6-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

6-os 2018 metų savaitės naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Jei „Apple Music“ mokančių prenumeratorių skaičius augs tokiais tempais, kokiais augo pastaruoju metu — ši „Apple“ paslauga populiarumu JAV aplenks „Spotify“. „Apple Music“ prenumeratorių JAV skaičius auga maždaug 5 proc., tuo tarpu „Spotify“ augimas yra 2 proc. Kaip ten bebūtų, šiuo metu pirmauja „Spotify“ turinti apie 70 mln. už paslaugą mokančių prenumeratorių iš apie 100 mln. bendrai besinaudojančių paslauga, rašo „The Wall Street Journal“. Už „Apple Music“ paslaugą šiuo metu moka 36 mln. melomanų, tad „Spotify“ kol kas pirmauja „Apple Music“ lenkdama dvigubai. Manoma, kad „Apple Music“ gali aplenkti „Spotify“ prenumeratorių skaičiumi JAV jau šią vasarą.
  • Internete pasirodė pranešimų, kad „Apple“ tiria problemą dėl kurios kai kurių „iPhone X“ ekranai pavėluoja nušvisi kai į juos skambinama ir taip neleidžia šių telefonų modelių savininkams laiku atsiliepti į skambutį. Kai kurių šią problemą turinčių „iPhone X“ savininkai teigia, kad jų telefonų ekranas nušvinta tik praėjus maždaug 6–10 sekundžių po to kai telefonas pradeda skambėti. „Financial Times“ teigia, kad „Apple“ tiria šią problemą.
  • Ne vienas paviršutiniškai žvilgtelėjęs į pirmojo 2018 „Apple“ ketvirčio „iPhone“ pradavimų rezultatus, pamanė jog šio ketvirčio metu telefonais kompanijai prekiauti sekėsi prasčiau. Tačiau tai ne tiesa. Pirmojo 2018 „Apple“ ketvirčio, trukusio 91 dieną, metu kompanija pardavė 77,136 mln. „iPhone“, pernai tuo pačiu metu kompanija pardavė 78,29 mln. „iPhone“. Pernai metais pirmasis ketvirtis truko 14 savaičių, o 2018 metų pirmasis ketvirtis savaite trumpiau — 13 savaičių. Pirmo 2018 fiskalinių „Apple“ metų ketvirčio metu, kiekvieną dieną „Apple“ pardavė maždaug 849 600 „iPhone“, o tuo pačiu pernai metų laikotarpiu — 798 788 per dieną (beveik 51 tūkstančiu per dieną mažiau). 2018 metų pirmą ketvirtį kompanija pardavė po 10 „iPhone“ kiekvieną sekundę.
  • Pirmadienį „Apple“ paskelbė apie naują bendradarbiavimo su „Cisco“, „Aon“ ir „Allianz“ kompanijomis rezultatą — kibernetinių rizikų valdymo sprendimą skirtą verslui. Sprendime naudojamas „Aon“ kibernetinio pažeidžiamumo įvertinimas ir išplėstinis kibernetinio saugumo draudimas kompanijoje „Allianz“. „Apple“ teigia, kad naujas sprendimas įmonėms padės apsisaugoti nuo pastaruoju metu vis labiau plintančių kibernetinių pavojų, tokių kaip ransomware ar kitų kibernetinių kenkėjų.
  • „iPad“ išlieka populiariausiu pasaulyje planšetiniu kompiuteriu ir užima 26,6 proc. planšetinių kompiuterių rinkos. Antroje vietoje „Amazone“ atsiriekusi 15 proc. pasaulinės planšetinių kompiuterių rinkos pyrago dalį.
  • JAV policijai pavyko išaiškinti vieną iš pavojingiausių spamerių Piotr Levašov (Петр Левашов). Jis kaltinamas dalyvavimu kuriant botnetą „Kelihos“ bei platinant kenkėjišką programinį kodą. Levašov suteikdavo prieigą prie botnetoir kitiems programišiams. Šio programišiaus kuprinėje keli metai aktyvios kenkėjiškos veiklos patirties. Programišius pateko netyčia paviešinęs savo „iCloud“ per IP. Šis IP adresas sutapo su viena iš atakų, o „iCloud“ paskyra registruota Lavašov´o vardu. Tai padėjo policijai programišių nustatyti, aptikti jo buvimo vietą. Kratos metu Liuksemburge buvo aptikti ir konfiskuoti du su botnet´u „Kelihos“ susiję serveriai bei mail.ru prisijungimų duomenų bazė. Balandžio mėnesį programišius išvyko pasiilsėti į Barseloną, kur JAV vyriausybės prašymu jį sulaikė Ispanijos policija. Netrukus Levašov´as stos prieš federalinius teisėjus Konketikuto valstijoje. „Apple“ nuo kokių nors komentarų šiuo klausimu susilaikė sakydama, kad: „neturi teisės kištis į teisėsaugos vykdomą tyrimą.“
  • „Microsoft“ netrukus praras 36 000 likusių „Windows Phone“ naudotojų, didžia dalimi „Nokia Lumia“. Niujorko policijos (NYPD) departamentas pradėjo šiuos telefonų modelius savo darbuotojams keisti į „iPhone“. Policininkai gali rinktis iš „iPhone 7“ ir „iPhone 7 Plus“.
  • „MacRumors“ rašo, kad kai kurie 16GB „iPhone 5c“ naudotojai, kuriems dėl gedimo telefonas yra netaisomas, bet keičiamas pastebėjo, kad naujas pakeistas telefonas yra ne 16, o 32GB talpos.
  • „Apple“ pateikė paraišką įdomiam patentui. „Patently Apple“ teigia, kad „Apple“ inžinieriai užregistravo patentą, kuriame aprašoma technologija leidžianti „Apple Pencil“ veikti bet kokiame paviršiuje. Anot patente pateikiamos informacijos, šis „pieštukas“ turėtų veikti net su lietimui nejautriais ekranais, pavyzdžiui „iMac“ ar „MacBook“.
  • „The Loop“ atstovams „Apple“ parodė kambarį, kuriame testavo „HomePod“, „iPhone“ ir „iPad“. Kompanijos atstovai minėjo, kad prie išmanios „HomePod“ kolonėlės triūsti pradėjo dar prieš šešis metus. Beveik visi kolonėlės elementai, tame tarpe ir medžiaga yra pagaminti pagal specialų užsakymą.


  • „Apple“ išplatino programuotojams skirtas „iOS 11.3“, „macOS High Sierra 10.13.4“ ir „tvOS 11.3“ beta 2 versijas. Kompanija taip pat išleido ir „Safari Technology Preview“ 49-tą naršyklės versiją.
  • „iOS 11.3“ beta 2 atsirado galimybė atidėti atnaujinimo diegimą 90-ai dienų.
  • 7-ų Europos valstybių: Austrijos, Prancūzijos, Islandijos, Italijos, Norvegijos, Ispanijos ir Švedijos prašymu, Europos konkurencijos tarnyba aiškinsis ar leisti „Apple“ įsigyti britų muzikos atpažinimo paslaugą „Shazam“ ir ar šios kompanijos įsigijimas neturės neigiamo poveikio konkurencijai Europoje.
  • Naujausia, „Apple“ mobiliems įrenginiams skirta operacinės sistemos versija „iOS 11“ dabar įdiegta jau 65 proc. su ja suderinamų įrenginių.
  • Unicode konsorciumas paskelbė, kad baigė 157 naujų emoji rinkinį, kurį tokios kompanijos kaip „Apple“ galės įdiegti savo sistemose vėliau šiais metais.
  • „Motherboard“ rašo, kad programišiai nušvilpė ir „GitHub“ paskelbė vieno iš pagrindinių „iOS“ kodo komponentų „iBoot“ kodą. Programišiams į rankas pateko dalis išeitinio „iOS 9.3.1“ kodo ir kai kurie kibernetinio saugumo ekspertai tai laiko ne eiline vagyste. Šio kodo dėka programišiams gali pavykti nulaužti net pačias naujausias „iOS“ versijas. „GitHub“ patalpintame kode trūksta dalies komponentų, todėl susikompiliuoti jo nepavyks. Tačiau, prie kodo pateikiamas ir dokumentų rinkinys, kurie palengvins pažeidžiamumų kuriant įsilaužimo priemones į „iPhone“ ir „iPad“ paiešką. Pagrindinis pavojus slypi tame, kad „iBoot“ kodas nestipriai pasikeitė nuo „iOS 9“ laikų ir šiai „iOS“ versijai sukurti įsilaužimai gali puikiausiai tikti ir „iOS 11“. Žinoma, šis kodas gali būti panaudotas nebūtinai blogais tikslais. „iBoot“ saugumo spragos yra labiausiai vertinamos ir „Apple“ vykdomoje „skatinimo premijų“ programoje, apie saugumo spragą šiame kode informavęs asmuo gali sulaukti iš kompanijos 200 000 JAV dol. vertės „atsidėkojimo“.
    Vėliau, reaguodama į „Motherboard“ paviešintą informaciją „Apple“ pareiškė, kad šio kodo paviešinimas nekelia jokio pavojaus. „Apple“ versija:
    Senas, trijų metų senumo išeitinis kodas nutekėjo, tačiau mūsų sistemų saugumas nepriklauso nuo išeitinio kodo slaptumo. Mūsų produktuose įdiegta daug programinės ir aparatinės įrangos sluoksnių, o savo klientus visada raginame atnaujinti sistemas į naujausią versiją ir taip dar geriau apsaugoti įrenginiuose esančią informaciją.
    „Apple“ pareikalavo „GitHub“ panaikinti šią nutekinto kodo informaciją iš svetainės.
  • Jason Colon iš Florodos teigia, kad jam sportuojant sporto klube, kai pastebėjo jog iš „AirPods“ ausinės esančios dešinėje jo ausyje rūksta dūmai. Ausinę jis padėjo ant treniruoklio ir nuėjo ieškoti pagalbos. Jam grįžus ausinė buvo jau apanglėjusi ir suskilusi į dalis. „Aš nemačiau kaip tai nutiko, bet ji iškepė. Galima matyti ugnies padarinius“, — Colon pasakojo WFLA.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos didesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS apliacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų