Apple iOS ir OS X operacinės sistemos vis dar saugiausios

Kompiuterinio saugumo kompanijų „Symantec“ ir „FireEye“ ekspertai teigia, kad kenkėjų nusitaikiusių į iOS ir Mac kompiuteriams skirtą OS X 2016 metais daugės.

Kompiuteriniu saugumu užsiimančios kompanijos „Symantec“ ekspertas Dick O’Brien teigia, kad kaip dalis augančio Apple įrangos populiarumo - auga ir atakų nutaikytų į jos įrangą skaičius. Per pirmus devynis šių metų mėnesius kenkėjišką kodą turinčia programine įranga užkrėstų Mac kompiuterių su OS X operacine sistema skaičius, lyginant su 2014 metais, išaugo septynis kartus. Tačiau „vartotojai dėl to neturėtų nerimauti“, - priduria O’Brien, „nes kenkėjų skaičius nėra bauginantis ir jis gerokai mažesnis nei skirtų Windows. Apple išlieka saugi platforma, tačiau Mac kompiuterių vartotojai neturėtų nebūti tokie pasitikintys savo naudojamos sistemos saugumu, nes užkratų ir naujų pavojų skaičius auga“.

Kalbant apie mobiliuosius įrenginius - 96% kenkėjų yra skirti Android įrenginiams, tačiau „FireEye“ vyrenysis technologijų departamento vadovas However Bryce Boland pritaria „Simantec’o“ išsakytiems teiginiams, kad „atakų skirtų Apple įrenginiams daugėja, programišiai randa būdus įsibrauti į žydintį Apple sodą ir tokių atakų skaičius sekančiais metais tik didės“. „Symantec“ ekspertai teigia, kad šiais metais aptikti septyni nauji virusai skirti iOS įrenginiams, tačiau jie pavojų kelią tik jailbreak’intiems įrenginiams ir taip dar kartą patvirtiną seniai žinomą tiesą, kad jailbreak’as panaikina iOS sistemos apsaugos nuo kenkėjų sluoksnius ir tokius įrenginius padaro atvirus įvairių piktų užmačių turintiems programišiams.

Auganti ApplePay paslaugos geografija ir atitinkamai populiarumas taip pat traukia programišių dėmesį, tačiau kol kas nėra aptikta kenkėjų, kurie būtų nutaikyti į Apple mokėjimų sistemą Apple Pay.

Nors abiejų kompanijų ekspertai ir pranašauja didėjantį atakų nukreiptų į Apple įrenginius skaičių, tačiau pripažįsta, kad Apple sistemos kol kas yra pačios saugiausios.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų