Ilgi Thunderbolt 3 laidai nepalaiko USB 3.1 greičių

2016 metų „MacBook Pro“ su „Thunderbolt“ vs „MacBook“ su USB

Neretai su „Mac“ kompiuteriu komplektuojamo įkrovimui skirto USB-C laido ilgis netenkina ir kompiuterių naudotojai perka ilgesnius laidus… ir po to skundžiasi. Ką reikėtų žinoti prieš perkant „Thunderbolt 3“ ar USB-C laidą?

USB-C savo naudotojams „Apple“ pristatė kartu su 12-os colių „MacBook“ kompiuteriu. Tai buvo kitaip atrodanti USB jungtis galinti duomenis perduoti USB 3.0 – 5Gbit per sekundę greičiu. Oficialiai ji buvo vadinama „USB 3.1 Type-C Generation 1“.

Tokią pačią jungtį „Apple“ panaudojo ir atnaujintame 2016 metų „MacBook Pro“, tačiau tai jau buvo „Thunderbolt 3“ jungtis („Thunderbolt 3“ naudoja USB Type-C jungtį). „Thunderbolt 3“ protokolas leidžia duomenims laidu „vaikščioti“ 40Gbit per sekundę greičiu (jei naudojamas teisingas laidas).

USB-C vs USB 3.1 vs Thunderbolt 3

Aiškinantis koks USB-C jungtis turintis laidas yra koks — prasideda visiška makalynė.

Pradžiai reikėtų įsidėmėti, kad USB-C niekaip nesusijęs su duomenų perdavimo greičiu ar galimybe įkrauti įrenginį — tai viso labo jungties tipas.

„Thunderbolt 3“ duomenis gali perduoti 40Gbit per sekundę greičiu ir abiejuose laido galuose yra USB-C tipo jungtis.

USB 3.1 duomenis gali perduoti 5Gbit arba 10Gbit per sekundę greičiu. Šio laido USB-C tipo jungtis yra tik viename laido gale.

„Thunderbolt 3“ laidas, nors ne visi, gali veikti kaip USB 3.1 laidas.

USB 3.1 laidas su USB-C jungtimi niekada nepakeis „Thunderbolt 3“ laido.

Taip pat ne kiekvienas USB-C jungtį ar jungtis turintis laidas, nesvarbu ar tai „USB 3.1 Type-C“ ar „Thunderbolt 3“ — gali perduoti 100W, kurie yra aprašyti standarto specifikacijoje. Tiesą sakant dauguma laidų negali.

MacBook laidai

2016 ir 2017 metų „MacBook Pro“ kompiuterius „Apple“ komplektuoja su USB-C įkrovimo laidais. Priklausomai nuo modelio, laidas gali perduoti 27W, 60W arba 87W srovę.

Su 15 colių „MacBook Pro“ komplektuojamas laidas gali perduoti 87W, kai įjungtas į tinkamą „MacBook Pro“ įkroviklį. Šis laidas taip pat gali būti naudojamas ir 13-os colių „MacBook Pro“ kompiuteriui įkrauti, nors su šiuo kompiuterio modeliu komplektuojamas laidas praleidžia tik 60W srovę.

Reikalas tas, kad su kitais kompiuteriais tinka naudoti laidus, kurie elektros energijos praleidžia daugiau arba tiek kiek reikia, bet ne mažiau. Taip yra todėl, kad į 87W įkroviklį pajungus 60W gebanti perduoti laidą — jis į kompiuterį tik 60W ir perduos.

Atrodo paprasta, bet kartu su kompiuteriu „Apple“ komplektuoja tik USB 2.0 greitį palaikančius laidus ir tai tikrai nėra „Thunderbolt 3“ laidas.

Ilgi vs trumpi, pasyvūs vs aktyvūs

Neretai su priedais komplektuojamo trumpi laidai vadinami pasyviais. Iš šių laidų galimybių pašalintis visos nereikalingos funkcijos ir dėl tos priežasties, jei laidas ilgesnis nei 45cm, duomenų perdavimas tokiu laidu vyksta lėčiau. Tokių laidų naudojimas gali būti problematiškas situacijose kai reikia perduoti daug duomenų, pavyzdžiui pajungus 5K monitorių.

Trumpi, pasyvūs „Thunderbolt 3“ laidai (tokie dažniausiai yra komplektuojami su docking stotelėmis) dažniausiai yra suderinami su USB 3.1 Type-C priedais, bet jie trumpi.

Ilgesni nei 45cm „Thunderbolt 3“ laidai gali būti ir pasyvūs, ir aktyvūs. Pasyvūs laidai duomenis perduoda lėčiau, iki 20Gbit per sekundę kai laido ilgis du metrai. Tuo tarpu aktyvūs laidai turi specialius siųstuvus ir reguliuoja duomenų perduodamų per laidą greitį. Tokiais dviejų metrų ilgio laidais duomenis galima perduoti maksimaliu 40Gbit per sekundę greičiu.

Pasyvūs laidai yra suderinami su USB 3.1 Type-C, o aktyvūs — ne.

Ryšio tarp pasyvus/aktyvus ir maksimalios perduodamos laidu srovės nėra.

Kaip pasirinkti tinkamą laidą

Tiesą sakant čia yra vienas didesnių galvosūkių ir ko gero prieš perkant tokį laidą reikėtų perskaityti jį jau naudojančių atsiliepimus. Kol kas nėra kokio nors standartinio laidų žymėjimo pagal kurį būtų galima nuspręsti ar tai pasyvus laidas ar aktyvus, koks jo elektros pralaidumas ir duomenų perdavimo greitis.

Vienos kompanijos laidus žymi vienaip, o kitos — kitaip. Perkant „Thunderbolt 3“ laidą, dažniausiai nieko nežinome apie jo elektros pralaidumą, o ieškant laido, kuriuo duomenus gali būti perduodami 40Gbps greičiu — nežinome aktyvus jis ar pasyvus.

Ieškant laidų „Amazon“ ar kitose panašiose interneto parduotuvėse neretai paskaičius atsiliepimus po atrodo padoriai atrodančius ir nemažai kainuojančiu laidu — galime pamatyti visą virtinę nusiskundimų, kad duomenys juo arba keliauja lėtai, arba kompiuteris kraunasi dvi paras ar perduodamos juo elektros srovės nepakanka spausdintuvui.

Iš patikrintų „Thunderbolt 3“ laidų, tai šis 2 metrų ilgio laidas praleidžia 60W , o 100W praleidžia šie 1 metro ir 2 metrų ilgio laidai. Jie nėra pigūs bet SCSI ir FireWire naudotojai žino ką tai reiškia.

Išoriniai diskai ir net RAID masyvai nėra tokie reiklūs. Pasyvūs ilgi laidai, pavyzdžiui kaip šis 1 metro ilgio „Plugalble“ laidas galintis perduoti 60W elektros srovę ir duomenis gainioti 20Gbps greičiu. Šis laidas taip pat yra suderinamas su „USB 3.1 Type-C“ spausdintuvais ir kitais priedais.

USB 3.1 Type-C laidai nėra tokie reiklūs, tačiau jei planuojate tokį laidą pirkti 15 colių „MacBook Pro“ įkrovimui — patikrinkite jo elektros energijos pralaidumą.

Pabaigai

Jei ši USB-C/USB 3.1/Thunderbolt 3 makalynė perskaičius šia informaciją visai viską sumaišė — trumpa santrauka:

Aktyvūs „Thunderbolt 3“ laidai yra greiti, bet brangūs ir jie nesuderinami su „USB 3.1 Type-C“. Pasyvūs „Thunderbolt 3“ laidai suderinami su „USB 3.1 Type-C“, tačiau iš principo yra trumpi (kad išsaugoti greitaveiką). Nei aktyvūs, nei pasyvūs laidai įprastai nėra kaip nors pažymėti iš ko būtų galima spręsti apie jų elektros srovės pralaidumą ar kitus parametrus.

Jei jums tiesiog reikia „USB 3.1 Type-C“ laido — tokį ir pirkite ir neleiskite pinigų mokėdami papildomai už „Thunderbolt 3“, tačiau pasidomėkite jo elektros srovės pralaidumu.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Such wow. Visiškas "mind-fuck'as" :(

    Tai jei žiūrėt į Apple Store asortimentą, tai:

    https://www.apple.com/shop/product/MLL82AM/A/usb-c-charge-cable-2-m?fnode=8b&fs=f%3D15_mbp_thdblt3_late2016%26fh%3D4595%252B4804 (tai kas atkeliauja su kompu) iš principo tinkamas tik krovimui ir nedideliems duomenų kiekiams - 4/5k monitorių juo nepajungsi?

    https://www.apple.com/shop/product/HHSN2ZM/B/belkin-usb-c-to-usb-c-cable-usb-31?fnode=8b&fs=f%3Dusbc%26fh%3D4595%252B4891 tinkamas tam pačiam krovimui, geresniems duomenims ir monitorius iki 4k?

    https://www.apple.com/shop/product/HKK12ZM/A/belkin-thunderbolt-3-cable-05-m?fnode=8b&fs=f%3D15_mbp_thdblt3_late2016%26fh%3D4595%252B4804 (nekereipiam dėmesio į ilgį) - krovimui, dar geresniems duomenų perdavimo greičiams bei jau 5k?

    Tai pats Apple'as "normalių" USB-C laidų neturi?

    • Taip.
      Kas link „Apple“ turimų laidų, tai ko gero kompanijos politika yra ta, kad jie kompiuterį parduoda su įkrovimui tinkamu laidu (praleidžiančiu tam tikrą srovę priklausomai nuo modelio). Kaip ir anksčiau būdavo — perki sulankstomą kompą — gauni ir dratą su adapteriu/įkrovikliu. O jei jau nori pajungti monitorių ar duomenis perdavinėti — perki atskirus laidus (na su monitoriumi jie dažniausiai būna, tačiau ir tai, jei nori kokio įmantresnio prisijungimo — perki laidą už savo kruvinu prakaitu uždirbtus). Manau čia status quo — „Apple“ nieko nepakeitė ir sumaištį gal sukelia tai, kad tas įkrovimo laidas gali būti tinkamas ir daugiau kam, bet nėra.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų