MacBook Air M3 ir išorinis monitorius nėra tobulas duetas

Naujojo „MacBook Air“ su M3 procesoriumi našumas ženkliai sumažėja jei naudoti kompiuterį užvertu dangčiu su išoriniu monitoriumi.

MacBook Air

Nemažai nešiojamų kompiuterių naudotojų, ilgesnį laiką praleidžiančių barškinant savo sulankstomų draugų klaviatūras, prie jų pajungia išorinius monitorius, nes taip ir kompiuteriu naudotis patogiau, ir akims bei kaklui sveikiau.

Naujieji „MacBook Air“ yra tikrai geri kompiuteriai ir nenuostabu, kad jiems pasirodžius nemažai „MacBook Pro“ planavusių įsigyti, pradėjo mąstyti apie šį — pigesnį, lengvesnį, tylesnį, tačiau tokį pat galingą kompiuterį. Žinoma, jei reikia daugiau jungčių, šviesesnio ekrano su gyvesnėm spalvom bei geresnio garso nešiojamame kompiuteryje - teks plačiau atverti piniginę ir įsigyti „MacBook Pro“.

Tačiau, net jei viskas „MacBook Air“ su M3 procesoriumi tenkina, bet planuojate jį naudoti su išoriniu monitoriumi yra vienas nemalonus dalykas, kurį turėtumėte žinoti.

Naujieji „MacBook Air M3“ palaiko iki dviejų išorinių monitorių kai jų pačių dangtis yra užvertas. Tačiau atliekant intensyvesnius darbus, kai naudojama daugiau kompiuterio pajėgumų (filmų žiūrėjimas, žaidimai jau nekalbant apie sudėtingus skaičiavimus atliekančias aplikacijas) šis kompiuteris pradeda stipriai kaisti ir sistema siekdama apsaugoti jo komponentus nuo sugadinimo pradeda lėtinti kompiuterį. Žinoma, ypač greitai tokį kaitimą, kai sistema imama lėtinti kompiuterio darbą, greičiausiai, iššaukia užduotys, kurioms, didele dalimi, tas kompiuteris nėra skirtas.

„YouTube“ kanalas „Max Tech“ atliko „3DMark Wild Life Extreme Stres Test“ testą su „MacBook Air M3“ „Clamshell“ (uždaryto dangčio) režimu. Testo rezultatai parodė, kad per 20 minučių kompiuterio grafinės plokštės našumas nuo maksimalaus sumažėjo iki 52 proc. Vien tik termo-juostų užklijavimas ant vidinių kompiuterio komponentų ženkliai pagerino kompiuteryje sugeneruojamo karščio atidavimą į aplinką ir atitinkamai sumažino jo lėtėjimą. Kai „Max Tech“ prijungė papildomą išorinį priedą, skirtą aušinti nešiojamą kompiuterį, ir pakartojo testą — per 20 testavimo minučių našumas sumažėjo tik 10 proc. Tai tik patvirtino hipotezę, kad kompiuterio lėtėjimo priežastis yra jo kaitimas.

Net ir neužvėrus kompiuterio dangčio, atliekant didelio intensyvumo užduočių testą naujojo „MacBook Air“ su M3 procesoriumi našumas sumažėja iki 73 proc.

Siekdamas pademonstruoti naujojo „MacBook Air“ našumo sumažėjimą kai šio dangtis yra užvertas, Max Tech panaudojo 3DMark Wild Life Extreme Stress Test. Ši programinė įranga atitinka savo pavadinimą ir labai stipriai apkrauna kompiuterio grafinį procesorių. Kitaip tariant kompiuteris turi susidoroti su užduotimis, kurioms atlikti standartiniam naudotojui skirtas nešiojamasis kompiuteris nebuvo sukurtas. Siekiant sumažinti storį ir svorį, „MacBook Air“ nėra vidinio aušinimo ventiliatoriaus, kuris atvėsintų procesorių. O dangčio uždarymas papildomai dar labiau sumažina kompiuterio galimybę vėsti.

Taip nenutinka kai „MacBook Air“ naudojamas „pagal paskirtį“: naršymui internete, el. laiškų skaitymui, teksto ar „Excel“, „Numbers“ ar kitų panašių dokumentų kūrimui ir panašiai. Tai reiškia, kad tie, kas tikisi naudoti šį kompiuterį jo procesoriaus pajėgumus išnaudojant maksimaliai, ko gero turėtų permąstyti savo sprendimą ir pasirinkti „M3 MacBook Pro“ kompiuterį.

Tipiniams kompiuterių naudotojams nereikėtų jaudintis dėl šio kaitimo. Tačiau jei planuojate kompiuterį naudoti žaidimams žaisti, kurti vaizdo įrašus (video), dirbti su 3D grafika ar atlikti sudėtingas vaizdų manipuliacijas, turėtumėte į tai atkreipti dėmesį.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų