18-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

18-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Pirmadienį Europos Komisija paskelbė, kad „Apple“ operacinė sistema „iPadOS“ įtraukta į Skaitmeninių rinkų aktą (SRA), o tai greičiausiai privers „Apple“ planšetiniame kompiuteryje taikyti visus naujausius pakeitimus, susijusius su ES reikalavimais, ne tik „iPhone“ , bet ir „iPad“. ES teigia, kad „Apple“ turi šešis mėnesius „užtikrinti visišką „iPadOS“ atitiktį SRA įsipareigojimams. Atlikus rinkos tyrimą, ar „Apple iPadOS“ operacinė sistema yra svarbūs vartai verslo vartotojams pasiekti galutinius vartotojus, todėl turėtų būti paskirta prie prieigos valdytojų“ (angl. gatekeeper), nepaisant to, kad „Apple iPadOS“ ekosistema neatitinka SRA nustatytos kiekybinės ribos.
    EK teigia nustačiusi, kad „Apple verslo vartotojų skaičius vienuolika kartų viršijo kiekybinę ribą“ ir kad „galutinių naudotojų skaičius buvo arti slenksčio ir artimiausiu metu turėtų jį peržengti“.
    Ketvirtadienį „Apple“ paskelbė, kad 2024 m. rudenį, „iPad“ naudotojams Europoje, „iPadOS“ papildys galimybe atsisiųsti ir įdiegti aplikacijas iš trečių šalių aplikacijų parduotuvių.
  • Spaudos konferencijoje, apie kurią pirmą kartą pranešė TWZ, LaPlante aptarė „iPad“ naudojimą karo metu. Pranešama, kad jo buvo paprašyta pateikti sėkmingų naudojimo pavyzdžius. Naudotas pavyzdys buvo Ukraina.
    iPad“ yra visame pasaulyje labai populiarus planšetinis kompiuteris ir naudojamas daug plačiau nei tiesiog transliuoti naujausią „Apple TV+“ serialą. „iPad“ naudojami įvairioms paskirtims, ir jie kasdien naudojami įvairiausių oro linijų lėktuvų ekipažų visame pasaulyje. Tačiau dabar buvo pranešta, kad „Apple“ planšetiniai kompiuteriai taip pat naudojami dar aukštesnius reikalavimus keliančioje aplinkoje – naikintuvų kabinose. Šie „iPad“ naudojami Ukrainos naikintuvų kabinose kariaujant su Rusija, siekiant maksimaliai išnaudoti naujas pažangias ginklų technologijas, kurios kitu atveju gali būti nesuderinamos su sovietmečio lėktuvais, kuriuos naudoja Ukrainos karinės oro pajėgos.
    Šią naujieną, kalbėdamas spaudos konferencijoje Washington DC, patvirtino JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas įsigijimų klausimais William LaPlante.
  • Dar nespėjus „Apple“ pristatyti naujų „Beats“ ausinių, jų reklaminis vaizdo įrašas jau pasirodė internete. Ausinės „Beats Solo 4“ palaiko erdvinį garsą ir dinaminį galvos padėties sekimą su tikslu sukurti „teatro efektą“. Vaizdo įaše teigiama, kad autonominis ausinių darbo laikas yra 50 valandų, kas net 10-čia valandų daugiau nei ankstesniame modelyje.

    „Beats Solo 4“ ausinės taip pat palaiko Lossless, turi 3,5 mm audio jungtį, akumuliatorių įkrovimą per USB-C, palaiko paiešką naudojant „Locator“ ir visiškai suderinamos tiek su „iOS“, tiek ir su „Android“.
    Internete pasirodė ir mažesnių “Beats Solo Buds“ ausinių reklaminis vaizdo įrašas.

    Antradienį „Apple“ ausines išleido. „Beats Solo 4“ ausinių kaina 229,95 €, o „Beats Solo Buds“ — 89,95 €.
  • 2022 m. „Apple“ paskelbė apie savo naujos kartos „CarPlay“ versiją, kuri veiks ne tik centriniame jutikliniame ekrane, bet ir papildomuose ekranuose, pvz., „prietaisų“ ekrane, kurį vairuotojai mato prieš save. Tai buvo drąsus žingsnis, nes „Apple“ išreiškė norą valdyti pagrindinės transporto priemonės funkcijos, spidometrą, odometrą ir šildymo bei oro kondicionavimo sistemas. Tačiau nuo to laiko naujasis „CarPlay“ dar nepasirodė jokiuose automobilių modeliuose. Praėjusiais metais buvo pranešta, kad „Porsche“ ir „Aston Martin“ bus vienos iš pirmųjų kompanijų, pradėjusių naudoti naują įtraukiantį ekraną. Tačiau „Mercedes-Benz“ neketina naudoti naujos kartos „CarPlay“ versijos.
    „Trumpas atsakymas yra ne“, – sakė Ola Källenius, atsakydamas į Nilay Patel iš „The Verge“ “klausimą, ar „Mercedes-Benz“ leis „Apple CarPlay“ perimti visus savo transporto priemonių ekranus. Vietoj to jis pabrėžia „holistinės programinės įrangos architektūros“ poreikį, kad patenkinti klientų, kurie vis dažniau ieško geresnės technologijų patirties iš savo transporto priemonių, poreikius.
  • „China Observer“ praneša, kad „Apple“ tęsia savo gamyklų perkėlimą iš Kinijos į kitas šalis. Ryšium su tuo „Foxconn“ uždarinėja savo gamyklas šalyje. Pavyzdžiui uždarius gamyklą Nanning, miestas tapo panašus į vaiduoklį. Be darbo liko 50 000 žmonių, kurių išlaikymui reikėjo didelių resursų: 60 tonų ryžių per dieną, o taip pat 280 kiaulių, 1,2 mln. kiaušinių ir 80 000 vištų.
  • Kalbama, kad naujausi „iPad“, kurių pristatymo laukiama ateinantį antradienį, turės geriausius rinkoje esančius OLED ekranus, kuriuose naudojama LTPO technologija. Jų dažnis 120GHz. Lyginant su dabartinių „iPad“ ekranais, naujieji (jei bus naudojami tokie) bus šviesesni ir mažiau reiklūs elektros energijai. Taip pat naujuose „iPad“ tikimasi išvysti ir M4 lustus, kas galėtų reikšti, kad naujieji „iPad“ bus pirmieji „Apple“ įrenginiai, kuriuose bus įdiegtas generatyvaus dirbtinio intelekto palaikymas.
  • „YouTube“ KingSener kanale pasirodė vaizdo įrašas, kuriame „iPhone 15 Pro“ 128GB talpa keičiama į 512GB. Pažiūrėti smagu, vaizdas įtraukiantis, bet patiems bandyti to daryti nereikėtų, net ir turint nemažai litavimo patirties. Procesas reikalauja daug kruopštumo, CNC staklių ir kitų įrankių.
  • „Epic Games“ paskelbė, kad planuoja išleisti žaidimo „Fortnite“ versiją skirtą „iPad“, tačiau tik naudotojams Europoje. Žaidimo versijos skirtos „iPhone“ ir „iPad“ bus prieinamos „Epic Games‌ Store“ aplikacijų parduotuvėje vėliau šiais metais.
  • Nors dauguma „Apple“ dirbtinio intelekto komandų yra įsikūrusios JAV, „Financial Times“ praneša, kad kai kurie pažangiausi įmonės darbai atliekami „slaptoje“ laboratorijoje Ciuriche, Šveicarijoje.
    Nors bet kurios „Apple“ laboratorijos apibūdinimas kaip „slaptas“ atrodo teisingas, ataskaitoje teigiama, kad šalia įsikūrusi įmonė net neįtarė, kad kaimynystėje egzistuoja tokia laboratorija. Panašu, kad bendrovė čia galėjo laikytis to paties požiūrio, kaip ir kai kurių kompanijos projektų, tokių kaip „Apple Car“ atveju: naudojo fiktyvią įmonę be jokio „Apple“ prekės ženklo pėdsako. Aprašytas laboratorijos darbas puikiai atitinka naujausiuose „Apple“ dirbtinio intelekto (DI) tyrimų straipsniuose atskleistą darbą. Tai nuotraukų redagavimas naudojant teksto komandas (kurias galite išbandyti patys), animacijų kūrimą iš nejudančių vaizdų ir „ChatGPT“ stiliaus generuojamojo DI įgalinimą dirbti nepaliekant „iPhone“ ribų, kad būtų užtikrintas didesnis privatumas.
  • „Apple Insider“ rašo, kad „Apple“ išbando savo „Safari“ žiniatinklio naršyklės versiją, kurioje yra vartotojo sąsajos patobulinimų, pažangių turinio blokavimo funkcijų ir naujas dirbtinis intelekto įrankis, pavadintas „Intelligent Search“.
    Programinė įranga, kuri, kaip tikimasi, debiutuos kaip „Safari 18“ vėliau 2024 m., šiuo metu testuojama kartu su „Apple“ naujos kartos operacinių sistemų „iOS 18“ ir „macOS 15“ versijomis. Norėtųsi tikėti, kad naujoje išmanioje „Safari“ versijoje bus galimybė išvengti reklamų.
  • „Today“ praneša, jog „Apple“ žino apie problemą dėl kurios kai kuriems „iPhone“ naudotojams žadintuvas negroja to garso failo, kurį turėtų arba nesuskamba apskritai ir kuria klaidos pataisymą.
  • „Apple“ išleido „XProtect Remediator“ saugos programinės įrangos (skirtos „macOS Catalina“ ir naujesnėms „macOS“ versijoms) naujinimą 132, ir „XProtect“ (visoms „macOS“ nuo „El Capitan“) – 2193 versiją.
  • Antradienį „Apple“ išleido pernai metų laidos USB-C „Apple Pencil“ skirtą aparatinės įrangos atnaujinimą. Naujos aparatinės įrangos versija 10M6060 (ankstesnė 10M5164). Įrenginyje aparatinės įrangos versija atsispindės kaip 37377.37377.16.0. „Apple“ nepateikia informacijos apie tai kas pataisyta naujoje aparatinės įrangos versijoje ar kokie pakeitimai įdiegti.
  • iOS 17.5“ atsiras naujas režimas — „remonto“ (‌Repair State). Jis leidžia atidavus telefoną į servisą matyti telefono buvimo vietą. Anksčiau, paliekant „iPhone“ servise priėmėjas prašydavo išjungti „Find My“ funkciją. Įdiegus naują „iOS 17.5“ versiją to daryti nebereikės, užteks įgalinti naują „įrenginio remonto“ režimą ir iš kito įrenginio bus galima matyti savo „iPhone“ buvimo vietą. Naujasis „remonto“ režimas ženklinamas stetoskopo Repair State režimo piktograma piktograma.
  • Byla iškelta Bradley Rein vairavusiam 2019 m. „Toyota 4Runner“ automobilį ir 2022 m. lapkritį, beveik 100 kilometrų per valandą greičiu, įsirėžusiam į Masačusetso „Apple Store“ ir sustojusiam tik automobiliui įsirėmus į galinę parduotuvės sieną, tęsiasi. Incidento metu žuvo vienas ir buvo sužeisti 22 žmonės. Dabar bylos eiga pasikeitė, nes, neva, dėl incidento kaltas automobilio dirbtinis intelektas, kuris dėl neaiškių priežasčių staiga privertė automobilį pagreitėti. 2023 m. pateikti kaltinimai dėl netyčinės antro laipsnio žmogžudystės naudojant transporto priemonę pakeisti. Bradley Rein pripažintas nekaltu ir paleistas už 100 000 USD užstatą. Nelabai aišku apie kokią „dirbtinio intelekto programinę įrangą“, kuri buvo įdiegta „4Runner“ ir sukėlė priverstinį pagreitėjimą bei neleido vairuotojui paspausti stabdžių kalbama. Atrodo, kad 2022 m. ir ankstesniuose „4runner“ modeliuose nėra įdiegta gamyklinė savaiminio vairavimo technologija, o tik eismo juostos laikymosi ir adaptyvaus greičio palaikymo sistemos.
  • Prieš pusmetį analitikas Ming-Chi Kuo teigė, kad tikimybė jog „Apple“ 2024 m. išleis naują „Apple Watch Ultra“ modelį yra menka, tačiau dabar teigia, kad tokia tikimybė vis tik yra, nors abejotina, kad „Apple Watch Ultra 3“ lyginant su „Ultra 2“ bus įdiegta kokių nors reikšmingesnių aparatinės įrangos patobulinimų.
  • Kalbant apie pardavimų kiekius, tradiciškai, pigesni „iPhone“ modeliai lenkia „Pro“ modelius, tačiau šiais metais situacija kitokia. Antrasis ketvirtis nuo „iPhone 15“ serijos telefonų išleidimo atskleidžia reikšmingus vartotojų pirkimo įpročių pokyčius, ypač atsispindinčius bazinio „iPhone 15“ modelio pardavimų rezultatuose. Vartotojų pageidavimų pokytis yra pagrindinis veiksnys, lėmęs smunkančią bazinio „iPhone“ modelio populiarumą.
    „Consumer Intelligence Research Partners“ (CIRP) tyrimai rodo, kad bazinis „iPhone 15“ modelis sudaro tik 14 proc. visų „iPhone“ pardavimų šį ketvirtį. Šis skaičius yra reikšmingas sumažėjimas, lyginant su 19 proc. bazinio „iPhone 14“ modelio pardavimų rezultatais per tą patį 2023 m. ketvirtį.
    Nepaisant bazinio modelio pardavimų nuosmukio, „iPhone 15“ serijos telefonai ir toliau yra labiausiai perkami „iPhone“ ir jų pardavimai sudaro reikšmingą 68 proc. dalį nuo visų „iPhone“ pardavimų. Aukštesnės klasės „Pro“ ir „Pro Max“ modelių pardavimai sudarė 22–23 proc. visų „iPhone“ pardavimų ketvirčio metu.
  • „Bloomberg“ praneša, kad dokumentuose, kuriuos „Google“ pateikė nagrinėjant antimonopolinį ginčą su Jungtinių Valstijų teisingumo departamentu teigiama, jog 2022 m. „Google“ sumokėjo „Apple“ 20 milijardų dolerių už tai, kad jos paieškos paslauga būtų numatytoji „Safari“ naršyklėje „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“.
  • „Apple“ 2023 m. gruodžio 21 d. FDA (JAV maisto ir vaistų kontrolės administracijai) pateikė „Apple Watch“ prieširdžių virpėjimo parodymų istorijos funkciją. Kaip programos dalį „Apple“ pateikė klinikinio tyrimo, kuriame dalyvavo 280 žmonių, duomenis, kurių metu „Apple Watch“ rezultatai buvo lyginami su etaloninio įrenginio parodymais.
    Vidutinis skirtumas tarp AFib istorijos funkcijos ir etaloninio įrenginio savaitės apkrovos įvertinimo buvo 0,67 proc., o pasikliautinasis intervalas yra (-0,05 proc., 1,38 proc.)“, – teigiama FDA pareiškime.
    FDA patvirtino „Apple Watch“ prieširdžių virpėjimo istorijos funkciją pagal savo griežtą medicinos prietaisų kūrimo įrankių programą, kuri nurodo, kokiais įrenginiais sveikatos specialistai gali pasikliauti.
  • „Apple“ paskelbė, kad 2024 m. rudenį, „iPad“ naudotojams Europoje, „iPadOS“ papildys galimybe atsisiųsti ir įdiegti aplikacijas iš trečių šalių aplikacijų parduotuvių.
  • „Apple“ ir vėl pakeitė savo mokesčių sistemą kūrėjams. Ketvirtadienį „Apple“ paskelbė, kad pakeitė 0,50 euro pagrindinio technologijų mokesčio (CTF), kurį turi mokėti kūrėjai už aplikacijas, platinamos pagal naujas ES verslo sąlygas, pristatydama sprendimą, kuris neleistų mažoms populiarioms programėlėms, bankrutuoti.
    Apple mokesčiai programėlių kūrėjams ES 2024-05
  • „Apple“ paskelbė jos fiskalinių 2024 m. antrojo ketvirčio finansinius rezultatus. Kompanijos antrojo metų ketvirčio metu gavo 90,8 mlrd. USD pajamų. Tai mažiau nei pajamos gautos antrojo ketvirčio metu 2023 ir 2022 metais. Tačiau nežiūrint „iPhone“ pardavimų kritimo 10 proc. kompanijos finansiniai rezultatai geresni, nei prognozavo analitikai ir prieš akcijų prekybos pradžią, kompanijos akcijų (AAPL) kaina šoktelėjo 6 proc.
    Žemiau esantys grafikai yra interaktyvūs - užvedę pelės žymeklį ar spustelėję ant tam tikros grafiko vietos pamatysite išsamesnę informaciją.
Įprastai fiskaliniai „Apple“ metai prasideda paskutinį rugsėjo sekmadienį. Tačiau 2024 m. jie prasidėjo spalio mėn. 1 d. ir truks 364 dienas iki 2024 m. rugsėjo 28 d.
  • Daugiausia pajamų kompanijai atnešė Šiaurės ir Pietų Amerikų regionas - 37,273 mlrd USD., tada Europa — 24,123 mlrd. USD., toliau seka Kinija su 16,372 mlrd. USD., Japonija — 6,262 mlrd. USD, kurią šiek tiek lenkia Azijos ir Ramiojo vandenyno dalis su 6,723 mlrd. USD.
    „Apple“ geografija nėra tokia paprasta, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Nesigilinant galima pamanyti, kad „Apple“ „Europa“ yra tik ES ir Jungtinė Karalystė bei Norvegija. Bet iš tikrųjų „Apple“ „Europa“ yra daug didesnė: tai visa Europa, Afrika, Artimieji Rytai ir Indija. Amerikos, tai Šiaurės ir Pietų Amerikų šalys. Kiniją pas „Apple“ sudaro žemyninė Kinija, Honkongas ir Taivanas. Likusią Azijos ir Ramiojo vandenyno dalį sudaro Australija ir tos Azijos šalys, kurios nėra įtrauktos į kitus Bendrovės atskaitomybės segmentus.
⚑ Žemiau esantį grafiką geriau žiūrėti įrenginį pavertus šonu.

Apple pajamos pagal produktą
2024 m. 2 ketv.

Duomenys: Apple

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų