12-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

12-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Buvęs „Apple“ darbuotojas Brian Broderick manė, kad bendrovė jį šnipinėja. „Kron4“ rašo, kad būdamas medicininių atostogų, jis išsiuntė daugybę grasinančių el. laiškų savo bendradarbiams, kurie apie tai pranešė Santa Kruzo policijai.
    Tada Broderick 2021 ir 2022 m. pakartotinai susisiekė su FTB, kad praneštų apie daugybę problemų, įskaitant kaltinimus „Apple“. „Apple“ 2021 metų gruodį vyrui pateikė suvaržymą trejų metų laikotarpiui. Santa Kruzo policijos departamentas teigė, kad Broderick kenčia nuo psichinės sveikatos krizės ir paranojos. Atsargumo sumetimais SCPD paėmė jo turimą ginklą.
    2022 m. gegužę FTB agentas peržiūrinėdamas Broderick pranešimus pastebėjo, kad kai kuriuose jų menkinami FTB San Francisko skyriaus agentai. Viename elektroniniame laiške, išsiųstame 2022 m. birželio mėn., Broderick teigė esąs „amerikietis, kuris tiesiogine prasme medžioja idiotą išdaviką“. Jis perspėjo agentus, kad jie turi 24 valandas imtis veiksmų dėl jo kaltinimų „Apple“ arba „aš imsiuos jūsų pragyvenimo šaltinio“. Vėliau jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jis stebi FTB biurą. Broderick už grasinimą FTB agentams gresia iki penkerių metų kalėjimo. Nuosprendžio paskelbimas numatytas birželio 24 d.
  • Baigėsi grupinis ieškinys, kuriame teigiama, kad „Apple“ generalinis direktorius Tim Cook 2019 m. apgavo investuotojus.
    Ieškinys iškeltas dėl Cook pareiškimo, kurį jis padarė per ketvirčio pajamų pristatymą 2018 m. pabaigoje. Cook įvardijo keletą rinkų, kuriose „iPhone“ pardavimai buvo paveikti įvairių ekonominių veiksnių, tačiau neįtraukė Kinijos kaip susirūpinimą keliančios šalies. 2019 m. pradžioje „Apple“ sumažino ketvirčio pardavimų prognozę, kad atspindėtų naujas realijas, kurios kenkė paklausai regione. 2020 m. ieškinys, kuriame teigiama, kad Cook tyčia apgaudinėjo investuotojus, kurie prarado pinigus per nuosmukį.
    „Apple“ atsakė užginčydama ieškinio pagrįstumą, tačiau teismas laikėsi pozicijos, kad ieškinys buvo teisėtas. Praėjusią vasarą ieškinys vis dar buvo nagrinėjamas, kol „Apple“ galiausiai pasiūlė 490 mln. USD taikos sudarymo sumą. Ši suma tai „Apple“ pelnas, kurį kompanija gauna maždaug per pusantros dienos.
  • „Caviar“, kuri garsėja prabangių populiarių techninių prietaisų variantais, kitais metais ketina išleisti „Apple Vision Pro“, padengtą 18 karatų auksu, o tai neišvengiamai atsieis daugiau nei pradinė įrenginio kaina.
    Caviar, auksu padabinti Apple Vision Pro akiniai
    Paveikslėlis: „Caviar“
  • Dėl „macOS Sonoma 14.4“ esančios klaidos netikėtai nutrūksta „Java“ procesai, todėl „Mac“ naudotojai, kuriems reikia paleisti „Java“, turėtų atidėti atnaujinimą. Naujoji problema turi įtakos visoms „Java“ versijoms nuo 8 ir iki naujesnės versijos, įskaitant dabartines ankstyvosios prieigos versijas. „Oracle“ teigimu, šiuo metu nėra jokio problemos sprendimo. Keista tai, kad beta „macOS Sonoma 14.4“ versijose šios klaidos nebuvo.
    Tai nėra vienintelė problema su kuria susiduria „macOS Sonoma 14.4“ naudotojai. Tie kas saugo savo dokumentus „iCloud“, greičiausiai, pastebėjo, kad neveikia arba veikia nekorektiškai dokumentų versijavimas — funkcija leidžianti grįžti prie ankstesnių dokumento versijų.
  • „Apple“ suteikė „Vision Pro“ naudotojams ir būsimiems savininkams galimybę pamatyti, kokios aplikacijos yra prieinamos įrenginiui. Dabar tai padaryti galima tiesiog naršyklės pagalba apsilankius internetinėje „visionOS App Store“ versijoje.
  • Ko gero „Apple“ turės vėl dalyvauti teisme, nes naujame grupiniame ieškinyje teigdama, kad kompanijos „AirTag“ persekiotojai naudoja savo aukoms sekti. JAV apygardos teisėjas Vince Chhabria penktadienį San Franciske nusprendė, kad ieškovų pretenzijų dėl aplaidumo ir atsakomybės už gaminį pakanka, kad byla būtų pradėta, praneša „Bloomberg“. Kitus ieškinius jis atmetė.
  • Mark Gurman pranašauja, kad jau gegužės mėnesį „Apple“ pradės naujų, ketvirtos kartos „AirPods“ ausinių gamybą, kuriomis bus pradėta prekiauti rugsėjo ar spalio mėnesį. Žurnalistas teigia, kad „AirPods 4“ bus stipriai tobulesnės už dabartinius modelius. Jos bus patogesnės, naujo dizaino, jose garso kokybė bus aukštesnė. Brangesniuose modeliuose bus įdiegta aktyvi triukšmų slopinimo sistema bei garsiakalbiu įkrovimo dėkle, kuris galės skleisti garsą kai bus ieškoma „Locator“ aplikacijos pagalba.
  • Kalbama, kad „iOS 18“, reklamuojamoje kaip vienas didžiausių atnaujinimų „iPhone“ programinės įrangos istorijoje, bus įdiegtos generatyvios dirbtinio intelekto (DI) funkcijos. Ilgai sklandė gandai, kaip „Apple“ įdiegs generatyvųjį DI „iOS“, tačiau dabar galimai turime – „Google Gemini“. „Bloomberg“ praneša, kad „Apple“ aktyviai derasi su „Google“ dėl „Gemini“ generuojamųjų DI modelių licencijos. Pranešama, kad „Apple“ taip pat svarsto apie „OpenAI“ ir jos GPT serijos modelį. Remiantis nauja informacija, „Apple“ pristatys naujas dirbtinio intelekto funkcijas, sukurtas pagal savo didelės kalbos modelį (LLM), iš kurių viena tariamai kodiniu pavadinimu „Ajax“ ir kurios mokymas „Apple“ kainuoja „milijonus dolerių per dieną“. Tačiau kupertiniečiai greičiausiai imsis licencijavimo kelio savo generatyvaus DI funkcijoms, kurios bus prieinamos „iOS 18“. „Apple“ ir „Google“ jau turi didelį paieškos variklio sandorį, kuris, kaip pranešama, „Apple“ atneša daugiau nei 18 mlrd. USD per metus. Bet kokiu atveju, nereikėtų tikėtis kokių nors oficialių pranešimų iki birželio mėn. WWDC, kai „Apple“ pristatys „iOS 18“.
  • Pasirodė gandų, kad sekančią savaitę, galimai antradienį, „Apple“ išleis naujus „iPad“. Taip pat gandonešiai teigia, kad už papildomą mokestį bus galima įsigyti „iPad Pro“ matiniu ekranu. Mark Gurman iš „Blumberg“ šiuos gandus neigia. Pamatysim.
  • „Apple“ išleido naują „iPhone 15“ reklamą, kurioje bando įtikinti, kad 128 GB vietos baziniame „iPhone 15“ modelyje yra daug.
  • „Apple“ pažadėjo dar kartą peržiūrėti savo taisykles skirtas kūrėjams norintiems savo aplikacijas platinti Europos Sąjungoje trečių šalių aplikacijų parduotuvėse. Naujos „Apple“ taisyklės, kurias kompanija išleido siekdama laikytis naujojo Europos Sąjungos skaitmeninių rinkų akto (SRA), buvo išnagrinėtos jau ne kartą nuo tada, kai jis įsigaliojo anksčiau šį mėnesį ir nuo to laiko bendrovė ne kartą šias taisykles tobulino. Dabar atrodo, kad „Apple“ svarsto dar daugiau pakeitimų, šį kartą tą dalį, kurioje nurodyta, kaip veikia pagrindinės technologijos mokestis.
    Pagrindinės technologijos mokestis yra 0,50 euro mokestis, kurį aplikacijų kūrėjai turi sumokėti prisiregistravę prie ir sutikę su naujomis „Apple“ ES verslo sąlygomis – ką jie privalo padaryti norėdami platinti programas ne „App Store“. Šios sąlygos reikalauja, kad mokestis būtų sumokėtas po pradinių 1 000 000 atsisiuntimų. Tai gali atrodyti labai didelis atsisiuntimų skaičius, tačiau mokestis, sukėlė daug kūrėjų nerimo ir didele dalimi dėl to, kad jis bus taikomas ir nemokamai platinamoms programėlėms.
    Kūrėjai pažymi, kad nemokama programėlė, kuri platinama per socialinius tinklus, gali labai lengvai pasiekti ir viršyti milijoną atsisiuntimų. Ir jei atsisiuntimų skaičius augs - kūrėjai užkibs ant kabliuko ir turės mokėti po 0,50 euro nuo kiekvieno programėlės atsisiuntimo.
  • Dar neišleistas „iPhone 16“, o interneto erdvėje pradeda cirkuliuoti gandai apie „iPhone 17“. Kinų „Weibo“ tinkle pasirodė informacija, kad „iPhone 17“ ekranas bus padengtas atspindžius mažinančiu ir įbrėžimams atspariu sluoksniu, kuris yra tvirtesnis nei mes galime to tikėtis. Instant Digital, paskelbęs šį gandą, teigia, kad į gamybos linijas buvo atgabenta nauja ekranų padengimo įranga, tačiau ji atkeliavo per vėlai, kad ši technologija galėtų būti pritaikyta „iPhone 16“.
    Tas pats Instant Digital rašo, kad ruošiantis produkto išleidimui, iš Kinijos jau siunčiami nauji „iPad Air“ į JAV ir Europą. Sklando gandai, kad šeštosios kartos „iPad Air“ turės M2 lustą, pertvarkytą galinę kamerą ir patobulintą aparatinę įrangą, tokią kaip „Bluetooth 5.3“ ir „Wi-Fi 6E“. Ko gero įdomiausias gandas yra teigiantis, kad pirmą kartą „iPad Air“ bus išleisti dviejų dydžių, taip pat kaip „Apple Watch“, „iPad Pro“, „MacBook Air“ ir „MacBook Pro“. Vienas iš dydžių bus toks pats kaip ir ankstesnių dviejų kartų — 10,9 colio įstrižainės, o naujasis, matyt, atitiks 12,9 colio „iPad Pro“ modelį.
  • „Apple“ išleido naują „AirTag“ programinės įrangos versiją. Atnaujintos programinės įrangos versijos numeris yra 2.0.73 (2A73), palyginimui — ankstesnė versija, išleista praėjusį spalį yra 2.0.61 (2A61). Programinės įrangos atnaujinimas vyks palaipsniui. Antradienį jį gaus 1 proc. naudotojų, o tada kovo 26 d. jį gaus 10 proc., balandžio 2 d. — 25 proc. vartotojų, o balandžio 9 d. jis bus prieinamas visiems. „AirTag“ aparatinės įrangos naujiniai įdiegiami automatiškai, kai „AirTag“ yra jūsų „iPhone“ diapazone.
  • „Apple“ išleido „XProtect Remediator“ saugos programinės įrangos („Catalina“ ar naujesnės versijos) naujinimus. Naujos versijos numeris 129. Kompanija taip pat atnaujino ir „XProtect“ (visoms „macOS“ nuo „El Capitan“) — nauja versija 2190.
  • Kalbama, kad „iPhone 16“ rėmelis aplink ekraną dar labiau susiaurės ir tai leis padidinti ekrano plotą nedidinant paties įrenginio.
    Panašūs gandai sklinda ir apie būsimus „iPad“. Gandų skleidėjai teigia, kad 11 ir 12,9 colių „iPad Pro“ modeliai turės atitinkamai 7,12 mm ir 7,08 mm rėmelius, neįskaitant metalinių įrenginių briaunų. Jei šie matavimai yra tikslūs, rėmeliai būtų maždaug 10–15 % plonesni nei ankstesniuose „iPad Pro“ modeliuose, išleistuose 2018–2022 m.
  • Apple savo svetainėje sukūrė erdvę, kurioje skelbia jos įrenginių vadovus, instrukcijas ir specifikacijas.
  • Brian Tong, gerai žinomas besidomintiems technologijomis, ypač „Apple“, paviešino naują, gana ilgą, apie 40 minučių trunkantį video, kuriame jis važinėja golfo-mobiliu po „Apple Park“ teritoriją ir kalbina įvairius „Apple“ vadovus.
  • Apple „iOS 14.4“ atnaujino „App Store“ pirkimų istoriją. Dabar galima filtruoti mokamas ir nemokamas aplikacijas bei rūšiuoti pirkinius pagal šeimos grupės narius. Paspaudus ant pirkinio galima pamatyti kaip ir kada už jį apmokėta, bei pažiūrėti užsakymo numerį i datą. Taip pat galima pakartotinai sau išsiųsti sąskaitą už pirkinį bei pranešti „Apple“ apie problemą.
  • „Apple“ išleido naują reklaminį video, kuriame dar kartą primena apie tai kaip „Face ID“ saugo mūsų privatumą ir duomenis bei tai, kad reikėtų pasitikrinti ar nesate išjungę pranešimų rodymo blokavimo esant užrakintam įrenginiui. Pranešimų teksto nerodymą, kai įrenginys yra užrakintas galite įjungti: „Settings“ → „Messages“ → „Notifications“ → „Show Previews“ → pasirinkus „When Unlocked“ pranešimų tekstas bus matomas tik atrakintame įrenginyje.
  • UPS pristatymų tarnybos iš Vinipego (Kanadoje) sandėlio darbuotojas kaltinamas „Apple“ įrangos vagystėmis, kurių bendra suma sudaro 1,3 mln. dolerių. Vietinė spauda praneša, kad Orville Beltrano iš sandėlio, kuriame dirbo nuo 2013 metų, pavogė apie 866 „Apple“ įrenginius, kuriuos pardavė pasinaudoję nemokamų skelbimų svetainių paslaugomis. Policija ištyrusi bankines Beltrano operacijas išsiaiškino, kad nuo 2023 metų rugsėjo iki 2024 metų sausio jis savo banko sąskaitą papildė daugiau nei 232 000 dolerių. Per savo vagystės „karjerą“ jis įsigijo 680 000 dolerių kainuojantį namą, 60 000 dol. kainuojančią „Audi“ ir brangenybių už 9 000 dolerių.
    UPS Beltrano atleido sausio 22. Tą pačią dieną jis buvo suimtas. Jam jau pateikti kaltinimai, o UPS pateikė slaptų kamerų įrašus, kuriose matosi jo veiksmai. Vien 2024 metų sausį Beltrano per vieną pamainą išnešė daugiau nei 120 „iPhone“. Greičiausiai teismas areštuos jo namą, automobilį ir banko sąskaitas, o jį patį nuteis kalėti.
  • Jei mėgstate fotografuoti klubuose ar koncertuose, kuriuose naudojamos lazerių šviesos, turėkite omenyje, kad jos gali sugadinti jūsų telefono fotojutiklius. „PetaPixel“ rašo, kad taip nutiko ir vienam vyrui iš JK „iPhone 14 Pro“ fotografavusiam viename vakarėlyje. „Pradžioje maniau, kad tai kažkokia klaida „Camera“ aplikacijoje, perkroviau aplikaciją - jokio pagerėjimo“, - „PetaPixel“ sakė mėgėjas fotografuoti DJ pasirodymus. Tada jis perkrovė telefoną, net atsisiuntė kitą aplikaciją - tas pats. Vyras jau nusipirko naują „iPhone“, o senajame atstatė gamyklinius nustatymus. Nors vyriškis sako sulaukęs daug komentarų, kad nuotraukos atrodo kietai, tačiau jis pripažįsta, kad tokių nuotraukų niekas pirkti nenorėtų.
    Lazerių sugadinta iPhone kamera: momentas kai lazeris pataikė į matricą
    Lazerių sugadinta iPhone kamera: momentas kai lazeris pataikė į matricą.
    Šaltinis: PetaPixel
    Taip mato lazerių sugadinta iPhone matrica
    Taip mato lazerių sugadinta iPhone matrica.
    Šaltinis: PetaPixel

    Kaip atrodo kai lazeriai „kepa“ kameros matricą. Čia vaizdas (žemiau) ne iš aukščiau aprašyto įvykio.
  • JAV teisingumo departamentas oficialiai iškėlė antimonopolinį ieškinį „Apple“. Kaip rašo „The New York Times“, ieškinį ketvirtadienio rytą pateikė Teisingumo departamentas ir 16 valstijų bei apygardų advokatai JAV New Jersey apygardos teisme. Ieškinyje technologijų milžinė kaltinama pažeidusi antimonopolinius įstatymus, blokuodama arba ribodama konkurentus savo programinės ir techninės įrangos, susijusios su „iPhone“, naudai.
    Ieškinys yra 2019 m. antimonopolinio tyrimo prieš Big Tech įmones kulminacija. Teisingumo departamentas jau anksčiau į teismą dėl antikonkurencinės veiklos padavė „Google“, o Federalinė prekybos komisija tęsia ieškinius su „Meta“ ir „Amazon“.
    „Su kiekvienu žingsniu „Apple“ statė ir stiprino apkasą aplink jos išmaniųjų telefonų monopolį“, – teigiama ieškinyje. Konkreti paminėta praktika apima tariamą geresnio „iPhone“ ir „Apple Watch“ suderinamumo, palyginti su kitais išmaniaisiais laikrodžiais, sukūrimą, savo programėlių pirmenybę prieš trečiųjų šalių konkurentus, pvz., „Spotify“, žaidimų kompiuteriniuose debesyse aplikacijų blokavimą „App Store“, neleidimą konkurentams naudotis „iMessage“ suderinamumu ir įrenginių ribojimą, kaip pvz. „Tile“, kuri konkuruoja su „AirTag“.
    Europoje „Apple“ pastaruoju metu susidūrė su panašiais sąžiningos konkurencijos pažeidimais. Vasarį Europos Komisija skyrė bendrovei 1,8 mlrd. eurų baudą už tai, kad ji blokavo „Spotify“ ir kitas muzikos aplikacijas, kad šios negalėtų teikti pigesnės muzikos prenumeratos per „App Store“. Kovo mėn. įsigaliojęs ES skaitmeninių rinkų įstatymas numato griežtus reglamentus, kuriais siekiama sugriauti „Big Tech“ dominavimą ir greičiausiai turės įtakos „Apple“ praktikai Europoje.
  • „Apple“ kuria technologiją, kuri galėtų paversti „Apple Vision Pro“ smegenų bangų skaitytuvu, kuris pagerintų psichinę sveikatą, padėtų treniruotis ir atliekant fizinius pratimus bei padėtų mąstyti. Patente aprašyta technologija leistų „Apple Vision Pro“ arba bet kuriam kitam tokio tipo įrenginiui suformuoti smegenų ir kompiuterio, pavyzdžiui neinvazinę neuroninę sąsają. Ar tai reiškia, kad būsimi Apple AR/VR akiniai galės skaityti mūsų mintis? Ir taip ir ne. Nors tai gali pasirodyti esąs invazinis prietaisas, stebintis smegenis — tai jau daroma programose, kurioms, atrodo, ši technologija skirta. Skirtumas tas, kad užuot prijungus prie individualių kraujospūdžio, smegenų ir streso stebėjimo komponentų, visa diagnostikos sistema gali veikti AR/VR akinių galvos juostoje.
  • „Apple“. išleido „iOS“ ir „iPadOS“ 17.4.1 versiją skirtą „iPhone“ ir „iPad“, kurioje tikėtina ištaiso ne tik, nors negausias, bet bjaurias klaidas, bet ir pagerina sistemos saugumą. Kompanija taip pat išleido ir senesniems įrenginiams skirtas „iOS 16.7.7“ ir „iPadOS 16.7.7“ bei „visionOS 1.1.1“ versiją.
  • Naujai atrastas „Apple“ M serijos lustų pažeidžiamumas leidžia užpuolikams išgauti slaptus raktus iš „Mac“ kompiuterių, kai jie atlieka plačiai naudojamas kriptografines operacijas, ketvirtadienį paskelbtame dokumente atskleidė kibernetinio saugumo ekspertai.
    Trūkumas – kanale, leidžiančiame galutinių taškų šifravimo raktus, kai „Apple“ lustai paleidžia plačiai naudojamus kriptografinius protokolus – negali būti pataisyti tiesiogiai, nes priežastis yra „Silicon“ procesoriaus mikroarchitektūriniame dizaine. Vietoj to, jį galima sušvelninti tik sukuriant apsaugą trečiosios šalies kriptografinėje programinėje įrangoje, kuri gali smarkiai pabloginti M serijos našumą atliekant kriptografines operacijas, ypač ankstesnėse M1 ir M2 kartose. Pažeidžiamumu galima pasinaudoti, kai tikslinė kriptografinė operacija ir kenkėjiška programa su įprastomis vartotojo sistemos teisėmis veikia tame pačiame procesoriaus klasteryje.
  • Po to kai JAV teisingumo departamentas oficialiai iškėlė antimonopolinį ieškinį „Apple“, kompanijos akcijų (AAPL) kaina ketvirtadienį nukrito 4,1 proc., o kompanijos rinkos vertė sumažėjo apie 113 mlrd. USD. Nuo metų pradžios bendrovės akcijos atpigo apie 11 proc.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų