Kaip pakeisti „Boot Camp“ skaidinio (particijos) dydį diske

Kai kurie „Mac“ savininkai dėl vienų ar kitų priežasčių įdiegia ir „Windows“ operacinę sistemą per „Boot Camp“ ir susiduria su tuo susijusiais nepatogumais.

Kai kurie „Mac“ vartotojai savo kompiuteriuose diegia „Windows“. Vieni tai daro dėl žaidimų, bet dauguma šią „Microsoft“ platformą diegia tam, kad galėtų naudotis specialiomis aplikacijomis, kurių „OS X“ skirtų versijų nėra.

Tiems, kas „Mac“ kompiuteriuose nori įdiegti „Windows“ operacinę sistemą, „Apple“ yra sukūrusi specialią „Boot Camp“ aplikaciją leidžiančią įdiegti „Windows XP Service Pack 2 Home“ arba „Professional“, „Windows Vista“, „Windows 7“, „Windows 8“ ir „Windows 10“. „Boot Camp“ leidžia dirbti ne virtualioje, o pilnavertėje OS aplinkoje.

Naudojant „Boot Camp“ galima:

  • Sukurti atskirą skaidinį (particiją) kompiuterio diske skirtą „Windows“, „atkandus“ gabalą disko nuo HFS+ dalies skirtos „OS X“.
  • Įdiegti „Windows“ su visomis reikalingomis tvarkyklėmis
  • Įkraunant kompiuterį pasirinkti reikiamą operacinę sistemą („OS X“ ar „Windows“)
„Boot Camp“ neleidžia vienu metu naudoti kelių operacinių sistemų. Tam yra skirtos kitos aplikacijos tokios kaip „Parallels“, „VMware Fusion“ ar „VirtualBox for OS X“

Kaip ir kitose aplikacijose, „Apple“ sukurta „Boot Camp“ turi eilę apribojimų ir priežastis tam paprasta, niekas nenori svetimos aplinkos savo „darže“.

Pagrindiniai „Boot Camp“ trūkumai:

  • Nėra galimybės keisti jau sukurtų „Boot Camp“ disko skaidinių dydžių.
  • Nėra galimybės sukurti atsargines, ne pačios stabiliausios operacinės sistemos - „Windows“ atsarginių duomenų kopijų per „OS X“.
  • Uždaryta prieiga prie vienos operacinės sistemos duomenų prie kitos.

Žemiau paminėsiu ne tik kelis būdus leidžiančius paleisti „Boot Camp“ skaidinio dydį, bet ir porą pagalbinių aplikacijų padėsiančių patogiau naudotis „Windows“ įdiegta „Mac“ kompiureryje.

Diskų skaidinių dydžio keitimo metu egzistuoja didelė tikimybė prarasti diske esančius duomenis ar jų dalį. Dėl šios priežasties, primygtinai rekomenduoju pasidaryti visų diske esančių duomenų kopijas, tiek „OS X“, tiek ir kitų diske esančių operacinių sistemų.

1. „Boot Camp“ skaidinių dydžio keitimas „Camptune X“ pagalba

Anksčiau „Windows“ ir „OS X“ skaidinių dydžio keitimas kai naudojama „Boot Camp“ buvo ganėtinai sudėtinga užduotis, kurią pati „Apple“, nediegiant operacinių sistemų iš naujo, laiko neįmanoma. Kaip „Windows“ naudotojai „Mac“ kompiuteriuose neskaičiuotų sukuriamo „Windows“ disko skaidinio (particijos) dydžio, prieš diegdami „Microsoft“ kūdikį – po kurio laiko, labai dažnai pasirodo, kad numatyto disko skaidinio dydis buvo paskaičiuotas neteisingai ir jį reikia pakeisti.

„Camptune X“ aplikacija diskų skaidinių dydžio keitimo, kai naudojama „Boot Camp“ užduotį gerokai supaprastina. Pakeitus skaidinio dydį šioje aplikacijoje (tai atliekama slankiklio pagalba), po poros minučių darbo viskas bus sutvarkyta ir net nereikia perkrauti kompiuterio.

Pora naudojimosi „Camptune X“ niuansų:

  • Jei aplikacija nerado „Boot Camp“ skaidinių, reikia meniu pagalba pakeisti paieškos parametrus pasirenkant iš pasiūlytų variantų.
  • Skaidinių dydžio keitimo metu, tikrinamos galimos klaidos „Boot Camp“ skaidiniuose ir klaidas aptikus bus pasiūlyta jas pašalinti papildomos programinės įrangos pagalba.
  • Paprasčiausia nemokama „Paragon Camptune X“ versija leidžia nemokamai perskirstyti 2 GB laisvos vietos tarp NTFS arba HFS+ loginių diskų. Jei reikia perskirstyti daugiau vietos – reikės įsigyti visavertę komercinę licenciją.

Daugiau informacijos apie „Camptune X“ bei nuorodas jos atsisiuntimui ir įsigijimui rasite „Paragon“ kompanijos svetainėje.

2. „Boot Camp“ skaidinio dydžio keitimas „Winclone“ pagalba

Kiek kitokį, nei kompanija „Paragon“, „Boot Camp“ skaidinio dydžio keitimą pasiūlė „Winclone“ taikomosios aplikacijos kūrėjai. Jos pagalba galima visus „Windows“ skaidinyje esančius duomenis išsaugoti išoriniame diske ir vėliau juos atstatyti.

„Winclone“ atveju skaidinių dydžio keitimui naudojamos sistemoje jau esančios priemonės.

Veiksmų seka naudojant „Winclone“:

  • Klonuojami „Windows“ įdiegtos per „Boot Camp“ duomenys į išorinę laikmeną.
  • „Disk Utility“ aplikacijos pagalba šalinamas „Windows“ „Boot Camp“ skaidinys
  • „Boot Camp Assistant“ sukuriamas norimo dydžio „Windows“ skaidinys
  • Sukūrus „Windows“ skirsnį atsisakoma „Windows“ diegimo
  • Atstatomi „Windows“ duomenys į naujai sukurtą skirsnį „Winclone“ pagalba

Daugiau informacijos apie „Winclone“ rasite „Twocanoes“ svetainėje.

3. „Boot Camp“ skaidinių dydžių keitimas „iPartition“ pagalba

„iPartition“ aplikacija tai dar vienas paprastas būdas „Boot Camp“ skaidinių dydžių keitimui. Naudojant „iPartition“ nereikia šalinti „Windows“ ir vėl iš naujo kurti reikiamo dydžio „Boot Camp“ skaitinį, bei aplikacija puikiai veikia su HFS, HFS +, FAT ir NTFS failų sistemomis.

Aplikacija naudotis paprasta, skaidinio dydžio keitimas vyksta slankiklio pagalba.

Ką reikia turėti omenyje naudojantis „iPartition“:

  • „iPartition“ beveikia su „Fusion Drive“ ir „File Vault 2“ - geriau ir nebandyti.
  • Aplikacija neveikia su „Drobo“ blokais – bandymas juos pakeisti baigsis duomenų praradimu.

Daugiau informacijos apie „iPartition“ rasite jos kūrėjos „Coriolis Systems“ svetainėje.

4. Papildomos taikomosios aplikacijos skirtos „Windows“ įdiegtai per „Boot Camp“

Atsarginės duomenų kopijos iš „Windows“ skaidinio

Pagrindinė atsarginių duomenų kopijų kūrimo sistemoje esančiomis priemonėmis yra ta, kad „Time Machine“ nepalaiko NTFS, už kurios įsikabinusi laikosi „Windows“ OS.

Turint omenyje „Windows“ sistemos nestabilumą, bei tendenciją po savo sparneliu priglausti visokiausius virusus – tikimybė prarasti duomenis naudojant šią operacinę sistemą yra pakankamai didelė.

Kompanija „Paragon“ porą metų kūrė specialią taikomąją aplikaciją „Hard Disk Manager“, kuri veikia sektorių lygyje ir todėl maksimaliai greitai.

Naudojant „Hard Disk Manager“ vertėtų atkreipti dėmesį į:

  • „Boot Camp“ konfigūracijos paiešką galima vykdyti kaip automatiniu taip ir rankiniu režimu.
  • Atsarginės duomenų kopijos buvimo vietą reikia nurodyti rankiniu režimu.
  • Yra galimybė nustatyti automatinio atsarginių duomenų kopijų darymo grafiką.
  • Kelias aplikacijos sukurtas atsargines duomenų kopijas galima apjungti į vieną ir taip pagreitinti duomenų atstatymą.
  • Aplikaciją galima naudoti „Windows“ įdiegtų „Boot Camp“ pagalba pernešimui iš vieno „Mac“ kompiuterio į kitą.

Daugiau informacijos apie „Hard Disk Manager“ rasite oficialioje „Paragon“ svetainėje>.

Pilnavertis priėjimas prie vienoje sistemoje esančių duomenų iš kitos

„OS X“ nemato duomenų esančių „Windows“ operacinėje sistemoje įdiegtų per „Boot Camp“ ir atvirkščiai. Failų sistemos nesuderinamumas, pats apmaudžiausias trūkumas, kurį jaučia šių sistemų vartotojai. Spręsdami šią problemą, dažnai sistemų naudotojai renkasi kompiuterinių debesų sprendimus, tačiau jie neretai sukelia daugiau problemų nei atneša naudos.

Šiam tikslui, ir vėl kompanija „Paragon“, sukūrė dvi paprastas tvarkykles: viena įdiegia HFS+ palaikymą „Windows“ operacinėje sistemoje, o kita leidžia naudotis NTFS failų sistema iš „OS X“. Abi šios tvarkyklės leidžia tiek skaityti, tiek ir rašyti (išsaugoti failus) į kitos sistemos skaidiniuose.

Daugiau informacijos apie „NTFS for Mac“ ir „HFS+ for Windows“ rasite kompanijos „Paragon“ svetainėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų