Kiek verti Jūsų iPhone saugomi asmeniniai duomenys ir failai?

Temos: Apple, iPhone, Teisė
Piniginis laivelis

Paklausti „kokia pinigų suma įvertintumėme savo duomenis (nuotraukas, video, dokumentus, kontaktus ir t.t.) saugomus iPhone“, tikriausiai kiekvienas įvardintumėme skirtingas sumas.

Daugelis vartotojų savo iPhone turi failų, kurių nė už ką nenorėtų prarasti ir dažnai net nesusimąsto apie tai kas būtų jei tie duomenys (nuotraukos, video, dokumentai, kontaktai ir t.t.) staiga dingtų, o į pasiūlymus pasidaryti atsargines duomenų kopijas ir naudoti patikimas internetinių debesų paslaugas tik atsainiai numoja ranka.

Jei patys savo duomenis kokia nors suma galime, tai nereiškia, kad jiems dingus dėl kieno nors kito kaltės mūsų įvardintas nuostolis ir bus kompensuotas. Koks Apple kompanijos požiūris į mūsų duomenis ir kokia medaus mėnesio, 15 metų kauptų kontaktų ir kitos iPhone saugomos informacijos vertė?

Sprendžiant iš neseniai Jungtinėje Karalystėje pasibaigusios bylos, kurioje britas Deric White apkaltino Apple jo duomenų praradimu - brito nuotraukos, video, neįkainojami prisiminimai iš medaus mėnesio kelionės, 15 metų kaupta kontaktų informacija verta 1200 £ (~1710 €).

Derick White padavęs Apple į teismą už jo duomenų iPhone ištrynimą ir tą bylą laimėjęs.
Nuotraika: mirror.co.uk

„Derick White nunešė savo iPhone 5 į Regent Street, Londone esančią Apple Store vildamasis išspręsti periodiškai pasirodančio pranešimo apie klaidą problemą. Atgavęs savo iPhone britas suprato, kad Apple darbuotojai ištrynė jo iPhone buvusius duomenis nė nepaklausę jo leidimo tai padaryti“, - lapkričio 30 dieną (dieną kai prasidėjo teismas) rašė „Standard“.

„Neseniai savo vestuves atšventęs Deric White įsiuto kai pamatė, kad jo ir jo žmonos Marijos (50) nuotraukos iš Seišelių ištrintos iš iPhone 5.“ Teisėjas pripažino, kad tai įvyko dėl Apple „genius bar“ darbuotojų nerūpestingumo. Po teismo, 68 metų jaunasis sakė kad taip pasielgdami „jie (Apple) jį išvoliojo purve ir tai paprasto žmogaus, nepabūgusio pasipriešinti multi-nacionalinei kompanijai, pergalė. Jie turėtų pripažinti klaidą kai suklysta, tačiau to nedaro, nes jaučiasi per daug dideli, kad kas nors galėtų juos priversti nusileisti ant žemės“, rašo britų „Mirror“.

Pamatęs kaip jie išniekino mano telefoną aš įsiutau, o žmona apsipylė ašaromis. Jie žinojo, kad taip padarė tačiau pavarė mane šalin kaip kokį nevisprotį. Aš atsisakiau išeiti iš parduotuvės ir pasakiau, kad mane iš jos išvesdinti gali tik policija. Nenorėjau visko taip palikti. Kodėl aš turėčiau leisti kam nors per mane peržengti, elgtis su manimi kaip su bepročiu ir pasišalinti nudrebiant man pačiam srėbti tai ką jie pridirbo, o Apple paliekant šildytis šlovės spinduliuose garsiai kartojančiai kaip jai mes rūpim? - liejo savo apmaudą nekilnojamo turto vadybininkas.

Pradžioje britas reikalavo iš Apple 7 000 £ (~9970 €), tačiau vėliau pasiūlė susitarti ir pasiūlė Apple duoti jam naują „computer screen“ (nėra aišku ar jis pareikalavo monitoriaus ar kompiuterio) ir spausdintuvą vertų maždaug 1 000 £ ( ~1 400 €), tačiau Apple atsisakė susitarti. Nežiūrint to jog Apple „Garantinio aptarnavimo sąlygose“ yra nurodyta[1], kad vartotojas atiduodamas savo iOS įrenginį ar Mac kompiuterį į servisą turi pats padaryti atsargines duomenų kopijas (vartotojai labai dažnai šį taisyklių faktą ignoruoja)[2], iPhone gamintoja šią bylą prieš britą pralošė. Nors White savo netektį teisme įvertino 5 000 £ (~7 125 €), Apple britui turės sumokėti 1 200 £ (~1 710 €) ir padengti 773 £ (~1 100 €) teismo išlaidų. White sakė „šiame telefone buvo visas mano gyvenimas“ tame tarpe „nufilmuoti Afrikos raganosiai, drambliai bei mėgstamas video, kur milžiniškas vėžlys kanda jam į ranką 7500 £ (~10 700 €) kainavusio medaus mėnesio metu Seišeliuose“.

Nors mokytis iš svetimų klaidų protinga - retas tai darome, bet gal bent vienam iš skaitytojų ši brito istorija pasirodys pamokanti ir bent vieno iPhone duomenys bus saugiai patalpinti kompiuteryje, kuriame esantys duomenys periodiškai išsaugomi kitose saugiose vietose ir taip bus išgelbėti neįkainojami prisiminimai turint omenyje, kad Lietuvoje bylinėjantis su Apple gali taip ir „nepasisekti“.


  1. Ištrauka iš Apple iPhone garantijos sąlygų (galiojančių nuo 2013 kovo 28 dienos iki dabar) skilties „Jūsų pareigos“ - „Prieš pristatydami “Apple” produktą į garantinio aptarnavimo centrą, turite sukurti atskirą jo laikmenoje esančio turinio atsarginę kopiją, pašalinti visą asmeninę informaciją ir išjungti visus apsaugos slaptažodžius. Teikiant aptarnavimo paslaugą jūsų “Apple” produkto laikmenoje esantis turinys gali būti ištrintas, pakeistas ir (arba) performatuotas.“  ↩

  2. iPhone esančių duomenų atsargines kopijas galima išsaugoti:

    • iCloud - jei esate įjungę iOS 8 ar naujesnėje iOS versijoje Settings > iCloud > Backup, o iOS 7 ir ankstesnėse iOS versijose Settings > iCloud > Storage & Backup - telefone esančių duomenų atsarginės kopijos bus išsaugotos iCloud saugyklose kasdien kai: telefonas pajungtas krautis, yra prisijungęs prie Wi-Fi, įrenginio ekranas užrakintas ir vartotojo iCloud saugykloje pakankamai laisvos vietos.
      Kompiuteryje - iPhone pajungus prie kompiuteryje įdiegtos iTunes aplikacijos.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

 

Į viršų