Kaip sinchronizuoti failus esančius Mac su išorinėmis laikmenomis

Nenaudojant tinkamų metodų ir priemonių, aplankų bei tūkstančių failų sinchronizavimas gali tapti tikru galvos skausmu.

Yra nemažai vartotojų, kurie be periodinio atsarginių duomenų kopijų darymo dar nori turėti ir pilnai sinchronizuotą vieno ar kelių aplankų (ar failų) informaciją kituose diskuose ar aplankuose. Kiekvieną kartą atlikus pakeitimus tuose aplankuose kopijuoti failus į kitą diską rankiniu būtų tiek neprotinga laiko atžvilgiu, tiek ir nesaugu, nes galima pamiršti tai padaryti ar praleisti kelis failus ir rezultatas bus kelios skirtingos to paties failo versijos arba ne pilnas failų sąrašas kitame diske.

Egzistuoja keli būdai, pasitelkus kuriuos galima sinchronizuoti aplankus ar failus esančius Mac kompiuteryje:

  1. Pasitelkus kitų programuotojų sukurtomis aplikacijomis
  2. OS X esančios rsync komandos pagalba
  3. Pasitelkus rsync komandą ir Automator

1-as būdas: aplikacijos

Yra sukurta nemažai aplikacijų, leidžiančių vartotojui automatizuoti aplankų ir failų sinchronizavimo procesą. Papildomai, kompiuterinių paslaugų, tokių kaip Dropbox, pagalba galima lengvai sinchronizuoti failus ne tik su „debesimis“, bet ir su kitais kompiuteriais.

Daugelio vartotojų atveju, trečių šalių suskurtos aplikacijos yra patogiausias būdas duomenų sinchronizavimui, tačiau jei duomenų daug - tokie sprendimai gali būti ne tik nepigūs, bet ir lėti.

Kelios populiariausios duomenų sinchronizavimo aplikacijos:

2-as būdas: rsync komanda

rsync tai labai naudinga komanda esanti OS X, leidžianti sinchronizuoti dviejose vietose esančius failus. Šios komandos pagalba galima sinchronizuoti ir failus esančius tinkle todėl jei reikia, kad failai esantys vieno kompiuterio aplanke(uose) būtų sinchronizuojami su kito kompiuterio aplanku, rsync komandos pagalba galima tai nesudėtingai organizuoti.

Norėdami pasinaudoti rsync teikiamomis galimybėmis:

  1. Atidarykite Terminal aplikaciją ir
  2. Terminal aplikacijos lange įrašykite:
    rsync -aE --delete "is_kur_kopijuoti" "į_kur_kopijuoti"
    Pavyzdžiui, jei norite norite sinchronizuoti savo vartotojo Documents aplanko turinį su išoriniu disku, kurio pavadinimas „Mano USB“, komanda būtų:
    rsync -aE --delete "~/Documents" "/Volumes/Mano USB/"
rsync yra labai naudinga komanda turinčią eilę raktų leidžiančių pritaikyti komandą konkretiems savo poreikiams. Pavyzdžiui aukščiau esančiame pavyzdyje raktas -delete nurodo, kad jei failas ištrintas „is_kur_kopijuoti" aplanke - jį ištrinti ir „į_kur_kopijuoti“, taip palaikant dvi identiškas failų ir aplankų kopijas.
Daugiau informacijos apie rsync komandos palaikomus raktus rasite Terminal aplikacijoje parašę man rsync arba man -t rsync | open -f -a /Applications/Preview.app, kaip Jums patogiau.

3-as būdas: rsync komanda ir Automator

Nors Terminal aplikacijoje paleista rsync komanda savo darbą atlieka, daugeliu atvejų, ypač jei norima sinchronizuoti kelių skirtingų aplankų turinį, patogiau naudoti rsync ir Automator tandemą.

  1. Atidarykite Automator aplikaciją.
  2. Pasirinkite Workflow. OS X Automator: workflow tipo pasirinkimas
  3. Raskite Run Shell Script ir pertempkite jį į dešinę lango pusę. OS X Automator: Shell Script pertempimas į workflow langą
  4. Run Shell Script dialoge pakeiskite „Pass input“ į „as arguments“. OS X Automator: argumentų tipo pateikimo pasirinkimas Shell Scriptui
  5. Paspauskite ant Options ir pažymėkite varnele „Ignore this action input“. OS X Automator: „Ignore this action input“ pasirinkimas Shell Scriptui
  6. Run Shell Script dialogo lange ištrinkite ten esantį tekstą (jei toks bus) ir įrašykite reikalingas komandas. OS X Automator:  Shell Scripto „rsync“ komandos
  7. Iš aplikacijos meniu pasirinkite File >Save, suteikite failui vardą, nurodykite kur norite išsaugoti sukurtą failą, failo formatą pasirinkite Application ir spauskite ant Save mygtuko. OS X Automator:  sukurto „workflow“ kaip aplikacijos išsaugojimas
  8. Norėdami pradėti duomenų sinchronizavimą paleiskite sukurtą aplikaciją.
Atminkite, kad galite sukurtą aplikaciją patalpinti System PreferencesUser & Groups - tada ši komanda bus automatiškai paleista kaskart, kai prisijungsite prie kompiuterio.
Taip pat galite išsaugoti aplikaciją /Macintosh HD/Library/StartupItems aplanke (jei pagrindinis Mac diskas iš kurio įkraunama sistema vadinasi „Macintosh HD“) ir tada sukurta komanda bus paleista kaskart kai kompiuteris įjungiamas. Atminkite, kad jei tai išorinis USB diskas - norint, kad komanda pasileistų sėkmingai - jis turi būti pajungtas prie kompiuterio.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Kam reikia kazkokios panasios programeles siulyciau pasiziureti i Sync Folders Pro
    http://www.greenworldsoft.com/#Sync_Folders_Pro

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų