Kaip išsaugoti atsargines „iOS“ įrenginių duomenų kopijas išoriniame diske

Neretai atsarginėms „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“ duomenų kopijoms saugoti vidinio kompiuterio disko vietos gaila, ypač jei jis SSD ir nedidelės talpos, tačiau laimei yra nesudėtingas sprendimas.

Vis didėjant „iOS“ aplikacijų dydžiui ir įrenginių talpai bei mažėjant vidiniams kompiuterių diskams, neretas susimąsto, kad būtų visai neblogai „iTunes“ daromas atsargines „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“ duomenų kopijas saugoti išoriniuose diskuose, kur disko vieta nėra tokia brangi. Nors „Apple“ ir nėra numačiusi oficialaus būdo tai daryti – dar nereiškia jog tokios galimybės nėra.

Tiems, kas „artimiau draugauja“ su kompiuterinėmis sistemomis, idant neskaityti visos žemiau pateiktos rašliavos – būdą „iTunes“ saugomas „iOS“ įrenginių atsargines kopijas perkelti į išorinį diską galima nukreipiant „simbolinės nuorodos“ pagalba numatytą „iTunes“ „backup’ų“ vietą į išorinį diską. „Mac“ kompiuteriuose tai padaryti galima ln komandos pagalba, o „Windows 10“ mklink komandos pagalba. „Mac“ kompiuteriuose nenaudokite „alias'ų“ jie neveiks.

  1. Pirmoje eilėje reikia išsiaiškinti kur saugomos atsarginės „iOS“ įrenginių duomenų kopijos naudojamoje sistemoje.
    1. „Mac OS X“ jos saugomos:
    2. „Windows“ PC jos saugomos: arba (priklausomai nuo „Windows“ versijos.
  2. Uždarykite „iTunes“ aplikaciją
  3. Pajunkite išorinį diską prie kompiuterio ir sukurkite jame ar jo skirsnyje (jei diską esate suskaidę į skirsnius) aplanką, kuriame saugosite atsargines „iOS“ įrenginių kopijas. Žemiau pateiktame pavyzdyje, kad būtų aiškiau, aš aplanką vadinsiu „iTunesExternalBackupSymLink“, o išorinį diską „ExtHDD“ tačiau Jūs galite aplanką užvadinti kaip tik norite.„Mac“ kompiuteriams skirtoje komandoje turite „ExtHDD“ pakeisti į naudojamo išorinio disko pavadinimą, o jei naudojate „Windows“ PC – „E:“ disko raidę į tą, kuri atitinka prie kompiuterio pajungto disko raidę.
  4. Dabar reikia kompiuteryje esančias atsargines „iOS“ įrenginių kopijas nukopijuoti į išoriniame diske sukurtą „iTunesExternalBackupSymLink“ aplanką:
    1. jei naudojate „Mac“ kompiuterį: atidarykite naują „Finder“ aplikacijos langą ir surinkę klavišų kombinaciją Cmd ⌘-Shift ⇧-G atsidariusiame lange įveskite ~/Library/Application Support/MobileSync/ ir spauskite ant „Go“ mygtuko
  5. Atsidariusiame „Finder“ ar „Windows Explorer“ (jei naudojate PC) aplikacijos lange raskite aplanką „Backup“ ir jį perkelkite (move) į išoriniame diske sukurtą „iTunesExternalBackupSymLink“ aplanką.
  6. Atlikus aukščiau aprašytus veiksmus reikės sukurti virtualią nuorodą nukreipiančią „iTunes“ į naują, išoriniame diske esantį ir „iOS“ įrenginių atsarginėms duomenų kopijoms saugoti skirtą aplanką:
    1. jei naudojate „Mac“ kompiuterį: atidarykite „Terminal“ aplikaciją ir joje įveskite komandą (viena eilutė):
      ln -s /Volumes/ExtHDD/iTunesExternalBackupSymLink/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync
      ir spauskite Enter
    2. jei naudojate „Windows 10“ PC: atidarykite komandinį langą (run cmd arba command.com) ir įveskite žemiau esančią komandą (viena eilutė) - turėkite omenyje, kad žemiau esančiame pavyzdyje „E:“ yra išorinio disko raidė, tad jei reikia pakeiskite ją į prie PC pajungti disko raidę
      mklink /J "%APPDATA%\Roaming\Apple Computer\MobileSyncBackup" "E:\iTunesExternalBackupSymLink"
      ir spauskite Enter ↲
  7. Uždarykite komandinės eilutės aplikaciją. Originalioje „iTunes“ numatytoje „iOS“ įrenginių atsarginių kopijų saugojimo vietoje turėtumėte matyti aplanką, kurio piktogramoje bus nedidelė rodyklė ir paspaudę ant to aplanko turite patekti į išorinio disko aplanką.
  8. Atidarykite „iTunes“ aplikaciją, prie kompiuterio pajunkite „iOS“ įrenginį, kaip įprastai pasirinkite „iTunes“ aplikacijoje pasirinkite „This computer“ A kaip „backup'o“ vietą ir spauskite ant „Back Up Now“ B mygtuko. iPhone duomenų išsaugijimas iTunes
  9. Kai atsarginės „iOS“ įrenginio kopijos išsaugojimas bus baigtas – patikrinkite ar išoriniame diske esančiame aplanke „Backup“ yra sukurtas naujas aplankas, kuriame yra išsaugota nauja „iPhone“, „iPad“ ar „iPod touch“ duomenų kopija. Aplanko pavadinimas yra sunkiai paprastam žmogui iššifruojamas „hex-dešimtainių“ simbolių kratinys.

Viskas. Jei viską atlikote teisingai – dabar jei išorinis diskas pajungtas prie kompiuterio „iTunes“ atsargines „iOS“ įrenginių duomenų kopijas išsaugos jame esančiame aplanke į kurį nukreipia simbolinė nuoroda esanti kompiuteryje. Naudodami šį metodą galite sutaupyti nemažai vietos savo kompiuterio diske. Norėdami išvengti nemalonių siurprizų ir aklai nepasitikėdami išoriniu disku – galite papildomai atsargines „iOS“ įrenginių kopijas saugoti ir „iCloud“ C.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų