Savaitės naujienų apžvalga: 22-a 2015 metų savaitė

Tema: Naujienos

22-tos 2015 metų savaitės naujienos ir gandai, kuriems nebuvo dedikuoti atskiri straipsniai Mac Arena svetainėje bei naujos, laikinai nemokamai ar pigiau platinamos iOS ir OS X aplikacijos.

  • Populiaria pokalbių aplikacija WhatsApp galėjo naudotis iPhone, Android, Blackberry ir Windows phone vartotojai, tačiau kompiuterinės aplikacijos versijos ilgai nebuvo… iki šiol. Dabar atsisiųsti, įsidiegti ir taukšti WhatsApp aplikacijos WhatsMac pagalba gali ir Mac vartotojai.
  • Rusijos komunikacijos ministras Nikolajus Nikiforovas paskelbė apie šalies planus išleisti savo, Rusijoje sukurtą, mobiliems įrenginiams skirtą operacinę sistemą. Tiesa, to originalaus rusiškimo toje OS nebus itin daug, nes kaip rodo gyvenimas - rusai geriausia moka griauti ir vogti, o kūryba pas juos jau senokai nėra tai kuo jie garsėja.
  • Internete pasirodė informacija, kad sekantis iPhone 6s modelis turės 12MP Sony kamerą su RGBW subpikseliais.
  • Iki šiol Apple dizaino genijaus Jony Ive pareigos buvo „Senior Vice President of Design“, tačiau neseniai jis buvo paaukštintas ir tapo „Chief Design Officer“.
  • Antradienį Microsoft oficialiai patvirtino, kad jos Cortana įžengs į iOS ir Android
  • Antradienį, apie apie 21:30 Lietuvos laiku (11:30 vietos laiku) užsiliepsnojo Apple pastatas Mesa mieste (Arizonos valstija). Panašu, kad užsidegė saulės energiją renkantys elementai esantys ant pastato stogo. Pranešama, kad ugnis į pastato vidų nepateko. Apie 50 pastate dirbusių darbuotojų evakuoti, apie sužeidimus nepranešama. Gaisrą pavyko užgesinti per 35 minutes. Šį pastatą Apple planuoja naudoti kaip duomenų centrą. Apple paslaugoms šis gaisras įtakos neturėjo.
  • Internete pasirodo vis daugiau gandų apie tai, kad Apple planuoja naujame iPhone 6 telefone įdiegti „Force Touch“ technologiją, kuri leis patogiau naudotis eile iPhone esančių paslaugų - nuo muzikos pirmyn/atgal prasukimo ar kalendoriaus įrašų sukūrimo iki žymų žemėlapiuose darymo ir daugiakadrio fotografavimo. Taip pat jau kuris laikas sklando gandai, kad sekančios karos iPhone Apple pagaliau patobulins kamerą ir padidins pikselių skaičių iki 12MP.
    Įdomu tai jog šnekama, kad Force touch galimybių sekančios kartos iPhone Apple savo WWDC nepristatys. WWDC metu ji daugiau dėmesio skirs iOS 9, o iPhone reikalus paliks specialiam iPhone renginiui.
  • Kalbama, kad iOS 9 viena iš naujovių bus iMessage aplikacijoje galimybė vartotojams pasirinkti, kuriems kontaktams rodyti perskaitytos žinutės pranešimą, o kuriems - ne. Nors kalbama, kad pagrindinį dėmesį iOS 9 Apple skirs esančios sistemos optimizavimui, panašu, kad iOS 9 atnaujinimas bus įdomus.
  • Artėjant iOS 8 finišo tiesiajai jau 82% iOS įrenginių naudoja šią, Apple mobiliems įrenginiams skirtos, OS versiją.
    Grafikas: prancūzų iGen
  • Remiantis Millward Brown metine, šiemet jubiliejine - dešimta „Brandz Top 100“ ataskaita, Apple aplenkė Google ir vėl tapo vertingiausiu vardu pasaulyje.
    Grafikas: Statista
  • Nežiūrint vis stiprėjančios konkurencijos tarp Apple ir Google - iOS išlieka nepaprastai svarbi reklamos platforma Google. Anot Goldman Sachs analitikų iš 11,8 mlrd. USD pajamų Google uždirbtų iš paieškų mobiliuose įrenginiuose net 75% - beveik 9 mlrd. USD uždirbta iOS įrenginiuose.
  • Kiek anksčiau, šį mėnesį „Reserve Strap“ komanda teigė, kad Apple Watch galima įkrauti panaudojant 6-ų kontaktų diagnostikos jungtį, o dabar jie tą savo teiginį ir įrodė. Pasirodo, kad per laidą, nors ir nedaug, laikrodis įkraunamas greičiau, nei Apple numatytu indukciniu būdu.
  • Yra pastabių Mac Arena skaitytojų, kurie pastebėjo, kad jau apie savaitę svetainės teksto dalis yra rodoma „San Francisco“ šriftu, kurį Apple planuoja naudoti kaip savo operacinių sistemų pagrindinį šriftą - pratinkitės :)
  • Apple šią savaitę išsiuntinėjo pakvietimus į savo, birželio 8–12 dienomis, San Franciske vyksiančią WWDC konferenciją, kurios metu vyks daugiau nei 100 techninių sesijų, kuriose daugiau nei 1000 Apple inžinierių programuotojus supažindins su naujovėmis bei atsakys į jų klausymus ir juos mokys. Kaip įprasta WWDC metu bus dizaino apdovanojimai. Šios WWDC metu Apple pristatys sekančias iOS ir OS X versijas bei savo naujas paslaugas. Tikimasi ir siurprizų (tikėkimės malonių), nes šios WWDC „sloganas“ - „The epicenter of change“ - pokyčių epicentras gali kai kam atnešti ir nemalonių žinių. Įdomiausia į konferenciją nevykstantiems dalis, bus Apple keynote prasidėsianti birželio 8 dieną 20:00 Lietuvos laiku ir truksianti 2 valandas.
  • Google savo paieškų paslaugą papildė giluminėmis nuorodomis leidžiančiomis atidaryti ne tik svetainės turinį, bet jį atidaryti tam tikroje aplikacijoje. Pavyzdžiui paspaudus ant nuorodos goo.gl/maps/xlWFj kompiuteryje - bus atidaryta Google žemėlapių svetainė, o mobiliame įrenginyje Google Maps aplikacija. Tokios nuorodos jau veikia ir Chrome naršyklėje skirtoje iOS įrenginiams. Žodžiu, nesugebėjusi įeiti per paradines, Google į iOS veržiasi per galines duris :)
  • Pixelmator išleido savo vaizdų redagavimo aplikaciją, kuri dabar veikia ir iPhone. Tai galingas redagavimo įrankis, kuris pagal savo galimybes panašus į tuos, kurie skirti galingiems kompiuteriams. Tie, kas jau naudoja Pixelmator skirtą iPad - naują aplikacijos versiją gali atsisiųsti nemokamai.
  • Readdle - kompanija sukūrusi Scanner Pro ir Documents 5 aplikacijas ruošiasi išleisti ir savo elektroninio pašto aplikaciją, kuri jau netrukus turi pasirodyti App Store lentynose. Jei netenkina Apple Mail aplikacija iOS įrenginiuose ar mėgstate labiau kompleksines aplikacijas, pvz el. pašto aplikaciją su integruotu kalendoriumi - nepraleiskite progos išbandyti Spark - aplikaciją leidžiančią patogiau prisegti failus prie laiško bei pasirinkti elektroninio laiško parašus. Aplikacijos kūrėjai sako jog aplikaciją atsisiųsti bus galima nemokamai. Beje, aplikacija palaiko ir Apple Watch.
  • Nesename interviu, kurį „Žvaigždžių karų“ filmo septinto epizodo dailininkas Michael Kaplan davė žurnalui „VanityFair“, jis pasakoja, kad kuriant garsiuosius tarpgalaktinės kariuomenės „baltusius“ karius, įkvėpimą jam suteikė Apple technika.
  • Apple įsigijo Metaio - 2003 metais įkurtą virtualios realybės srityje dirbusią kompaniją. Dabar kompanijos svetainėje rašoma, kad ji naujų klientų nebepriima, o jos dokumentuose teigiama, kad ją įsigijo Apple.
  • Ketvirtadienį, Google, savo Google I/O konferencijos metu vykstančios San Franciske paskelbė apie savo Photos aplikaciją skirtą iOS, Android bei internetinę jos versiją, kurios automatiškai persiųs į Google serverius neribotą kiekį vartotojo foto ir video medžiagos ir ją ten saugos. Google pabrėžė, kad saugomi aukštos skiriamosios gebos nuotraukos ir video saugomi. Nors demonstracijos metu dešimtys nuotraukų atrodė kraunasi greitai, nereikėtų per daug džiūgauti ir derėtų atsiminti, kad jos saugomis Google serveriuose ir jų išsiuntimo ar peržiūros greitis priklauso ir nuo prisijungimo greičio. Kaip ten bebūtų, tai atrodo kaip neblogas būdas atlaisvinti vietą savo iOS įrenginiuose, ypač tiems kas daug fotografuoja ir/ar filmuoja ar nusipirko mažiausiai vietos turinčias iPhone ar iPad versijas. Nuorodą į aplikaciją rasite tarp naujų iOS aplikacijų straipsnio pabaigoje.
  • Nuo Gmail priklausomybės kenčiantys ir tik šią el. pašto paslaugą naudojantys iOS vartotojai gali džiūgauti - Google leido be pakvietimų naudotis jos Inbox aplikacija visiems norintiems iOS vartotojams.
  • JAV vertybinių popierių komisijos penktadienį paviešintais duomenimis, Apple CEO Tim Cook, labdarai (nenurodomai organizacijai) paaukojo 50 000 asmeniškai turimų Apple akcijų, kurių bendra vertė 6,56 mln USD.

iOS aplikacijos

  • ProCam 2: daug naudingų, patogių bei per standartinę Camera aplikaciją iOS neprieinamų funkcijų turinti aplikacija: 2,99 € → 0,00 €
  • InstantSave: tai ko gero vienintelė aplikacija leidžianti ne tik žiūrėti nuotraukas Instagram ir Vine tinkluose iš mobilių įrenginių, bet ir tas nuotraukas išsaugoti savo iPhone ar iPad: 2,99 € → 0,00 €
  • Simpler Contacts Pro: jei netenkina Apple iOS Contacts aplikacija - pabandykite šią, kurią jau pamėgo daugiau nei 1,5 mln. vartotojų: 2,99 € → 0,00 €
  • Pasteasy: aplikacija leidžianti greitai ir patogiai dalintis nuotraukomis tarp jūsų telefono ir jūsų kompiuterio: 1,99 € → 0,00 €
  • Fleksy Keyboard: oficialiai greičiausiai klaviatūra pasaulyje. tarp daugiau nei 40 palaikomų kalbų, ši klaviatūra palaiko ir lietuvių: 0,99 € → 0,00 €
  • Dark Parables: šiame žaidime būsite garsus detektyvas:
  • Lek: unikalus žaidimas apie vaizduotę ir asmenybę: 1,99 € → 0,00 €
  • GraphMe: Graphing Calculator: aplikacija padėsianti nubrėžti funkcijas, trajektorijas ar vektorių laukus: 0,99 € → 0,00 €

naujos iOS aplikacijos

  • Moleskine Timepage: elegantiška kalendoriaus aplikacija: 4,99 €
  • Lietuviška klaviatūra „Alt+Shift“: Nebeliko priežasčių atsikalbinėti tiems, kas rašo lietuviškai švepluodami. Lietuvaičio, Lino Valiuko sukurta lietuviška ‪‎klaviatūra‬ ‪‎iOS‬ įrenginiams leidžia rašyti lietuviškai greitai ir patogiai. Jei manote, kad parašyti lietuvišką raidę iOS įrenginiuose naudojant standartinę klaviatūrą nepatogu, nes reikia nuspaudus palaukti kol pasirodys papildomų raidžių parinktys - „Alt+Shift“ klaviatūroje lietuviškoms raidėms skirta atskira klavišų eilė, todėl norint rašyti lietuviškai nereikės nieko laukti. Išleidimo proga aplikaciją galima įsigyti su 50% nuolaida: 1,99  €
  • Google Photos: aplikacija, kuri iOS įrenginyje padės naudotis Google paslauga neribojančia vietos Google serveriuose nuotraukų ir video talpinimui. Google teigia, kad nuotraukos ir video failai išsaugomi aukštoje skiriamojoje geboje, tačiau, panašu, kad failų suspaudimas vis tik vykdomas: 0,00 €

OS X aplikacijos

  • mp3TrueEdit: greitas ir patogus būdas redaguoti mp3 ir AAC audio failus: 11,99 € → 5,99 €
  • Magnet: jei dažnai tenka kopijuoti duomenis iš vieno failo į kitą ar rašyti imant informaciją iš kelių aplikacijų langų vienu metu - ši aplikacija padės tuos langus patogiai išdėlioti ekrane: 4,99 € → 1,99 €
  • AppSomnia: aplikacija tiems, kam reikia, kad kompiuteris nemiegotų (kam reikalingas miegantis kompiuteris :) ): 0,99 € → 0,00 €

naujos OS X aplikacijos

  • OptOpt: šios aplikacijos pagalba tarp aplikacijų persijunginėsite ar jas paleisti galėsite greičiau: 0,99 €
  • ColorSnapper 2: aplikacija dizaineriams ir programuotojams leidžianti patogiai surinkti, organizuoti, eksportuoti bet kokioje ekrano vietoje esančio pikselio spalvas. Iki gegužės 31 dienos aplikaciją galima įsigyti su 30% nuolaida - už: 6,99 € 
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų