iOS dvigubai efektyviau išnaudoja RAM nei Android

Temos: Android, iOS

Kai Apple paskelbė iPhone 6 ir iPhone 6 Plus ir pasirodė, kad naujuose Apple telefonuose yra 1GB RAM atminties, iš Android stovyklos tribūnų pasigirdo skardus juokas, nes jų telefonai parduodami su 2 ar daugiau GB RAM atminties.

Android vartotojai dažnai mėgsta pasipuikuoti savo įrenginių techniniais duomenimis, o kas jiems daugiau belieka… net jei tie jų „galingesni“ telefonai realioje gyvenimiškoje situacijoje veikia ir prasčiau, ir lėčiau. Ne visada, o lyginant Android ir iOS - daugeliu atveju, techninės įrenginių charakteristikos neturi jokios reikšmės įrenginių veikimo efektyvumui, nes iPhone 6 su 1GB atminties veikia gerokai sparčiau, nei panašias technines charakteristikas ir 2GB RAM turintys Android telefonai. Šio fenomeno priežastis yra fundamentaliai skirtingi principai, kuriais vadovaudamosios iOS ir Android operacinėse sistemose veikia aplikacijos.

Glyn Williams iš Quora rašo, kad Android aplikacijos naudoja Java ir todėl, joms reikia papildomų atminties resursų šiukšlių surinkimui (procesui vadinamam „garbage collection“).

Kas yra tas šiukšlių surinkimas? „Šiukšlių surinkimas“ tai procesas kuris surenka aplikacijų atmintyje procesų atmintyje paliktus duomenis po to kai šios nustoja juos naudoti. Paprastai, daug RAM turinčiuose įrenginiuose šis „surinkimas“ veikia gana gerai, tačiau jei naudojama daug aplikacijų veikiančių vienu metu, reikalai pakrypsta pavojinga ir neigiamai įrenginio darbo našumą įtakojančia linkme.

Android aplikacijos veikia gerai tada kai įrenginyje yra 4–8 kartus daugiau laisvos RAM atminties nei reikia aplikacijoms. Kai laisvos atminties pradeda trūkti, Android aplikacijų našumas ženkliai nukenčia, nes sistema negali efektyviai vykdyti šiukšlių surinkimo proceso.

Dėl šios priežasties Android aplikacijoms reikia dvigubai daugiau atmintiems nei to reikia iOS. Kalbant apie RAM reikia paminėti, kad daugiau RAM įrenginyje neigiamai veikia ir įrenginyje esančio akumuliatoriaus tarnavimo laiką ir todėl Android įrenginiams, norint veikti tiek pat laiko kiek veikia iOS įrenginiai, reikalingi didesni ir galingesni akumuliatoriai.

Kalbant apie iOS, šiai operacinei sistemai nereikia papildomos atminties susijusios su Java šiukšlių surinkimu, nes ji jau sukurta taip, kad išvengti tokių šiukšlių atsiradimo ir iOS aplikacijoms reikia tik tiek atminties, kiek jos naudoja.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 12 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Kiek reikia buti apsirukusiam apple fanui kad rasyti tokias nesamones. RAM reikalingas ne tam kad sparciau dirbtu, o tam kad daugiau funkciju galetu atlikti. iOS daug ramo nereikia nes vartotojui reikia atidarineti programas kad kazkokia informacija isgauti, kai su androidu pas mane puse reikiamos infoemacijos jau ant ekrano matosi arba nemaza dalis informacijos pateikiama tik ijungus telefona.
    Nesupranti kam reikalingas telefonas kur reikia puse darbo paciam padaryti, mano manymu telefonas turi tarnauti zmogui o ne atviksciai :) del to man ios vis maziau patrauklus darosi
    Mano telefonas tik 800MB suvalgo is 2GB, kitas telefonas 1GB teturi ir veikia be priekaistu.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų