19-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

19-os 2018 metų savaitės naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Praėjusią savaitę mus pasiekė žinia, kad 7-tos serijos „iPhone“ gali turėti problemų su mikrofonu sukeltų „iOS 11.3“ ar naujesnių versijų atnaujinimų. Šią savaitę mus pasiekė žinia, kad „Apple“ keičia kai kuriuos „iPhone X“ modelius. „Apple“ pripažino, kad kai kurie „iPhone X“ modeliai turi problemų su „Face ID“ ir šių problemų priežastimi gali būti galinė įrenginio kamera. Kompanija yra išsiuntinėjusi instrukcijas serviso centrams, kuriose rekomenduojama patikrinti ar įmanoma gedima pašalinti pakeičiant galinį kameros modulį ir jei ne — tada keisti visą telefoną.
  • Prieš 20 metų Steve Jobs pristatė pirmąjį „iMac“ kompiuterį, kuris ne tik pakeitė supratimą apie tai kaip turi atrodyti kompiuteriai, bet ir tapo nauja kompanijos startine linija, iš paprastos kompiuterių gamintojos, įmonę pavertusią vertingiausia kompanija pasaulyje.
  • Dar vasarį „Apple“ informavo programuotojus, kad visos naujos aplikacijos ir jų atnaujinimai nuo liepos mėnesio turės palaikyti „iPhone X“ ekrano skiriamąją gebą. Pirmadienį kompanija išsiuntinėjo programuotojams dar vieną priminimą, kad nuo liepos visos pateikiamos aplikacijos, tame tarpe ir jų atnaujinimai, turi būti pritaikyti ir „iPhone X“ ekranui.
  • „Apple“ išleido viešas „iOS 11.4“ ir „macOS High Sierra 10.13.5“ beta 4 versijas bei papildomai tik programuotojams skirtas „watchOS 4.3.1“ ir „tvOS 11.4“ beta 4.
  • „9to5mac“ inicijavo apklausą, kurioje į klausimą „kuo labiausiai pasitikėtumėte atiduodami saugoti savo duomenis?“ atsakymai pasiskirstė taip: 87 proc. — „Apple“, 8,6 proc. — nežinau, 2,69 proc. — vyriausybei, 1,61 proc. — „Google“ ir 0,43 proc. — „Amazon“. Iš viso, tuo metu kai žiūrėjau apklausos rezultatus savo pasirinkimą buvo pateikę beveik 5000 tinklaraščio skaitytojų.
  • „Tapei Times“ cituodamas „Yuanta Securities“ analitiko Jeff Pu ataskaitą teigia, kad yra labai didelė tikimybė, kad „iPhone“ pasirodysiantis 2019 metais turės trigubą objektyvą.
  • Japonų „Macotakara“ rašo, kad pasirodžius „iOS 12“, „Face ID“ veiks ir telefonui esant horizontalioje padėtyje. Tiesa, neaišku ar tai veiks tik naujuose telefonų modeliuose ar ir dabartiniame, o kai pasirodys „iOS 12“ — jau metų senumo „iPhone X“. Tame pačiame straipsnyje japonų tinklaraštis teigia, kad naujas 6,5 colio ekrano įstrižainę turėsiantis „iPhone“ bus panašaus dydžio kaip „iPhone 8 Plus“, o naujasis „iPhone X“ išoriškai beveik nepasikeis — padidės tik nugarinėje telefono dalyje esantys objektyvai.
  • Prieš kelias dienas „WhatsApp“ aplikacijos naudotojai „Android“ įrenginiuose pastebėjo, kad išsiuntus žinutę su juodu tašku '<⚫> 👈🏻' įrenginys pradeda labi nestabiliai veikti ir galiausiai užstringa. Panašu, kad ta pati problema egzistuoja ir „iOS“ įrenginiuose. Išsiuntus tokį patį tašką „iOS 11.3“ ir „iOS 11.4“ iš „iPhone“ ir „iPad“, šie taip pat pradeda neadekvačiai elgtis. Kaip spręsti šią problemą skaitykite čia.
  • „Google Assistant“ — pavadinta „Google Duplex“ sutriuškino „Siri“. Nors „Siri“ tobulėja: kalba natūralesniu balsu, geriau supranta kontekstą ir t.t. Tačiau, yra eilė dalykų, kurie trukdo su ja bendrauti natūraliau, tokie kaip poreikis sakyti „Hey Siri“ ir panašiai. „Google Assistant“ atveju nebereikia sakyti „OK Google“ ir… savaitės pradžioje įvykusi demonstracija rodo, kad naujasis „Google“ sukurtas dirbtinis intelektas gali palaikyti ir suprasti pokalbį taip, kad žmogus kitame laido gale net nesupranta jog kalba su robotu. Vienintelis dalykas, kuris man sukėlė įtarimų, tai tas faktas, kad kirpykloje laiką rezervuojanti darbuotoja apie tą, kuriai (Lisa) laikas rezervuojamas kalba trečiuoju asmeniu, lyg žinodama, kad laiką rezervuoja ne tas pats žmogus, kuris ruošiasi kirptis.
  • Šią savaitę programuotojai pastebėjo, kad „Apple“ iš aplikacijų parduotuvės šalina programėles, kurios trečioms šalims siunčia duomenis apie naudotojų geolokaciją. Informuodama tokias aplikacijas sukūrusius programuotojus kompanija mini 5.1.1 ir 5.1.2 sutarties punktus, kuriuose kalbama apie geolokacinių įrenginio naudotojų duomenų perdavimo trečioms šalims be aiškaus naudotojo sutikimo.
  • Kinijos programišiui žinomam SparkZheng pravarde pavyko nulaužti „iOS 11.3“ ir įrenginyje įdiegti pilnavertę „Cidia“ aplikaciją. Kaip to įrodymą jis paskelbė ekrano vaizdo kopijas.
  • Dar vienas programišius — Abraham Masri — užsiimantis „iOS“ įrenginių sistemos laužymu paskelbė, kad jam pavyko sukurti pusiau tikrą „iOS 11.4“ jailbreak’ą — tokį, kuris dingsta įrenginį perkrovus. Programišius jau sukūrė įrankį „Houdini“, kurį paviešins, greičiausiai, tik po to kai „Apple“ išleis viešą „iOS 11.4“ versiją.
  • „Apple“ patyliukais „iOS 11.4“ įdiegė USB apribojimo režimą, kuris apsunkins teisėsaugos galimybes atrakinti „iPhone“. Šis „USB Restricted Mode“ yra sukurtas jau dabar „iTunes“ įdiegto „lockdown record“ apsaugos principu. Jo veikimas paprastas — jei įrenginys 7 dienas nebuvo atrakintas ar pajungtas su susietu įrenginiu per USB — Lightning jungtis, jo neatrakinus, tampa tinkama tik įrenginio įkrovimui ir duomenys per ją nebus perduodami.
  • „Apple“ užpatentavo apvalų korpusą turintį „Apple Watch“ laikrodį.
  • „Canalys“ teigia, kad „iPhone X“ Europoje, pirmojo metų ketvirčio laikotarpiu, išliko populiariausiu mobiliu telefonu. Šie duomenys antrina ir „Strategy Analytics“ paskelbtiems duomenims, kad „iPhone X“ populiariausias mobilus telefonas pasaulyje.
  • „Android P“ valdymo gestais palyginimas su „iPhone X“.
  • „Apple“ video reklama „Kirpėjai“, kurioje reklamuojama „iPhone 7“ fotografavimo portreto režimu galimybė gavo prestižinę „ADC Black Cube“ premiją.
  • Kalbėdamas su stiliaus žurnalu „Hodinkee“, „Apple“ pagrindinis dizaino departamento vadas Jony Ive atskleidė kai kurias „Apple Watch“ kūrimo detales. Pasirodo Steve Jobs nežinojo apie „Apple Watch“ kūrimą, apie tai ši idėja niekada nebuvo aptarta, o Ive niekada nematė Steve su laikrodžiu. Matyt „Apple Watch“ pirmasis „Apple“ kūrinys prie kurio nebuvo „prisilietęs“ Steve.
  • „Apple“ atšaukė naujo duomenų centro statybą Airijoje, nes nuo pat šių planų pradžios 2015 metais prasidėjo įvairiausios viešos diskusijos susijusios su aplinkosauga ir du asmenys dėl „Apple“ projekto net kreipėsi į Airijos aukščiausiąjį teismą. Nors teismo sprendimas buvo „Apple“ naudai, procesas sugaišino laiko, rašo „Reuters“. Toks vilkinimas „Apple“ manymu tęsiasi per ilgai ir kompanija, panašu nebestatys naujo duomenų centro Athenry’je, Vakarinėje Airijos dalyje. „Nepaisant didžiausių mūsų pastangų, vėlavimai gauti leidimą nulėmė tai, kad su duomenų centro planu Airijoje negalėjome toliau judėti į priekį“, – išplatintame pranešime teigė „Apple“. Bendra projekto suma buvo apie 1 mlrd. JAV dolerių (apie 850 mln. €). Vakarų Airiją „Apple“ sprendimas, be abejo, nuvylė. Airija yra stipriai priklausoma nuo stambių tarptautinių kompanijų, jose dirba kas dešimtas valstybės gyventojas.
  • Kalbama, kad naujame biudžetiniame 6,1 colio ekrano įstrižainę turinčiame „iPhone“ bus diegiamas super šviesus, mažai energijos naudojantis ekranas, toks kokie dabar yra diegiami LG „G7 ThinQ“ išmaniuose telefonuose.
  • Dvi išmaniuosius telefonus gaminančios gigantės „Apple“ ir „Samsung“ ir vėl susitiks teisme. Sekančią savaitę, San Jose (Kalifornijoje) bus sprendžiamas ginčas stengiantis išsiaiškinti kiek „Samsung“ skolinga „Apple“ už trijų Kupertino kompanijos patentuotų technologijų naudojimą. Dar 2011 metais pateiktas ieškinys praėjo visą teismų ciklą ir pasiekė Aukščiausiąjį teismą, kai 2016 metų pabaigoje buvo perduotas žemesnės instancijos teismui. Tai bus jau trečiasis apygardos teismo procesas spendžiantis šią bylą.
  • „iPhone X“ naudotojai pagaliau atnaujintoje „YouTube“ aplikacijoje gali mėgautis HDR video. Jei žiūrimas video yra ir HDR kokybės — ją galima pasirinkti kokybės parinktyse (jei ji nebuvo parinkta automatiškai).
  • „Wall Street Journal“ rašo, kad „Apple“ kuria naują kredito kortelę, kuri bus susieta su bekontakčio „Apple Pay“ mokėjimo paslauga. Matyt kortelė pasirodys, geriausiu atveju, tik sekančiais metais ir pakeis tokias korteles kaip Barclaycard suteikiančios finansavimą palankesnėmis sąlygomis įsigyjant „Apple“ produktus.
  • „Apple“ savo produktų gamybai naudoja daug aliuminio.Dabar kompanija kartu su aliuminio kompanijomis „Alcoa“ ir „Rio Tinto“ bei Kanados vyriausybe nutarė investuoti į mažiau aplinkai kenkiančio aliuminio gamybą. Bendra investicija siekia 144 mln. JAV dol.
  • „Apple“ išleido „Xcode 9.3.1“ atnaujinimą, kuriame ištaisytos „Apple ID“ ir „Playground“ klaidos.
  • „Micorosft“ nori bendradarbiauti su „Apple“ ir „Windows 10“ įdiegti „iMessage“ palaikymą. Nenuostabu, kad jie to nori — galimybė „iPhone“ naudotojams iš kompiuterio siųsti ne tik „iMessage“ tipo žinutes „Apple“ ekosistemos gyventojams, bet ir visiems siųsti SMS žinutes yra nepaprastai patogi. Abejoju ar „Apple“ sutiks, nes kaip žinia Kupertino kompanijai patinka jos uždara ekosistema ir tai, kad „iPhone“ naudotojai perka „Mac’us“, o ne „Windows PC“.
  • Warren Buffett'o apsisprendimą investuoti galima suprasti, pakanka tik užmesti akį į „Apple“ ir „Amazon“ pelnus. 2017 metais „iPhone“ gamintoja sugeneravo 48,35 mlrd. JAV dol. pelno., 2018 metų kovo mėnesį pasibaigusio ketvirčio metu gavo 13,8 mlrd. JAV dol. pajamų. „Amazon“ pajamos nuo kompanijos įkūrimo yra 9,6 mlrd. JAV dol. 2018 metų kovo mėnesį pasibaigusio ketvirčio metu „Amazon“ turėjo 1,6 mlrd. JAV dol. pelno. Kitaip tariant „Apple“ per tris mėnesius sugeneravo daugiau pelno, nei jo gavo „Amazon“ per visą savo gyvavimo laikotarpį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų