Kaip naudoti Mac kompiuterius, kad jų akumuliatoriai tarnautų ilgiau

Kiek ilgai tarnaus „MacBook“, „MacBook Pro“ ir „MacBook Air“ kompiuterių akumuliatoriai, didžia dalimi priklauso nuo to, kaip teisingai juos naudosite. Kaip tausoti kompiuterio akumuliatorių?

MacBook

Siekiant sulėtinti akumuliatoriaus senėjimo procesą, jame įdiegtos programinės ir aparatinės įrangos sistemos, valdančios įkrovimo būdus ir baterijos temperatūrą. Tačiau nekreipiant dėmesio ir nesilaikant rekomendacijų nešiojamo kompiuterio akumuliatoriaus tarnavimo laikas gali ženkliai sutrumpėti per pakankamai trumpą laiką.

Kartais galima pastebėti parduodamų „MacBook“ kompiuterių skelbimus, kai parduodamas „kaip naujas“ poros metų senumo kompiuteris kurio įkrovos ciklų skaičius vos viršija porą dešimčių ir kuris „kasdien saugotas ir naudotas su meile“. Greičiausiai tai reiškia, kad kompiuterio akumuliatorius yra visiškai „sudrožtas“, nes kompiuteris visą laiką buvo prijungtas prie įkroviklio.

Kaip naudoti „MacBook“ kompiuterį, kad jo akumuliatorius tarnautų maksimaliai ilgai.

Venkite ekstremalių aplinkos temperatūrų

Visi elektronikos įrenginiai turi savo optimalų aplinkos temperatūros diapazoną. „MacBook“ kompiuteriai sukurti tinkamai veikti plačiame aplinkos temperatūros diapazone, bet ideali temperatūra yra nuo 16 iki 22 °C.

Labai svarbu saugoti įrenginį nuo aukštesnės kaip 35 °C temperatūros, nes ji gali nepataisomai pažeisti įrenginio akumuliatorių. Kitaip sakant, akumuliatorius nebemaitins įrenginio taip ilgai, kad ir kiek krausi. Aukštoje temperatūroje įkraunant įrenginį jį galima sugadinti. Programinė įranga gali neleisti įkrauti daugiau nei 80 proc., kai viršijama rekomenduojama akumuliatoriaus temperatūra. Net jei baterija nenaudojama, toks karštis gali nepataisomai ją pažeisti.

Galite pastebėti, kad akumuliatoriaus veikimo laikas yra trumpesnis labai šaltoje aplinkoje, tačiau tokia būsena yra laikina ir kai baterijos temperatūra vėl grįš į įprastą diapazoną, jos veikimas taip pat atsistatys į įprastą.

10˚C 35˚C Per šalta Per karšta Kambariotemperatūra

MacBook“ geriausiai veikia aplinkos temperatūroje nuo 10 iki 35 °C. Laikymo temperatūra: nuo –20 iki 45 °C.

Nelaikykite MacBook kompiuterio visada prijungto prie įkroviklio

Jei nešiojamą „MacBook“ kompiuterį naudojate kaip stacionarų, dažniau atjunkite jį nuo įkroviklio. Taip akumuliatorius dirbs ir nebus palaikoma pastovi įkrova, kuri akumuliatoriui gyvenimo neprideda.

Nepamiršti „MacBook“ periodiškai atjungti nuo įkroviklio padės susikurti periodiniai priminimai, kurie kelis kartus per savaitę primins, kad reikia atjungti kompiuterį nuo įkroviklio ir leisti jam naudoti akumuliatoriaus energiją.

Labai ilgą laiką nešiojamą kompiuterį naudojant kaip stacionarų ir beveik visada pajungtą prie įkroviklio, rodomas akumuliatoriaus įkrovų skaičius gali būti mažas, tačiau likutinė akumuliatoriaus talpa bus stipriai sumažėjusi taip pat.

Jei nešiojamą kompiuterį naudojate su išoriniu monitoriumi — reikėtų įgalinti akumuliatoriaus įkrovimo optimizavimą („macOS Monterey“ ir naujesnėse „macOS“ versijose) ir stebėti akumuliatoriaus sveikatą. Tačiau tai nėra panacėja ir bet kuriuo atveju visada būtų sveika kompiuteriui leisti padirbėti iš akumuliatorių, nes net ir su įjungta optimizacija kompiuterių, kurie ilgą laiką būna pajungti prie įkroviklio akumuliatorių talpa tampa ženkliai mažesnė nei tų, kurie naudojami taip, kam ir buvo sukurti - didesnę laiko dalį veikti naudojant akumuliatorius.

Mac“ kompiuteriuose su „Apple Silicon“ arba T2 saugos lustu optimizuotas akumuliatoriaus įkrovimas yra įjungtas pagal numatytuosius nustatymus, kai nustatote „Mac“ arba atnaujinate į „macOS Big Sur“ ar naujesnę versiją.

Įjunkite akumuliatoriaus įkrovos optimizavimą

Akumuliatoriaus optimizuotos įkrovos režimas (Optimized Battery Charging) stebi akumuliatoriaus būklę ir tai kaip jį naudojate. Įgalinus šį režimą sumažės laiko tarpai kai akumuliatorius yra visiškai įkrautas, nes akumuliatoriams nėra sveika būti kaip visiškai įkrautiems taip ir visiškai iškrautiems.

Jei „MacBook“ naudojate tiek prijungtą prie įkroviklio, tiek ir atjungtą ir egzistuoja koks nors to grafikas ar cikliškumas (pvz. vakare naudojate prijungtą, o rytais jį pasiimate ir nešatės į studijas) — sistema akumuliatorių įkraus iki 80 proc. ir tada papildys iki 100 proc. prieš jums jį atjungiant nuo įkroviklio ir išsinešant (taip pat kaip „iPhone“). Taip sistema apsaugo akumuliatorių nuo to, kad jis ilgesnį laiką yra 100 proc. įkrautas.

Jei jums prisireikė, kad kompiuterio akumuliatorius būtų maksimaliai įkrautas anksčiau — palieskite akumuliatoriaus piktogramą macOS akumuliatorius menu bar meniu juostoje ir tada pasirinkite „Charge to Full Now“.

Kai optimizuotas akumuliatoriaus įkrovimas yra aktyvus, akumuliatoriaus būsenos meniu rodoma, kada jūsų „Mac“ bus visiškai įkrautas arba ar įkrovimas pristabdytas. Jei nešiojamąjį kompiuterį dažniausiai laikote prijungtą prie maitinimo šaltinio, kai įkrovimas pristabdytas, galite matyti pranešimą „Charging On Hold (Rarely Used On Battery)“.

Norėdami įjungti optimizuotą akumuliatoriaus įkrovimo režimą:

macOS Ventura ir naujesnėse macOS versijose

  1. Iš meniu pasirinkite System Settings
  2. Spustelėkite ant Battery šoninėje juostoje
  3. Spustelėkite ant papildomos informacijos piktogramos  esančios šalis „Battery Health“
  4. Įjunkite ‌Optimized battery charging 

macOS Monterey ir ankstesnėse macOS versijose

  1. Iš meniu pasirinkite System Preferences
  2. Spustelėkite ant Battery šoninėje juostoje
  3. Įjunkite ‌Optimized battery charging 

Rečiau naudokite greito įkrovimo režimą

„MacBook“ kompiuteriuose su ARM procesoriumi atsirado greito įkrovimo galimybė. Kai naudojamas galingas įkrovimo adapteris — kompiuterio akumuliatorių įkrauti iki 50 proc. galima per 30 min.

Tai patogi funkcija kai reikia greičiau įkrauti kompiuterį, tačiau ja visą laiką naudotis nereikėtų.

Galimybės sistemoje ją atjungti nėra ir vienintelis būdas galingu įkrovikliu nesekinti „MacBook“ akumuliatoriaus yra kasdieniam kompiuterio akumuliatoriaus įkrovimui naudoti ne tokį galingą įkroviklį, o pvz. tą su kuriuo kompiuteris buvo komplektuojamas, galingesnio įkroviklio naudojimą paliekant tik išskirtiniams atvejams.

Venkite visiško Mac akumuliatoriaus išsikrovimo

Visiškas akumuliatoriaus išsikrovimas yra tiek pat kenksmingas akumuliatoriaus ilgaamžiškumui, kiek ir jo įkrovimas iki 100 proc.

Pasistenkite savo darbo su kompiuteriu dieną suplanuoti taip, kad išvengti visiško akumuliatoriaus išsikrovimo. Jei akumuliatorius jau „ne pirmos jaunystės“ ir vos pratempia visą jums reikalingą laiką — geriau turėkite su savimi įkroviklį ir kai akumuliatoriaus įkrovos kiekis pasieks ~50 proc. įkraukite jį iki 80 proc.

Jei naudojate išorinius įrenginius

Jei naudojate išorinius įrenginius prijungtus prie „MacBook“ kompiuterio USB-C jungties, jie nors ir nestipriai, bet eikvoja kompiuterio akumuliatorių. Tokiu atveju kompiuterį prijungus prie įkroviklio, priedai naudos energiją iš įkroviklio, o ne akumuliatoriaus. Tačiau, tada reikia stebėti kompiuterio akumuliatoriaus įkrovimą, nes yra rizika, kad jei tuos priedus naudojate dažnai — akumuliatorius taip pat ilgą laiką bus įkrautas iki 100 proc.

Dažniausiai situacija tampa sudėtinga kai „MacBook“ kompiuteris naudojamas su išoriniu(ais) monitoriumi(ais), nes neprijungus kompiuterio prie įkroviklio, kai „MacBook“ dangtis yra užvertas — išorinis monitorius tiesiog neveiks. Čia jau reikia „laikyti ranką ant akumuliatoriaus pulso“ ir jei tik yra mažiausia galimybė kompiuterį atjungti nuo įkroviklio — taip ir padaryti.

Kai kurie naudojantys nešiojamus „Mac“ kompiuterius su išoriniais monitoriais rekomenduoja naudoti 3-ų šalių aplikacijas, tokias kaip „Caffeine“, „Caffeinate“ ir „InsomniaX“, bet ir ten reikia žiūrėti, kad nenutiktų taip, kad kompiuteris apskritai neužmiega, kai jo dangtis užvertas.

Jei planuojate kurį laiką nenaudoti MacBook kompiuterio

Jei turite stacionarų kompiuterį, o „MacBook“ naudojate tik kartais, kai vykstate atostogų ar į komandiruotę, geriausia, prieš padedant kompiuterį į stalčių jo akumuliatorių įkrauti iki 50 proc. ir periodiškai, kas kelis mėnesius patikrinti, kiek liko įkrovos ir jei ji artėja prie 20 proc. — vėl įkrauti iki 50 proc.

Kas kiek laiko tikrinti likutinę kompiuterio akumuliatoriaus įkrovą priklauso nuo akumuliatoriaus talpos ir sveikumo. Jei akumuliatorius „nesudrožtas“ — patikrinti reikėtų bent kas 6 mėn., o jei jau matęs ir šilto ir šalto — dažniau.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų