14 patarimų OS X Yosemite beta testuotojams

Pirmą kartą, nuo pirmosios OS X beta 2000-taisiais metais Apple leidžia paprastiems vartotojams išbandyti negalutinę, Mac kompiuteriams skirtą OS X versiją ir jei nesate to darę anksčiau, omenyje reikia turėti kelis dalykus

Pirmiems milijonui vartotojų leidus išbandyti rudenį pasirodysiančią, o dabar dar beta stadijoje esančią OS X Yosemite susidomėjimas buvo toks didelis, kad net Apple serveriai neatlaikė norinčių šią versiją atsisiųsti antplūdžio.

Jei esate vienas tų, kurie gavo kodą leidžiantį atsisiųsti ir savo Mac kompiuteryje įdiegti OS X 10.10 Yosemite beta ir niekada nesate anksčiau testavę beta stadijoje esančių operacinių sistemų - turėtumėte omenyje turėti kelis dalykus:

1. Beta nėra galutinis produktas

Beta stadijoje esanti OS X Yosemite nėra galutinė, išbaigta ir visiems vartotojams skirta versija todėl naudodami ją turėtumėte tikėtis, kad ne viskas veiks taip sklandžiai, kaip esate pripratę matyti naudodami išbaigtas OS X versijas. Ne visos funkcijos gali būti įjungtos, ne visos aplikacijos palaikyti šią versiją bei gali būti keliami papildomi reikalavimai (apie juos informaciją rasite OS X Yosemite Beta Guide puslapyje.)

Turėdami omenyje, kad tai nėra išbaigta versija radę klaidų ar nesklandumų neturėtumėte pradėti rėkti „Š čia, o ne operacinė“, vietoje to geriau apie aptiktus nesklandumus operacinės sistemos veikime informuokite Apple „Feedback Assistant“ pagalba: Įdiegę OS X Yosemite beta, Dock juostoje matysite „Feedback Assistant“ aplaikciją, sekdami nurodymus kurioje galite pateikti informaciją Apple leisiančią ištaisyti klaidas ir taip prisidėti prie OS X Yosemite patobulinimo. „Feedback Assistant“ taip pat galite paleisti ir aplikacijos meniu „Help“ punkte pasirinkę „Send [aplikacijos pavadinimas] Feedback“.

2. Vieša beta ir beta skirta Apple programuotojams yra skirtingos versijos

Apple programuotojams ir viešam testavimui pateiktos OS X Yosemite beta versijos yra skirtingos. Programuotojams skirtas versijas Apple atnaujina kas dvi savaites, tuo tarpu vieša beta versija skirta paprastiems beta testuotojams gali būti atnaujinama rečiau.

3. Naudokite Yosemite ir informuokite Apple

Programuotojams ir „OS X Yosemite Beta“ programos dalyviams skirtos versijos gali skirtis funkcionalumu bei galimybėmis. Šios dvi beta versijos yra išleistos ir skirtingais tikslais. Programuotojams skirta versija yra skirta programuotojams išbandyti savo aplikacijas naujoje aplinkoje, o vieša beta versija skirta beta testuotojams išbandyti pačią operacinę ir apie jos veikimą bei aptiktus nesklandumus informuoti Apple ir taip kompanijai padėti pašalinti kiek įmanoma daugiau nesklandumų iki ši operacinė sistema taps prieinama visiems vartotojams.

Naudokite Mac su įdiegta OS X Yosemite beta taip, kaip naudojate kompiuterį įprastai, tuo pačiu pasistenkite surasti ką nors naujo (tai padės susipažinti su OS X galimybėmis). Nesikuklinkite, jei pastebėjote, kad kažkas neveikia ar veikia ne taip kaip jūsų manymu turėtų - informuokite apie tai Apple.

4. Nediekite OS X Yosemite beta Mac’uose, kurie yra labai svarbūs

Neturėtumėte diegti OS X beta Yosemite, kaip ir bet kurių testavimui skirtų operacinių sistemų ar aplikacijų kompiuteriuose nuo kurių veikimo priklauso jūsų darbas. Diegiant ar naudojant beta versijas egzistuoja labai reali galimybę, kad susidursite su problemomis kurių pasekoje galite prarasti visus kompiuteryje esančius duomenis ar net sugadinti Mac kompiuterį.

Pakartosiu dar kartą: nediekite beta aplikacijų savo pagrindiniame Mac kompiuteryje, kurį naudojate kasdien ir nuo kurio veikimo priklauso jūsų darbo ar asmeninių duomenų tvarkymas. Beta versijas turėtumėte diegti tik antrame ar specialiai tam tikslui skirtame Mac kompiuteryje, kuriame esančius duomenis be jokių „priešinfarktinių“ būsenų, bet kada galite ištrinti, sunaikinti ar atlikti bet kokius kitus eksperimentus.

5. Nediekite Yosemite pagrindiniame kompiuterio diske

Jei nekreipiate dėmesio į mano aukščiau išsakytus patarimus ir diegsite beta versiją savo pagrindiniame Mac kompiuteryje, tai bent jau susilaikykite nuo OS X Yosemite beta diegimo pagrindiniame kompiuterio diske. Diekite jį atskirame Mac diske, o jei tokio neturite - susikurkite atskirą disko skirsnį. Daugiau informacijos apie tai, kaip tą padaryti ir įdiegti OS X Yosemite rasite straipsnyje: „Kaip įdiegti OS X 10.10 Yosemite beta išsaugant esamą OS X versiją“. Taip pat apsvarstykite galimybę OS X Yosemite beta įdiegti išoriniame, prie kompiuterio pajungiamame per USB, FireWire ar Thunderbolt kompiuterio diske.

6. Prieš diegdami pasidarykite atsargines duomenų kopijas

Tikriausiai neturėčiau šito sakyti, bet ir vėl priminsiu, kad kaip ir prieš kiekvieną pakeitimų kompiuterinėje sistemoje darymą - įsitikinkite, kad turite naujausių duomenų kopijas saugiai išsaugoję išorinėje laikmenoje.

Jei neturite ir į tai numojate ranka, paskui man nerašykite graudžių laiškų klausdami „ką daryti, sudrebėjo ranka, pažymėjau ne tą diską, maniau kad turiu backup'ą bet jis pasirodo metų senumo ir jame nėra išsaugota vestuvių ir povestuvinės kelionės nuotraukų...“ Nesišypsokite, nors OS X Yosemite beta atsisiųsti vartotojai gali dar sąlyginiai trumpą laiko tarpą - yra jau ir tokių „prisidirbusių“ piliečių.

7. Gerai pasvarstykite prieš naudodami iCloud ar trečių šalių duomenų sinchronizavimo sprendimus

Duomenų praradimo rizika neapsiriboja tik galimybe prarasti duomenis esančius jūsų kompiuteryje. Naudodamiesi iCloud ar kitų gamintojų duomenų sinchronizavimo paslaugas tokias kaip Dropbox ar Google Drive, kuriose galite keisti esančius failus turite atminti, kad ten pakeisti duomenys sinchronizuojami su kitais jūsų įrenginiais. Apple mini ir įspėja, kad dokumentai išsaugoti iCloud ir pakeisti naudojant OS X Yosemite bus susinchronizuoti su kitais jūsų Mac kompiuteriais ir šie dokumentai gali būti atidaryti tik naudojant OS X Yosemite ir iOS 8), todėl jei naudosite šias tarnybas įsitikinkite, kad turite išsaugoję nepakeistas failų kopijas.

8. Nešiojamuose Mac kompiuteriuose baterija gali laikyti trumpiau

Jei diegiate OS X Yosemite beta nešiojamame Mac kompiuteryje - turėkite omenyje, kad baterija gali „laikyti“ trumpiau nei esate pratę naudodami OS X Mavericks ar kitas OS X versijas. Tai yra normalus reiškinys kai naudojama operacinės sistemos beta versija. Todėl, jei Yosemte ginkluoti planuojate dirbti kelyje - pasirūpinkite, kad visada netoliese būtų elektros rozetė.

9. Jums nepavyks išbandyti „Handoff“ kitų „Continuity“ funkcijų

Vienos iš didžiausių džiaugsmo šūksnių susilaukusių OS X Yosemite funkcijų buvo Handoff ir Tęstinumo (Continuity) funkcijos, tačiau jos dar nėra išbaigtos tiek, kad jas galėtų išbandyti paprasti beta testuotojai todėl tokių funkcijų kaip telefonų skambučiai iš Mac, SMS, Handoff, Instant Hotspot ir iCloud Drive OS X Yosemite beta programos dalyviams kol kas išbandyti nepavyks.

10. Beta sutartis turi konfidencialumo punktus

Apple pradėjus vadovauti Tim Cook tapo atviresnė vartotojams, tačiau ji vis tiek reikalauja konfidencialumo kai kalbama apie neišbaigtus jos produktus. Konfidencialumą liečiančiame skirsnyje kalbama, kad „jūs, kaip beta testuotojas sutinkate su tuo, kad neaptarinėsite ar nedemonstruosite nei akis į akį nei internete beta programinės įrangos, nebent su beta programine įranga susijusius klausimus aptariate su kitu beta testuotoju“. Tiesa, tai neliečia informacijos, kurią Apple yra paskelbusi viešai, nes tokios informacijos Apple nelaiko konfidencialia.

11. Mac atitinkančių tik minimalius reikalavimus naudojimas nėra pati geriausia mintis

Nežiūrint to, kad OS X Yosemite gali būti įdiegta ne tik naujausiuose Mac kompiuteriuose, bet ir visuose tuose, kuriuose gali būti įdiegtos OS X Mavericks ir OS X Mountain Lion (seniausi Mac kompiuteriai, kuriuose gali būti įdiegta Yosemite yra iMac ir MacBook Pro kompiuteriai išleisti dar 2007 metais), diegiant Yosemite kompiuteryje atitinkančiame tik minimalius reikalavimus galite tikėtis ne kokios patirties. Tokiuose kompiuteriuose Yosemite „vartysis“ lėtai bei negalėsite išbandyti eilės funkcijų.

12. Nepamirškite atnaujinti programinės įrangos

Nors Apple programuotojams ir OS X Yosemte beta programos testuotojams skirtų versijų atnaujinimų ciklai gali ir nesutapti - nepamirškite periodiškai pasitikrinti ar Apple neišleido atnaujinimų jūsų Mac kompiuteriuose įdiegtai OS X Yosemite versijai. Atnaujinimuose Apple ištaiso buvusias klaidas ir kartais papildo sistemą nauju funkcionalumu, kurį galėsite išbandyti įdiegę atnaujinimą.

13. Neskubėkite panaikinti Yosemite disko skirsnio

Jei sukūrėte atskirą disko skirsnį ir įdiegėte Yosemite, tačiau „pažaidus“ kurį laiką nusibodo ir nutarėte grįžti prie įprastinės aplinkos - neskubėkite ištrinti to skirsnio - jis gali pasitarnauti kaip puikus poligonas išbandyti jums reikalingų aplikacijų darbingumą po to, kai rudenį Apple paskelbs galutinę OS X Yosemite versiją. Tokiu būdu galėsite saugiai patikrinti ar visos aplikacijos veikia taip kaip turėtų naujoje aplinkoje ir jei taip - atnaujinti ir pagrindiniame diske įdiegtą OS X versiją į Yosemite.

14. Mėgaukitės

Naudokitės Mac kompiuteriams skirta operacine sistema, kurią daugelis įdiegs tik šį rudenį, būkite negailestingi Apple ir informuokite apie visas aptiktas klaidas ir taip prisidėkite prie naujos „tobuliausios pasaulyje operacinės sistemos“ gimimo. Mėgaukitės šia galimybe, nes jei tai ne nauja Apple tradicija, o tik ciklas - sekančią tokią galimybę turėsite tik 2028 metais.

Taip pat skaitykite: • Kaip įdiegti OS X 10.10 Yosemite beta išsaugant esamą OS X versiją
Kas naujo OS X 10.10 Yosemite beta 4
Apple siūlo kiekvienam tapti OS X beta testuotoju
Atsarginių duomenų kopijų (backup) kūrimas ir saugojimas
Klonavimas kaip duomenų saugojimo (backup) strategija

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų