Kaip apriboti OS X Dock modifikavimo galimybes

Vieni OS X vartotojai patenkinti OS X Dock juostos modifikavimo galimybėmis, kiti skundžiasi, kad jų per mažai, o treti nori jas apriboti.

Apple, OS X yra numačiusi Dock juostos pozicijos, dydžio modifikavimo galimybes, kurių nustatymus galima pakeisti per OS X System Preferences aplikaciją. Daugeliui Mac vartotojų tų galimybių pakanka, kiti rauko nepasitenkinę nosį kad jau keliose OS X versijose nebėra galimybės Dock juostos apačioje paslinkti į ekrano karę ar dešinę. Yra ir trečia vartotojų grupė - jie norėtų apriboti Dock juostos modifikavimo galimybes, tačiau šios funkcijos Apple nėra numačiusi System Preferences aplikacijoje, bet vargu ar nustebsite sužinoję jog tokia galimybė yra pasitelkus Terminal aplikaciją.

OS X System Preferences > Dock nustatymai

Priežasčių apriboti Dock juostos modifikavimo galimybes gali būti keletas: jei kompiuteriu dalinamasi su vaikais, svečiais ar tai yra bendro naudojimo kompiuteris. Dock juostos pozicijos ar joje patalpinamų aplikacijų modifikavimo galimybes neretai nori apriboti ir IT administratoriai, kuriems pabosta vartotojų kvietimai dėl aplikacijų, kurių pastarieji neranda, nes eilinį kartą jas „išmetė“ iš Dock’o.

Dock juostos pozicijos užrakinimas

Prieš atlikdami žemiau pateiktą komandą, kuri panaikins galimybę keisti Dock juostos poziciją įsitikinkite jog nustatymuose Dock’as yra ten kur norėtumėte, kad jis būtų.

Atidarykite Terminal aplikaciją ir joje įveskite komandą:

defaults write com.apple.Dock position-immutable -bool yes; killall Dock
įvedę komandą spauskite Enter ↲ ir po akimirkos, persikrovus Dock juostai - jos pozicija bus užrakinta, o atidarius System Preferences aplikacijos Dock skyrių pamatysite, kad „Position on screen“ skiltis yra pilka ir jos nustatymų modifikavimas yra negalimas.

OS X System Preferences > Dock nustatymai - Dock pozicijos keitimas užrakintas

Dock juostos dydžio užrakinimas

Žemiau pateikta komanda atjungs Dock juostos dydžio keitimo galimybę, todėl prieš ją atlikdami įsitikinkite jog nustatytas Dock juostos dydis jus tenkina.

Atidarykite Terminal aplikaciją ir joje įveskite komandą:

defaults write com.apple.Dock size-immutable -bool yes; killall Dock
įvedę komandą spauskite Enter ↲ ir po akimirkos, persikrovus Dock juostai - jos dydis bus užrakintas, o atidarius System Preferences aplikacijos Dock skyrių pamatysite, kad „Size“ skiltis yra pilka ir jos nustatymų modifikavimas yra negalimas.

Dock juostoje esančio turinio užrakinimas

Jei norite, kad vartotojas negalėtų keisti Dock juostoje esančių aplikacijų ir aplankų - jų ištrinti, papildyti ir keisti pozicijos Dock juostoje:

Įsitikinkite, kad Dock juostoje patalpintų aplikacijų ir aplankų sąrašas yra tas, kurį ten norite matyti bei jų išdėstymo tvarka jus tenkina, tada Terminal aplikacijoje įveskite komandą:

defaults write com.apple.Dock contents-immutable -bool yes; killall Dock
ir paspauskite Enter ↲

Atminkite, kad šis veiksmas nekliudys vartotojui atidaryti kitų aplikacijų, kurių piktogramos nėra patalpintos Dock juostoje.

Visų Dock juostos modifikavimo apribojimų panaikinimas

Jei nutarėte, kad nebenorite riboti vartotojo galimybių modifikuoti Dock juostos galimybių - apribojimus panaikinti galite Terminal aplikacijoje įvedę komandą: defaults write com.apple.Dock size-immutable -bool no; killall Dock ir paspaudę Enter ↲

Atminkite, kad šie apribojimai yra vartotojo lygmens ir bet kuris jais nepatenkintas sumanesnis vartotojas gali rasti šį straipsnį ir palengvinti savo gyvenimą Terminal aplikacijos pagalba apribojimus atjungdamas. Kaip padaryti kad taip neįvyktų IT administratoriai žino, o paprastiems vartotojams nemanau, kad yra tikslinga taip „giliai kasti“ ir atjunginėti grįžimo į įprastą Dock būseną galimybės.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų