iPhone vairuojant naudojami dažniau nei Android telefonai

Temos: Android, iPhone
iPhone GPS navigacija

„iPhone“ naudotojai sėdėdami už vairo savo telefonu naudojasi dažniau, nei tai daro „Android“ operacinės sistemos pagrindu veikiančius telefonus naudojantys vairuotojai.

JAV draudimo kompanija „The Zebra“ apklausė daugiau nei 2100 vairuotojų domėdamasi dėmesio blaškymu vairuojant, taip pat ir įrenginių šiame blaškyme dalyvavimu ir sudėliojo skaičius pagal operacines sistemas.

78 procentai amerikiečių patvirtino, kad yra vienaip ar kitaip blaškomi kai vairuoja ir net nemažai buvo tokių, kurie patvirtino, kad žinučių rašymas vairuojant yra privalumas. Beveik 60 proc. apklaustųjų teigė jog vairuodami rašo žinutes, 29 proc. naršo „Facebook“, 14 proc. atsako į darbinius el.pašto laiškus ir 28 sako, kad vairuodami linksmina vaikus. Tiesa, 66 proc. apklaustųjų teigė jog vairuoja atsargiau kai turi keleivių.

Kokius veiksmus savo „iPhone“ ir „Android“ telefonuose dažniausiai atlieka vairuotojai.

47-ose iš 50-ties JAV valstijų yra įstatymai draudžiantys blaškytis vairavimo metu. Tačiau vairuotojų tai nestabdo.

Nors „The Zebra“ pateikti duomenys atspindi padėtį JAV, tačiau vairuodamas kasdien pastebiu vairuotojus naudojančius telefonus (didesne dalimi moteris) — rašančius žinutes ar tiesiog prie ausies priglaudusius telefoną ir kalbančius kai tuo pat metu bando atbulas kur nors priparkuoti automobilį ar laviruoja judrioje gatvėje. Panašu, kad tai darydami jie nė kiek nesijaudina ir nesijaučia darą ką nors blogo.

Man sunku įsivaizduoti kokiu buku reikia būti, kad negalėti savo telefono prijungti prie automobilinės laisvų rankų sistemos (jau nekalbant apie tai, kad jei telefone įjungta Bluetooth sąsaja telefonas įlipus į automobilį prie laisvų rankų įrangos prisijungia automatiškai).

„Apple“ nuo „iOS 11“ yra įdiegusi funkciją „Do Not Disturb While Driving“. Kai ši funkcija įjungta, „iOS“ išjungia pranešimus, o į telefono skambučius galima atsiliepti tik tada jei telefonas pajungtas prie automobilio laisvų rankų įrangos per Bluetooth. Tačiau susidaro toks vaizdas, kad nemažai vairuotojų ne tik šią funkciją yra išjungę, bet ir nesugeba telefono pajungti prie automobilio laisvų rankų įrangos.

Lietuvos Administracinių nusižengimų kodekso 417–3 teigia, kad už naudojimąsi „mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas), nesilaikymas“ užtraukia baudą nuo 60 iki 90€. Tačiau ne pinigai svarbu. Kaip reikės jaustis likusį gyvenimą jei partrenksi, sužalosi ar užmuši žmogų, kurio nepastebėjai nes rašei žinutę?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje vidutinis automobilių amžius yra 15 ( gal ir dar daugiau) ir laiką, kai į automobilius buvo pradėta diegti bluetooth, teks dar porą metų palaukti, kol masiškai tokie auto pas mus išvažiuos į gatves.

    • Lietuvoje gal, bet Vilniuje manau vidurkis kur kas jaunesnis. Beje, kalbančius mobiliais juos laikant rankose matau dažniau kaip tik naujesniuose automobiliuose. Kita vertus ne karvę kainuoja ta laisvų rankų įranga, o ją įdiegus „senolyje“ važiuoti bus ir saugiau ir patogiau.
      Šiandien pavyzdžiui be jokios savigraužos moteriškaitė maksimum dviejų metų senumo Lexus'ą vairavo rankoje laikydama telefoną. Atkreipiau dėmesį į ją todėl, nes vairavo (kas vairuoja tas supras) taip, kad neaišku ar ji tuoj sustos, ar staiga pasuks į kurią nors pusę ar ką darys…

  2. Dalius Simanavicius

    Kai prasidės realus veiksmai (o ne imitacija kaip yra dabar) ir rimtesnės baudos už kalbėjimą vairuojant - sumažės ir mąstas šios nesąmonės labai greitai. Nes man tai matosi, kad policija tiesiog neturi pakankamai techninių priemonių ir pajegumu užfiksuot pažeidimo faktą ir sugaudyt visus tuos invalidus su rageliais rankose:)

  3. Ispanijoje ne tik su malunsparniais tokus pazeidejus uzfiksuoja, bet nuo siu metu jau ir dronus paleis i orus. Kai parodo ka veikia vairuotojai vazinedami tai ir plaukai pasisiausia, telefonu pokalbiai tai cia dar gelytes.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų