12-os 2022 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

12-os 2022 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Ukrainos kompanija „MacPaw“, daugeliui kompiuterių naudotojų gerai žinoma iš tokių aplikacijų kaip „CleanMyMac X“, „CleanMyPC“, „Gemini 2“, „CleanMyDrive“ ar „The Unarchiver“, sukūrė aplikaciją, kuri seka „macOS“ aplikacijų prisijungimus ir informuotoja naudotoją jei jos komunikuoja su Rusijos ar Baltarusijos serveriais. Pradžioje aplikacija „SpyBuster“ buvo kuriama su mintimi apsaugoti ukrainiečių duomenis nuo Rusijos teisėsaugos organizacijų. Tačiau, vėliau buvo nutarta šią aplikaciją pritaikyti naudotojams visame pasaulyje, kad šie galėtų matyti ir blokuoti jų naudojamų aplikacijų ar naršyklių prisijungimus prie Rusijos ar Baltarusijos. Aplikacija yra nemokama, o norint ją įdiegti „Mac“ kompiuteriuose turi būti įdiegta „macOS 10.15“.
  • Pirmadienį dideliai daliai „Apple“ paslaugų naudotojų neveikė kai kurie kompanijos servisai. Antradienį didelė dalis „Apple Music“ naudotojų vėl pajuto paslaugos veikimo sutrikimus, nes paslaugą aptarnaujantys kompanijos serveriai buvo visiškai atsijungę. Sutrikę ir „Apple Store“, „Mac App Store“, „Podcasts“ bei „Apple Books“ paslaugos. Kompanija kol kas niekaip nepakomentavo šių sutrikimų priežasties. Smalsu ar priežastis slypi kompanijos viduje ar tai susiję su galimai suaktyvėjusiu kibernetinių atakų srautu iš Rusijos.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 15.3.1“ versijos sertifikatų pasirašymą, užkirsdama kelią grįžimui prie šios „iOS“ versijos.
  • Iš „Apple“ ir „Google“ aplikacijų parduotuvių skirtų Rusijai pašalintos „Netflix“ aplikacijos.
  • „Apple“ išleido 4E64 aparatinės įrangos atnaujinimą skirtą „Beats Fit Pro“ ausinėms.
  • „Cisco“ pranešė, kad dar šiais metais „Webex“ įrenginiai pradės palaikyti „AirPlay“.
  • „Apple Studio Display“ turi malonių staigmenų. Monitoriuje įdiegtas „A13 Bionic“ procesorius jį padaro tokiu pat galingu kaip ir „iPhone 11“. Tačiau jis turi ir dar keistesnių naujovių — jame yra 64GB talpos diskas. Tai leidžia „Apple“ monitoriuje įdiegti papildomą programinę įrangą aptarnaujančią video ir audio. Tai taip pat leidžia ir auksarankiams ją ateityje išnaudoti kokiems nors patobulinimams ir įdiegti, didele dalimi nepanaudotoje disko vietoje (naudojama tik 2GB iš 64GB), funkcijas kurių gal šiuo metu negalime ir sugalvoti. Pavyzdžiui kai kurias naujoves gali pajusti naudotojai „Studio Display“ pajungę prie senesnių „Mac“ žkompiuterių (2016 ir 2017 metų „MacBook Pro“, 2017–2019 „iMac“, „Mac Pro“, 2018–2019 metų „Mac mini“) — jie gali naudotis Siri aktyvavimo balsu („Hey Siri“) funkcija. Teoriškai „Studio Display“ yra milžiniškas „iPad“.
  • „Apple“ turi dar vieną naują patvirtintą patentą. Šis patentas pateiktas dar 2019 metais ir jame aprašoma po ekranu esančio „Touch ID“ jutiklio technologija.
  • Naujieji „Mac Studio“ kompiuteriai daugeliui atrodo gana viliojantys. Išardę savo „Mac Studio“ aptiko jungtis teoriškai leidžiančias pajungti SSD diskus šiame kompiuteryje. Tokia galimybė išties džiugintų jei ne tai, kad nors diską įdiegti ir galima — kompiuteris iš jo nesikrauna, nesikrauna net iš kito tokio pačio kompiuterio išimti SSD, bent jau to padaryti nepavyko YouTuber´iui Luke Miani. Tai, kad disko „Mac Studio“ neįmanoma pakeisti ar papildyti kitu patvirtino ir „iFixit“.
  • Kai kurie naudotojai savo „iPhone“ įdiegę naujausią „iOS 15.4“ atnaujinimą skundžiasi, kad jų akumuliatorius senka greičiau. „Apple“ kol kas pasiūlė tokį sprendimą — palaukti ir tikėtis, kad problema išnyks savaime. Panaši problema buvo ir įdiegus „iOS 14.6“.
  • Kalbama, kad trečią šių metų ketvirtį „Apple“ gali nutraukti „Apple Watch Series 3“ gamybą (EOL), nes jų galimybės nepatenkina naujų „watchOS“ poreikių.
  • „Apple“ išleido atnaujintą 142-ą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • „Apple“ uždarė galimybę Rusijos mokėjimo korteles „Мир“ pridėti prie „Apple Pay“ paslaugos. Tos kortelės, kurios jau susietos su „Apple Pay“ su paslauga veikia. „Apple“ svetainės „Apple Pay“ Rusijos aptarnaujamų bankų sąraše vis dar yra visi bankai.
  • „iFixit“ paviešino „Mac Studio“ ardymo video.
  • „Apple“ įsigijo Jungtinės Karalystės startuolį „Credit Kudos“ ir tai gali būti ženklas, kad kompanija mąsto apie tarptautinės „Apple Card“ paleidimą.
  • Kai kurie „Mac“ naudotojai įdiegę „macOS Monterey 12.3“ skundžiasi nesklandžiu sistemos veikimu kai naudojamas išorinis monitorius. Sistema arba visiškai jo neaptinka arba aptikusi iškraipo perduodamą signalą. Šiuo atnaujinimu skundžiasi ir kai kurie „Xbox“, „Playstation“, „DualSense“ ir kitų kontrolerių naudotojai. Tiesa, šiomis problemomis skundžiasi ne visi naudotojai.
  • Nuo balandžio 1 dienos „Apple TV+“ naudotojai gali pradėti žiūrėti serialą „Slow Horses“ pastatytą pagal to paties pavadinimo Mick Herron romaną apie šnipus. Filme nusifilmavo daugelio žinomas ir mėgstamas Gary Oldman.
  • „Apple“ pirmą kartą atsidūrė labiausiai etiškų pasaulio kompanijų 2022 metų sąraše.
  • Kalbama, kad „Apple“ planuoja „iPhone prenumeratos“ paslaugą. Ji turėtų veikti panašiai kaip „iCloud“ — moki kas mėnesį už paslaugą ir naudojiesi telefonu. Kol kas detalių apie šią paslaugą daug nėra ir nėra žinoma ar ji veiks panašiai kaip lizingo paslauga ar bus naudojamas koks nors kitas modelis.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų