Kaip spręsti „Preparing Backup“ būsenoje užstrigusios OS X Time Machine problemą

OS X integruota atsarginių duomenų kopijų darymo aplikacija Time Machine daugeliui Mac vartotojų yra paprasčiausias būdas ne tik apsisaugoti nuo galimo duomenų praradimo sugedus kietajam kompiuterio diskui, bet nuo savo (ar kitų) neatsargių kompiuterio vartotojų veiksmų trinant failus.

Absoliučioje daugumoje atvejų OS X Time Machine veikia be jokių sutrikimų, kaip šveicariškas laikrodis kurdama kasvalandines (jei nenurodyta kitaip) atsargines duomenų kopijas.

Nežiūrint to, kad Time Machine veikia puikiai, labai retais atvejais, galite susidurti su problema, kai Time Machine užstrigo „Preparing Backup“ būsenoje neįprastai ilgam laikui neleisdama išsaugoti atsarginių duomenų kopijų nurodytoje laikmenoje. Būtent apie šios problemos sprendimo būdą aprašysiu žemiau.

Reikia paminėti, kad jei nesate savo Mac kompiuterio duomenų išsaugoję Time Machine gana ilgą laiko tarpą, pavyzdžiui porą mėnesių - normalu, kad „Preparing Backup“ trunka ilgiau nei atsargines duomenų kopijas saugant kas valandą ar kartą per dieną. Taip pat duomenų surinkimas ir atsarginių duomenų kopijavimui reikalingas suindeksavimas, kuris parodomas „Preparing Backup“ būsena, vyks ilgiau jei tai darote pirmą kartą ar naujų duomenų, kuriuos reikia išsaugoti yra labai daug. Kas nėra normalu, tai kai Time Machine užstringa „Preparing Backup“ 12-ai ar daugiau valandų - nebent iš ties turite nežmoniškai daug duomenų (kalbu apie petabaitus duomenų, bet tokiu atveju, vietoje Time Machine, rekomenduočiau naudoti kitus sprendimus).

Nežiūrint to, kad Time Machine veikia puikiai, labai retais atvejais, galite susidurti su problema, kai Time Machine užstrigo „Preparing Backup“ būsenoje neįprastai ilgam laikui

Bet kuriuo atveju, turint omenyje, kad patikimas atsarginių duomenų kopijų saugojimas yra svarbus - išspręskime „Preparing Backup“ problemą.

Sustabdykime „Preparing Backup“ būsenoje užstrigusį Time Machine bandymą

Pirmoje eilėje reikia sustabdyti užstrigusį atsarginių duomenų kopijų išsaugojimo procesą, tai gana paprasta:

  1. Atidarykite Time Machine nustatymų langą esantį System Preferences arba paspaudę ant Time Machine poiktogramos OS X meniu juostoje ir pasirinkę „Open Time Machine Preferences“
  2. Paspauskite ant (x) piktogramos esančios dešiniau atsarginių duomenų išsaugojimo progreso indikacinės juostos

Tai padarę, kai indikacinė juosta išnyks, galite pereiti prie sekančio problemos sprendimo žingsnio.

Ištrinkite „.inProgress“ failą

Dabar, kai atsarginių failų kopijų išsaugojimo procesas sustabdytas, pirmiausia ką reikia padaryti, tai ištrinti Time Machine laikiną vietos rezervavimo failą esantį laikmenoje, kur Time Machine saugo atsargines failų kopijas:

  1. Atidarykite Time Machine diską ir Finder pagalba pereikite į Backups.backupd aplanką
  2. Atidarykite Backups.backupd aplanką, jame rasite kitą aplanką, kurio pavadinimas atitiks Mac kompiuterio, kuriame esančius failus šiame diske saugote pavadinimą. Jei laikmeną naudojate kelių skirtingų kompiuterių duomenų saugojimui - diske bus ir tų kompiuterių pavadinimus atitinkantis aplankas - atidarykite jį. Pasirinkite tą kompiuterį, kuriame Time Machine procesas užstrigo.
  3. Kompiuterio vardą atitinkančiame aplanke raskite failą su plėtiniu .inProgress. Šio failo pavadinimas, kaip ir kitų aplanke esančių kitų aplankų nurodys datą ir laiką formatu: YYYY-MM-DD-vvmmss, pvz 2014–04–02–145411.inProgress
  4. Ištrinkite tą inProgress failą
Time-Machine-inProgress-failas

Perkraukite kompiuterį su pajungtu Time Machine disku

Dabar pagerbkite savo Mac kompiuterį geru senu „perkrovimu“ neatjungdami nuo Mac Time Machine disko:

  1. Perkraukite Mac kompiuterį iš OS X meniu juostos pasirinkdami > Restart…
  2. Perkrovę Mac’ą ir prisijungę prie savo vartotojo paskyros, palaukite kol Spotlight baigs indeksuoti. Tai padaryti galite arba stebėdami mdworker, mds ir susijusių procesų darbą „Activity Monitor“ aplikacijoje (jei „Activity Monitor“ %CPU stulpelyje prie šių procesų rašoma 0,0 - spotlight indeksavimas nevyksta/baigtas).

Jei Spotlight esate nurodę neindeksuoti Time Machine disko indeksavimas neprasidės, tačiau jei Spotlight indeksuoja Time Machine diską turite palaukti kol indeksavimas bus užbaigtas.

Inicijuokite atsarginių duomenų kopijų išsaugojimo procesą

Dabar kai pašalinti nereikalingi failai, Mac’as perkrautas ir Spotlight baigė indeksuoti atsarginių duomenų kopijų diską - patys, rankiniu būdu galite inicijuoti „Time Machine“ procesą.

  • Paspauskite ant Time Machine piktogramos OS X meniu juostoje ir atsidariusių parinkčių juostoje pasirinkite Back Up Now.

Tai padarę vis tiek pamatysite „Preparing Backup“ tekstą po domenų kopijų išsaugojimo progreso juosta, tačiau ji po kelių minučių turėtų būti pakeista „Backing up:…“ pranešimu, o dar po kurio laiko duomenų išsaugojimo Time Machine diske bus užbaigta.

Tiems ką domina kiek labiau techninė šio reikalo pusė, „Preparing Backup“ atveju backupd procesas nieko nedaro - Activity Monitor, fs_usage ir opensnoop nepastebėsite jokio apkrovimo procesoriui ar diskui.

Taip pat skaitykite:
Lėtiname laiko mašiną (OS X Snow Leopard ir ankstesnėse OS X versijose)
Lėtiname laiko mašiną II (OS X Lion ir naujesnėse OS X versijose)
Atsarginių duomenų kopijų (backup) kūrimas ir saugojimas
Kaip išjungti Time Machine duomenų saugojimą vidiniame diske?
Klonavimas kaip duomenų saugojimo (backup) strategija
Kuriame atsarginę paleidžiamojo (bootable) disko kopiją

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų