijos skundą dėl neteisėto jos patentų naudojimo „iPhone“. „Qualcomm“ kaltina „Apple“ pažeidus jos intelektualią nuosavybę ir pelnantis iš patentų, kuriuose aprašomi būdai ir metodai redaguoti nuotraukas ir valdyti mobilias aplikacijas. Po šios naujienos ir taip jau dugną daužančios „Apple“ akcijos smuktelėjo dar labiau žemyn.
  • „Reuters“ rašo, kad „Apple“ planuoja sekančią savaitę išleisti specialiai Kinijos rinkai skirtą „iOS“ atnaujinimą, kuris turėtų panaikinti patentų ginče eskaluojamas priežastis. Žinoma, prieš tai Kinijos teismas turėtų patvirtinti, kad toks atnaujinimas leistų išvengti „iPhone“ importo ir pardavimų draudimo Kinijoje.
  • „Apple“ išplatino programuotojams skirtų: „tvOS 12.1.2“ (16K5524a), „watchOS 5.1.3“ (16S5523a), „macOS Mojave 10.14.3“ (18D21c) ir „iOS 12.1.2“ (16D5024a) pirmąsias beta versijas. Kompanija taip pat išleido ir viešą „iOS 12.1.2“ beta versiją.
  • Kinijos kompanija „Menpad“ tiekianti LCD ekranus „Huawei“ nutarė savaip atkeršyti amerikiečiams už Kinijos teisių pažeidimus ir paskelbė bausianti piniginėmis baudomis visus darbuotojus, kurie įsigis „iPhone“. Baudos dydis bus lygus įsigyto „iPhone“ rinkos vertei. papildomai, skatindama pirkti kinų gamybos mobiliuosius telefonus, kompanija pažadėjo sumokėti 15 proc. įsigyjamo bet kokio naujo „Huawei“ arba ZTE gamybos telefono. Nežiūrint kompanijos griežiamo danties ant amerikiečių, „Menpad“ paskelbė mokėsianti didesnius nei įprasta komisinius už gautus užsakymus iš JAV. Tokios taisyklės galios iki 2021 metų gruodžio 7 dienos. Kas gi per amerikiečių nemeilė Kinijai? JAV vyriausybė tvirtina, kad kinų IT kompanijos, pavyzdžiui „Huawei“ ir ZTE kelia pavojų nacionaliniam saugumui, nes Kinijos vyriausybė per tokias IT ir telekomunikacijų kompanijas šnipinėja kitas šalis. Pradžioje tai buvo tik amerikiečių „nemeilė“ Kinijai, pasireiškusi amerikiečių agitavimu nepirkti telekomunikacinės įrangos pagamintos tokių kompanijų kaip „Huawei“, tačiau vėliau prie šios nemeilės, suagituoti amerikiečių, prie tokių rekomendacijų savo šalių piliečiams prisijungė ir kitos šalys, tokios kaip Vokietija, Italija ir Japonija, rašo „The Wall Street Journal“ jos mokantiems prenumeratoriams prieinamame straipsnyje.
  • Valstybės vyrai gal ir išmano apie šalies valdymą (aš ne apie Lietuvos valdžią), tačiau panašu jie blogai susigaudo kompanijose ir tai ką kuria net ir labai didelės kompanijos. Neretai JAV kongreso įstatymų kūrėjai naudoja Silicio Slėnių gigančių vadovus kaip asmeninius jų technikos reikalų konsultantus. „Google“ CEO Sundar Pichai pateko į keistą situaciją kai teismų priežiūros komiteto palatos posėdžio metu Steve King (JAV politikas kongrese atstovaujantis Iowa’os valstiją) jo paprašė pa(si)aiškinti: „kodėl jo (Steve King) anūkės iPhone elgiasi keistai?“ „Google“ vadovui nieko kito neliko tik kongresmenui „priminti“, kad „iPhone“ gamina visiškai kita kompanija ir pažadėti šią problemą pasiaiškinti. To pačio posėdžio metu buvo įdomu paklausyti ir paties „Google“ CEO kalbos iš kurios susidaro įspūdis, kad jo vadovaujama kompanija, greičiausiai, niekada nebus tokia skaidri kaip mes norėtumėme.
  • „Bloomberg“ rašo, kad jau šį pavasarį gali startuoti naujas naujienų ir žurnalų prenumeratos paslauga „Apple News“ aplikacijoje. Ši aplikacija Lietuvos, kaip ir didesnės pasaulio dalies naudotojams kol kas nėra prieinama.
  • Nemažai „iPhone XS“ ir „iPhone XS Max“ naudotojų skundžiasi prisijungimo prie tinklų problemomis. Tiesą sakant „iPhone X“, panašu, ši problema taip pat egzistuoja, nes kai kurios aplikacijos retkarčiais negali prisijungti prie interneto.
  • 43-ų metų senumo britų vokalinio instrumentinio ansamblio „Queen“ kūrinys „Bohemina Rhapsody“ pripažintas labiausiai klausomu 20-o amžiaus kūriniu „Apple Music“ ir kitose srautinės muzikos paslaugose. „Queen“ rapsodija iš pirmos vietos išstūmė 1991 metų „Nirvana“ grupės kūrinį „Smells Like Teen Spirit“, kuris dabar užima antrą vietą su 1,5 milijardo perklausų naudojant srautinės muzikos paslaugas.
  • Nežiūrint to, kad „Apple“ akcijų (AAPL) kreivė pastaruoju metu linksta žemyn, nuo 1980 metų gruodžio 12 dienos, kai kompanijos akcijomis buvo pradėta viešai prekiauti biržoje (tada jų kaina buvo 22 JAV dol. už akciją), po kelių AAPL perkainavimų ir daugiau nei milijardo „iPhone“ pardavimų, kompanijos akcijų vertė nuo to laiko išaugo 43371 proc.
  • „The Information“ rašo, kad „Apple“ savo jėgomis planuoja sukurti kone patį sudėtingiausią „iPhone“ elementą — mobilaus ryšio modemą. Leidinys remiasi kelių neįvardinamų šaltinių kompanijos viduje duomenimis. Kad ši naujiena nėra laužta iš piršto patvirtina ir praėjusią savaitę paskelbta korinio ryšio modemų architekto vakansija kompanijos ofise San Diego. Šiuo metu „Apple“ naudoja „Intel“ sukurtus modemus.
  • „ETNews“ rašo, kad 2019 metų „iPhone“ gali būti dar plonesni ir lengvesni. Tokius „iPhone“ kompanijai leis sukurti nauji OLED ekranai, kuriuose lietimui jautrus sluoksnis bus integruotas į patį ekraną, o nebus vienu iš jo papildomų sluoksnių.
  • Estijos „Telia“ jau minima „Apple“ tarp kitų kompanijų, kurios oficialiai palaiko eSIM.
  • „Apple“ daug dėmesio skiria sveikatos apsaugai. Kalbama, kad iš 130 000 kompanijos darbuotojų visame pasaulyje, kompanijoje gali dirbti apie 50 gydytojų.
  • „Apple“ paskelbė, kad planuoja naujo savo biuro-miestelio statybą Šiaurės Austin’e (Teksasas). Šios statybos kompanijai kainuos 1 mlrd. JAV dol. Kompanija taip pat paskelbė ir apie naujų biurų statybą Seattle ir Šiaurės Kalifronijoje. Pranešime spaudai „Apple“ mini kokį teigiamą poveikį šie biurai darys šaliai.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis. Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų