Vienas iš internetinės paieškos varikliukų, konkuruojančių su Google, išaugo trigubai

Viena iš kompanijų konkuruojanti su Google interneto paieškos industrijoje yra DuckDuckGo, kuri stengiasi išgyventi nesekdama vartotojų.

DuckDuckGo paieškos varikliukas neperduoda kitoms svetainėms savo vartotojų paieškų užklausų, nesaugo jų paieškos istorijos ar kompiuterių iš kurių vykdoma paieška hgeolokacinių duomenų - to, ką daro kiti paieškos varikliukai stengdamiesi padidinti pajamas gaunamas iš reklamų internete.

Nors lyginant su Google, DuckDuckGo yra tik smiltelės dydžio, ji jau antri metai iš eilės stebėtinai stipriai auga (vienas iš kompanijos atvirumo rodiklių yra skelbiama bendra dienos vartotojų statistika).

2014 metų pabaigoje, DucDuckGo aptarnavo apie 7 mln. tiesioginių kreipinių per dieną - beveik dvigubai daugiau nei prieš metus ir beveik trigubai daugiau nei prieš du metus.

Kodėl toks didelis šio paieškos internete varikliuko populiarumo augimas?

2014 metų rugsėjo mėnesį Apple įtraukė DuckDuckGo į galimų pasirinkti paieškos tarnybų sąrašą Safari naršyklėje skirtoje iOS ir OS X (Google vis dar numatytas paieškos varikliukas), tada lapkričio mėnesį Mozilla pasielgė taip pat kaip Apple ir įtraukė DuckDuckGo į paieškos tarnybų parinktis Firefox naršyklėje.

„DuckDuckGo paslaugos įdiegimas Safari ir Firefox naršyklėse ženkliai padidino jos vartotojų skaičių, tačiau mes neturime tikslių duomenų, nes nerenkame informacijos apie savo vartotojus“, - sako DuckDuckGo 2008 metais įkūręs ir dabar jai vadovaujantis Gabriel Weinberg.

Nežiūrint to, kad galimybė rinktis DuckDuckGo kaip pagrindinę paieškos internete paslaugą Safari ir Firefox naršyklėse ženkliai padidino jos vartotojų skaičių, didžiausias augimas buvo 2013 metais, kai paaiškėjo, kad vyriausybės seka interneto vartotojus. Populiariausioje GoogleChrome naršyklėje, galimybės rinktis DuckDuckGo paieškos vis dar nėra.

DuckDuckGo paieškos populiarumo augimas ir veiksniai darę įtaką šiam augimui. Duomenys: DuckDuckGo
Grafikas: DuckDuckGo/Mac Arena

Ar naudojatės DuckDuckGo paieška savo naršyklėse?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 12 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Ne, nenaudoju. Neturiu jokio poreikio.

  2. Tokio varikliuko nei nežinojau, smagu, kad žmonės kažką kuria ir nesėti nuleidę nosis, dominuojant Google.
    Gali ir nustebinti tokios alternatyvos.

  3. Google pastaruoju metu uzsiemusi automobiliais bei pasaulio zemelapiu. O vartotojams zodis google jau isgraviruotas smegenyse.

  4. Bet kuom tas duomenu rinkimas toks blogas? Jus kokie kriminaliniai ar kas, kad bijot jog susodins? Jei nieko blogo nedarau lai renka tuos mano duomenis :) Korteles duomenu jei gi nenusiurbineja...

    • Nebūtina būti kokiu nors „kriminaliniu“ kad nenorėti, jog kompanija žinotų apie tave viską. Pvz. vienas iš scenarijų: Google turėdama priėjimą prie įvairių tavo asmeninės informacijos šaltinių gali turėti duomenis ką tu turi, kur gyveno, dirbi, būni ir su kuo kiek kada būni. Kibernetinė erdvė tobulėja tiek iš ją saugančių, tiek ir iš ją laužančių pusės. Kokie nors „kriminaliniai“ kaip pats sakai gavę prieigą prie tokių tavo duomenų gali žinoti verta ar ne tavo namus apšvarinti ir jei taip, tai kada tai padaryti (kada tavęs ar kartu būnančių žmonių namie nėra) arba gal net padaryti taip, kad pats jiems atneši kokių nors materialinių vertybių, nes jie turi tai, ko tu nenori, kad kiti sužinotų/pamatytų.
      Čia tik maža dalelė to, ką su tais duomenimis galima daryti be to, kad galima net tavęs nemačius akyse susikurti gana išsamų tavo paveikslą (įpročiai, grafikai, pomėgiai ir silpnos vietos). Kita vertus kortelių informacija taip nėra sunkai prieinama.

    • Yra zmoniu kurie serga paranija arba galvoja kad jie pasaulio bamba ir tik apie juos sukasi pasaulis. Tokie ir daugiausia verkslena kad juos seka.

      • Nebūtinai. Gali būti iš principo nemalonu ar nepatikti, kad kažkas gali raustis po tavo reikalus be tavo žinios.

        • Cia tas pats kas ieskoti adatos sieno kupetoje. Idomu kas tavim susidomins is kokio 3 mlrd googles lankytoju. Nebent busi kokia izimybe, bet ir tai nemanau kad koks google ar bing tave persekios.
          O kodel nekila paranoja kai iseina i lauka, ten taip pat tave gali sekti.

          • Gal todėl retas išėjęs į lauką nešasi lentelę su savo vardu, pavarde, adresu ir kita informacija. Neretas namų langus uždengia užuolaidomis, nors nieko blogo ten ir nedaro ar užsidaro tualeto duris kai pasiėmęs iPhone ar iPad nutaria ten patyrinėti interneto platybes. Tai vadinasi paprastai - privatumu.
            Ne todėl, kad tai paslaptis, ar esi koks nors nusikaltėlis bei nedorėlis. Kartais tiesiog eini gatve ir žinai, kad „niekeno ne reikalas“ koks mano vardas, kur šiandien valgiau ir ką manau apie savo draugo žmonos katino buvusios šeimininkės dietologą.

            • Aš suprantu, kad duomenų rinkikai ir prekeiviai atranda daug kilnių paaiškinimų, kodėl žmogui neturėtų atrodyti svarbi jo privati informacija, tačiau toks dalykas kaip privatumas yra ne šiaip aikštingo piliečio prasimanymas, o tikrų tikriausia teisė. Ne veltui asmens teisė į privatumą yra įkalta į Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, Lietuvos Respublikos Konstituciją ir t. t.

              Nūnai besirūpinančius savo privatumu asmenims įprasta apkarstyti paranojos ar asmeninio susireikšminimo etiketėmis. Patyčios iš savo privatumą ginančių asmenų man primena sovietų nelaisvės laikus, kai tyčiotis iš su darbo liaudies diktatūra nesutinkančiais asmenimis buvo šventas reikalas. O juk tais laikais privaloma tvarka tikrinti keturiolikmečių-šešiolikmečių mergaičių nekaltybę (ir informuoti klasės f-king auklėtoją apie nekaltybės neradimo faktą) buvo OK, kaip OK buvo gatvėse nukirpti ilgaplaukį hipį...

              Labai tikiuosi, kad apie šiuos visuotinio sekimo internete laikus kada nors savo anūkams pasakosime taip pat, kaip apie sovietmečio baisybes :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų