43-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

43-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų, skirtų „Apple“ entuziastams bei kompanijos įrangos naudotojams, apžvalga.

  • Pasirodė gandai, kad 2025 m. „Apple“ planuoja išleisti „iPhone 17 Air“, kuriame gali būti įdiegtas A19 lustas, 8GB RAM ir viena galinė kamera. Kalbama, kad tai būtų visiškai naujo, plonesnio dizaino telefonas. Anot gandų „iPhone 17 Air“ pakeis „Plus“ modelį, kurio kompanija atsisakys.
  • Retai kada naujas tik išleistas įrenginys veikia visiškai sklandžiai ir „iPhone 16 Pro“ nėra išimtis. „Reddit“ bei „MacRumors“ ir „Apple“ forumų vartotojai praneša apie naują problemą. Problema pasireiškia tuo, kad „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ ekranas nustoja reaguoti arba labai lėtai reaguoja į palietimus ir po to „iPhone“ netrukus persikrauna. Problema pastebima visose „iOS 18“ versijose, įskaitant naujausią „iOS“ 18.1 beta versiją.
    Daugeliui naudotojų tai retai pasireiškianti problema, tačiau kai kuriems ji įvyksta iki 20 kartų per dieną. Kai kurių naudotojų atveju jiems padėjo sistemos atkūrimas iš atsarginės kopijos. Kai kuriems naudotojams „Apple“ pakeitė probleminius „iPhone“ į naujus, tačiau dažniausiai problemos tai nepanaikino.
  • „Current Time“ yra nepriklausoma rusų kalba teikiama žiniasklaidos paslauga ir svetainė, valdoma Laisvosios Europos radijo ir Laisvės radijo (RFE/RL). Rusijos žiniasklaidos reguliavimo agentūros „Roskomnadzor“ reikalavimu jos aplikacija buvo pašalinta iš „Apple“ aplikacijų parduotuvės „App Store“. Pasak RFE/RL, „Apple“ informavo kūrėją, kad agentūros teigimu programėlėje buvo nelegalaus turinio, taip pat medžiagos iš „nepageidaujamos“ organizacijos.
    RFE/RL veikia savarankiškai ir yra finansuojama JAV pasaulinės žiniasklaidos agentūros. JAV agentūra rengia transliacijas per radiją ir televiziją, skirtą šalims, kurios riboja nepriklausomos žiniasklaidos pranešimus (maždaug 23 šalyse).
  • Airijos policija atliko reidą šalies elektronikos parduotuvėse, kurio metu aptiko ir konfiskavo padirbtų „Apple“ gaminių už bendrą 160 000 € sumą. Tarp padirbtų, neva „Apple“, gaminių buvo „AirPods“ ausinės ir įvairūs „iPhone“ skirti priedai. Šalies policijos atstovas apskaičiavo, kad apskritai tokie intelektinės nuosavybės nusikaltimai, kaip šie suklastoti produktai, ES ekonomikai kainuoja daugiau nei 85 milijardus eurų per metus.
  • Vidinis „Apple“ tyrimas parodė, kad „ChatGPT“ yra 25% tikslesnis nei „Apple Siri“ ir gali atsakyti į 30% daugiau klausimų. Tiesą sakant, kai kurie iš „Apple“ mano, kad jos generatyvaus dirbtinio intelekto technologija – bent jau kol kas – nuo pramonės lyderių atsilieka daugiau nei dvejais metais.
  • „Apple“ pasidalino informacija skirta naujiems „AirPods“ ausinių naudotojams, kurioje paaiškina kaip „AirPods“, „AirPods Pro“ ir „AirPods Max“ ausines susieti su „iPhone“ ir „Android“ įrenginiais.
  • „DigiTimes" rašo, kad nuo 2025 m. sausio mėn. Indija, skatindama vietinę gamybą, ketina apriboti nešiojamų, planšetinių ir asmeninių kompiuterių importą. Siūlomose priemonėse numatyta nauja leidimų išdavimo sistema ir kokybės standartai, kurie gali sulaukti pramonės suinteresuotųjų šalių pasipriešinimo. Manoma, kad iš pagrindinių prekės ženklų ši politika labiausiai paveiks „Apple“.
  • Po to, kai Rusijos saugumo tarnyba (FSB) ir „Kasperskio Laboratorija“ paskelbė jog „iPhone“ gali būti naudojami JAV saugumo tarnybų ir programišių sekti Rusijos piliečiams, Rusijos vyriausybinėms organizacijoms buvo rekomenduojama atsisakyti „iPhone“. Nemažai Rusijos ministerijų 2023 m. tą ir padarė. Tačiau 2024 m. valstybinių „iPhone“ užsakymų skaičius Rusijoje vėl ženkliai išaugo. (Įdomu kaip ten vykdomi valstybiniai užsakymai, kai oficialiai „Apple“ šalyje savo įranga neprekiauja, o visi į šalį patenkantys „iPhone“ atkeliauja aplinkiniais keliais iš Arabų Emyratų, Kazachstano ir panašiai).
    „Vedomosti“ duomenimis, per pastaruosius tris 2024 metų ketvirčius vyriausybės „Apple“ išmaniųjų telefonų pirkimai Rusijoje sudarė 6,88 mln. rublių. Palyginimui, 2023 metais tuo pačiu laikotarpiu užsakymai buvo keturis kartus mažesni – 1,64 mln. rublių. Net ir išaugus „iPhone“ valstybinių užsakymų kiekiui, „iPhone“ dalis bendroje valstybės išmaniųjų telefonų pirkimo sąmatoje yra palyginti nedidelė. Pirmoje vietoje yra „Samsung“ įrenginiai (41,3 mln. rublių), antroje – „Realme“ (16,2 mln.), trečioje – „Xiaomi“ (10,9 mln.).
  • Neseniai duodamas interviu „Apple“ generalinis direktorius Tim Cook pakartojo bendrovės filosofiją – pirmenybę teikti meistriškumui, o ne greičiui, teigdamas, kad kalbant apie AI, „Apple“ siekia būti „ne pirma, bet geriausia“.
    Interviu „WSJ Magazine“ metu „Apple“ generalinis direktorius Tim Cook minėjo, kad kasdien naudoja įvairius „Apple“ įrenginius, įskaitant „iPhone“, „Apple Watch“, „AirPods“, du „MacBook“, „iMac“, „Vision Pro“ akinius ir „iPad Pro“. Nepaisant to, kad turi prieigą prie daugybės „Apple“ įrenginių, Cook pasirinko „Logitech“ pelę (‌„Logitech MX Master 3“), o ne „Apple Magic Mouse“, nors kartais, smagumo dėlei, naudoja ir „Magic Mouse“.
  • „Apple“ pirmadienį išleido „iOS“ 18.1, „iPadOS“ 18.1 ir „macOS Sequoia“ 15.1 galutinių leidimų versijas-kandidates. Ketvirtadienį vakare paaiškėjo, kad prieš tai išleista galutinė kūrėjams skirta „macOS Sequoia“ 15.1 versija nebuvo galutinė, nes „Apple“ išleido antrą galutinę „macOS 15.1“ versiją.
    Jei nenutiks nieko netikėto – kitą savaitę, greičiausiai pačioje jos pradžioje, išvysime visiems „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“ naudotojams skirtas galutines šių operacinių sistemų versijas.
  • Kodas esantis „iOS“ 18.1 versijoje-kandidatėje atskleidžia, kad „Apple“ planuoja išleisti naujus: „Magic Mouse 2“, „Magic Trackpad 2“ ir dvi (su ir be „Touch ID“) „Magic Keyboard“ klaviatūras. Tikėtina, kad tai gali įvykti dar spalį (tarkim spalio 28 d.), kartu su naujų „MacBook Pro“, „Mac mini“ ir „iMac“ kompiuterių modelių pasirodymu. Greičiausiai prieduose „Lightning“ jungtį pakeis USB-C jungtis ir jei mus lydės sėkmė – pakeista jungties vieta „Magic Mouse“ pelėje.
    13 ir 15 colių „MacBook Air“ su M4 procesoriumi pasirodys 2025 m., greičiausiai, pirmojo metų ketvirčio laikotarpyje.
  • Nors europiečiai kartu su kinais negalės naudoti „Apple Intelligence“ savo „iPhone“ su įdiegta „iOS“ 18.1 ir „iPadOS“ 18.1, yra tikimybė, kad „Mac“ naudotojai ES, atnaujinę savo kompiuterio operacinę į „macOS Sequoia“ 15.1, prieigą prie „Apple Intelligence“ gaus.
    Priežastis, dėl kurios „Apple“ nesuteikia prieigos prie „Apple Intelligence“ naudotojams ES, yra SRA (skaitmeninių rinkų aktas). Bendrovė susirūpino, kad „Apple Intelligence“ gali neatitikti SRA reikalavimų ir kol kas dėl prieigos prie „Apple Intelligence“ Europoje dar vis vyksta aktyvios diskusijos su ES reguliavimo institucijomis. Tačiau „Mac“ SRA reikalavimai nelabai liečia. Taigi, teoriškai, „Apple“ gali „Mac“ naudotojams ES suteikti prieigą prie „Apple Intelligence“. Žinoma, tokiu atveju, norint naudoti AI, reikėtų kompiuterio ir Siri kalbas nurodyti anglų (JAV) ir atsistoti į eilę prie „Apple Intelligence“. Daug nerašantiems ir neturintiems korespondencijos anglų kalba, pirmosios bangos AI naujovės nelabai bus naudingos, nebent žaislą gaus tie, kas nesugeba normaliai nufotografuoti iš karto ir AI naudos antrame nuotraukų plane matomų katinų ir šunų trynimui ar „ištraukinės iš žmonių galvų“ stulpus.
  • „Apple“ paviešino antrojo „Bad Sisters“ sezono anonsą. Antrasis serialo sezonas „Apple TV+“ startuos lapkričio 13 d.
  • Antradienį „Apple“ išleido pirmosioms „AirPods Pro“, „AirPods 2“, „AirPods 3“ ir „AirPods Max“ „Lightning“ versijų ausinėms skirtus programinės-aparatinės įrangos naujinimus. Naujosios programinės aparatinės įrangos versija yra 6F21 (ankstesnė 6A326). Tradiciškai, kompanija nedetalizuoja to, ką naujo įdiegia ar kokias klaidas ištaiso aparatinė „Apple“ įranga.
    Ketvirtadienį kompanija išleido naują „AirPods Proµ2“ programinės aparatinės įrangos naujinimą su programine įranga, skirta tiek USB-C, tiek „Lightning“ modeliams. Naujos „AirPods Pro‌ 2“ programinės aparatinės įrangos versijos numeris yra 7B19 (ankstesnė, išleista rugsėjį 7A305).
  • 23 metų australė Matilda Campbell fotografavo Naujojo Pietų Velso Hanterio slėnyje, kai jai iš rankų iškrito telefonas. Ji bandė jį pasiekti, bet paslydo ir krito tris metrus kol įstrigo tarp dviejų didelių riedulių pakibusi aukštyn kojomis. Nors straipsnyje neminimas „iPhone“, Campbell socialinių tinklų paskyrose minima, kad ji naudojo „iPhone“.
    Gelbėtojams prireikė valandos, kol atvyko į nelaimės vietą ir dar kelių valandų jai išlaisvinti. NSW greitosios pagalbos gelbėjimo paramedikas Peter Watts „ABC Newcastle“ sakė, kad nepaisant keblios padėties Campbell buvo rami ir susikaupusi. Jis minėjo, kad tai buvo sunki, „nepaprasta gelbėjimo operacija“, nepanaši į nieką su kuo jam anksčiau teko susidurti. „NSW Ambulance“ savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo gelbėjimo vaizdais.
    Kad išlaisvintų Campbell, gelbėtojai turėjo pašalinti septynis riedulius sveriančius nuo 80 iki 500 kilogramų. Įstrigusi mergina išbuvo maždaug septynias valandas, o „nuotykis“ jai baigėsi apibrozdinimais, mėlynėmis, įtrūkusiu slanksteliu bei taip ir neatgautu „iPhone“.
  • Kalbama, kad „Apple“ kuria žaidimams dedikuotą aplikaciją panašią į „App Store“.
  • „Apple“ išleido specialiai „iPad mini“ 7 skirtą „iPadOS“ 18.0.1 versiją, jos numeris 22A8380. Šioje versijoje ištaisyta klaida privertusi planšetinį kompiuterį persikrauti kai atsakoma į žinutę tam tikru būdu ir panaikina aplikacijoje „Slaptažodžiai“ buvusią klaidą.
  • „The Information“ rašo, kad „Apple“ sumažino „Vision Pro“ akinių gamybą ir iki 2024 m. pabaigos gali visiškai nustoti gaminti dabartinę įrenginio versiją. Be to, kalbama, kad „Apple“ bent metams sustabdė antrosios kartos „Vision Pro“ vystymo ir kūrimo darbus ir sutelkė dėmesį į pigesnių akinių kūrimą.
  • Po ilgos pertraukos, iš dalies dėl penai vykusių Holivudo streikų, sėkmingas „Apple TV+“ mokslinės fantastikos/trilerių serialas „Severance“ 2025 m. sausio 17 d. sugrįš su antruoju sezonu. Filmo anonsas neatskleidžia antrojo sezono siužeto detalių, bet jame atrodo bus pakankamai painiavos, tad laukiantys antrojo sezono likite budrūs.
  • „Apple“ išleido kūrėjams skirtą pirmąją „iOS“ 18.2 beta versiją, kurioje yra naujų „Apple Intelligence“ funkcijų, tokių kaip: „Image Playground“ – paveikslėlių generavimo aplikacija galinti sukurti paveikslėlį iš apibūdinimo, „Image Wand“ – funkcija susijusi su „Image Playground“ ir leidžia apibraukti teksto dalį, pavyzdžiui naudojant „Apple Pencil“ ir atitinkamai nuo to kas tame tekste rašoma bus bandoma sukurti atitinkamą paveikslėlį, „Genmoji“ – iš apibūdinimų ir frazių sukurti „Emoji“ paveikslėliai, „ChatGPT“ integracija į „Siri“, „Visual Intelligence“ – funkcija leidžianti pateikti informaciją apie tai į ką nukreipta kamera (pvz. nukreipus kamerą į restoraną, galima gauti jo darbo laiką, jei ta informacija yra žinoma „Apple“), patobulintos su rašymu susijusios dirbtinio intelekto funkcijos. „Pašto“ aplikacijoje atsiras kategorizacijos. Nereikia pamiršti, kad tai „Apple Intelligence“ funkcijos, kurios nėra prieinamos naudotojams Europos Sąjungoje.
    „Apple Intelligence“ taip pat palaikys naujas kalbas: lokalizuota anglų kalba Australijai, Kanadai, Naujajai Zelandijai, Pietų Afrikai ir JK.
    „Apple“ žadėjo, kad 2025 m. AI išmoks daugiau, ne anglų, kalbų: ispanų, italų, kinų, portugalų, prancūzų, japonų, korėjiečių, vietnamiečių ir vokiečių. Taip pat ruošiamos anglų kalbos adaptacijos Indijai ir Singapūrui.
    Kas naujo „iOS“ 18.2 pirmojoje beta versijoje naudotojams ES? Dabar bus galima ištrinti „App Store“, „Vaizdo kamera“ (Camera), „Safari“, „Žinutės“ (Messages) ir „Nuotraukos“ (Photos) aplikacijas. „iOS“ 18.2 taip pat atsiras naujas punktas nustatymuose, kurio pagalba bus paprasčiau el. pašto, žinučių, skambučių, naršyklės, slaptažodžių valdymo ir klaviatūrų aplikacijas priskirti numatytųjų grupei.
  • Pasak „TF International Securities“ analitiko Ming-Chi Kuo, „Apple“ sumažino „iPhone 16“ gamybos užsakymų skaičių maždaug 10-čia mln. vnt. Ketvirtadienį paskelbtame įraše Kuo teigė, kad sumažinimai daugiausia liečia ne „Pro“ modelius.
  • „Apple“ išleido 206-tą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • Joanna Stern iš WSJ kalbino „Apple“ programinės įrangos vadovą Craig Federighi apie „Apple Intelligence“, „Siri“ ateitį, privatumą, juokingas pranešimų santraukas ir lėtesnį „Apple“ požiūrį.
  • Išleidusi „iOS“ 18.2 beta versiją „Apple“ išleido ir kūrėjams skirtą naują API, kuri leis trečių šalių naršyklėms svetainę išsaugoti kaip „web app“. Atidarius tą, kaip aplikacija išsaugotą, interneto svetainę, bus naudojamas tos naršyklės varikliukas bei patirtis.
    Yra viena įdomi detalė. Šiuo metu tinkintą naršyklės variklį gali turėti tik ES platinamos interneto naršyklės. Likusioje pasaulio dalyje „Apple“ vis dar reikalauja „iPhone“ ir „iPad“ žiniatinklio naršyklių naudoti „Safari WebKit“. Nenuostabu, kad naujoji žiniatinklio programėlių API taip pat galės būti naudojama tik naršyklių aplikacijų versijose skirtose Europos Sąjungos naudotojams.
    Įdomu tai, kad „Apple“ netgi svarstė galimybę panaikinti žiniatinklio programėlių (interneto svetainių išsaugotų kaip aplikacijos) palaikymą „iOS“ įrenginių pagrindiniame ekrane ES naudotojams. Tačiau ES komisija pareiškė, kad ištirs tokį sprendimą, po ko „Apple“ atsitraukė ir paliko žiniatinklio programas ES naudotojams.
  • Pramonės ekspertai mano, kad „Apple“ galėtų pradėti naudoti LTP03 ekrano technologiją, kuri debiutavo „Apple Watch Series 10“, būsimuose „iPhone“ ir taip pagerinti jų energijos vartojimo efektyvumą ir ekrano našumą.
    LTP03 naudojama technologija leidžia optimizuoti kiekvieną pikselį, kad šis skleistų daugiau šviesos platesniais kampais. Todėl „Apple Watch Series 10“ ekranas yra iki 40 procentų ryškesnis nei 9 laikrodžių serijos ekranas, žiūrint ne tiesiogiai. LPTO3 taip pat leidžia padidinti atnaujinimo dažnį, kai „Apple Watch“ veikia visada įjungtu režimu, nuo karto per minutę iki karto per sekundę. Todėl dabar laikrodžių naudotojai gali matyti tiksinčią sekundžių rodyklę nepakeldami riešo ant pasirinktų laikrodžių ciferblatų.
    Būsimuose „iPhone“ su LTPO3 gali žymiai pagerėti akumuliatoriaus veikimo laikas ir prasiplėsti žiūrėjimo kampus. Šaltiniai rodo, kad „Samsung Display“ ruošiasi kurti LTPO3 OLED plokštes, kurios gali būti skirtos būsimiems „iPhone“ modeliams. Tačiau manoma, kad kitų metų „iPhone 17“ serijos telefonuose ir toliau bus naudojama LTPO2 technologija, tuo pačiu plečiant jos pritaikymą visuose modeliuose, ne tik „Pro“ įrenginiuose.
    Prieš pristatydama naujas ekranų technologijas „iPhone“, „Apple“ tradiciškai jas iš pradžių išbando „Apple Watch“. Pavyzdžiui, originalūs LTPO ekranai, kurie debiutavo „Apple Watch Series 4“, galiausiai pasirodė „iPhone 13 Pro“ serijos telefonuose po trejų metų. Kol kas neaišku, ar ir kada LPTO3 tipo ekranai galėtų būti pradėti naudoti „iPhone“.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį, o jums tai nieko papildomai nekainuoja.
Apytikslis skaitymo laikas (neskaičiuojant vaizdo įrašų žiūrėjimo): 9 minutės.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. ar nusimato iphone pilnai sulietuvinti?

    • Ką turite omenyje sakydamas „pilnai“ (manyčiau „visiškai“)?
      Jei likusias sistemos dalis, kurios vis dar anglų kalboje, manau, su laiku jos bus sulietuvintos. Tarkim, aplikacijoje „Nustatymai“ paspaudus ant savo paskyros, didelė dalis jame esančių skirsnių dar nesulietuvinti.
      Siri – sudėtingesnis uždavinys, nors netiesioginių ženklų, kad balso lietuvinimas vyksta – yra. Dviem pirštais palietus „Apple Watch“ ekraną, jei įjungta ši funkcija, laikas sakomas lietuviškai, nors kartais ir „kreivai“.
      Aplikacijos… čia jau aplikacijų kūrėjų reikalas ar jas lietuvinti. Pavyzdžiui amerikiečių kompanijos „Chrome“ – sulietuvinta, o lietuvaičių „Pixelmator“ – ne.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų