Apple, Microsoft ir Co padavė Google ir kitus Android gamintojus į teismą

Praeitą savaitę Rockstar Bidco - telefonų gamintojų grupė, kuriai priklauso Apple ir Microsoft, padavė Google ir Android gamintojus į tesimą dėl 5 patentų pažeidimo.

Šie patentai, už 4,5 milijardo JAV dolerių buvo įsigyti griūnant Kanadiečių telekomunikacijų kompanijai Nortel. Aukcione, kuriame buvo parduodami šie patentai Google pralošė ir maždaug 6000 patentų įsigijo Apple, Microsoft, BlackBerry, Ericsson ir Sony konsorciumas.

Dabar, kaip ir reikėjo tikėtis patentai yra panaudoti prieš Google ir jos Android partnerius. Kaltinamieji šioje byloje yra: Google, Samsung, LG Electronics, HTC, Huawei, Asustek, Pantech ir ZTE Corp, kitaip tariant beveik visi Android pasaulio dalyviai ir Google gali būti sunku įrodyti teisme, kad šie patentai yra nieko verti, nes ji pati siūlė milijardus už juos.

Ką reiškia šis patentų teismas? Rockstar byla remiasi penkiais patentais, kurių pagrindas yra paieškos rezultatų susiejimas su vartotojui rodoma reklama. Kitaip tariant asmeniškai pritaikyta reklama - pagrindinis Google verslo modelis ir Apple, Microsoft ir jų partneriai nusitaikė į patį Google ir Android pagrindą.

Rockstar konsorciumui bylą išlošus, Google tikriausiai turėtu padengti padarytą žalą, Android telefonų pardavėjau turėtų pristabdyti pardavimus, bent jau laikinai. Taip pat gali būti, kad teismo sprendimu Google turės atlikti Android operacinės sistemos pakeitimus ir tai gali reikšti priverstinius atnaujinimus ar net kokio nors funkcionalumo praradimą ar net kai kurių aplikacijų veikimo nutraukimą.

Žinoma, tai bus laikini trukdžiai. Gali būti, kad sumokėjus licencijų kainą Rockstar konsorciumui, Google galės grįžti prie savo reklamos pagrindu veikiančios verslo modelio ir nemokamos Android OS. Tai neabejotinai, Android telefonų gamintojams šios nemokamos operacinės sistemos naudojimą padarys brangesniu.

Labai nedidelė tikimybė to, kad Google su tokiu teismo sprendimu sutiks iš karto ir jo neapskųs. Gali nutikti ir taip, kad Google savo ginklus išsitrauks anksčiau ir šio karo atgarsius pajus ne-Android operacinių sistemų vartotojai.

Taip, tos nenuilstančios patentų karų kanonados rodo supuvusią patentų sistemą, tik nereikia gailėti Google - ji tokia pat „negera“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Jau senai laikas keisti patentu sistema.

  2. o sony... jie gi irgi androidininkai... įdomioj padėty atsiduria :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų