10-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

10-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kūrėjų palaikymo puslapyje „Apple“ paskelbė, kad planuoja ir toliau palaikyti žiniatinklio aplikacijas Europos Sąjungoje. Savo nuomonę „Apple“ pakeitė po to, kai ES reguliavimo institucijos pareiškė, kad ėmėsi pirminių žingsnių, kad ištirtų, kodėl „Apple“ svarsto galimybę nutraukti žiniatinklio aplikacijų (svetainių išsaugotų mobiliuose įrenginiuose kaip atskirų aplikacijų) palaikymą ES.
  • Nepaisant to, kad „Apple“ turi daugybę produktų, paruoštų išleisti, įskaitant naujus 12,9 colių „iPad Air“, 13 ir 15 colių „MacBook Air“ su M3, atnaujintus „iPad Pro“ modelius su OLED ekranais, naują „Apple Pencil“ ir naujas „Magic Keyboard“, anot Mark Gurman iš „Bloomberg“, kompanija gali šį pavasarį nerengti naujų produktų pristatymo renginio. Gurman savo savaitiniame informaciniame biuletenyje rašo, kad produktai bus paskelbti pranešime spaudai.
  • „Apple“ buvo iškelta nauja grupinio ieškinio byla. Šį kartą byla susijusi su „iCloud“ apribojimais ir nedideliu laisvos vietos debesyje kiekiu.
    Ieškovai kaltina „Apple“ leidžiant įrenginių atsargines kopijas išsaugoti tik „iCloud“ ir tuo pačiu metu vartotojams nemokamai suteikiama tik 5 GB laisvos vietos, kurios naudotojams nepakanka. Nors ieškinyje neteisingai nurodytos paslaugos kainos, „Apple“ gaunamas pelnas iš paslaugos patvirtina faktą, kad naudotojai yra priversti įsigyti papildomos vietos saugykloje. Ieškovai taip pat teigia, kad trečiųjų šalių debesų saugojimo paslaugos neturi visiškos prieigos prie visų funkcijų, kad galėtų konkuruoti su „iCloud“. „Nėra technologinio ar saugumo pateisinimo, kad būtent iCloud reikėtų saugoti šiuos failus“, – teigiama ieškinyje.
    „Hagens Berman“ sukūrė formą, kurioje naudotojus įsigijusius „iCloud“ planą prašo prisijungti prie grupinio ieškinio.
  • Brazilijos „Samsung“ padalinys norėjo Rihanna koncerto vykusio Indijoje vaizdo įrašą nufilmuotą „iPhone 13 Pro Max“ pristatyti kaip nufilmuotą naudojant „Galaxy S24“, mat jame yra vaizdų su dideliu priartinimu. „Samsung“ pasidalino savo įrašu X tinkle. Nereikėjo ilgai laukti kol, kaip perkūnas iš giedro dangaus, atsirado X naudotojas @jon_masse, kuris pareiškė, kad video yra jo filmuotas ir tai jis padarė naudodamas „iPhone“. Jis pateikė nuorodą į tą vaizdo įrašą, kuriame matosi kameros modelis.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido naujus 13 ir 15 colių ekrano įstrižainę turinčius „MacBook Air“ kompiuterius su M3 lustu.
    MacBook Air M3

    Pristačiusi naujuosius „MacBook Air“ su M3 lustu, kompanija nutraukė „MacBook Air“ su M1 lustu prekybą. 2020 m. pristatytas „MacBook Air“ buvo vienas iš pirmųjų „Apple Silicon M1“ procesorių turinčių kompiuterių. „MacBook Air“ su M1 procesoriumi taip pat buvo vienintelis nešiojamas „Apple“ kompiuteris, kurio korpuso dizainas buvo patvirtintas dar prie Steve Jobs. Kompanija taip pat nutraukė ir 15 colių ekraną turinčios „MacBook Air“ su M2 lustu. 13 colių „MacBook Air“ M2 prekiaujama ir toliau.
  • Prie naujųjų „MacBook Air“ su „Silicon M3“ lustais galima pajungti du išorinius 5K raiškos ekranus, kai kompiuterio dangtis uždarytas. 2023 metų rudenį buvo išleistas visiškai naujas „MacBook Pro“ su lygiai tuo pačiu baziniu lustu – „Silicon M3“, tačiau „Apple“ teigė, kad jis palaiko tik vieną išorinį 5K ekraną, kai dangtis uždarytas. Atrodo, kad apribojimas buvo įgalintas programinės įrangos pagalba.
    Dabar „Apple“, matyt, tyliai atnaujins „MacBook Pro M3“ „firmware“ po ko šis pradės stebuklingai palaikyti dviejų 5K ekranus kai kompiuterio dangtis yra uždarytas. Po tokių incidentų bus dar sunkiau patikėti „Apple“ teiginiais, kad įrenginys nepalaiko tam tikros funkcijos dėl nepakankamai produktyvios „geležies“.
  • Europos Komisija skyrė „Apple“ daugiau nei 1,8 mlrd. eurų baudą už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi muzikos transliavimo programėlių platinimo „iPhone“ ir „iPad“ naudotojams per „App Store“ rinką.
    Gavusi „Spotify“ skundą, Komisija nustatė, kad „Apple“ aplikacijų kūrėjams taikė apribojimus, neleidžiančius jiems informuoti „iOS“ naudotojų apie alternatyvias ir pigesnes muzikos prenumeratos paslaugas, teikiamas ne programoje („anti-steering“ nuostatos).
    Nustatydama baudos dydį, Komisija atsižvelgė į pažeidimo trukmę ir sunkumą, taip pat į bendrą „Apple“ apyvartą ir rinkos kapitalizaciją. Ji taip pat atsižvelgė į tai, kad „Apple“ per administracinę procedūrą pateikė neteisingą informaciją.
    Be to, Komisija nusprendė prie bazinės baudos sumos pridėti papildomą 1,8 mlrd. eurų vienkartinę sumą, siekdama užtikrinti, kad bendra „Apple“ skirta bauda būtų pakankamai atgrasanti. Tokia vienkartinė bauda šiuo atveju buvo būtina, nes didelę pažeidimu padarytos žalos dalį sudaro nepiniginė žala, kurios negalima tinkamai apskaityti pagal pajamomis pagrįstą metodiką, kaip nustatyta 2006 m. Komisijos gairėse dėl baudų. Be to, bauda turi būti pakankama, kad atgrasytų „Apple“ nuo esamo ar panašaus pažeidimo kartojimo; ir atgrasyti kitas panašaus dydžio ir panašius išteklius turinčias įmones nuo tokio paties ar panašaus pažeidimo.
    „Apple“ atsakė ilgu pranešimu spaudai, kuriame pašiepia ES išvadas. Bendrovė kaltina „Spotify“ bendradarbiaujant su Europos Komisija, siekiant suformuoti bylą be įrodymų. Po šios baudos paskelbimo „Apple“ akcijos (AAPL) pradėjo kristi.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido naujų atspalvių silikoninius „iPhone“ dėklus ir „Apple Watch“ dirželius. Dabar silikoninius dėklus galima įsigyti ir švelniai žalsvos, geltonos, žydros ir rausvos spalvų, o naujų „Apple Watch“ dirželių spalvos priklauso nuo jų modelio - vieni modeliai turi geltoną, bet neturi švelniai žalios, kiti turi švelniai žalią, bet neturi geltonos, treti turi visas spalvas.
    Apple Watch apyrankės - naujos spalvos 2024 pavasaris
  • „Apple“ pristatė balandžio 5 d. „AppleTV+“ debiutuosiančio serialo „Sugar“ anonsą. Los Andželas. Privatus tyrėjas. Dingęs žmogus. Paslaptingas žmogus.
    „Sugar“ – tai vieno populiariausių literatūros, kino ir televizijos istorijoje žanrų – privatus detektyvas, serialų. „Oskarui“ nominuotas Colin Farrell vaidina privatų amerikiečių tyrėją John Sugar, paslaptingą legendinio Holivudo prodiuserio Džonatan Siegel anūkės Olivia Siegel dingimą. Kol Sugar bando nustatyti, kas atsitiko John anūkei, jis taip pat atskleidžia Siegel šeimos paslaptis bei kovoja su asmeniniais demonais.
    Seriale taip pat vaidina Kirby („The Sandman“), Amy Ryan („The Wire“), Dennis Boutsikaris, Nate Corddry („Mindhunter“), Alex Hernandez („Invasion“) ir James Cromwell („Succession“). kviestinės žvaigždės Anna Gunn („Breaking Bad“) ir Sydney Chandler („Don't Worry Darling“).

Didžiosios baudos Europos komisijos skirtos JAV kompanijoms už antimonopolinių taisyklių pažeidimus

*2006, 2008 ir 2013 metais „Microsoft“ papildomai, už neatitikimą tam tikriems reikalavimams, buvo nubausta baudomis, kurių bendra suma yra 1.7 mlrd. eurų.
  • Po susitikimo su kūrėjais ir gausių atsiliepimų, „Apple“ padarė keletą savo taisyklių pakeitimų likus kelioms dienoms iki Europos Sąjungos skaitmeninių rinkų įstatymų įsigaliojimo.
    Remiantis „Apple“ pateikta informacija ir atnaujinta dokumentacija, siekiant išspręsti kūrėjų problemas, sąlygose buvo atlikti trys reikšmingi pakeitimai:
    • „Apple“ pašalino įmonės subjekto reikalavimą, dėl kurio kiekviena paskyra, prijungta prie įmonės, turėjo pasirašyti sutarties priedą. Dabar ji valdoma paskyros lygiu, todėl įmonė gali valdyti kelias kūrėjo paskyras su skirtingomis taisyklėmis „App Store“ ir iš jos.
    • Pagrindinis susirūpinimas, susijęs su Apple naujomis ES taisyklėmis, buvo pagrindinės technologijos mokestis, pagal kurį kūrėjai turėtų sumokėti pusę euro už kiekvieną metinį diegimą, viršijantį 1 mln. Dabar, jei kūrėjas artėja prie vieno milijono atsisiuntimų ribos, yra galimybė atsisakyti naujos sutarties. Kūrėjas gali nutraukti sutarties priedą ir grįžti prie aplikacijos platinimo per „App Store“ su įprastu 30 arba 15 proc. mokesčiu.
    • Galiausiai, „Apple“ palengvino kūrėjams galimybę kurti alternatyvias programų prekyvietes, tam tikromis aplinkybėmis nereikalaujant akredityvo. Jei kūrėjo paskyra egzistuoja dvejus metus ir turi ES įsteigusi programų verslą su daugiau nei 1 mln. pirmųjų metinių diegimų, subjektas galėtų atidaryti alternatyvią prekyvietę be akredityvo.
  • „Apple“ antradienį vakare atnaujino „XProtect Remediator“ saugos programinę įrangą skirtą „macOS Catalina“ ir naujesnėms „macOS“ versijoms. Nauja versija 128. Kompanija taip pat atnaujino ir „macOS El Capitan“ ir naujesnėms „XProtect“ versiją į 2188. Prie „XProtect Remediator“ nepridedami jokie nauji moduliai, taip pat nėra jokių pakeitimų „Bastion“ taisyklėse, skirtose „XProtect“ „macOS Ventura“ ir „macOS Sonoma“.
  • Antradienį „Apple“ išleido „iOS 17.4“, „iPadOS 17.4“ naujinimus. Kompanija taip pat išleido „iOS 15.8.2“ ir „iOS 16.7.6“ naujinimus senesniems „iPhone“ modeliams nepalaikantiems naujausios „iOS“ versijos.
  • „Spotify“ siekdama nemokėti „Apple“ 30 proc. komisinių mokesčių, nusprendė jos aplikacijos, skirtos „iOS“, naudotojams Europoje atjungti pirkimus aplikacijoje. Vietoje to aplikacijoje bus mygtukas, kuris nukreips į kompanijos svetainę, kur bus galima įsigyti paslaugos prenumeratą.
  • „Epic Games Sweden“ paskelbė „Apple“ teisininkų atsiųstą laišką, kuriame pranešama apie „Epic“ kūrėjo paskyros sustabdymą. Jame rašoma, kad „Apple“ netiki įmonės sąžiningumu. „Apple“ nėra įsitikinusi, kad „Epic“ tinkamai vykdys savo įsipareigojimus. „Epic“ vadovas Tima Sweeney teigė, kad dėl to planai atidaryti žaidimų parduotuvę „iOS“ gali būti užšaldyti. Tačiau jis tikisi vis tiek išleisti „Fortnite“ skirtą „iOS“ per trečiųjų šalių parduotuves ES.
    „Apple“ šį sprendimą paaiškino taip: „Epic“ šiurkštus sutartinių įsipareigojimų „Apple“ pažeidimas paskatino teismus nuspręsti, kad „Apple“ turi teisę nutraukti susitarimus su „bet kuria arba visomis Epic Games visiškai priklausančiomis antrinėmis įmonėmis, filialais ir (arba) kitais Epic Games kontroliuojamais subjektais bet kuriuo metu“. Atsižvelgdama į „Epic“ praeitį ir nuolatinį elgesį, „Apple“ nusprendė pasinaudoti šia teise.
    Penktadienį „Apple“ atstatė „Epic“ paskyrą. Tai rodo, kad Europos komisija į signalus reaguoja greitai ir gali paveikti kompanijas pripažintas „paslaugos valdytojomis“.
  • „Apple Original Films“ išleido filmo „STEVE! (Martin) a documentary in 2 pieces“ anonsą. Dokumentinis filmas, kuriame vaidina Steve Martin, Finn Wittrock, Martin Short, Tina Fey, Jerry Seinfeld, Ericas Idle, Diane Keaton ir Selena Gomez, anonsą. režisavo Oskaro laureatas Morganas Nevilis.
    Steve Martin yra viena mylimiausių ir mįslingiausių pramogų industrijos figūrų.
  • Mark Gurman ir Drake Bennett iš „Bloomberg“ pasidalino naujomis nutraukto „Apple Car“ projekto detalėmis. Straipsnyje rašoma, kad „Apple“ prieš uždarydama savo automobilio projektą, žinomą kaip „Project Titan“, pradžioje norėjo nupirkti „Tesla“. Kompanija taip pat galvojo apie bendradarbiavimą ar įsigijimą tokių kompanijų kaip „Mercedes-Benz“, BMW, „Ford“, „Volkswagen“, „McLaren“ ir kitų.
    „Apple“ ir „Mercedes“ kelis mėnesius aktyviai bendradarbiavo. Buvo planuojama, kad „Mercedes“ gamins „Apple Car“, o taip pat pardavinės savo automobilius su „Apple“ bepiločio vairavimo platforma ir vartotojo sąsaja. „Apple“ galiausiai pasitraukė iš sandorio. Iš dalies dėl to, kad ankstyvas darbas suteikė vadovams pasitikėjimo, kad jie gali patys pagaminti automobilį.
    Galiausiai bendrovė nusprendė atsisakyti projekto dėl „neryžtingumo“. Kuriant reikiamos kokybės bepilotį automobilį kilo daug problemų. Be to, automobilių verslo ekonomika yra sudėtinga.
    „Apple Car“ prototipas atrodė kaip baltas mikroautobusas lenktais bortais, stikliniu stogu, stumdomomis durimis ir baltomis padangomis. Jis buvo sukurtas patogiam važiavimui keturiems žmonėms ir įkvėptas klasikinio „Volkswagen“ mikroautobuso. Jame turėjo būti milžiniškas televizorius, galinga garso sistema ir automatiškai atspalvį bei šviesumą keičiantys langai. Kabinoje buvo sėdynės kaip privačiame lėktuve, o iš po kai kurių sėdynių keleiviai galėjo pasiekti kojų atramas.
  • Analitikas Ming-Chi Kuo teigia, kad „Apple“ 2027 m. planuoja išleisti „MacBook“ su lanksčiu ekranu. Šiuo metu įmonė aktyviai prie to dirba. Įrenginys turės 20,3 colio ekraną. Kuo pažymi, kad šis įrenginys yra vienintelis, turintis aiškų kūrimo grafiką. Planai išleisti sulankstomą „iPhone“ ir/ar „iPad“ dar nėra aiškūs. Kupertino gigantės inžinieriai su jais tik eksperimentuoja.
  • „Apple“ išleido 190-tą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • „Apple“ išleido „HomePod“ programinės įrangos naujinį 17.4. Šis naujinimas leidžia „Siri“ išmokti jūsų pageidaujamą medijos paslaugą, todėl jums nebereikia įtraukti medijos programos pavadinimo į užklausą. Šis naujinimas taip pat apima našumo ir stabilumo patobulinimus.
  • Ketvirtadienį „Apple“ išleido „macOS Sonoma 14.4“ naujinimą bei „macOS Ventura 13.6.5“ ir „macOS Monterey 12.7.4“ saugos naujinimus. Naujinimų saugos informaciją rasite „Apple“ svetainėje: „macOS Sonoma“, „macOS Ventura“ ir „macOS Monterey“.
    Kompanija taip pat išleido „tvOS 17.4“, „watchOS 10.4“ ir „visionOS 1.1“.
    „FaceTime“ naudotojai mėgstantys naudoti pokalbyje efektus, tokius kaip širdutės, fejerverkai ir kitus - turėtų pasitikrinti ar po „macOS Sonoma 14.4“ atnaujinimo šie efektai veikia, nes „Apple“ numatytą nustatymą pakeitė į išjungtus efektus. Taip „Apple“ padarė po daugybės žmonių skundų, pagrinde iš verslo pasaulio, kad jų pokalbio metu kai jie gestikuliuoja — už jų tai lyja, tai fejerverkai ir t.t
  • Ketvirtadienį „Apple“ paaiškino, kad „iPhone“ naudotojai Europos Sąjungoje gali ir toliau atnaujinti ir naudoti programėles iš alternatyvių programėlių prekyviečių 30 dienų laikotarpyje būdami ne ES.
  • „91mobiles“, kurie ne kartą yra paskelbę gana tikslius būsimų „Apple“ įrenginių brėžinius paviešino „iPhone 16 Pro“ CAD brėžinį, kuriame matomas dar vienas mygtukas. Manoma, kad tai bus fotografavimui ir/ar filmavimui skirtas mygtukas, kuris leis šias funkcijas pasiekti greičiau ir atlaisvins „Action“ mygtuką kitoms užduotims. iPhone 16 Pro CAD renderis
  • „Apple“ išleido „Windows Migration Assistant“ v3.0.0.0, skirtą „macOS Sonoma 14.4“ naudotojams. „Migration Assistant“ perkelia (kopijuoja) jūsų kontaktus, kalendorius, el. pašto paskyras ir kt. iš „Windows“ kompiuterio į atitinkamas „Mac“ vietas.
  • Kalbama, kad „Google Chrome“ netrukus turės funkciją leidžiančią įdiegti bet kurį tinklalapį kaip darbalaukio aplikaciją „Mac“ kompiuteryje, kaip tai galima padaryti „Apple“ naršyklės „Safari“ pagalba „macOS Sonoma“.
  • „Jing'an Apple Store“ parduotuvės Šanchajuje atidarymo proga „Apple“ išleido darbalaukio paveikslėlį. Jei norite juo papuošti savo „Mac“ kompiuterio ar „iPhone“ ekraną: Apple Jing'an Apple Store parduotuvės Šanchajuje atidarymo proga išleido darbalaukio paveikslėlį

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų