14-os 2020 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

14-os 2020 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „iFixit“ išardė naujausią „iPad Pro“ užfiksavo tai video. Inžinieriai pamatė, kad didesnė planšetinio kompiuterio „vidurių“ dalis nuo 2018 metų nepakito ir yra papildyta tik smulkiomis detalėmis. Labiausiai į akis krentanti naujovė 2020 metų „iPad Pro“ yra LiDAR skeneris matuojantis atstumą iki aplink esančių objektų nutolusių ne daugiau kaip 5 metrai ir taip praplečiančio įrenginio papildomos realybės galimybes. A12Z procesoriuje įdiegtas grafinis aštuonių branduolių procesorius. Procesoriuje patobulinta šilumos sklaida bei našumo kontroleriai. USB-C jungtis, kaip ir anksčiau yra modulinė. Beveik visos detalės yra priklijuotos ir tai apsunkina įrenginio remontą. Bendras įrenginio remonto sudėtingumas įvertinas viso labo 3 balais iš 10, o tai reiškia, kad įrenginį taisyti yra sudėtinga.
  • „Apple“ išleido 103 „Safari Technology Preview“ versiją.
  • Kalbama, kad TSMC jau pasiruošusi pradėti gaminti A14 procesorius „iPhone 12“.
  • „Apple“ atnaujino „macOS“ skirtas „iWork“ paketo aplikacijas „Pages“, „Numbers“ ir „Keynote“. Kompanija taip pat išleido ir naują „iMovie“ versiją.
  • Pasirodė gandų, kad „iPhone 9“ gali būti pristatytas balandžio 15 dieną.
  • „Apple“ įsigijo orų prognozės aplikaciją „Dark Sky“ir tai ko gero bloga žinia aplikacijos naudotojams „Android“ platformoje.
  • „Apple“ išleido pirmąsias programuotojams skirtas „macOS Catalina 10.15.5“, „tvOS 13.4.5“, „iOS 13.4.5“, „watchOS 6.2.5“ ir „iPadOS 13.4.5“ beta versijas.
  • „Apple“ išleido 2.12 versiją jos „Apple Configurator 2“. Šioje versijoje galima atstatyti „Mac Pro“ aparatinę (firmware) įrangą bei prisijungti prie interneto svetainių naudojant TLS 1.0 ir TLS 1.1, praplėstos VPN nustatymo galimybės ir t.t.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 13.3.1“ versijos sertifikato pasirašymą.
  • Pasirodė spėlionių, kad dėl koronaviruso birželio mėnesį neįvyks tradicinė „Apple“ WWDC konferencija ir atitinkamai sekantiems metams bus nukeltas naujos macOS 10.16 debiutas į 2021 metus. Žinoma, „Apple“ galėtų konferenciją padaryti ir virtualią…
  • Jei „Apple“ nepakeitė savo planų ir grafikų senų ir pasenusių įrenginių sąrašą turėtų šio mėnesio gale papildyti 11 ir 13 colių 2013 ir 2014 metų „MacBook Air“ kompiuteriais bei 13 colių 2014 metų laidos „MacBook Pro“ kompiuteriu.
  • Įdiegę savo telefonuose „iOS 13.4“ pastebėjo nedokumentuotą problemą. Naują operacinės sistemos versiją įdiegę „iPhone“ naudotojai negali per „Face Time“ paskambinti naudojantiems „iOS 9.3.6“ ir senesnes „iOS“ versijas. Greičiausiai tai viso labo sisteminė klaida, o ne iš anksto sugalvotas „iOS 9“ sistemos ribojimas, nes ankstesnes nei „iOS 13.4“ operacinės sistemos versijas naudojantys gali „Face Time“ skambučius atlikti į tuos senas „iOS“ versijas naudojančius telefonus.
  • „Apple“ paviešino trumpo jos „Apple TV+“ filmuko „Here We Are: Notes for Living on Planet Earth“ anonsą.
  • Balandžio 1 diena laikoma „Apple“ kompanijos gimtadieniu, nes 1976 metais šią dieną ši galinga technologijų gigantė buvo įkurta nedideliame vieno iš „Apple“ kompanijos įkūrėjų Steve Wozniak (Woz) garaže. Kompaniją įkūrė Steve Jobs, Steve Wozniak ir Ronald Wayne su tikslu vystyti ir parduoti Wozniak’o sukurta „Apple I“ kompiuterį. Tiesa, po 12 dienų nuo kompanijos įkūrimo Wayne savo turėtą 10 proc. kompanijos akcijų paketą pardavė abiems Steve už 800 JAV dolerių. Dar 1500 JAV dol. Wayne buvo išmokėti už tai, kad jis sutiko atsisakyti bet kokių pretenzijų jo kompanijai. Dabar ta akcijų dalis (10%) yra verta beveik 8,5 milijardo JAV dolerių. Ronald Wayne taip niekada ir netapo turtingu. Dabar 86-erių Ronal Wayne pensijoje ir pardavinėja senus pašto ženklus, senas monetas, antikvariatą ir rašo memuarus.
  • „Apple“ savo svetainėje paminėjo „iPhone SE“ rašydama, kad nauja „Belkin“ ekrano apsauga tinka „iPhone 7“, „iPhone 8“ ir SE. Tiesa, po kurio laiko SE paminėjimas svetainėje dingo, tačiau tai leidžia manyti, kad toks „iPhone“ modelis bus išleistas ir jo ekranas bus toks pats, kaip ir „iPhone 8“.
  • Kompiuterinio saugumo ekspertas ir programišius Ryan Pickren rado septynias iki šiol nežinotas (zero-day) klaidas „Safari“ naršyklėje ir sugebėjo išnaudodamas tik tris iš jų įsilaužti į „iPhone“ kamerą. Pažeidžiamumas leidžia paveikti ir „Mac Book“ kompiuterių kameras. Šias klaidas „Apple“ jau ištaisė, o Pickren už jų suradimą išmokėjo 75 000 JAV dolerių.
  • „Apple“ netyčia paviešino, bet netrukus pašalino video, kuriame buvo patvirtinta jog kompanija kuria „AirTags“ funkciją leidžiančia aptikti susietus daiktus net kai šie nėra prisijungę prie Wi-Fi. Video, kuriame aiškinama, kaip ištrinti „iPhone“ esančius duomenis, apie 1:43 video kur buvo aiškinama kaip išjungti „Find my iPhone“, kaip duomenų ištrynimo proceso dalis, ekrane buvo matomas nustatymas su užrašu „Enable Offline Findings“, o po juo šio nustatymo paaiškinimas, kuriame ir paminėtas „AirTags“ pavadinimas.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 6 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. O kam reikalinga oru programele Dark Sky, jei yra 10 kartu geresniu. Google Play parduotuveje ji ivertinta vos viena zvaigzdute :)

    Paprasta informatyvi ir labai tiksli informacija
    https://www.tiempoyradar.es/

    O jei pasirodys kad ir to maza prasau su dar didesne informacija, kur realiu laiku net gali matyti kur zaibuoja :)
    https://www.windy.com/

    • Sunku pasakyti kodėl jiems reikalinga būtent ši. „Apple“ reguliariai nusiperka kokią kompaniją ar startuolį ir niekada nekomentuoja kodėl. Gal šie turėjo kokį neblogą varikliuką susikūrę, o gal tiesiog gerų programuotojų. Orų prognozės aplikacijų yra nemažai ir kiekvienas gali pasirinkti pagal savo poreikius. Tiesa, kartais renkantis aplikaciją tenka rinktis tik žvelgiant į jos naudotojo sąsajos paveikslėlius ir tik vėliau jau vertinti kiek ji meluoja.
      Be „stock′inės“ Weather aš naudoju „Wunderground“ — ji orą man rodo tiksliausiai (iš bandytų app), gal todėl, kad naudoja informaciją iš privačiai žmonių ar organizacijų turimų termometrų-stotelių ir kaip nebūtų keista tų stotelių nemažai yra ir Lietuvoje, tad matai tai kas yra iš tikro, o ne ką žadėjo sinoptikai. Žinoma, ateities prognozės tai čia kaip jau pasiseks :) Meteorologija vis dar toks būrimas iš tirščių ir ypač Lietuvoje kur maksimum dienai į priekį meteorologai gali bandyti spėti, nes tolimesnio laiko spėjimui duomenų paprasčiausiai neįperka.

  2. Turbūt bugas puslapyje - įlindus į komentarus, nerodo puslapio pradžios, macarena home linko viršuje.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų