iPhone 15 su USB-C vienas problemas išspręs, o kitas - sukurs

Europos spaudžiama „Apple“ pradėjo „iPhone“ diegti USB-C jungtis, tačiau tai gali kuriam laikui sukurti daugiau painiavos nei atnešti naudos.

Pastarąjį dešimtmetį „iPhone“, „iPad“ ir kai kurių kitų „Apple“ įrenginių naudotojai pirko laidus ir priedus su „Lightning“ jungtimi. Jie tikrąja ta žodžio prasme investavo į jungiamumą ir tik būtinybės verčiami pirks laidus su naująja USB-C jungtimi bei su liūdesiu žiūrės į jau „senstelėjusią“ įrangą. Tie, kas jau seniai naudoja „Apple“ įrenginius, prisimina triukšmingą perėjimą nuo 30 kontaktų jungties prie „Lightning“, o tada „iPhone“ naudotojų buvo gerokai mažiau.

Žiūrint į perspektyvą „Apple“ perėjimas prie USB-C teigiamas žingsnis, tačiau dėl to, kad pati USB-C jungtis nuolat tobulėja, ji gali sukelti painiavą daugumai „iPhone“ naudotojų.

Žinoma, daug kas jau turi USB-C laidus įsigytus kartu su kita įranga, o kai kas apskritai stengiasi nenaudoti laidų ir pirmenybę teikia belaidžiam įkrovimui ir duomenų perdavimui.

Nors USB-C jungtis „iPhone“ atsirado tik šiemet, „Apple“ telefonas nėra pirmasis kompanijos įrenginys su šia jungtimi. Dar 2015 metais, praėjus vos metams nuo tada kai šis standartas buvo užbaigtas, „Apple“ pristatė „MacBook“ kompiuterius su USB-C. Vėliau USB-C jungtis kompanija įdiegė „MacBook Pro“ kompiuteriuose, „iPad“ ir „iPad Pro“, tačiau užsispyrusiai laikėsi įsikibusi „Lightning“ jungties „iPhone“.

Periferinę įrangą „Apple“ keičia gana retai — maždaug kartą į dešimt metų. 30-ties kontaktų jungtis buvo išleista kartu su trečiosios kartos „iPod“ 2003 m. ir buvo naudojama iki 2012 m. kai pasirodė „iPhone 5“. Tada „Apple“ pasaulinės rinkodaros prezidentas Phil Schiller žadėjo, kad „Lightning“ jungtis gyvuos dešimtmetį, ir jis nesuklydo. „Lightning“ jungtis prasilaikė 11 metų iki ją 2023 m. pakeitė USB-C.

Prie sprendimo „iPhone“ naudoti USB-C, prikišta Europos Sąjungos ranka. Praėjusiais metais ES įpareigojo USB-C naudoti kaip standartą daugumai mažų elektronikos prietaisų, įskaitant mobiliuosius telefonus. Nors ši taisyklė įsigalios tik 2024 m., „iPhone“ telefonų ciklas prasideda rugsėjį, todėl „Apple“ ir nusprendė jau išleisdama „iPhone 15“ įgyvendinti pokyčius.

ES įstatymų leidėjai suprato, kad USB-C yra galimybė sumažinti atliekų kiekį ir sutaupyti vartotojų pinigų. 2021 metais ES užsakytoje ataskaitoje teigiama, kad toks standartizavimas leis 11 000 tonų sumažinti metinių Europos vartotojų elektroninių atliekų kiekį ir sutaupyti daugiau nei ketvirtį milijardo eurų.

Taigi galiausiai „iPhone“ perėjimas prie USB-C yra susijęs su vartotojų patogumu ir ekonomiškumu. Naudodami tą patį laidą galite įkrauti „Mac“ ir „iPhone“, o tuo pačiu laidu galima įkrauti, perduoti duomenis ir rodyti vaizdo įrašus. Tai reiškia, kad keliaujant su savimi reikia turėti mažiau laidų ir mažiau maitinimo adapterių užgriozdins namus, biurą ir kuprinę. Bent jau taip turėtų būti.

Teoriškai USB-C yra geras standartas, tačiau realybėje gali būti įvairiai, priklausomai nuo to ko iš jo tikimasi. Neretai įsigyjant USB-C laidą, iš pirmo žvilgsnio visai neaišku, ar perkamas USB-C laidas palaiko didžiausią duomenų perdavimo spartą, ar gali palaikyti greitą įkrovimą…

Tai ne jungties kaltė. Tiesą sakant, USB-C jungtis yra gana gera ir daug geresnė nei ankstesnės. Jungiant USB-C laidą galima pamiršti taisyklę, kad „pavyksta iš trečio karto“ kaip yra su USB-A. USB Type-C — kaip bekiši — taip gerai, taip pat kaip ir naudojant „Lightning“ jungtį. Laidų su USB-C kištukais jau gausu, jų galite gauti beveik bet kur, nes įrenginių gamintojai juos pradėjo naudoti gretai po standarto patvirtinimo.

Tačiau „USB-C“ kaip terminas pasako tik dalį tiesios

Žvelgiant į USB-C laidą ne visada yra aišku, kokį funkcionalumą jis turi, nes pats USB-C terminas tik nurodo kokia fizinė jungtis naudojama. Ta pati jungtis gali būti naudojama daugelyje skirtingų laidų, gebančių duomenis perduoti skirtingu greičiu ir turinčių skirtingas galimybes.

Kabelis su USB-C jungtimi gali palaikyti duomenų perdavimo spartą nuo 480 megabitų per sekundę (Mbps) iki 80 gigabitų per sekundę (Gbps), priklausomai nuo to, ar kabelis aktyvus, ar pasyvus[1] ir ar jame naudojamas USB 3.2 ar 4-os kartos valdiklis. Sumaištį didina tai, kad „Thunderbolt 3“ ir „Thunderbolt 4“ taip pat naudojama USB-C jungtis, nors „Thunderbolt“ laidai yra pažymėti stilizuotu žaibu, todėl juos gana lengva atpažinti (jei žinai).

Kita galima painiavos priežastis kyla dėl to, kad „Apple“ leidžia skirtingą duomenų perdavimo greitį skirtinguose „iPhone 15“ modeliuose. „Pro“ modeliai palaikys spartesnį perdavimo greitį — iki 10 Gbps su tokį greitį palaikančiu laidu (gandų nešiotojai svajojo, kad „iPhone 15 Pro“ palaikys 20 Gbps USB Type-C greitį), daugiau nei palaiko „Lightning“ — USB 2.0 riba – 480 Mbps, ir daugiau nei palaiko baziniai „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“ telefonų modeliai (USB 2).

Dėl maišaties galima kaltinti USB įgyvendintojų forumą (USB Implementers Forum arba USB-IF). USB-IF nariai, įskaitant „Apple“ bei „Intel“, sukūrė pozityviai bizantišką „sertifikuotų logotipų“ rinkinį, skirtą įvairiam USB funkcionalumui apibūdinti, tačiau kabelių gamintojai gali nebaudžiami nepaisyti gairių ir daugelis jų nepaiso.

USB4 ir USB Type-C sertifikuotų logotipų programa

Žinoma galima įsigyti USB-C laidų testerį — specializuotą multimetrą, kuris pateiks išsamią informaciją apie laido galimybes (manant kad kabelis naudoja E-Mark protokolą, ką daugelis naudoja, bet ne visi). USB-C laidų įvairovė yra milžiniška. Yra net laidai su LED ekranėliais, kurie rodo kokia galia įrenginys įkraunamas ir ar „USB Power Delivery“ (USB-PD) yra palaikomas. Tačiau, tokie laidai daugeliui naudotojų nereikalingi.

Patarimas perkant USB-C laidą yra paprastas - nemanykite, kad visi USB-C laidai vienodi. Nesumeskite visų USB-C laidų į vieną krūvą, gal net kaip nors juos sužymėkite, kad žinotumėte ką kuris laidas gali. O jei yra galimybė geriau pirkti laidus, kurie turi standartizuotus žymėjimus ir tada jau bandyti kaip nors tuos standartus „iškalti“.

Žinoma, norėtųsi tikėti, kad su laiku, evoliucionuojant ir tobulėjant laidams bei jungtims, „Apple“ kaip nors išnarplios šį USB-C laidų beprotybės mazgą, nors žiūrint į pačios „Apple“ kabelių nomenklatūrą aš nesilažinčiau, kad būtent taip ir bus.

Nelabai norintiems sukti galvos, „Apple“ pasinaudojo „iPhone 15“ išleidimo proga, kad parduotų žmonėms naują blizgantį baltą USB-C į „Lightning Adapter“ adapterį, kurio kaina pas mus gali būti apie 35 €. „Apple“ teigia, kad jį, jos mažmeninės prekybos parduotuvėse, bus galima įsigyti penktadienį, likus savaitei iki naujojo „iPhone“ išleidimo. Kadangi adapteris į „Lightning“, tad iš principo tai yra USB 2 su šiems laikams jau nelabai solidžiu 480 Mbps duomenų perdavimo greičiu. Tačiau, jei planuojate įsigyti „iPhone 15“ ar „iPhone 15 Plus“ — greitesnio ir nereikia, nes šių telefonų USB Type-C tik tokį maksimalų greitį ir palaiko.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

  1. Apie aktyvius ir pasyvius laidus galite paskaityti straipsnyje „Ilgi Thunderbolt 3 laidai nepalaiko USB 3.1 greičių“ ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Manau, kad iš dalies visą tą laidų su USB-C įvairovę lemia, kad greitis labai pabrangina laidą, todėl logiška, kad, pvz., laikrodžiui pakrauti laidas tikrai nebus thunderbolt. Dėl greičių skirtumų tarp iphone 15 ir pro modelių tai padaryta dirbtinai, kad kuo daugiau kokybinių skirtumų tarp modelių būtų. Dėl ES reikalavimų standartui... Nejau ES nuo kitų metų tik naujiems modeliams reikalaus USB-C jungčių? Ar senus modelius (gal ir naujai kitais metais pagamintus) bus galima ir toliau pardavinėti?

    • Dėl seniau pagamintų pardavimo kitais metais - nežinau. Manau prekybininkai nepuls išmetinėti seniau įsigytos technikos. Kiek suprantu tik nauji turės būti su USB Type-C ir taip po truputį, su laiku apsivalys nuo kitų tipų jungčių.
      Kai pažiūri į laikrodžiui įkrauti skirtą laidą, tai iš karto aišku, kam jis skirtas ir tada gal nelabai rūpi koks ten lustas toje jungtyje. Ta painiava su USB Type-C, kartais nervina, nes: a) prieš pirkdamas turi tiksliai žinoti kokio laido reikia; b) tenka ieškoti informacijos apie laidą; c) kai nusiperki, ir jei jis ne visą laiką įkištas į įrenginį, iš stalčiaus ištraukęs 5 vienodai atrodančius, bet skirtingų parametrų laidus - pradedi keikti gamintoją, kuris neapsisunkino laido pažymėti kokiais nors simboliais.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų