46-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

46-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Qualcomm“ atsisako planų siūlyti palydovinę SOS funkciją „Android“ telefonams, kuri būtų konkuravusi su „Apple“ siūloma naujausiuose „iPhone“. „Snapdragon Satellite“ buvo paskelbta bendradarbiaujant su palydovinio ryšio bendrove „Iridium“ sausį. Dabar, praėjus vos 10 mėnesių, planas jau miręs. „Iridium“ ketvirtadienį pranešė, kad „Qualcomm nusprendė nutraukti“ savo partnerystę dėl šios funkcijos, nes dėl jos naudojimo neprisiregistravo nė vienas išmaniųjų telefonų gamintojas. Ši funkcija jau buvo „sėkmingai sukurta ir parodyta“, rašo „Iridium“. Bet, matyt, susidomėjimo nebuvo.
    Palydovinė ryšį dabar palaiko visi nauji „iPhone“, tačiau „Apple“ vis dar neįrodė šios paslaugos paklausos. „Apple“ šiuo metu padengia išlaidas, todėl, kol naudotojai nepradės mokėti, nežinosime, kiek naudotojai iš tikrųjų mato palydovinį ryšį esant būtinu.
  • „Apple“ pristačius naujus „MacBook Pro“ nemažai naudotojų pradėjo stebėtis, kad 2024 m. vis dar parduodami kompiuteriai su 8 GB RAM. Atrodytų kaip ir viskas neblogai, tik gal ne už tokią kainą, už kokią savo kompiuterius parduoda „Apple“. Gal sutapo, o gal reaguodama į komentarus, neseniai „Apple“ paskelbė, kad bazinio 8GB RAM turinčio „MacBook Pro“ su M3 lustu našumas prilygsta 16GB turintiems PC ir neturi jokios įtakos kompiuterio veikimui. Daugelis šį „Apple“ saldainį prarijom, bet „YouTube“ kanalo „MaxTech“ autorius Maksimas Jurjevas nutarė patikrinti „Apple“ žodžius ir paėmęs tokius pačius „MacBook Pro“ kompiuterius su M3 lustu, tik vieną su 8GB, o kitą su 16GB RAM pradėjo testuoti. Testus jis atliko kiek įmanoma labiau priartindamas prie įprastinių „Mac“ naudojimo sąlygų. Max'o testo rezultatai, tiesą sakant nuvylė, nes panašu, kad 8GB RAM turintis „Pro“ kompiuteris tinka tik labai nereikliam naudotojui, vienu metu atsidariusiam naršyklę su keliais puslapiais. Pažiūrėkite patys.
  • „iFixit“ išardę naują „MacBook Pro“ su M3 procesoriumi iš principo nieko naujo, išskyrus procesorių, jame neado. Tačiau, kur kas įdomesnis šiame ardyme paaiškinimas kodėl naujasis juodas kompiuterio korpusas labiau atsparus pirštų atspaudams. Pasirodo, „Apple“ mikroskopiniame lygmenyje anoduotą kompiuterio korpusą padarė šiukštesniu. Tokiu būdu jis geriau išsklaido šviesą ir atrodo tamsesnis nei „Space Gray“ bei labiau matinis. Būtent dėl to pirštų atspaudai ant naujojo „Space Black“ kompiuterio korpuso yra mažiau pastebimi.
  • „9to5Mac“ šaltinis „iOS 17.2 beta 2“ aptiko požymių, kad „Apple“ planuoja leisti į „iPhone“ įkelti aplikacijas iš trečių šalių šaltinių. Šioje operacinės sistemos beta versijoje atsirado „Managed App Distribution“ framework'as, kuriame yra aplikacijų diegimo ir atnaujinimo iš išorinių šaltinių funkcijos. Tačiau, yra ir venas apribojimas - regioninis. Šis apribojimas puikiausiai dera su ES nurodymu „Apple“ leisti naudotojams įkelti aplikacijas ir iš šaltinių už kompanijos „App Store“ ribų.
    Teoriškai „Apple“ privalo laikytis DMA teisės aktų ir bendrovė 10-K formoje net pripažino, kad planuoja atlikti pakeitimus, kurie turės įtakos „App Store“ verslo modeliui. Tuo pačiu „Apple“ apskųs Europos Sąjungos sprendimą įtraukti „App Store“ į „Skaitmeninių rinkų įstatymą“. „Apple“ greičiausiai išbandys viską, kad tik išsaugotų „iOS App Store“, kaip jos mobilių telefonų aplikacijų šaltinio, viešpatavimą. Tačiau, nesėkmės atvejui „iOS 17“ bus paruošta leisti įkelti aplikacijas ir iš kitų šaltinių. „Apple“ dar turi šiek tiek laiko iki 2024 m. kovo, iki pagal šiuo metu galiojančias ES direktyvas ši funkcija turės pasirodyti „iOS“ ir „iPadOS“ sistemose.
  • „Apple“ išplatino naują „iPhone 15“ reklamą „On With the Show“.
    Savo reklama kompanija siekia įtikinti, kad „iPhone 15 Pro“ sukurtas šou verslui. Nesvarbu, ar filmuojate kino triukus naudojant 4K „ProRes“ 60 kadrų per sekundę greičiu tiesiai į išorinį diską, ar fiksuojate dramatišką 5x optinį priartinimą naudodami „iPhone 15 Pro Max“. Dėl naujo „log“ kodavimo „ProRes“ yra dar galingesnis dėl platesnio vaizdinių efektų diapazono bei bei suteikia daugiau lankstumo apdorojant video medžiagą. „iPhone 15 Pro“ yra visiškai paruoštas filmuoti kitą post-apokaliptinį automobilio su ateiviais gaudymo veiksmo nuotykių filmą.
  • Galvojantiems apie intensyviai „Apple“ reklamuojamą žaidimą „Resident Evil Village for iPhone“, gali būti įdomu paskaityti „GSM Arena“ padarytą žaidimo apžvalgą. Panašu, kad tai būtų neblogas žaidimas jei žaidimo kūrėjai būtų jį geriau optimizavę „iPhone“. „GSM Arena“ net stebisi, kad „Apple“ apskritai pardavinėja žaidimą dabartinėje būsenoje, nes iki tos būsenos, kai jį būtų galima vadinti skirtu „iPhone“ dar reikia labai daug prie jo padirbėti.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ planuoja „iOS 18“ padaryti vienu geriausiu atnaujinimu per paskutinius 4 metus. Viduje, kompanija šį atnaujinimą vadina „ambicingu“. Kartu su naujomis funkcijomis, „Apple“ šioje „iOS“ versijoje planuoja atnaujinti ir operacinės sistemos naudotojo sąsajos išvaizdą.
  • Sekmadienio „Medium“ įraše Ming-Chi Kuo rašo, kad pirmąjį 2024 m. ketvirtį „Apple“ planuoja pradėti masinę dviejų „iPad Air“ modelių gamybą. 10,9 colio modelį papildys 12,9 colio versija, kurioje nebus naudojama mini-LED technologija. Tai ne pirmas kartas, kai ganduose pasirodo didesnis „iPad Air“.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 17.0.2“ ir „iOS 17.1“ pasirašymą, todėl vartotojai negalės grįžti prie šių operacinės sistemos versijų arba jas atkurti. Anksčiau šį mėnesį bendrovė jau nustojo pasirašinėti „iOS 17.0.3“.
  • Pasak Čikagos universiteto profesoriaus Kevin Murphy, „Google“ „atsega“ „Apple“ 36 procentus nuo visų pajamų gautų iš skelbimų parodytų paieškose naudojant „Safari“. „Google“ kovojo, kad šis skaičius būtų konfidencialus, tačiau „Bloomberg“ praneša, kad pirmadienį, „Google“ antimonopolinio proceso metu, Murphy pasidalijo šiuo skaičiumi. „Google“ jau seniai mokėjo už tai, kad jos paieškos varikliukas būtų numatytasis „Safari“ ir kitose naršyklėse, pvz., „Firefox“. Vien 2021 m. šiai privilegijai kompanija išleido 26,3 mlrd. USD. 18 milijardų dolerių iš jų atiteko „Apple“, tačiau iki šiol tai, iš kur paimtas šis skaičius, buvo paslaptis. Vykstant teismo procesui, „Google“ stengėsi paslėpti tokias detales, tačiau jos vis tiek išlindo. „Bloomberg“ teigimu, „Google“ advokatas John Schmidtlein „matomai suvirpėjo, kai Murphy paminėjo skaičių“.
  • Nesuderinamumas tarp „Apple iMessage“ ir RCS palaikančių pranešimų siuntimo programų, tokių kaip „WhatsApp“, „Telegram“ ir „Google Messages“, lėmė vadinamąjų mėlynojo ir žaliojo pokalbių burbulų atotrūkį, kai ne „Apple“ vartotojai grupiniuose pokalbiuose su žaliais teksto burbulais lieka neįtraukti. Dabar „Nothing“ siūlo sprendimą savo vartotojams — naują „Nothing Chats“ pranešimų siuntimo aplikaciją skirtą „Android“.
    Sukurta bendradarbiaujant su „Sunbird Messaging“, „Nothing Chats“ siūlo suderinamumą su „iMessage“, įskaitant pranešimų siuntimą, visišką grupinių pokalbių pranešimų palaikymą, teksto rašymo indikatorių, visos raiškos medijos dalijimąsi ir balso pastabas. Po kurio laiko turėtų atsirasti ir žinutės perskaitymo žymos, pranešimų reakcijų ir atsakymų palaikymas. „Nothing Chats“ nuo lapkričio 17 d. „Google Play“ parduotuvėje bus pasiekiama tik „Nothing Phone“ (2) naudotojams.
  • „Apple“ paskelbė, kad „Tap to Pay“ funkcija pradėjo veikti Prancūzijoje.
  • „Apple Watch“ padėjo menininkui Atlantoje nustatyti nereguliarų širdies ritmą, dėl kurio jis apsilankė ligoninėje ir atliko operaciją, kuri išgelbėjo jo gyvybę. Menininkas Bob Ichter (65 m.) yra nuolatinis „BeltLine“ dviratininkas ir manė, kad jis yra pakankamai sveikas, kad galėtų sėsti ant dviračio ir vienu metu nuvažiuoti 75–100 mylių. Tačiau, „Apple Watch“ padėjo jam sužinoti, kad jo manymas apie jo sveikatos būklę nėra teisingas. „Tai buvo bjauri diena, todėl aš sėdėjau „Peloton“, o ne „BeltLine“, ir tikrinau savo širdies ritmą, nes tai yra viena iš priežasčių, kodėl turite [Apple] laikrodį“, – apie kovo mėnesio išbandymą „Fox5“ pasakojo Ichter. Nors jo normalus širdies susitraukimų dažnis buvo apie 60–70 dūžių per minutę, jis pastebėjo, kad jis pakilo iki 150, nepaisant to, kad jis „važiavo ne taip sunkiai“.
    Ichter padarė prielaidą, kad „Apple Watch“ parodymai neteisingi ir kad tą dieną jis galėjo jį netinkamai užsidėti. Draugas patarė geriau pasitikrinti, bet pradžių jis šį pasiūlymą atmetė. Po to, kai jo sveikata savijauta pablogėjo iki tokio lygio, kad vaikščiojant po automobilių stovėjimo aikštelę jį susipyko, jis kreipėsi į gydytoją. Diagnozė – išsiplėtusi aorta ir „gali būti, kad ji galėjo plyšti“, – pasakoja menininkas. Diagnozavimas užtruko 11 dienų ligoninėje, kai jam miegant buvo atliekamos kardio konversijos su šokai. Dar 12 dienų truko reabilitacija po širdies operacijos, kurios metu jam buvo pakeista aorta.
    Po kelių mėnesių Ichter teigia, kad jaučiasi „fantastiškai“ ir daugiau negalvoja apie operaciją. Jis vis dar vartoja vaistus nuo kraujospūdžio, bet manoma, kad iki 2024 m. pradžios jų nebereikės. Ichter dėkingas Pjemonto gydytojams už tai, kad jie sugrąžino jam sveikatą, tačiau jis taip pat dėkingas ir „Apple Watch“. „Tai vienas iš dalykų, apie kurį dabar sakau visiems: jei turite „Apple Watch“, turintį visas šias funkcijas, įjunkite jas, nes tai gali išgelbėti jūsų gyvybę.
  • Antradienį „Apple“ išleido pirmąjį „USB-C“ „Apple Pencil“ aparatinės įrangos atnaujinimą. Aparatinė įranga pavadinta „Apple Pencil Gen 3“ ir tai rodo, kad „Apple“ laiko šį elektroninį rašiklį trečios kartos „Apple Pencil“. Aparatinės įrangos versija 35347.35347.16 (build: 10M5164). Nėra aišku ką šis atnaujinimas pakeičia (greičiausiai įdiegiamas suderinamumas su būsimais „iPad“). Taip pat nėra aišku kaip tą aparatinę įrangą atnaujinti, bet matyt tai įvyks automatiškai kai „iPad“ atsisiųs atnaujinimą ir rašiklis prie „iPad“ bus pajungtas per USB-C.
  • Mobiliems įrenginiams skirtų programėlių, pvz., „Apple App Store“, rinka Japonijoje toliau auga, o tai reiškia, kad reikia apmokestinti vis daugiau pajamų. Tačiau šaliai sunku surinkti mokesčius už kiekvieną pardavimą. Remiantis Nikkei Asia ataskaita, Japonijos finansų ministerija įpareigoja programų parduotuvių operatorius, tokius kaip „Apple“ ir „Google“, mokėti užsienio kūrėjams mokėtinus vartojimo mokesčius. Šie pakeitimai neįsigalios iki 2025 m., kad įmonės turėtų laiko prisitaikyti. Reikalas tas, kad „Apple“ ir „Google“ žino, kiek pinigų jų atitinkamos programėlių parduotuvės uždirbo Japonijoje. Taigi įmonės žinotų, kiek vartojimo mokesčio yra skolingos Japonijai, ir sumokėtų jį visą. Tai gali priversti kai kuriuos aplikacijų kūrėjus pakelti programėlių kainas, bent jau Japonijoje.
  • Tarp kai kurių transporto priemonių gamintojų pastebima tendencija, atimti pasirinkimą iš pirkėjų (naudoti „Car Play“ ar „Android Auto“). Tokios įmonės kaip GM ir „Tesla“ nori, kad vartotojai turėtų integruotą patirtį su informacijos ir pramogų sistema, elgdamiesi su transporto priemonėmis beveik kaip išmaniaisiais telefonais, ir daugeliui automobilių gamintojų tai nėra tik įtaisyti didelį ekraną automobilio salone, jie stengiasi jį monetizuoti rodydami reklamas ir skelbimus tuose ekranuose.
    „Volvo“ generalinis direktorius Jim Rowan nesutinka su tokiu GM sprendimu. Interviu „The Verge's Decoder“ tinklalaidėje Rowan kalbėjo apie pramonės perėjimą prie mikrooperacijų ir pajamų gavimo. Rowan paaiškino, kaip „Volvo“ mato save pritaikant įvairias paslaugas, kad pagerintų vairavimo patirtį, o ne atimtų pasirinkimą iš klientų. Jis sakė, kad „Volvo“ sutelks daugiau dėmesio tobulindama tai, kas vadinasi „Volvo OS“, tačiau paliks „Car Play“ ir „Android Auto“ palaikymą, kad automobilio naudotojai galėtų rinktis. Jis mano, kad paslaugų gerinimas automobilio sistemose yra svarbiau, nei reklamų automobilio ekrane demonstravimas. Visai įdomus interviu, parodantis kur link krypsta kai kurių automobilių gamintojų planai su siekiais monetizuoti automobilių ekranus.
  • „Apple“ atnaujino „Safai Technology Preview“ naršyklės versiją į 183.
  • „Ookla“ pasidalinti bandymų rezultatai patvirtina, kad „iPhone 15“ 5G atsisiuntimo greitis žymiai geresnis nei kitų telefonų modelių. „iPhone 15“ modeliuose įdiegtas „Qualcomm X70“ modemo lustas, o ankstesnės kartos „iPhone 14“ modeliuose - X65.
    Naudodama ryšio greičio matavimo duomenis surinktus iš internetinio „Speedtest“, „Ookla“ sugebėjo nustatyti, kad „iPhone 15“ modeliai palaiko atsisiuntimo greitį, kuris yra iki 54 procentų didesnis nei „iPhone 14“ modelių atsisiuntimo greitis. Palyginti su lygiaverčiais „iPhone 14“ modeliais, „iPhone 15 Plus“ atsisiuntimo greitis buvo 54 procentais didesnis, „iPhone 15“ atsisiuntimo greitis buvo didesnis 45 procentais, „iPhone 15 Pro Max“ – 27 procentais, o „iPhone 15 Pro“ – 25 procentais greitesnis. „iPhone 15“ modelių atsisiuntimo greitis buvo didžiausias iš visų „Apple“ ir „Samsung“ įrenginių, įtrauktų į „Ookla“ rezultatų sąrašą. Vidutinis „iPhone 15 Pro Max“ atsisiuntimo greitis buvo 285 Mb/s, o kiti „iPhone“ atsiliko nedaug. „‌iPhone 15“‌ atsisiuntimo greitis buvo lėčiausias iš „Apple“ telefonų – 249 Mb/s, tačiau jis vis tiek aplenkė naujausius „Samsung“ išmaniuosius telefonus, įskaitant „Galaxy Z Fold5“ ir „Galaxy Z Flip5“.
    „Ookla“ tyrimas parodė, kad iPhone 15“ 5G greitis iki 54 proc didesnis nei kitų telefonų.
  • Panašu kad vieniems automobilių savininkams „iOS 17.1.1“ išsprendusi problemas, kitiems jas atnešė. Anksčiau belaidis įkrovimas BMW automobiliuose „iPhone 15“ serijos telefonuose atjungdavo NFC modulį („iOS 17.1.1“ šią klaidą ištaisė), bet dabar, įdiegę „iOS 17.1.1“ GM koncerno automobilių (pvz. „Chevrolet“) savininkai skundžiasi, kad jų „iPhone 15“ serijos telefonai aptikę belaidį automobilio įkrovimą po 10 sekundžių nustoja krautis. Skundų šia problema yra ir automobilistų ir „Apple“ forumuose.
  • Stebėtina, bet ketvirtadienį „Apple“ paskelbė, kad priims RCS (Rich Communication Services) pranešimų siuntimo standartą. Ši funkcija bus paleista naudojant programinės įrangos atnaujinimą „kitais metais vėliau“ ir suteiks daug „iMessage“ stiliaus funkcijų, skirtų „iPhone“ ir „Android“ naudotojų susirašinėjimui. „Apple“ sprendimas priimtas po reguliavimo institucijų ir konkurentų, tokių kaip „Google“ ir „Samsung“, spaudimo.
    Kalbėdamas su „9to5Mac“ „Apple“ atstovas spaudai sakė: „Vėliau, kitais metais pradėsime palaikyti RCS Universal Profile standartą, kurį šiuo metu skelbia GSM asociacija. Manome, kad RCS Universal Profile pasiūlys geresnę sąveiką, palyginti su SMS ar MMS. Tai veiks kartu su „iMessage“, kuri ir toliau bus geriausia ir saugiausia pranešimų siuntimo patirtis Apple vartotojams.“
    Kai „Apple“ įgyvendins šį sprendimą, mėlyni ir žali „burbuliukai“ galės bendrauti daug pilnavertiškiau.
  • Romantikas Azim iš dirbęs Turkijos miesto Adana pristatymo tarnyboje norėjo savo merginai padovanoti automobilį, tačiau neturėjo tam pinigų. Kartą jam į rankas pateko siunta su 33 „iPhone“ (bendra vertė 33 000 USD), kurią reikėjo nugabenti į parduotuvę prekybos centre. Įsimylėjėlis telefonus pasisavino, didelę dalį jų padavė ir už gautus pinigus nupirko automobilį. Ilgai netruko išsiaiškinti kur ir kaip dingo siunta. Verdiktas: neparduoti „iPhone“ ir automobilis konfiskuoti, Romeo suimtas. Mergina teigia nieko nežinojusi. Turkija garsėja, kaip šalis, kurioje dėl didelių mokesčių, „iPhone“ yra vieni brangiausių pasaulyje.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų