Savaitės naujienų apžvalga: 21-a 2015 metų savaitė

Tema: Naujienos

21-tos 2015 metų savaitės naujienos ir gandai, kuriems nebuvo dedikuoti atskiri straipsniai Mac Arena svetainėje bei naujos, laikinai nemokamai ar pigiau platinamos iOS ir OS X aplikacijos.

  • Apple CEO, gavęs daktaro laipsnį George Washington universitete, sakydamas kalbą pabrėžė, kad „nepaprastai svarbu išlikti ištikimiems savo vertybėms“. Juokaudamas T. Cook, prieš pradėdamas kalbą pasakė, kad tie kas turi iPhone - turėtų įjungti „silence“ režimą, o tie kas neturi iPhone - gali eiti prie centrinio praėjimo, nes Apple turi puikią „recycling“ programą.
  • Apple įsigijo didelio tikslumo GPS technologijų kompaniją Coherent Navigation. Visi įsigytos kompanijos įkūrėjai Paul Lego, William Bencze ir Brett Ledvina praeitą savaitę prisijungė prie Apple komandos, o dabar Coherent Navigation interneto svetainės adresas jau nukreipia į Apple svetainę.
  • Pasirodė dar vieno filmo apie Apple įkūrėją Steve Jobs anonso video. Šiame Steve vaidina Michael Fassbender, Woz’ą - Seth Rogen, o buvusią marketingo vadovę Joanna Hoffman vaidina Kate Winslet. Šis filmas ekranus išvys spalio 9. Šio filmo pradžia nebuvo lengva, o pagaliau Steve Jobs rolei pasirinktas Michael Fassbender, mano galva, visai nepanašus į Steve.
  • JAV Prezidentas Barack Obama, savo pirmą asmeninę žinutę Twitter @POTUS paskyroje, pirmadienį paskelbė iš iPhone (žinutės metaduomenys rodo, kad ji išsiųsta iš Twitter aplikacijos skirtos iPhone). „Hello, Twitter! It’s Barack. Really! Six years in, they’re finally giving me my own account“ - rašė Obama savo Twitter paskyroje. Anksčiau buvo kalbų, kad Baltieji Rūmai neleidžia naudoti iPhone dėl saugumo sumetimų, tačiau dabar panašu, kad iOS 8 pripažinta pakankamai saugia. Tiesa Baltieji Rūmai sako, kad iPhone iš kurio buvo paskelbta žinutė priklauso ne Obam’ai, o kitam JAV vyriausybės tarnautojui. Keista, kas galėtų siųsti Obamos asmenines žinutes… Ar eidamas Baltųjų Rūmų koridoriumi ir pamatęs „Džoną“ su iPhone Barakas sušuko: „ei duok pabandyti… ir išsiuntė Tweet’ą“…
  • Apeliacinis teismas peržiūrėjęs 2012 metų teismo nuosprendį, kuris įgalioja Samsung už iPhone dizaino kopijavimą sumokėti Apple 930 mln. USD, šią sumą gali suminti 382 mln. USD. Koks bus teismo sprendimas parodys laikas.
  • 68-ame Kanų festivalyje parodytas filmas „Departure“ pilnai nufilmuotas iPhone.
  • Wall Street Journal duomenimis Apple atsisakė minties išleisti 4K televizorių. Tokio kompanijos sprendimo priežastis - ji nesugalvojo kuo toks jos produktas galėtų išsiskirti iš kitų analogiškų jau esančių rinkoje televizorių.
  • Google, kaip ir buvo žadėjusi, pasirašė sutartį su Twitter ir dabar šio soc. tinklo žinutės bus rodomos tarp Google paieškos rezultatų.
  • Internete vis daugiau įtikinamai „linksinčių“, kad Apple vis tik kuria elektromobilį.
  • Kol Nokia toliau tęsia savo paieškas kam parduoti savo HERE žemėlapius, TomTom ir Apple pratęsė bendradarbiavimo sutartį dėl žemėlapių duomenų teikimo Apple Maps.
  • Dar 34 bankai ir kredito unijos prisijungė prie Apple Pay sistemos.
  • Apple pagaliau atnaujino savo oficialų iPhone dock’ą pakeisdama senąją 30-ties kontaktų jungtį Lightning jungtimi. Jo kaina Apple Store - 45 €. Apple iPhone dokas su Lightning jungtimi
  • Švedų teismas anuliavo populiarios torentų svetainės ThePiratebay švedišką .se domeną. Žinoma, piratams dėl to liūdėti neverta, nes ThePirteBay arsenale yra pakankamai kitų domenų, tokių kaip priklausančių Islandijai ar Karibams.
  • Apple pradėjo reklamuoti Apple Watch kaip Apple ekosistemos dalį.
  • Myprint247 paskelbė 25 žinomų verslininkų parašus su jų asmenybių aprašymu paruoštu „būrimo iš rašto“ specialistų.
  • Kalbama, kad Apple sekančiose savo operacinėse sistemose ruošiasi pakeisti dabar iOS ir OS X Yosemite naudojamą šveicarišką „Helvetica Neue“ šriftą savo nuosavu „San Francisco“. Šiuo meti „San Francisco“ yra naudojamas Apple Watch vartotojo sąsajoje. „Helvetica Neue“ Apple pradėjo naudoti iOS 7, o į Mac kompiuterius šis šriftas atkeliavo su OS X Yosemite. Tipografas Stephen Coles 2013 metais sakė, kad „Tekstas parašytas Helvetica šriftu mažuose ekranuose yra skaitomas sunkiai“. „San Francisco“ yra kur kas lengviau skaitomas šriftas ir tarpai tarp raidžių jame yra didesni. „San Francisco“ šriftą Apple taip pat jau naudoja raidžių, simbolių ir skaičių užrašymui naujų 12″ MacBook kompiuterių klaviatūrose.
    Šriftai Helvetica Neue (viršuje) ir San Francisco (apačioje)
    Šriftai „Helvetica Neue“ (viršuje) ir „San Francisco“ (apačioje)
  • Spotify pristatė naują paslaugą - dabar spotify bus galima ne tik klausytis, bet ir žiūrėti. Tiesa, pradžioje šia naujiena galės džiaugtis tik JAV, JK, Vokietijos ir Švedijos vartotojai, bet Spotify žada plėsti paslaugos geografiją.

    Vėliau, šiais metais Spotify taip pat išleis ir bendradarbiavimo su Nike pasekoje atsirasiančią paslaugą „Spotify Running“.
  • Ar Apple per klaidą, savo internetinėje parduotuvėje prie naujo iPhone dock, Apple demonstruoja 2013 metų iPhone 5c primenantį telefoną? Dėmesį patraukia tai, kad iPhone 5c neturi Touch ID, o demonstruojamasis, panašu, kad turi. Gal Apple per klaidą savo svetainėje demonstruoja iPhone 6c?
  • Internete pasirodė informacija, kad Apple šiais metais planuoja ankstesnį nei įprasta naujų iPhone anonsą. KGI Securities analitikas Ming Chi Kuo sako, kad Apple naujuosius 4,7″ iPhone 6s ir 5.5″ iPhone 6s Plus pristatys rugpjūčio mėnesį, o prekyboje jie atsiras rugsėjį.
  • Ketvirtadienio ryte eilė Apple iCloud paslaugų neveikė arba veikė su sutrikimais. Apple pilnai problemą panaikino per 8 valandas. Anot Apple šiuos sutrikimus pajuto apie 40% iCloud vartotojų (apie 200 mln. vartotojų).
  • Mozila aktyviai ieško beta testuotojų savo planuojamai išleisti Firefox naršyklei skirtai iOS įrenginiams.
  • Kalbama, kad iOS 9 Apple į savo Maps aplikaciją planuoja įtraukti ir viešojo transporto maršrutus. Manau, būtų naivu tikėtis ten išvysti Lietuvos viešąjį transportą.
  • Nežiūrint to, kad Apple Watch oficiali prekyba Rusijoje dar neprasidėjo, juodojoje rinkoje, kurios paslaugomis Rusijoje nevengia pasinaudoti ir valdžios atstovai, galima įsigyti visko. Stengdamasis neatsilikti nuo Rusijos ministro pirmininko D. Medvedjevo nešiojančio Apple Watch (42mm Apple Watch Sport), savo riešą Apple laikrodžiu padabino ir Rusijos finansų ministras Siluanovas, tik jis pasirinko brangesnį - plieno korpusą turintį laikrodžio modelį.
  • Panašu, kad iOS 9 Apple pagaliau realizuos „gilių nuorodų“ galimybę, kuria gali džiaugtis Android 4 ir 5 versijų vartotojai. Tokių nuorodų pagalba galima atidaryti specialų aplikacijos turinį, o ne jos pirmąjį - startinį langą.
  • Internete taip pat pasirodė informacija, kad Apple gali iOS 9 iPad įrenginiuose įdiegti ekrano perskyrimo funkciją leidžiančią vienu metu ekrane naudoti porą aplikacijų bei į sistemą įdiegti daugiavartotojišką modulį, leidžiantį kaip ir kompiuteriu - iPad pilnavertiškai naudotis keliems vartotojams.
  • Apple pateikė prašymą patentui pavadintam „Hotspot device“. Patente aprašomas labai nedidelis daiktas, kuris galėtų tapti „nešiojamo elektroninio įrenginio prisijungimo prie interneto ar kito tinklo įrenginiu“. Teoriškai turint tokį įrenginį ir Apple Watch - neturint iPhone šalia - laikrodis galėtų atlikti elementarias funkcijas, kurioms nereikia iPhone.
  • HBO niekaip nesiseka suvaldyti jos populiaraus serialo „Game of Thrones“ piratavimo mastų. Naujausias šios savaitės epizodas per parą buvo atsisiųstas 3,5 mln. kartų. Nežiūrint to, kad HBO gana neblogai sekasi su jos prenumeratos modeliu (iOS aplikacija užima 8-tą vietą tarp sparčiai populiarėjančių), „Game of Thrones“ serialas toks įdomus ir įtraukiantis, kad ko gero sustabdyti šios istorijos piratavimo pilnai ir nepavyks.
  • Google ir Samsung pabruko uodegas paprašyti pakomentuoti internete pasirodžiusią informaciją, kurios šaltinis, žinoma, Edward Snowden apie tai, kaip NSA ar kitos žvalgybos organizacijos ruošėsi MIM (man-in-the-middle) atakų pagalba, pasitelkę žvalgymo internete sistemą XKEYSCORE užkrėsti Android vartotojų įrenginius. Daugiau informacijos apie IRRITANT HORN projektą rasite The Intercept svetainėje.
  • Analitikai sako, kad Apple per pirmus 12 mėnesių parduos 36 mln. vienetų Apple Watch.
  • Britų policija praneša, kad iPhone 5c vienam 25-mečiui Jungtinės Karalystės gyventojui išgelbėjo gyvybę. Dėl šio nusikaltimo apkaltinas 19-metis Ryan Duggan, kuris oriniu šautuvu iš nedidelio atstumo šaudė į nukentėjusį. „Jam nepaprastai pasisekė, kad iPhone buvo kišenėje“, - sakė inspektorius Gary McIntyre. „Jei ne telefonas, užpiltasis būtų žuvęs“.

iOS aplikacijos

  • Cheapshot: gana neįprastas RPG žanro žaidimas, kurio veiksmas vyksta realiame laike: 0,99 € → 0,00 €
  • Caylus: pagyrimo verta, to paties pavadinimo stalo žaidimo adaptacija iOS įrenginiams: 4,99 € → 2,99 €
  • Neuroshima Hex Puzzle: tai dėmesio vertas papildymas vienam įdomesnių galvosūkių: 2,99 € → 0,99 €
  • Colors: aplikacija turinti 1000 filtrų ir siūlantį naujovišką fotografijų redagavimo būdą: 0,99 € → 0,00 €
  • Louvre HD: aplikacija suteikianti galimybę susipažinti su garsiausių menininkų darbais eksponuojamais Luvre, tiesiog atidarius aplikaciją iPhone ar iPad įrenginyje: 1,99 € → 0,00 €
  • HC Unit Convert: įdomus matų konverteris, kurio galimų konversijų variantų skaičius, anot aplikacijos kūrėjų, viršija 1500: 0,99 € → 0,00 €
  • Textkraft Pocket: tai profesionali dokumentų rašymo ir skaitymo aplikacija: 3,99 € → 0,00 €
  • Eureka: paprasta aplikacija, kuri jūsų užsirašytas mintis ir idėjas parodys Notification ekrane ir taip leis jas pasiekti greitai ir patogiai: 0,99 € → 0,00 €
  • Essential Anatomy 5: puiki žmogus anatomijos aplikacija su daugiau nei 8200 struktūrų: 24,99 € → 0,99 €
  • Muscle System Pro III 3.8: tai su Stanfordo medicinos mokyklos pagalba sukurta iPad aplikacija apie žmogaus raumenis skirta tiek besidomintiems žmogaus anatomija, tiek ir medicinos studentams ir profesionalams: 9,99 € → 0,99 €

OS X aplikacijos

  • 1Password: populiari aplikacija tiems, kas naudoja daug skirtingų slaptažodžių, tačiau nesugeba visų jų atsiminti: 49,99 € → 34,99 €
  • Hearts of Iron III Collection: Antrojo Pasaulinio karo metu, vienas stipriausių ginklų buvo teisingi taktiniai, vadų priimti sprendimai. Šiame žaidime reikės įvykdyti savo žemių nuo priešo išvalymo operaciją: 19,99 € → 9,99 €
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų