23-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

23-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Sprendžiant iš nutekėjusių vidinių „Apple“ pranešimų, liepos 29 d. kompanija pradės prekiauti „Vision Pro“ Prancūzijoje. Taip pat sklando gandai, kad „Vision Pro“ liepą kompanija pradės prekiauti Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Kanadoje, Singapūre ir Kinijoje.
  • „Apple“ (AAPL) pardavimai Kinijoje atsigauna, o bendrovės „App Store“ stengiasi išgyventi slegiama naujų E.S. „prieigos valdytojų“ (angl. gatekeeper) technologijų milžinų taisyklių, o trečiadienį po pietų bendrovė neteko antrosios pagal kompanijos vertę vietos pasaulyje ir ją užleido „Nvidia“, dirbtinio intelekto lustų gamintojai, kurios akcijų kaina ir toliau sparčiai auga.
  • Nors „Messages“ aplikacija nestokoja funkcijų ir įvairių efektų, tačiau gandų vėjai nešioja informaciją, kad „iOS 18“ jų bus daugiau. Anot gandų „Messages“ aplikacijoje atsiras naujų efektų, kurie „leistų animuoti atskirus žinutės žodžius“, galbūt net naudojant RCS pranešimus.
  • „Apple“ paslauga „Find My“ ir vėl pasitarnavo geram tikslui.
    „New York Times“ reportaže pasakojama apie 15-metį Lochlan Nicol iš Jensen Beach (Florida), kuris 2024 m. gegužės 22 d. vakare dviračiu nuvažiavo į degalinę nusipirkti ledų. Staiga į degalinę įsukęs visureigis privertė paauglį atsitrenkti ir Nicolo galva kiaurai pramušė galinį keleivio langą. Per avariją viena iš jaunuolio „AirPod“ ausinių iškrito ir atsidūrė po visureigio grindų kilimėliu. Visureigio vairuotojas trumpam sustojo, bet tik tam, kad patrauktų sąmonės netekusį ir sunkiai sužalotą paauglį nuo kelio, po ko jis pabėgo iš įvykio vietos.
    Nicol patyrė nosies, skruostikaulio ir akiduobės lūžius bei didelį įtrūkimą išilgai kojos. Apie įvykį buvo pranešta policijai, o Nicol sraigtasparniu buvo nuskraidintas į ligoninę.
    Kai buvo pranešta apie avariją, Nicol mergina nuvyko į avarijos vietą kur rado jo piniginę, telefoną, laikrodį ir „AirPods“ dėklą. Ji nunešė daiktus į ligoninę kur pastebėjo, kad dėkle yra tik viena „AirPod“ ausinė. Kai paauglys atidarė „Find My“ aplikaciją, norėdamas surasti „AirPod“, aplikacija parodė, kad ji yra maždaug keturių mylių atstumu nuo įvykio vietos. Ši informacija buvo pateikta policijai. Atvykę nurodytu adresu, policijos pareigūnai rado sidabrinį „Hyundai Santa Fe“ su išdaužytu galiniu keleivio langu. Savininkas, 49 metų Peter Bradford Swing buvo suimtas. Vėliau Swing policijai prisipažino, kad pabėgo iš įvykio vietos, nes anksčiau buvo įkalintas dėl narkotikų. Dabar visureigio vairuotojui gresia sėsti iki 15 metų už sunkų nusikaltimą – tariamą nesustojimą avarijos, kurios metu buvo padaryti dideli kūno sužalojimai, vietoje.
  • Justin Long, „Apple“ ikoninių „I'm a Mac“ reklamų veidas dabar nusifilmavo trumpoje „Qualcomm“ reklamoje reklamuojančioje „Snapdragon“ lustų pagrindu veikiančius PC.
  • „Apple“ patyliukais atnaujino naujojo „iPad Air“ techninių charakteristikų puslapį. Jei anksčiau bendrovė visur pranešė apie 10 grafikos branduolių M2 luste, tai dabar nurodomi tik 9 branduoliai. Originaliame „Apple“ pranešime spaudai buvo kalbama apie 10 branduolių GPU, tačiau kompanija branduolių kiekį antradienį pakeitė į 9. Techninės pagalbos svetainėje taip pat pradžioje buvo nurodyta 10 branduolių, bet šią savaitę skaičius buvo pakeistas į 9. Remiantis oficialiais dokumentais, „iPad Air“ buvo pirmasis bendrovės įrenginys su M2 lustu ir 9 GPU branduoliais. Ankstesnės versijos turėjo 8 ir 10 branduolių. Apple paskelbė, kad iPad Air 2024 turi 10 GPU branduolių, bet vėliau pakeitė informaciją į 6 branduolius.
  • Pasenusių ir vintažinių „Apple“ įrenginių sąrašą papildė „iPhone“, „iPod“ ir “iMac“. Pasenusių įrenginių sąrašą papildė 2013 m. „iPhone 5s“. Tuo metu tai buvo įspūdingas telefonas su „Home“ mygtuke įmontuotu „Touch ID“ ir 64 bitų architektūros A7 lustu. Tai reiškia, kad „Apple“ šio įrenginio netaisys ir tieks jam atsarginių dalių. Senovinių įrenginių sąrašą „Apple“ papildė šeštos kartos „iPod touch“ ir 21,5 colio „iMac Retina 4K“, išleistais 2015 m. Oficialiai jie dar porą metų gali būti remontuojami, tačiau tik tuo atveju, jei yra originalių atsarginių dalių.
  • Gegužės 20 d. „Apple“ išleido „iOS 17.5.1“ ir „iPadOS 17.5.1“ naujinius, skirtus „iPhone“ ir „iPad“. Atnaujinimai ištaisė „Photos“ klaidą, dėl kurios iš naujo atsirado anksčiau ištrinti nuotraukų failai. Po dviejų savaičių „Apple“ dar kartą išleido atnaujinimą, tačiau tik vienam įrenginiui. Pirmadienį pakartotinai išleistas „iPadOS 17.5.1“ (21F91) naujinys skirtas tik „iPad 10“.
  • „Apple“ pasidalino dviem naujomis „Mac“ reklamomis pavadintomis „Charged“ ir „Powered“.
  • 43 metų dailidė iš Virdžinijos valstijos, anonimiškai kalbėjęs su „Washington Post“, sakė nusprendęs paslėpti „AirTags“ – kurie įprastai naudojami padėti žmonėms sekti bagažą ir raktus – po to, kai tapo įrankių vagysčių auka.
    Vyriškis paslėpė „AirTag“ savo likusiuose įrankiuose, o kai jie taip pat buvo pavogti, „AirTag“ padėjo jam nuvesti policiją į saugyklą, užpildytą vogtomis prekėmis. Remiantis Howard apygardos policijos pranešimu spaudai, šis atradimas paskatino policiją patikrinti ir daugiau vietų, o tai savo ruožtu lėmė įrankių, kurių bendra vertė – 3–5 mln. atradimą.
    #HoCoPolice atgavo maždaug 15 000 pavogtų statybinių įrankių, kurių bendra vertė yra 3–5 mln. USD. Manoma, kad tai vienas didžiausių iš plačiausiai paplitusių vagysčių atvejų regione pastaraisiais metais“, – rašoma įraše X (anksčiau „Twitter“).
  • „Apple“ jau paruošė vietą tiesioginiam jos WWDC24 konferencijos stebėjimui „YouTube“. Konferencijos tiesioginę transliaciją bus galima stebėti ir „Apple“ svetainėje.
  • Anot technologijų temomis rašančio „Bloomberg“ žurnalisto Mark Gurman „Apple“ planą, skirtą dirbtinio intelekto (DI) diegimui „iOS 18“ sudaro dvi dalys: pagrindinės DI funkcijos, kurios bus apdorojamos įrenginyje, ir pažangesnės parinktys, susietos su įmonės serveriais ir debesų kompiuterija. Labiausiai tikėtina, kad pagrindinės DI funkcijos naudos „Apple“ kalbos modelį, o A serijos lustas bus atsakingas už procesų apdorojimą.
    Anot žurnalisto DI apdorojimas įrenginyje bus vykdomas „iPhone 15 Pro“ ir naujesniuose įrenginiuose. Tikimasi, kad „iPadOS 18“ ir „macOS 15“ taip pat palaikys daugelį DI „iOS 18“ funkcijų, tačiau jos veiks tik įrenginiuose su M serijos lustais.
    Žemiau pateikti įrenginiai, kurie palaikys „iOS 18“, tačiau supaprastintą jos variantą:
  • „Apple“ atsisakė išmokėti „Kaspersky“ laboratorijai mokestį už tai, kad šie aptiko pavojingas „iOS“ saugumo spragas CVE-2023-32434 ir CVE-2023-32435 žinomas kaip „Triangulation“. Už tokio „dydžio“ spragų aptikimą ir išaiškinimą anot „Apple Security Bounty“ priklauso išmoka iki 1 mln. USD. Interviu RTVI „Kaspersky“ laboratorijos tyrimų centro Rusijoje vadovas Dmitryj Galov sakė, kad „Apple atsisakė mums mokėti net labdaros organizacijos labui, remdamasi vidaus politika, be paaiškinimo.“
  • Kai kuriems prenumeratoriams išsiųstame laiške „Netflix“ juos informavo, kad nuo 2024 m. liepos 31 d. kompanija nebepalaikys 2-os ir 3-os kartų „Apple TV“ įrenginių.
  • Vienas didžiausių „Apple TV+“ hitų, distopinis fantastinis serialas „Silo“ debiutavęs praėjusią vasarą, panašu, pradžiugins mus tęsiniu.
    Interviu su Steve Weintraubu ir „Silo“ žvaigžde Rebecca Ferguson metu, paaiškėjo keletas įdomių naujienų apie serialo ateitį:
    Tikiu, kad pasirodymas turi pabaigą, ir aš žinau, kada tai... Jei atvirai, nemanau, kad tai paslaptis. Knygos yra knygos. Tai trys knygos, o trys knygos suskirstytos į keturis sezonus. Taigi aš manau, nebent koks nors „Apple“ žmogus paprieštaraus, kad mes galime sakyti jog 1 sezonas baigtas. 2 sezonas yra nufilmuotas ir bus parodytas, o dabar laukiame žalios šviesos 3 ir 4 sezonams. Ir aš manau, kad nufilmuotume juos galbūt kartu, ir tai būtų pabaiga.
    Šiame savo pasakyme Ferguson atskleidė, kad:
    • 2-as sezonas jau nufilmuotas ir tai reiškia, kad gali būti pradėtas rodyti dar 2024 m.
    • yra vilties, kad visą serialą sudarys keturi sezonai, nors 3 ir 4 dar nėra uždegta žalia šviesa
    • jei būtų duotas signalas filmuoti 3 ir 4 sezonus, jie, greičiausiai, būtų filmuojami arba kartu, arba vienas iš karto po kito.
  • Jei savo telefone esate įdiegę „TikTok“ programėlę, šiuo metu neturėtumėte atidaryti jokių tiesioginių pranešimų (TP), kuriuos gaunate. „Forbes“ praneša, kad šaltiniai įmonės viduje aptiko, kad kenkėjiškas kodas naudojamas perimti daugybės įžymybių ir prekės ženklų paskyras „TikTok“ tinkle. Pranešama, kad buvo paveiktos oficialios CNN, „Sony“ ir Paris Hilton paskyros.
    Straipsnyje teigiama, kad programišiai perduoda kenkėjišką kodą per TP populiarioje socialinės žiniasklaidos programėlėje. Nerimą kelia tai, kad kenkėjiška programa nereikalauja, kad auka atsisiųstų jokios programinės įrangos arba spustelėtų kenkėjišką nuorodą. Matyt, viskas, ką turite padaryti, kad potencialiai užkrėstumėte savo įrenginį, yra atidaryti TP su kenkėjišku kodu.
  • „Apple“ pristatė oficialų animacinės nuotykių trilogijos „WondLa“ anonsą. Animacinio filmo scenarijaus pagrindu tapo „New York Times“ bestseleris - Tony DiTerlizzi knygų serija „The Search for WondLa“.Filmas „Apple TV+“ debiutuos birželio 28 d.
  • „Apple“ išplatino oficialų filmo „Land of Women“ anonsą, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Eva Longoria. Seriale, įkvėptame apdovanojimus pelniusios autorės Sandra Barneda bestselerio romano „La tierra de las mujeres“ vaidina legendinė kino ir televizijos ikona Carmen Maura, naujokė Victoria Bazúa ir Santiago Cabrera.
    „Moterų žemė“ yra drama, kurioje Gala (vaidina Longoria), pasiturinčios niujorkietės gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis, kai jos vyras nesugeba grąžinti skolos netinkamiems žmonėms. Pavojingiems nusikaltėliams ieškant jos šeimos ir dabar dingusio vyro, Gala su senstančia motina Julija (vaidina Maura) ir paaugle dukra Kate (vaidina Bazúa) yra priversta palikti miestą ir išvykti į savo motinos gimtąjį miestą šiaurės Ispanijoje – vietą, iš kurios Julija pabėgo prieš 50 metų ir pradėti gyvenimą iš naujo bei tikėtis, kad jų tapatybė liks paslėpta. Tačiau paskalos žavingame vyno miestelyje sklinda greitai, atskleisdamos giliausias jų šeimos paslaptis ir tiesas.
    Šešių epizodų serialas „Apple TV+“ debiutuos birželio 26 d.
  • Kokių naujovių, anot gandų, galima tikėtis „iOS 18“ ir „iPadOS 18
    • Maps: naudotojo ir topografiniai žemėlapiai;
    • Music: automatiškai kuriami grojaraščiai ir geresni perėjimai tarp kūrinių;
    • News: naujienų suvestinės sukurtos dirbtinio intelekto pagalba (neveikia LT);
    • Calculator: juosta šone su paskutinių skaičiavimu sąrašu, pagerina naudotojo sąsaja, integracija su „Notes“ aplikacija ir kt. Pagaliau skaičiuotuvas atsiras ir „iPadOS“;
    • Calendar: geresnė integracija su „Reminders“;
    • CaPlay: naujos galimybės, tokios kaip garso atpažinimas ir panašiai;
    • Control Center: atnaujinta naudotojo sąsaja bei patobulinti „HomeKit“ priedų valdymui skirti elementai;
    • Fitness: visiškai pakeista aplikacija;
    • FreeForm: nauja „Scenos“ funkcija;
    • Health: naujos funkcijos veikiančios dirbtinio intelekto pagrindu (kol kas nėra konkrečios informacijos);
    • Pagrindinis ekranas: aplikacijų piktogramų talpinimas bet kurioje tinklelio vietoje bei galimybė keisti piktogramų spalvas;
    • Keynote ir Pages: automatinis prezentacijos skaidrių kūrimas „Keynote“, bei greitesnis laiško turinio kūrimas „Pages“ valdomi dirbtinio intelekto;
    • Magnifer: naujas skaitymo režimas ir būdas patogiai, „Action“ mygtuko pagalba, aktyvuoti aptikimo režimą naujuose „iPhone“ modeliuose;
    • Mail: atsakymų į elektroninius laiškus rekomendacijos;
    • Messages: RCS palaikymas, efektai žodžiams, atsakymų rekomendacijos, naudotojo šypsenėlės, žinučių reziume ir nauji greiti atsakymai;
    • Notes: diktofono funkcija, audio-transkripcija ir matematinių formulių atvaizdavimo gfalimybė;
    • Notifications: dirbtinio intelekto kuriami pranešimų apibendrinimai;
    • Photos: nuotraukų retušavimas dirbtinio intelekto pagalba;
    • Safari: naršymo pagalbininkas galintis perpasakoti svetainės turinį ir „web-lastic“ įrankis;
    • Settings: atnaujinta naudotojo sąsaja su patobulinta paieška ir naujomis galimybėmis;
    • Shortcuts: paprastesnis sudėtingų užduočių automatizavimas;
    • Siri: išmanesnis asmeninis asistentas veikiantis „ChatGPT“ pagrindu, turintis daug aplikacijų valdymo elementų;
    • Spotlight paieška išmanesnė su tobulesniu paieškos rezultatų rūšiavimu;
    • Voice Memos: audio-transkripcija;
  • Londono policija ragina „AirPods Pro“ ir „AirPods Max“ naudotojus įgalinti „Transparency“ režimą idant šie girdėtų ir tai kas tveriasi aplinkui.
    28 metų Sonny Stringer, kuris per 24 valandas Londono gatvėse pavogė 24 telefonus, naudodamas elektrinį dviratį prisėlindamas prie nieko neįtariančių aukų. Stringer teisme pripažino savo kaltę dėl vagysčių ir rugpjūtį turi būti nuteistas.
    Telefonų vagystės Londone yra dažnos, o Metropoliteno policija pripažįsta, kad 2022 m. duomenimis Londone mobilusis telefonas buvo pavagiamas kas 6 minutes. Be įprasto budrumo Londono gyventojams, kurie naudoja „AirPod“, buvo suteiktas dar vienas konkretus nurodymas kovoti su vagystėmis.
    Trečiadienį kalbėdamas su BBC radiju, policijos komisaras Jordan Smith sakė: „Jei nešiojate ausines [arba] ​​turite „AirPod“, įsitikinkite, kad įjungėte „Transparency“ režimą, kad girdėtumėte tai kas vyksta aplinkui. „Transparency“ režimą „Apple“ pristatė kartu su „AirPods Pro“, kurie naudoja mikrofonus, kad slopintų aplinkos triukšmą. „Transparency“ režimas – tai nustatymas, leidžiantis prislopinti tam tikrą, bet ne visą, triukšmą, kad girdėtumėte jus supantį pasaulį. „Apple“ anksčiau reklamavo šią funkciją kaip naudingą pereinant gatvę ir atliekant kitus veiksmus, kuriems reikia daugiau vartotojo dėmesio.
  • Jau kuris laikas sklando gandai apie sulankstomą „iPhone“ ir tai, kad jo nėra, nes „Apple“ kelia labai aukštus reikalavimus komponentų gamintojams. Dabar, pasirodė informacija, kad „Apple“ reikalauja iš LG (kuriančios sulenkiamus ekranus 10-ties colių „iPad“) ir „Samsung“ (kuriančios ekranus sulenkiamam „iPhone“) sukurti sulenkiamus ekranus, kuriuose ekrano sulenkimo vietoje nėra matomos raukšlės. Ekranų gamintojos teigia, kad kol kas galimybių įgyvendinti tokius reikalavimus nėra.
  • Kalbant apie Siri „iOS 18“ ir dirbtinį intelektą, matyt, susitarimas su „OpenAI“ dėl „ChatGPT“ integravimo į kai kurias „iOS“ operacinės sistemos funkcijas, reiškia jog pačios „Apple“ „Ajax LLM“ dar nėra visiškai paruoštas ir susitarimas su „OpenAI“ tėra laikinas sprendimas.
    Kalbama, kad vartotojai turės pasirinkti naudotis paslauga ar ne. Tačiau detalės dar nėra aiškios. Tiesą sakant aš nenustebčiau, jei norint naudotis sumanesne paslauga, ją reikėtų prenumeruoti ir kas mėnesį mokėti „Apple“.
  • Saugumo funkciją kai pradeda šviesti maži oranžiniai ir žali taškeliai, kai naudojamas mikrofonas arba kamera,„Apple“ pristatė dar „iOS 14“. Tačiau panašu, kad „M4 iPad Pro“ yra pirmasis įrenginys, kuris išnaudoja naują „Apple“ SIL (Secure Indicator Light) saugumo indikatoriaus švieselių mechanizmą. Naujajame „iPad“ privatumo indikatoriai dabar veikia aparatinės įrangos lygmenyje. Dėl to įvairioms programoms siekiančioms apgauti sistemą ir „užgesinti“ indikatorius kai įjungiama kamera ar mikrofonas bus gerokai sudėtingiau tai padaryti. Istoriškai šie indikatoriai buvo susieti su programine įranga. Dabar dėl M4 lusto „Secure Exclave“ jie yra valdomi aparatūros, todėl yra labiau apsaugoti nuo klastojimo. Tai gera žinia ir belieka tikėtis, kad tai atkeliaus ir į „iPhone 16 Pro“ A18 lustą bei „Mac“ su M4 procesoriumi.
  • FCC taisyklės reikalauja, kad įrenginių gamintojai sudarytų sąrašą ir išbandytų visus gaminyje esančius radijo imtuvus. M4 „iPad Pro“, M2 „iPad Air“, M3/M3 Pro/M3 Max „MacBook Pro“, M3 „MacBook Air“ ir M3 „iMac“ modeliuose buvo įdiegti „Thread“
    radijo imtuvai ir „Thread“ yra nurodytas kiekvieno įrenginio FCC ataskaitoje, bet neminimas šių įrenginių techninių specifikacijų sąraše kompanijos svetainėje.
    Kad „Thread“ veiktų, reikalingas „Thread“ maršrutizatorius. Išmaniųjų namų „Thread“ maršrutizatorius yra įdiegtas „Apple TV 4K“, „HomePod“ ir „HomePod mini“. „Apple“ oficialiai pristatė, kad „HomePod“, „Apple TV 4K“ ir „iPhone 15 Pro“ modeliai palaiko „Thread“. Oficialios informacijos, kad “Thread“ palaiko kokie nors kiti „Apple“ įrenginiai – nėra. Naudojant „Thread“ radiją, „Mac“ ar „iPad“ gali būti naudojamas kaip „HomeKit“ įrenginių gijos maršrutizatorius arba „Home Hub“, tačiau šiuo metu ši galimybė nėra įtraukta į kitus įrenginius, išskyrus „HomePod“ ir „Apple TV“. „iPad“ anksčiau palaikė „Home Hub“ (prieš „Thread“), tačiau „Apple“ šią funkciją pašalino.
  • Aptiktas naujas „Mac“ kenkėjas, kuris slepiasi maskuodamas save kaip „CleanMyMac“ ir „Photosho“ crack'ai (ir vagia naudotojų duomenis bei apiplėšinėja kriptovaliutų pinigines.
    „Moonlock Lab“ teigimu, kenkėjiška programa dažnai apsimeta teisėta programėle. Įdiegta ji gali naudoti „AppleScript“, kad apgautų vartotojus ir priverstų juos išduoti savo slaptažodžius, pavogtų slapukus iš naršyklių, ir susinaikintų, jei aptinka, kad veikia virtualioje mašinoje.
    Skriptas startuoja gavęs dabartinį vartotojo vardą iš sistemos kartu su kitais pagrindiniais sistemos keliais vėlesniam naudojimui. Tada jis sukuria laikiną aplanką, kuriame būtų saugomi pavogti duomenys prieš juos išsiunčiant. Žiniatinklio naršyklėse, pvz., „Chrome“ ir „Safari“, taip pat galima surinkti nemažai naudotojo informacijos, pvz., naršymo istoriją, slapukus ir išsaugotus slaptažodžius. Kita kenkėjo funkcija yra galimybė rasti ir pasiekti populiarias kriptovaliutų pinigines. Jis gali pavogti piniginės failus, o tai gali suteikti užpuolikui prieigą prie aukos kripto-turto.
    Norėdami išvengti galimybės tapti tokių kenkėjų aukomis, „Mac“ naudotojai turi imtis aktyvių veiksmų. Programinę įrangą atsisiųsti tik iš oficialių svetainių arba „Mac App Store“ ir vengti trečiųjų šalių svetainių, kurios gali pasiūlyti nulaužtas arba piratines programinės įrangos versijas.
    Reikėtų visada patikrinti, ar URL nėra pažeidimų, tekste rašybos klaidų ar neįprastų simbolių, ir prieš ką nors atsisiunčiant įsitikinti, kad svetainė yra teisėta. Reguliarūs „macOS“ ir visų įdiegtų aplikacijų atnaujinimai gali apsaugoti nuo žinomų saugos spragų. „Gatekeeper“ – integruota „macOS“ – užtikrina, kad būtų galima įdiegti tik pasirašytas ir patikimas programas. Galiausiai venkite spausti ant įtartinų nuorodų ar siųstis prisegtus failus (pvz. prie el. laiškų ar žinučių) iš nežinomų šaltinių, nes kibernetiniai nusikaltėliai kenkėjiškų programų platinimui dažnai naudoja sukčiavimo taktiką.
  • Istoriškai „Apple“ nesiryžo įsipareigoti laikytis griežtų terminų, kiek laiko palaikys savo įrenginius leisdama jiems skirtus saugos ir programinės įrangos atnaujinimus. Dabar dėl konkretaus JK teisinio reikalavimo tai pasikeitė. Ir tai, ką bendrovė žada popieriuje, yra stebėtinai mažiau nei „Samsung“ ir „Google“.
    Remiantis vieša reguliavimo byla, „Apple“ įsipareigojo palaikyti savo naujausius „iPhone 15“ modelius mažiausiai penkerius metus nuo jų išleidimo, pabrėžiant „mažiausiai“. Reikalavimas visų pirma susijęs su saugos naujinimais, todėl „Apple“ teigia, kad mažiausiai penkerius metus teiks saugos atnaujinimus „iPhone 15“ (laikas skaičiuojamas nuo 2023 m. rugsėjo, kai „iPhone 15“ buvo išleistas).
    Tiek „Samsung“, tiek „Google“ garantuoja septynerius metus ne tik saugos, bet ir „Android“ naujinimus tam tikriems įrenginiams, o tai yra dvejais metais ilgiau nei žada „Apple“. Tačiau „Apple“ palaiko „iPhone“, kuriems jau seniai pasibaigusiai penkerių metų laikotarpis. Pavyzdžiui, šį kovą kompanija išleido „iOS 15“ saugos naujinimą, kurį galima įdiegti „iPhone 6s“ – įrenginyje, kuriam beveik devyneri metai.
    „Apple“, greičiausiai, neįsipareigos septynerių metų palaikymui vien todėl, kad taip daro „Samsung“ ar „Google“, tačiau „iPhone“ naudotojai neturėtų jaudintis, kad suėjus penkeriems metams jų įrenginiai nebegaus saugos naujinimų. „Apple“ įrenginių palaikymo statistika rodo, kad kompanija savo įrenginius palaiko gerokai ilgiau nei penkeri metai.
  • „Apple“ išleido 196-tą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • „Samsung Display“ ir „LG Display“ ketina patiekti šiek tiek daugiau nei 130 milijonų OLED plokščių naujiems „Apple“ telefonams, o Kinijos „BOE Technology“ skaičių dar nepateikė, galbūt dėl ​vykstančio teisinio ginčo su „Samsung“.
  • Internete pasirodė, neva, tikslūs naujų „Pro“ ir „Max“ telefonų dydžiai.
     iPhone 16 ProiPhone 15 Pro
    Storis (mm)8,258,25
    Aukštis (mm)149,6146,6
    Plotis (mm)71,4570,6
    Ekranas (coliai/mm)6,3/159,316,1/155,38
    Ekrano rėmelis (mm)1,21,71
    Svoris (gr)194187

     iPhone 16 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
    Storis (mm)8,268,25
    Aukštis (mm)163,0159,9
    Plotis (mm)77,5876,7
    Ekranas (coliai/mm)6,9/174,066,7/169,98
    Ekrano rėmelis (mm)1,151,55
    Svoris (gr)225221

    Sakyčiau spėriai artėjama prie kastuvų dydžio.
  • Šią savaitę „Apple“ atnaujino savo garantinio aptarnavimo politiką ir dabar plauko plonumo įtrūkimai ant „iPhone“ ir „Apple Watch“ ekranų buvo perklasifikuoti kaip atsitiktiniai pažeidimai, o tai reiškia, kad jiems nebetaikoma standartinė garantija.
    Anksčiau plauko plonumo įtrūkimai (kurie atsiranda be matomo smūgio taško) buvo taisomi nemokami. Jie vis dar nemokamai taisomi „iPad“ ir „Mac“ kompiuteriams, tačiau „Apple Store“ ir „Apple“ įgaliotieji serviso paslaugų teikėjai buvo informuoti, kad „iPhone“ ir „Apple“ laikrodžiams nemokamas tokių įrūkimų remontas nebegalioja.
    Neaišku, kas paskatino serviso politikos pokyčius ir kiek laiko „iPad“ ir „Mac“ ekranų įtrūkimai bus taisomi nemokamai. Matyt laikas apsvarstyti galimybę naudoti ekranų apsaugą „iPhone“ ir „Apple Watch“ ekranams.
  • „Apple“ paskelbė kasmetinių „Apple Design Awards“ apdovanojimų nugalėtojus. Žemiau skirtingose kategorijose nugalėjusios programėlės:
  • Kadangi tarp „Mac Arena“ skaitytojų yra nemažai su medijom susijusių asmenų – pranešime apie naudojimo sąlygų atnaujinimus savo kūrybinių įrankių naudotojams „Adobe“ teigia, kad padarė keletą keturių skyrių pakeitimų. Vartotojui atidarant „Adobe Creative Cloud“ aplikacijas pasirodo iššokantis langas ir naudotojai yra priversti sutikti su naujomis taisyklėmis, priešingu atveju galimybės naudotis aplikacijomis nėra. Pranešime teigiama, kad „Adobe“ „paaiškino, kad galime pasiekti jūsų turinį tiek automatiniais, tiek rankiniais metodais, pavyzdžiui, norėdami jį peržiūrėti“. Tai turi įtakos dokumento 2.2 ir 4.1 skyriams. Ji taip pat pakeitė 5.3 skyrių, atnaujindama, taip, kad kompanija turi teisę „ištrinti neaktyvių paskyrų turinį“. Tai pats racionaliausias pokytis. Be to, 14.1 skirsnis buvo pakeistas, siekiant sutrumpinti neoficialaus ginčų sprendimo laikotarpį nuo 60 dienų iki vos 30.
    Įmonės periodiškai keičia savo produktų paslaugų teikimo sąlygas. Įprastai tai daroma siekiant įgalinti naujas funkcijas arba atspindėti teisinės padėties pokyčius.
    Iš pirmo žvilgsnio pakeitimai leidžia „Adobe“ kovoti su nepriimtinu turiniu. Tačiau tie patys pokyčiai ir kiti jau egzistuojantys sutarties sąlygų elementai atveria keletą nerimą keliančioms galimybėms. Pakeitimai suteikia „Adobe“ galimybę šnipinėti vartotojo darbus, net ir tuos, kurie saugomi konfidencialumo sutartimis. Arba dar blogiau, tai leidžia „Adobe“ atsisiųsti jūsų meną ir visa tai perkelti į generatyvaus dirbtinio intelekto įrankius, nepriklausomai nuo to, patinka jums tai, ar ne.
  • „Bloomberg“ rašo, kad kitą savaitę „Apple“ gali išleisti aplikaciją „Passwords“, kuri padės naudotojams valdyti prisijungimo prie paslaugų informaciją. „Apple“ jau leidžia išsaugoti slaptažodžius „iPhone“, „iPad“, „Mac“ ir „Vision Pro“, naudojant „iCloud Keychain“. Naujoji programėlė būtų sinchronizuojama tuo pačiu būdu, tačiau prisijungimai joje būtų suskirstyti į skirtingas kategorijas, pvz., paskyras, „Wi-Fi“ tinklus ir prieigos raktus. „Bloomberg“ teigia, kad naujoji slaptažodžių programėlė bus išleista ir „Windows“ operacinei sistemai – apie „Android“ palaikymą nėra nė žodžio.
    Manoma, kad „Passwords“ programėlę „Apple“ pristatys WWDC24 renginio metu.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų