Programišiai atakuoja Cydia

Temos: iOS, iPhone

Kim Jong-Cracks pasivadinę programišiai įsilaužė į BigBoss - pagrindinę jailbreak’intiems iOS įrenginiams skirtą aplikacijų parduotuvę, bei kitą Cydia aplikacijų saugyklą ZodTTD.

Liepos 19 dieną tapo žinoma, kad programišiai įsilaužė į pagrindinę jailbreak’intiems iOS įrenginiams skirtą aplikacijų parduotuvę BigBoss. Kaip to įrodymą, programišiai paskelbė visų parduotuvėje esančių aplikacijų sąrašą ir jų MD5 bei per savo svetainę ripBigBoss paskelbė visą 13954 aplikacijų kolekciją leisdami ją atsisiųsti nemokamai.

Dabar pasklido kalbos, kad kita populiari jailbreak’intiems iOS įrenginiams skirtų aplikacijų parduotuvė ZodTTD taip pat buvo nulaužta ir labai galimas dalykas, kad tokia lemtis ištiks ir kitas Cydia parduotuves.

Nėra aišku ar tai susiję su neseniai Cydia įkūrėjo Jay Freeman žinomo slapyvardžiu „saurik“ pareiškimu, tačiau šie išpuoliai prasidėjo po to kai Freeman’as neigiamai pasisakė apie alternatyvios parduotuvės iMods sukūrimą.

„Gal tai nuskambės kiek egoistiškai, bet man atrodo, kad jeilbreak’erių bendruomenei aš padariau daug.“, - sakė Freeman’as. - „Išleisdami alternatyvų sprendimą, jūs ne tik darote įtaką mano norui dalyvauti jailbreak’o bendruomenės veikloje, bet ir tiesiogiai veikiate mano galimybes tam eikvoti savo laiką. Aš visada norėjau paklausti žmonių manančių, kad alternatyvių parduotuvių sukūrimas yra galimybė monetizuoti tai ko negali Saurik’as: ar jūs esate pasiruošę prisiimti sau visą atsakomybę jei aš išeisiu? Jūs tikitės mano programinės įrangos? Jūs tikitės, kad jums padėsiu aš, žmonės dirbantys su manimi ar mano draugai? Jei taip, tai jūs pradedate karą, kurio nelaimėsite - jūs pralošite arba iš karto, arba tada kai dings visa sukurta infrastruktūra ir jos kūrėjų palaikymas. Jūs tikriausiai viską ką aš sukūriau laikote savaime suprantamu ir manote, kad Cydia aš palaikysiu visada, net jei jūsų idėjos neapvainikuos sėkmė, tai aš noriu pabrėžti, kad aš negaliu, neprivalau ir nenoriu šito sau leisti.“

Gali būti, kad būtent šis saurik’o pareiškimas tapo programišių atakų prieš Cydia priežastimi. Tai atrodo, kaip pasiūlymas Cydia kūrėjui arba užsiimti savo projektu ir jo saugumu rimtai, arba užleisti kelią kitiems - naujiems kūrėjams.

Freeman’o žodžiai skamba gana įtikinamai. Jailbreak’inančių savo iOS įrenginius bendruomenė sparčiai mažėja: vieni išauga iš „pionieriško“ amžiaus kai norisi kuo daugiau visokių nereikalingų niekų, kiti suvokia, kad jailbreak’as yra ne tik įrenginio sistemos vientisumo laužymas, bet ir tiesioginė grėsme duomenų saugumui… Prie spartaus jailbreak’o bendruomenės narių mažėjimo prisideda ir tai, kad su kiekviena nauja iOS versija joje atsiranda papildomos funkcijos, dėl kurių kai kurie vartotojai pasirinkdavo jailbreak’ą. Besitraukianti jailbreak’o bendruomenė mažina ir susidomėjimą šiuo projektu bei atneša mažiau finansinės naudos programuotojams dalyvaujantiems šios bendruomenės veikloje, todėl saurik’as pamatęs, kad atsiradus alternatyviems sprendimams jo Cydia projektui ir padarius jį finansiškai nenaudingu - gali jį visai uždaryti ir tai reikš, kad daugelis programuotojų praras interesą kurti patobulinimus bei papildomą funkcionalumą suteikiančias programas ir jailbreak’as numirs savaime.

iOS 7.1.1 jailbreak’as pavogtas iš apmokymų
Ar verta jailbreak’inti iš „Jailbreak’o“ kūrėjo lūpų
8,5 priežasties kodėl nereikėtų jailbreak’inti iOS įrenginio
Kas Jailbreak’ina iPhone?
Piktybinis kodas vagiantis Apple ID ir slaptažodžius iš „Jailbreak’intų“ iOS įrenginių
Naujas šnipinėjimo įrankis leidžia policijai nuotoliniu būdu telefone įdiegti blakę

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų