15-os 2020 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

15-os 2020 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ išleido 13.4.1 „iOS“ ir „iPadOS“ versijas, „watchOS 6.2.1“ ir „macOS Catalina 10.15.4“ atnaujinimus. Šiuose atnaujinimuose ištaisyta klaida neleidusi prisiskambinti „FaceTime“ aplikacijoje į įrenginius, kuriuose įdiegta „iOS 9.3.6“ ar ankstesnė arba „OS X El Capitan 10.11.6“ ar ankstesnė operacinės sistemos. „iOS“ atnaujinime taip pat ištaisyta klaida dėl kuriuos paspaudus ant Bluetooth piktogramos „quick actions“ meniu pagrindiniame ekrane nieko neįvykdavo.
  • „Apple“ išleido 104-tą „Safari Technology Preview“ versiją.
  • Pirmadienį Tim Cook paskelbė, kad „Apple“ gamina apsauginius veido skydus medikams dirbantiems su COVID–19. Jei įdomi jų konstrukcija — ją apžiūrėti galite „Apple“ palaikymo puslapyje
  • „Complete Anatomy“ aplikacija naudos LiDAR skenerį įdiegtą 2020 metų „iPad Pro“, kurio pagalba bus galima tiksliai nustatyti pacientų atsistatančių po sužeidimų ar chirurginių intervencijų judesių amplitudę.
  • Atnaujinta „Pixelmator“ aplikacija skirta „iPad“. Naujoje versijoje atsirado „Magic Keyboard“ ir pelės palaikymas bei daug kitų naujovių.
  • Britų „Mirror“ rašo, kad šių metų vasario pradžioje iš Santa Catarina (Brazilija) kilusi Thayse Bussolo-Vieira Temzėje maitino gulbes ir jai netyčia iš kišenės išslydo ir į upę įkrito „iPhone 8“. Ji bandė telefoną iš upės ištraukti, bet ten buvo per daug gilu. Kartu su telefonu nuskendo ir keli tūkstančiai nuotraukų, kurių dėl nežinomų priežasčių moteris nesinchronizavo su „debesimi“. Po dviejų mėnesių, Thayse su draugu vaikštinėjo po Staines-upon-Thames ir… pamatė telefoną gulintį upės dugne. Kadangi iš poros metrų gylio telefoną ištraukti buvo sunku, pora grįžo namo pasiimti ko nors kas galėtų padėti jiems tai padaryti. Pasižvalgiusi po „Amazon“ pora nutarė pasidaryti įrenginį pati. Paėmę rėtį jie prie jo pritaisė kotą ir leidosi žvejoti telefono. Žvejyba truko apie 40 minučių, nes teko kovoti su stipria upės srove. Tačiau galiausiai telefonas buvo ištrauktas. Thayse Bussolo-Vieira sakė, kad telefonas buvo visas padengtas dumblu. Grįžusi namo pora telefoną įdėjo į puodą su ryžiais ir paliko ten gulėti per naktį. Po kurio laiko jie telefoną įjungė prie įkroviklio ir… telefonas puikiausiai veikė, o moteris atgavo savo nuotraukas.
  • Siekdami palaikyti kovą su COVID–19 „Global Citizen“ ir Pasaulio sveikatos organizacija kartu surengs koncertą „One World: Together at Home“ (Vienas pasaulis: namie kartu). „Apple“ ir „Youtube“ šį koncertą transliuos nemokamai. Koncertas vyks Šio renginio transliacija prasidės ne itin palankiu Lietuvai metu — balandžio 19 dieną 3 val. nakties. Kol kas nėra aišku kaip „Apple“ organizuos transliaciją, tačiau ji gali patalpinti kanalą „Apple TV“ ir koncertą leisti žiūrėti jos interneto svetainėje, kaip tai daro WWDC ar kitų renginių transliacijų metu. Sprendžiant iš afišos koncerte dalyvaus Lady Gaga, Elton John, Lizzo, John Legend, Keith Urban ir kiti atlikėjai. Lady Gaga minėjo, kad „Apple“ šiam renginiui paaukojo 10 mln. JAV dolerių. Bendrai technologijų kompanijos renginiui surinko 35 mln. JAV dol. Be „Apple“ platformų ir „YouTube“, koncerto tiesioginę transliaciją bus galima stebėti/klausyti: „Amazon Prime Video“, „Alibaba“, „Facebook“, „Instagram“, „LiveXLive“, „Tencent“, „Tencent Music Entertainment Group“, TIDAL, „TuneIn“, „Twitch“, „Twitter“ ir „Yahoo“.
    Jimmy Fallon ir Lady Gaga skambina per „FaceTime“ Time Cook ir kalba apie renginio parėmimą.
  • JAV Federalinė konkurencijos tarnyba pasiūlė uždrausti išmanių telefonų lėtinimą sumažėjus šių akumuliatorių talpai. Anot tarnybos tai „nepagrįstas įrenginio tarnavimo laiko sutrumpinimas“.
  • SOFRAID forume rašo, kad daug „macOS  10.15.4“ naudotojų skundžiasi sistemos surikimais kopijuojant didelius failus. Manoma kad tai srautų, kurių daug naudojama kopijuojant tokį failą problema. „Apple“ apie problemą informuota.
  • Rusijos telekomunikacijų operatorius „Rostelecom“ dalyvavo BGP tipo (Border Gateway Protocol — dinaminio maršrutizavimo protokolas) įsilaužime į daugiau kaip 200 turinio dalinimosi platformų. Įsilaužta buvo į tokių kompiuterinių debesų tiekėjų serverius kaip: „Google“, „Amazon“, „Facebook“, „Akamai“, „Cloudflare“, „GoDaddy“ ir „Digital Ocean“. BGP įsilaužimai dar vadinami prefikso, kelių ar IP įsilaužimais pavojingi tuo, kad leidžia nekreipti didelius duomenų srautus į kitus serverius, kur įsilaužėliai gali juos iššifruoti ir analizuoti.
  • Dar vienas tyrimas rodo, kad „Android“ apsauga yra visiškas šnipštas. Patikrinę 150 000 aplikacijų, tarp kurių 100 000 populiarios, tyrėjai rado tūkstančius aplikacijų esančių „Google Play Store“, kuriose yra įdiegtos slaptos „galinės durys“ (Backdoor), kuriomis naudojantis galima atlikti įvairius slaptus veiksmus aplikacijos naudotojui apie tai net neįtariant.
  • „Apple“ pranešė, kad balandžio 30 dieną pristatys antro kompanijos fiskalinių 2020 metų ketvirčio finansinius rezultatus. Vasarį kompanija pranešė, kad dėl COVID–19 protrūkio nepasieks užsibrėžtų rezultatų. Kompanija tikėjosi, kad jos pajamos bus 63–67 mlrd. JAV dol., tačiau jos reikia manyti dėl susidariusios situacijos bus mažesnės.
  • „Apple“ kai kurį savo „Apple TV“ turinį laikinai nuo balandžio 11 dienos nutarė platinti nemokamai (kad užsidarius karantine nebūtų nuobodu). Tiesa, nėra aišku ar tarp parinktą turinį nemokamai galės žiūrėti ir naudotojai Lietuvoje kol kas nėra žinoma. Turinys bus prieinamas visuose palaikomuose įrenginiuose: „Apple TV“ aplikacijoje „Mac“ kompiuteriuose, „Apple TV“, „iPhone“, „iPad„, „iPod touch“, „Roku“, „Amazon Fire TV“ ir kai kuriuose „Samsung“ ir LG išmaniuose televizoriuose. Norint žiūrėti nemokamą turinį nereikės būti „Apple TV+“ paslaugos prenumeratoriumi — pakaks tik turėti „Apple ID“.
  • „Apple“ ir „Google“ apjungė savo jėgas siekdamos sukurti kontaktavimo su COVID-19 užkratu sekimo/aptikimo sprendimą. Daugybė pirmaujančių pasaulio sveikatos apsaugos institucijų, universitetų ir organizacijų visame pasaulyje deda daug pastangų kurdamos kontaktų su viruso nešiotojais sekimo technologijas. „Apple“ ir „Google“ kuria sprendimą, kurį sudarys programų kūrimo sąsajos (API) bei operacinės sistemos lygio technologijos padėsiančios įgalinti kontaktų atsekamumą. Atsižvelgiant į tokios sprendimo poreikio skubotumą, planuojama šį sprendimą įgyvendinti dviem etapais, išsaugojant vartotojų privatumą. Pirmą gegužės abi bendrovės planuoja išleisti API leidžiančias suderinti „iOS“ ir „Android“ operacinių sistemų pagrindu veikiančius įrenginius naudojant visuomenės sveikatos institucijų programas. „Apple“ pranešime teigiama, kad šias aplikacijas įrenginių naudotojai galės atsisiųsti iš jų OS skirtų aplikacijų parduotuvių. Abejoju, kad tai bus įgyvendinta Lietuvoje, nes pas mus su tokio tipo sistemoms statomos milžiniškos uškardos, o jei/kai leidžiama tada prasideda maitvanagių šokis prie lovio, teismų virtinė ir galiausiai už milžinišką sumą pinigų sukuriamas pusfabrikatis, kuris gal ir galėtų vadintis alfa versija (versija, kurią testuoja labai uždaras ratas vartotojų, dažniausiai iš aplikacijos kūrėjų rato), tačiau pateikiamas kaip galutinė, o jai patobulinti, kad ši atitiktų bent minimalius poreikius, pasirodo, reikia dar du kartus tiek pinigų už kiek pradžioje buvo teigiama, kad produktas bus sukurtas.
  • „Apple“ pradėjo naują „Today at Apple“ (at Home) internetines pamokas mokančias naudotojus sumaniai naudotis savo įrenginiais ir žinoti jų galimybes.
    Kaip portretus padaryti žaismingus naudojant iPad
    Kaip fotografuoti stulbinančias nuotraukas iPhone

    Kaip nufotografuoti asmenybę atskleidžiančią asmenukę
  • „Apple“ savo „YouTube“ kanale pasidalino nauju video „Creativity goes on“. Šiame video rodoma kaip žmonės visame pasaulyje naudodami „Apple“ įrenginius saviraiškai ir bendravimui.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Taip, Lietuvoje laikinai galima dabar nemokamai, neužsiregistravus žiūrėti Apple kai kuriuos filmus, beje su lietuviškai subtitrais 👍👏

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų