Gandai: Apple gali atsisakyti Intel ir naujuose Mac kompiuteriuose pradėti naudoti savo A-series procesorius

Jau 2016 metais Mac kompiuterių pirkėjai gali turėti galimybę rinktis Apple kompiuterius su Apple A-series procesoriais, kurie dabar naudojamo iPhone ir iPad, o Intel procesorių atsisakyti jau 2017.

Naujame, trečiadienį paskelbtame KGI Securities pranešime, gerą Apple informacijos reputaciją turintis analitikas Ming-Chi Kuo rašo, kad Apple kūrybos procesoriai per 1–2 metus pasieks našumo lygį, kuris įsiterps tarp Intel Atom ir Core i3 procesorių. Tai leis Apple atsisakyti Intel procesorių naudojimo Mac kompiuteriuose ir tokiu būdu turėti geresnę naujų Mac pasirodymo grafiko kontrolę.

Kuo taip pat pastebi, kad Apple matyt pradėjo savo procesorių naudojamų iPhone ir iPad (A-series) ir Apple Watch (S-series) diversifikaciją.

Tikimasi, kad sekančios kartos Apple A9 procesorių gamybą Samsung teks dalintis su Global Foundries, o TSMC sekančiais metais gamins A10 procesorius. Kuo teigia, kad Apple A9X procesoriai, kurie bus naudojami tiek iPad, tiek ir žemesnio lygio Mac kompiuteriuose bus gaminami TSMC 16nm, o A10X perkelta į Samsung 10nm procesorių gamybos linijas. Taip pat tikimasi, kad S-series procesorius plaksiančius Apple Watch, prasidėjus S2 gamybai AppleSamsung perkels į TSMC.

Didžiausias Apple procesorių pasiekimas buvo 2012 metais, kai Apple paskelbė apie savo A7 procesorius - pirmus kada nors masinėje produkcijoje buvusius 64-bit procesorius skirtus mobiliems įrenginiams. Iš šių procesorių šaipėsi Android įrenginių gamintojai, tačiau jų pasišaipymai greitai išblėso ir savo įrenginiuose jie taip pat pradėjo diegti 64-bit procesorius. Testai parodė, kad Apple A7 procesorius yra kompiuterių klasės procesorius gerokai lenkiantis tuos, kurie tradiciškai buvo naudojami mobiliuose įrenginiuose.

Gandai, kad Apple pradės Mac kompiuteriuose naudoti modifikuotus ARM procesorius sklando jau ne vienerius metus, dar gerokai iki to kai A-series procesoriai išsivystė iki lygio tinkamo juos naudoti kompiuteriuose, tačiau Intel gerokai pasistūmėjo savo procesorių energijos taupumo srityje ir taupūs naujieji Intel procesoriai MacBook modeliuose leidžia šiems be rozetės išgyventi daugiau nei 15 valandų - gerokai daugiau nei vartotojui vidutiniškai reikia per darbo dieną.

Tačiau, nors Intel procesoriai ir patobulėjo ir plakdami MacBook kūneliuose leidžia jiems būti mažiau priklausomiems nuo išorinių elektros energijos šaltinių, Apple norėdama išleisti naujus Mac modelius yra priklausoma nuo Intel ir kaip to įrodymas - 2013 metai, kai Intel vėlavo su sekančios kartos Broadwell procesorių išleidimu ir todėl Apple nepadarė jokio žymesnio savo Mac kompiuterių patobulinimo.

Perėjimas nuo Intel prie ARM procesorių būtų milžiniškas pasikeitimas Apple, ir ne tik „geležinėje“ bet ir programinėje (OS X) dalyje. Anksčiau buvo pasirodęs gandas, kad Apple yra sukūrusi visiškai tokią pačią OS X pritaikytą ARM procesoriams ir jos biure yra net keli veikiantys Mac prototipai. Jei konkrečiai, tai tame gande buvo kalbama apie iMac ir Mac mini su 4 ar 8-ais 64-bit quad-core procesoriais. Papildomai buvo „šnabždamasi“ apie tai, kad Apple kuria 13 colių MacBook palaikantį iki aštuonių 64-bit quad-core ARM procesorių.

Apple jau vieną kartą darė tokį pakeitimą, kai atsisakė IBM PowerPC procesorių ir pradėjo Mac kompiuteriuose naudoti Intel’inius. Šio pakeitimo pasekoje Mac kompiuteriuose tapo įmanoma įdiegti Windows operacinę sistemą, pasiekti didesnių greičių ir Mac iškilo į naujas aukštumas. Tačiau, senesni Mac vartotojai prisimena, kad dėl šio pasikeitimo buvo momentas, kada norintiems pradėti naudoti naujas OS X ir aplikacijų versijas reiškė naujo Mac įsigijimą.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 4 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Na, jeigu Apple atsisakys Intel procesorių, apple kompiuterių populiarumas nukris, jei neklystu, kai Apple atsisakė Motorolos procesorių, perėjo prie Intel, Jų populiarumas labai padidėjo.
    Visų pirmą dėl Intel procesorių - obuolys tapo labai lankstus, visomis prasmėmis.
    Galima naudoti Windows, Linux. Pažystu žmonių, kurie pirko Mac'ą, tik dėl dizaino, o į juos įsirašė Windows. Čia viena iš priežąsčių.

  2. Nu cia tas pats kas pirkti BMW ir is jo viska issimti, palikti kebula su langais.

    • Nebūtinai. Aš, jei vesti paraleles su automobiliais, tai sakyčiau čia būtų panašu į tai: jei dabar automobilis gali važiuoti „maitinamas“ ir benzinu, ir dujomis, tai A-series procesorių naudojimas Mac kompiuteriuose galėtų būti panašus į dujinės įrangos išmontavimą ir paliktą galimybę automobiliui būti varomam tik benzinu, ką ir taip daro didesnė Mac vartotojų dalis.

      Jei kam reikia Windows Mac kompiuteryje, manau, tuo suinteresuota Microsoft gali per savo Azure padaryti prieigą vartotojams prie Cloud pagrindu veikiančios Windows sistemos. Jiems tai padėtų kovoti ir su šios operacinės sistemos piratavimu. Alternatyviai, vartotojai gali ir dabar jau naudoti tokias paslaugas kaip OnLive Desktop ar panašias.

      Kita vertus pačios Microsoft Surface 2 ir Surface RT varomi ARM procesorių ir juose veikia Windows RT.

      Čia jei problema galimybėje naudoti langines Mac kompiuteriuose.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų