13-os 2022 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

13-os 2022 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Google“ išleido naujas „iOS“ ir „macOS“ skirtas „Chrome“ naršyklės versijas.
  • Kalbama, kad „Apple“ nebetaisys „iPhone“ jei jis buvo GSMA duomenų bazėje (GSMA Device Registry) buvo užregistruotas kaip prarastas. „Apple“ servisai ir dabar negali taisyti „iPhone“, jei jų savininkas negali išjungti „Find My iPhone“ paslaugos, o naujoji politika neleis „Apple“ taisyti ir tų „iPhone“, kuriuose „Find My iPhone“ niekada nebuvo aktyvuotas, tačiau telefonai kaip pamesti ar prarasti užregistruoti kaip tokie GSMA registre. Kadangi GSMA registras yra tarptautinė duomenų bazė, tai siuntimas telefono į kitą šąlį nepadės. „Apple“ taip pat netaisys „iPhone“ jei į prarasto telefono režimas jame bus aktyvuotas aplikacijos „Locator“ pagalba.
  • „Apple“ paskelbė, kad balandžio 28 dieną pristatys savo antrojo 2022 fiskalinių metų ketvirčio finansinius rezultatus.
  • Pranešama, kad „iOS“ aplikacijos, kuriose naudojamas „Yandex“ sukurtas „Yandex API AppMetrica“ (čia ne tik pati „Yandex“ aplikacija) — siunčia naudotojų duomenis „Yandex“, o ši savo ruožtu jai gali dalintis su Rusijos vyriausybe. Siekdami sutaupyti laiko ir pinigų kai kurie aplikacijų kūrėjai naudoja „Yandex API“, kuri leidžia gauti analitinius aplikacijos naudojimo duomenis, o mainais „Yandex“ kompanijai pateikia naudotojų duomenis. „Yandex“ patvirtino, kad naudotojų metaduomenis saugo serveriuose esančiuose Rusijoje. Panašių kaltinimų sulaukė ir kompiuterinio saugumo kompanijos „Kaspersky Lab“ aplikacijos ir jos jau yra uždraustos JAV vyriausybinėse organizacijose.
  • Jei gandai pasitvirtins, birželio 6 dieną WWDC konferencija, po dviejų metų pertraukos, vėl bus rengiama ne nuotoliniu būdu.
  • „Apple“ nubausta maksimalia 50 milijonų eurų bauda Nyderlanduose už tai, kad jos „App Store“ taisyklės neatitinka šalies reikalavimų. Tai susiję su pažinčių aplikacijomis. „Apple“ nubausta buvo sausio mėnesį ir nuo tada kiekvieną savaitę gaudavo baudą po 5 milijonus eurų kol galiausiai pasiekė maksimalią 50-ties milijonų eurų sumą. Kovo 27 dieną „Apple“ pateikė savo pasiūlymą Nyderlandų atsakingoms organizacijoms dėl taisyklių pakeitimo ir jos dabar peržiūrimos.
  • „Apple“ CODA („Kurčiųjų vaikas“) Los Angeles vykusiame 94-tame kasmetiniame Academy Awards „Oskarų 2022“ apdovanojime laimėjo 3 prizus: pagrindinį prizą, geriausias antro plano aktorius (Troy Kotsur) ir apdovanojomą už geriausią scenarijaus pritaikymą (Siân Heder). Troy Kotsur yra pirmasis nuo gimimo kurčias aktorius vyras laimėjęs geriausio antrojo plano aktoriaus apdovanojimą. Filme pasakojama apie kurčių šeimoje gimusios girdinčios 17-metės merginos Rubi gyvenimą, kuri savyje aptiko dainavimo talentą ir nežino kaip jai pasielgti — išvykti mokytis į prestižinę mokyklą ar likti namuose ir padėti tėvams. Filmo premjera įvyko 2021 metų „Sundance“ festivalyje. Po šio festivalio „Apple“ už nepriklausomam kinui negirdėtai aukštą kainą — 25 milijonus dolerių, įsigijo teisę filmą rodyti „Apple TV+“. Troy Kotsur nėra vienintelis šiame filme nusifilmavęs kurčias aktorius.
  • Pranešama, kad „Apple“, praėjus vos kelioms savaitėms nuo „iPhone SE“ pardavimų pradžios, mažina šio „iPhone“ modelio gamybos apimtis. Priežastis — mažesnis nei tikėtasi poreikis.
  • Ming-Chi Kuo praneša, kad „iPhone 14 Pro“ kamera bus 48 megapikselių raiškos, o tai reiškia, kad kamera bus dar labiau išsikišusi iš korpuso.
  • Siekdama išsaugoti savo geriausius inžinierius kompanijoje, „Apple“ kai kuriems labiausiai nusipelniusius jos inžinierius iš aparatinės ir programinės įrangos departamentų apdovanojo kompanijos nuo 100 000 iki 200 000 JAV dolerių vertės akcijų paketais, rašo „Bloomberg“. Akcijos yra, greičiausiai, duodamos su sąlyga, kad galutinai jos taps priklausančios tiems darbuotojams tik po kurio laiko, pvz. 3–5 metų. Per tą laiką, jei kompanijai ir toliau gerai seksis, jų vertė dar labiau išaugs.
  • 29-metis amerikietis Lawrence Welch buvo suimtas už savo merginos sekimą „Apple Watch“ pagalba. Laikrodį jis pritvirtino prie jos automobilio rato. Įtarusis vyriškis planavo moterį sekti savo „iPhone“ ir aplikacijos „Life360“ pagalba, tai yra laikrodį išnaudoti kaip geopozicijos žymę „AirTag“. Moteris pasakojo, kad anksčiau jie šią aplikaciją naudojo kartu, bet vėliau ji pradėjo lankyti šeimos saugumo centrą ir aplikaciją atjungdavo. Būtent prie šio centro policijos pareigūnai ir sulaikė Welch’ą, kurio veiksmai jam pritūpus prie automobilio policininkams sukėlė įtarimų. Sekimas nėra vienintelis Welch’ui pateiktas kaltinimas. Jis taip pat kaltinamas ir grasinimu merginai fiziniu susidorojimu.
  • „iFixit“ išardė „Studio Display“ monitorių ir ten aptiko nemažai siurprizų. Naujasis monitorius yra gerokai daugiau „prifarširuotas“ nei palyginus tuščias 24-colių „iMac“ kompiuteris. Pirmiausia todėl, kad maitinimo blokas įdiegtas monitoriaus viduje, o ne atskirai kaip naujausiuose „iMac“ kompiuteriuose, jau nekalbant apie du didžiulius ventiliatorius skirtus aušinti monitorių ir išvaikyti maitinimo bloko sukurtą šilumą (jų nereikia 24-colių „iMac“ nes jų maitinimo blokas išorėje). Kamera įdiegta monitoriuje beveik identiška esančiai „iPhone 11“. Ekranas monitoriuje toks pats kaip, dabar jau išnykstančiuose, 27-colių 5K „iMac“ kompiuteriuose, tačiau 60Hz LCD šiais laikais nėra daug. Keista, bet šis monitorius turi tik vieną „Thunderbolt“ jungtį gale, kas neleidžia nuosekliai jo sujungti su kitais monitoriais ir norint prie kompiuterio jungti daugiau nei vieną monitorių teks tai organizuoti naudojant kompiuterio jungtis, kas nėra labai patogu ir praktiška.
  • Nors „Apple“ turi nemažai patentų, kuriuose aprašomos po ekranu esančios „Touch ID“ technologijos. Ming-Chi Kuo teigia, kad vargu ar jos bus panaudotos artimiausius porą metų. Kalbant apie patentus, neseniai „Apple“ turi patvirtintus patentus kurie leistų sugrąžinti seniau „iPhone“ naudojantiems gerai pažįstamą stipresnio paspaudimo funkciją. Jos buvo atsisakyta, nes jutikliai užima nemažai vietos po ekranu, tačiau naujausiame kompanijos patente aprašoma technologija leidžia paspaudimo stiprumą nustatyti padidėjusio spaudimo ekrano skysčių celėse būdu. Ar bus ir jei taip tai kada ši technologija bus panaudota nėra aišku.
  • Siekdama diversifikuoti galimas rizikas „Apple“ ieško naujų atminties „iPhone“ tiekėjų.
  • Panašu, kad grupelė sukčių-programišių „išdūrė“ „Apple“ kai apsimesdami teisėsaugos institucijomis iš kompanijos gavo kai kurių kompanijos įrenginių naudotojų asmeninius duomenis (IP, gyvenamuosius adresus, telefonų numerius ir t.t.). Panašiai „išdurta“ buvo ir „Meta“ kompanija valdanti „Facebook“. Visa tai vyko 2021 metais.
  • Prieš 46-erius metus, balandžio 1 dieną buvo įkurta „Apple“.
  • „Apple“ papildė pasenusių įrenginių sąrašą jame patalpindama: 11 ir 13 colių 2014 metų pradžios „MacBook Air“ ir 2014 metų vidurio „MacBook Pro“.
  • Analitikas Ming-Chi Kuo teigia jog „Apple“ aktyviai testuoja 9-colių sulankstomą įrenginį, tačiau mano, kad sulankstomą „iPhone“ kompanija išleis ne anksčiau 2025 metų.
  • „Apple“ išleido „HomePod“, „iPadOS“, „tvOS“ ir „iOS“ 15.4.1, „macOS“ 12.3.1 ir „watchOS 8.5.1“.
  • „Apple“ paviešino video anonsą pavadintą „It’s the Small Things, Charlie Brown.“

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų