Apple RCS žinutės nepalaikys Google end-to-end šifravimo

Ketvirtadienį „Apple“ nustebino visus trumpu pranešimu, kad 2024 m. jos produktai palaikys RCS. Tačiau tai nebus visiškai ta pati RCS, kurią pažįsta „Google Messages“ naudotojai.

Jau kuris laikas, internete pasirodydavo pranešimai, kurie buvo skirti iššaukti diskusijas virtualioje erdvėje ir paerzinti „Apple“ dėl jos nenoro savo žinučių platformoje įdiegti RCS (Rich Communication Services[1]) standarto palaikymo. „Apple“ ilgai priešinosi šiai minčiai kol galiausiai visus nustebino paskelbdama, kad sekančiais metais jos produktai RSC standartą palaikys.

Anot „TechRadar“ pranešimo, „Apple“ nenaudos patentuotų plėtinių, tokių kaip „Google“, kurie prideda RCS „end-to-end[2] šifravimą. Vietoj to, „Apple“ ketina dirbti su GSMA[3] ir šifravimą pridėti prie universalaus RCS profilio.

Kas privertė Apple pakeisti nuomonę

Tikriausiai būtų visiškai neteisinga teigti kad „Apple“ yra gera įmonė, kuri mėgsta palaikyti atvirus pramonės standartus?

Pastaraisiais metais „Apple“ buvo stebima viso pasaulio reguliavimo institucijų dėl savo dominavimo ir griežtų „iOS“ taisyklių. Bendrovė kaltinama pasinaudojusi savo galia, kad pakenktų konkurencijai su „App Store“ ir „iMessage“ (esančia „iOS“ dalimi, kuri taip pat naudojama SMS žinutėms siųsti).

Europos Sąjungai patvirtinus Skaitmeninės rinkos aktų antimonopolinį įstatymą, „Apple“ būtų priversta ne tik atverti „iOS“ trečioms šalims, bet ir padaryti „iMessage“ suderinamą su kitomis pranešimų siuntimo platformomis. Tai tikrai pakenktų rinkose kur dominuoja „Apple“ ir kuriose „iMessage“ turi daug naudotojų, pavyzdžiui JAV.

Pritaikius RCS, „Apple“ gali teigti, kad palaiko atvirąjį pranešimų siuntimo standartą, todėl nereikia perkelti „iMessage“ į kitas platformas ar suderinti su trečiųjų šalių programomis. Tai skausmingas būdas išvengti dar didesnės žalos, kuri šiuo metu atrodo neišvengiama.

Bet ar RCS ką nors pakeis daugumai „iPhone“ vartotojų?

Daug žmonių visiškai nekreipia dėmesio į „burbuliukų“ spalvą ir tiesiog siunčia žinutes. Daug žmonių taip pat beveik nenaudoja „Apple“ ar „Google“ žinučių siuntimo aplikacijų.

Kelių tyrimų firmų, tokių kaip „Sexasesweb“ ir „Sinch Engage“ duomenys rodo, kad „WhatsApp“ yra populiariausia žinučių siuntimo programa pasaulyje. Ji ypač populiari kai kuriose Europos ir Lotynų Amerikos šalyse. Brazilijoje „WhatsApp“ naudojasi 96 proc. žmonių, turinčių išmanųjį telefoną. Kinijoje visi naudojasi „WeChat“. Šiose šalyse išmaniųjų telefonų naudotojai mažiausiai jaudinasi dėl „iMessage“ ar RCS. Jie jau naudoja trečiųjų šalių pranešimų siuntimo aplikacijas bendravimui savo aplinkoje ir tikriausiai tai darys ir toliau.

Net tose šalyse, kuriose dominuoja „iMessage“, poveikis įdiegus RCS palaikymą gali būti ne toks reikšmingas, kaip kai kurie žmonės galvoja, nes kol kas nėra aišku, kaip „Apple“ įdiegs RCS. Galbūt grupiniai RCS pokalbiai bus vienas dalykas, o „iMessage“ grupės pokalbiai — visai kas kita, ir bendravimas mišriose operacinių sistemų naudotojų grupėse vis tiek bus stipriai ribotas galimybėmis.

Universalus profilis ar Google plėtinys

Universalus RCS profilis (Universal Profile) yra standartas plačiai naudojamas keliose pranešimų siuntimo aplikacijose. „Google“end-to-end“ RCS šifravimą pridėjo naudotojams, kurie bendrauja tik naudodami „Google Messages“.

Tikėtina, kad „Apple“ nenorėjo naudoti „Google“ patentuotos RCS versijos ir palikti „už borto“ kitus universalaus profilio naudotojus. Be to, jei „Apple“ pradės naudoti RCS siekdama užkirsti kelią galimiems antimonopoliniams teisminiams ginčams, ji nesiruošia daryti to taip, kad šis pasirinkimas galėtų neigiamai paveikti bendrovę.

Akivaizdus kelias į priekį yra tas, kuriuo planuoja eiti „Apple“. Dirbdama su GSMA ir naudodama universalųjį profilį, kuris palaiko „end-to-end“ šifravimą, „Apple“ užtikrina plačiausią saugios pranešimų platformos pasiekiamumą, o ne apriboja jį padarydama prieinamą tik „Google Messages“ naudotojams.

Šis „Apple“ žingsnis daugiausia naudos atneš grupiniams „iMessage“ ir RCS vartotojų pokalbiams. Bus galima bendrinti aukštos kokybės vaizdus ir vaizdo įrašus, tačiau patentuotos „iMessage“ funkcijos, pvz., lipdukų numetimas ant pokalbio burbulo arba reakcijos, greičiausiai liks nesuderinamos.

„Apple“ teigė, kad RCS palaikymas bus pristatytas vėliau 2024 m. Tai greičiausiai reiškia, kad jis bus pristatytas kartu su „iOS 18“, jei tik iki to laiko Universalus profilis taps pritaikytas „Apple“ norams.

Kol kas nėra žinoma, kiek laiko truks kol universalusis profilis galės naudoti „end-to-end“ šifravimą. Šiuo metu RCS nepalaiko šifravimo naudojant esamą universalųjį profilį, todėl „Google“ ir sukūrė jos patentuotą priedą skirtą įdiegti „end-to-end“ šifravimą į jos „Google Messages“.

Ar baigsis žalių debesėlių kova su mėlynais

„Apple“ patvirtina — mėlynojo ir žaliojo burbulų mūšis nesibaigs vien dėl RCS.

Mėlynas „iMessage“ teksto burbulas skirtas pranešti vartotojui, kai jis kalbasi su kitu „iPhone“ naudotoju. Keista, tačiau tam tikrose aplinkose šis patogus įrankis virto socialiniu ginklu, kurį naudoja paaugliai, o kartais ir brandesni žmonės tam, kad išvengtų ne „iPhone“ savininkų.

Kadangi RCS palaikymas „iMessage“ suteiks vienodesnes susirašinėjimo sąlygas su „Android“ platformos naudotojais, kai kurie manė, kad tai panaikins žalios ir mėlynos spalvos burbulų skirtumą.

„Android“ sistemoje SMS tekstai žymimi šviesiai mėlyna spalva, o RCS pranešimai – tamsiai mėlyna spalva. Remiantis tuo, kas dabar žinoma, „Apple“ vis tiek, greičiausiai, naudos tuos pačius žalius burbulus, kai „iPhone“ naudotojai siųs žinutes „Android“ naudotojams, nors ir naudojant RCS. Mėlyni burbuliukai ir toliau žymės „iMessage“ ir „Apple“ „end-to-end“ šifravimą.


  1. Rich Communication Services (RCS) yra ryšio tarp mobiliojo ryšio operatorių ir tarp telefono bei operatoriaus protokolas, kuriuo siekiama pakeisti SMS žinutes turtingesne tekstinių pranešimų sistema teikiančia telefonų knygos apklausą (paslaugoms aptikti) ir galinčia perduoti medijos failus. Tai yra platesnės IP daugialypės terpės posistemio dalis. ↩︎

  2. end-to-end šifravimas (E2EE) yra privačios komunikacijos sistema, kurioje gali dalyvauti tik bendraujantys vartotojai. Taigi niekas, įskaitant ryšių paslaugų tiekėjus, telekomunikacijų tiekėjus, interneto tiekėjus ar piktavališkai nusiteikusius veikėjus, negali pasiekti kriptografinių raktų, reikalingų pokalbiui ir atitinkamai turėti prieigą prie perduodamo turinio. ↩︎

  3. GSM asociacija (įprastai vadinama „GSMA asociacija“) yra prekybos organizacija, atstovaujanti viso pasaulio mobiliųjų telefonų operatorių interesams. Apie 800 mobiliojo ryšio operatorių yra visateisiai GSMA nariai, o daugiau nei 400 įmonių yra asocijuotos narės. GSMA atstovauja savo narių interesams per pramonės programas, darbo grupes ir pramonės propagavimo iniciatyvas. Ji taip pat organizuoja mobiliojo ryšio pramonės konferencijas, GSMA pasaulinį kongresą ir daugybę kitų renginių. GSMA būstinė yra Londone, o regioniniai biurai yra Atlantoje, Honkonge, Šanchajuje, Barselonoje, Briuselyje, Brazilijoje, Nairobyje ir Naujajame Delyje. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų